Acasă Război Astăzi, o nouă rundă de ”negocieri”, Rusia Ucraina, condiţiile Rusiei pentru încetarea ”operaţiunii militare speciale” din Ucraina

Astăzi, o nouă rundă de ”negocieri”, Rusia Ucraina, condiţiile Rusiei pentru încetarea ”operaţiunii militare speciale” din Ucraina

0
0
441

Război în Ucraina, ziua 12. O nouă rundă de negocieri are loc în această după-amiază între delegaţiile din Ucraina şi Rusia, însă serviciile de informaţii au anunţat că ruşii pregătesc un atac final asupra capitalei Kiev. Ruşii au anunţat şi că permit noi coridoare umanitare, începând cu ora 10:00, după ce încercările precedente de evacuare a civililor au eşuat.

Ziua 12 a războiului din Ucraina. Cele mai importante evenimente înregistrate astăzi:

– Ucraina suspendă exporturile unui mare număr de produse alimentare.

– Ruşii permit deschiderea mai multor coridoare umanitare în Kiev, Harkov, Mariupol şi Sumi.

– A treia rundă de negocieri ruso-ucrainene au loc de la ora 16:00, în regiunea Brest din Belarus.

– Curtea de la Haga face prima evaluare cu privire la acuzaţia de crime de război aduse Rusiei.

– Rusia a dat publicităţii o listă a ţărilor neprietene, în frunte cu UE şi SUA.

– Miniştri de externe din Rusia şi Ucraina se vor întâlni pe 10 martie, în Turcia.

– Au loc lupte grele în jurul Kievului

Condiţiile Rusiei pentru încetarea ”operaţiunii militare speciale” din Ucraina: Recunoaşterea anexării Crimeei, indepedenţa regiunilor Lugansk şi Doneţk, garanţii că Ucraina nu va adera la NATO.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a anunţat luni, chiar înaintea celei de-a treia runde de negocieri între delegaţiile Rusiei şi Ucrainei, care sunt condiţiile ruşilor pentru încetarea „operaţiuni militare speciale” din Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni într-un interviu, că acţiunile militare ruse vor înceta ”într-o clipă” dacă Ucraina îndeplineşte mai multe condiţii: să înceteze rezistenţa, să îşi modifice Constituţia pentru a recunoaşte anexarea Crimeei de către Rusia şi să recunoască independenţa republicilor separatiste Doneţk şi Lugansk.

Peskov a precizat că aceste condiţii au fost aduse la cunoştinţa conducerii de la Kiev.

În privinţa neutralităţii Ucrainei, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse a a afirmat că Ucraina ”ar trebui să aducă amendamente Constituţiei, conform căreia Ucraina va respinge orice obiectiv de aderare la orice bloc. Acest lucru este posibil numai prin modificarea Constituţiei.

Peskov a insistat că Rusia nu are intenţia de a veni cu alte pretenţii teritoriale faţă de Ucraina.

Suntem pe cale să încheiem într-adevăr demilitarizarea Ucrainei. O vom încheia. Dar principalul este ca Ucraina să îşi înceteze acţiunile militare. Ei trebuie să înceteze acţiunile militare şi atunci nimeni nu va trage”, a mai spus Peskov.

Armata Rusiei a invadat Ucraina în 24 februarie, provocând cea mai mare criză a refugiaţilor din Europa de după cel de-al doilea război mondial. ONU estima că 1.5 milioane de ucraineni au fugit din ţară din cauza bombardamentelor.

Declaraţiile lui Peskov au loc cu câteva minute înainte de a treia întâlnire la delegaţiilor Rusiei şi Ucrainei în Belarus.

Ințial, negocierile ar fi trebuit să aibă loc în weekend, dar au fost în cele din urmă amânate pentru ziua de luni. Încă de la primele ore ale dimineții, delegația de la Moscova a fost prezentă în regiunea Brest din Belarus, iar, la scurt timp, după ora 13:00, a sosit și delegația așteptată de la Kiev.

Surse citate de agenţia Interfