Acasă Război Bilanț tragic în urma atacurilor Hamas din Israel, cel puțin 800 de morți, Armata israeliană anunță că, a eliberat toate orașele de la granița cu Fâșia Gaza

Bilanț tragic în urma atacurilor Hamas din Israel, cel puțin 800 de morți, Armata israeliană anunță că, a eliberat toate orașele de la granița cu Fâșia Gaza

0
0
211

Bilanțul atacului Hamas asupra Israelului, capătă proporții catastrofale și tragice. Potrivit unor informații din presa de la Israel, încă neconfirmate de autorități, circa 800 de oameni și-ar fi pierdut viața în atacul Hamas și luptele ulterioare. Alți peste 2.500 de răniți sunt in spitale, dintre care 23 se zbat între viață și moarte, iar alte sute sunt grav răniți.

Potrivit rapoartelor media ebraice necoroborate, numărul estimat al morților în atacul Hamas și luptele ulterioare a urcat la 800, notează The Times of Israel.

Armata israeliană a recâștigat controlul asupra tuturor orașelor de la granița cu Fâșia Gaza, potrivit purtătorului de cuvânt al Forțelor de Apărare ale Israelului.

Nu mai există nicio luptă între trupele Forțelor de Apărare ale Israelului și Hamas în interiorul Israelului, iar armata a reluat controlul asupra tuturor comunităților din jurul Fâșiei Gaza, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei, Daniel Hagari, luni dimineață.

Cu toate acestea, acesta a a avertizat că este posibil să existe încă militanţi Hamas pe teritoriul israelian.

În toate comunităţile din apropierea gardului de la frontieră sunt în desfăşurare evacuări, a precizat el. Israelul este, de asemenea, în stare de alertă maximă în nordul ţării.

Anunțul vine la mai bine de 48 de ore după ce Hamas a lansat un atac surpriză cu mii de rachete și a trimis luptători peste graniță.

Forţele de apărare israeliene sunt în curs de a efectua atacuri aeriene intense, la fiecare patru ore, în Fâşia Gaza. Sute de ţinte sunt atacate, iar Israelul vizează doar locurile unde sunt prezenţi teroriştii, a precizat purtătorul de cuvânt. Sunt sute de terorişti morţi, a mai spus Hagari. Nu există electricitate în Fâşia Gaza şi nimeni nu intră sau iese, a adăugat el.

Între timp, Ministerul Sănătății spune că până în această după-amiază, 2.506 răniți au fost transportați la spitale, inclusiv 23 care sunt în stare critică și 353 care sunt grav răniți.

Biroul de presă al guvernului, un organism care funcționează în subordinea Biroului primului ministru israelian, a declarat că numărul ostaticilor din Gaza a fost de peste 100. Hamas și Jihadul Islamic s-au lăudat duminică seara că țin în jur de 130 de ostatici israelieni, susținând că acesta include rangul oficialilor armatei.

Israelul anunță o „blocadă totală” asupra Gazei ocupate de Hamas. Oficial: „Fără alimente, fără electricitate, fără combustibil”.

Israelul anunță o „blocadă totală” asupra Gazei, inclusiv o interdicție asupra alimentelor și combustibilului, scrie Al Jazeera. Anunțul vine ca urmare a unei declarații făcute de ministrul israelian al Apărării ca parte a unui ”asediu total” asupra Gaza ocupată de Hamas.

Ulterior acestui anunț, BBC a scris că, aprovizionarea cu apă din Israel către Gaza a fost întreruptă, potrivit ministrului israelian al Energiei, Israel Katz.

Israelul controlează spațiul aerian deasupra Gazei și a țărmului său și restricționează cine și ce mărfuri pot să intre și să iasă prin punctele sale de trecere a frontierei.

În mod similar, Egiptul controlează cine intră și cine iese de la granița sa cu Gaza.

Atacurile din Israel. Istoria grupării palestiniene Hamas. Organizația palestiniană Hamas a lansat, sâmbătă, unul dintre cele mai atroce atacuri asupra Israelului din întreaga istorie a conflictului între cele două entități.

Ce este Hamas? Hamas, sau Mişcarea de Rezistenţă Islamică, a fost fondată în 1987, în timpul primei Intifada sau revolte palestiniene. Este susţinută de Iranul şiit şi împărtăşeşte ideologia islamistă a Frăţiei Musulmane, care a fost înfiinţată în Egipt în anii 1920.

Hamas conduce Fâşia Gaza din 2007, după un scurt război civil cu forţele loiale mişcării Fatah, condusă de preşedintele Mahmoud Abbas, care se află în Cisiordania şi care conduce de asemenea Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei (OEP).

Preluarea controlului asupra Fâşiei Gaza de către Hamas a urmat victoriei sale în alegerile parlamentare palestiniene din 2006, ultima dată când acestea au avut loc. Hamas l-a acuzat pe Abbas că a conspirat împotriva sa. Abbas a descris ceea ce s-a întâmplat ca fiind o lovitură de stat.

De atunci, au avut loc numeroase runde de conflicte cu Israelul, implicând adesea atacuri cu rachete ale Hamas din Gaza în Israel şi atacuri aeriene şi bombardamente israeliene asupra Gaza.

Hamas refuză să recunoască statul Israel şi s-a opus în mod violent acordurilor de pace de la Oslo, negociate de Israel şi OEP la mijlocul anilor 1990.

Hamas are o aripă armată numită Brigăzile Izz el-Deen al-Qassam, care a trimis în Israel militanți înarmaţi şi atentatori sinucigaşi cu bombe. Hamas îşi caracterizează activităţile armate drept rezistenţă împotriva ocupaţiei israeliene.

Carta sa fondatoare din 1988 cerea distrugerea Israelului, deşi liderii Hamas au oferit uneori un armistiţiu pe termen lung (sau Hudna în arabă) cu Israelul, în schimbul unui stat palestinian viabil pe toate teritoriile palestiniene ocupate de Israel în războiul din 1967. Israelul consideră acest lucru ca fiind un şiretlic.

Hamas este desemnată drept organizaţie teroristă de către Israel, Statele Unite, Uniunea Europeană, Canada, Egipt şi Japonia.

Hamas face parte dintr-o alianţă regională care cuprinde Iranul, Siria şi gruparea islamistă şiită Hezbollah din Liban, care se opun în general politicii americane în Orientul Mijlociu şi Israelului.

Deşi baza sa de putere se află în Gaza, Hamas are de asemenea susţinători în toate teritoriile palestiniene şi are lideri răspândiţi în tot Orientul Mijlociu, în ţări precum Qatar.

Încarcă mai mult
Load More In Război

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

România se pregătește să intre într-un Schengen din ce în ce mai restrâns, unde vom putea călători după aderare, după ce mai multe state au reimpus controale

Facebook 69 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email UPDATE: Intrăm în Schengen, dar con…