Acasă Externe Atac nuclear masiv simulat de armata rusă, sub comanda ”pacificatorului” Putin, la câteva ore după o decizie majoră luată de Moscova

Atac nuclear masiv simulat de armata rusă, sub comanda ”pacificatorului” Putin, la câteva ore după o decizie majoră luată de Moscova

0
0
250

Rusia exersează atacuri nucleare, în timp ce Parlametnul rus revocă ratificarea tratatului de interzicere a testelor atomice. Exercițiu militar supervizat de ”pacificatorul” Putin.

Rusia susține că a testat cu succes simularea unui ”atac nuclear masiv de represalii, pe uscat, mare și în aer”. Anunțul a fost făcut după ce Moscova a ieșit dintr-un tratat care interzice testele nucleare.

Rusia și-a testat cu succes capacitatea de a lansa un atac nuclear masiv de represalii pe uscat, pe mare și în aer, a anunțat miercuri Kremlinul, printr-un comunicat de presă. Demonstrația de forță coincide cu ieșirea Moscovei dintr-un tratat istoric care interzice testele nucleare.

Proiectul de lege care pune capăt ratificării Tratatului de interzicere totală a testelor nucleare, aprobat în camera inferioară a Parlamentului rus săptămâna trecută, va fi acum trimis lui Putin pentru aprobarea finală. Putin a declarat că revocarea ratificării din 2000 a Rusiei ar ”oglindi” poziția SUA, care a semnat, dar nu a ratificat interdicția testelor nucleare.

Exercițiul nuclear a implicat testarea rachetelor de la un siloz terestru, de pe un submarin nuclear și de la avioane de bombardament cu rază lungă de acțiune. Demonstrația are loc în contextul în care Moscova se află în ceea ce consideră a fi ”o confruntare existențială” cu Occidentul din cauza Ucrainei.

Cu tensiuni la cel mai înalt nivel de la criza rachetelor cubaneze din 1962, Rusia deține cel mai mare arsenal nuclear din lume.

Televiziunea de stat rusă l-a arătat pe ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, cum îi povestea despre exercițiul atacului nuclear președintelui Vladimir Putin.

Rusia și Statele Unite efectuează regulat simulări de pregătire nucleară, Moscova a organizat în mod tradițional simulările sale spre sfârșitul lunii octombrie.

O rachetă balistică intercontinentală Yars a fost lansată de pe un sit de testare din extremul de est al Rusiei, iar o altă rachetă a fost lansată de pe un submarin cu propulsie nucleară din Marea Barents, se arată în declarațiea oficialilor ruși. Ministerul Apărării a publicat și imagini de la teste.

Kremlinul a precizat că ”avioane Tu-96MS cu rază lungă de acțiune” au luat parte la exerciții, iar Moscova a declarat că va studia propunerile SUA de reluare a dialogului privind controlul armelor nucleare, dar că nu le va accepta decât dacă Washingtonul renunță la poziția sa ”ostilă”.

Comandantul șef suprem a condus antrenamentul forțelor strategice de descurajare nucleară. O rachetă balistică intercontinentală Yars a fost lansată de la cosmodromul de testare Plesetsk spre poligonul de antrenament Kura din Kamchatka. Iar o rachetă balistică Sineva a fost lansată din Marea Barents de pe un submarin nuclear Tula. În antrenament au fost implicate și aeronave cu rază lungă de acțiune Tu-95MS, care au lansat din aer rachete de croazieră„, este mesajul publicat de Ministerul rus al Apărării. Moscova a publicat şi imagini despre care pretinde că arată teste ale forțelor strategice de descurajare nucleară.

Armata Rusiei a condus miercuri o simulare de atac nuclear în cadrul unui exercițiu supravegheat de președintele Vladimir Putin. Exercițiile au avut loc la câteva ore după ce Camera superioară a Parlamentului rus a aprobat legea ce prevede retragerea din tratatul de interzicere a testelor nucleare. Filmările publicate de Ministerul Apărării ar arăta lansarea unor rachete de mare putere și decolarea unor avioane militare.

În timpul exerciţiului, „un atac nuclear masiv al forţelor ofensive strategice a fost lansat ca răspuns la un atac nuclear inamic„, a explicat Şoigu. „Sub conducerea comandantului suprem al forţelor armate ruse, Vladimir Putin, a fost desfăşurat un exerciţiu de antrenament. La care au avut loc tiruri de antrenament cu rachete balistice şi de croazieră„, a indicat Kremlinul într-un comunicat.

O rachetă balistică intercontinentală Yars, cu o rază de acţiune de până la 12.000 de kilometri, a fost lansată de pe cosmodromul Pleseţk, situat la aproape 800 de kilometri nord de Moscova. Racheta a fost lansată spre o ţintă din poligonul Kura, în Peninsula Kamceatka, la peste 6.000 de kilometri de locul de lansare. În plus, submarinul cu propulsie nucleară Tula a lansat o rachetă balistică Sineva din Marea Barents spre o ţintă din Oceanul Arctic.

Misiunile înscrise în programul manevrelor au fost îndeplinite în totalitate„, a precizat Kremlinul. Rusia şi-a testat capacitatea de a lansa un atac nuclear masiv de represalii, a declarat ulterior Serghei Şoigu.

Consiliul Federaţiei, camera superioară a Parlamentului rus, a aprobat miercuri legea ce prevede revocarea ratificării Tratatului privind interzicerea totală a testelor nucleare, pe fondul conflictului în Ucraina şi a crizei din relaţiile cu Occidentul, Proiectul de lege îi va fi acum trimis lui Putin pentru aprobare finală. Kremlinul susţine că decizia Rusiei ar oglindi poziția SUA, care a semnat, dar nu a ratificat interdicția testelor nucleare. Tratatul de interzicere a testelor, adoptat în 1996, interzice toate testele nucleare oriunde în lume, dar nu a fost niciodată implementat pe deplin.

Potrivit AFP, de la începutul războiului din Ucraina, în februarie 2022, preşedintele rus a făcut declaraţii divergente privind recurgerea la arma nucleară, ordonând în vara lui 2023 desfăşurarea de arme nucleare tactice în Belarus, cel mai apropiat aliat al său.

În februarie, Rusia şi-a suspendat de asemenea participarea la tratatul privind dezarmarea nucleară New Start, semnat cu SUA în 2010, ultimul acord bilateral dintre ruşi şi americani. După destrămarea Uniunii Sovietice, Rusia nu a efectuat teste nucleare. Ultimul test, întreprins de Uniunea Sovietică, datează din 1990, iar cel al SUA – din 1992.

Tratatul asupra Interzicerii Complete a Testelor Nucleare (Comprehensive Test Ban Treaty – CTBT) a fost deschis pentru semnare în 1996, însă nu a intrat niciodată în vigoare, pentru că nu l-au ratificat toate cele 44 de state care deţineau instalaţii nucleare în momentul elaborării tratatului. Rusia, Franţa şi Regatul Unit l-au ratificat, însă nu şi SUA sau China.

Potrivit AP, sunt îngrijorări că Rusia ar putea relua testele nucleare pentru a descuraja Occidentul să mai trimită sprijin militar Ucrainei. Mulți politicieni şi analişti ruși s-au pronunțat în favoarea reluării testelor nucleare. Putin a transmis că, deși unii experți susțin că este necesară efectuarea de teste nucleare, el nu și-a format încă o opinie cu privire la această problemă.

Ministrul adjunct de externe al Rusiei a declarat la începutul acestei luni că Moscova va continua să respecte interdicția și că va relua testele nucleare doar dacă Washingtonul o va face mai întâi. Miercuri, acesta a spus că Ministerul rus de Externe a primit propuneri din partea SUA de a relua dialogul pe probleme de stabilitate strategică și control al armelor. Dar ea remarcat că Moscova nu consideră acest lucru posibil în mediul politic actual.

Încarcă mai mult
Load More In Externe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

Kremlinul, ofticat de rezultatul alegerilor în Republica Moldova, reacționează: ”Maia Sandu trebuie să demonstreze că, „grupuri criminale„ i-au luat voturile”

Facebook 2 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Kremlinul, ofticat de rezultatul ale…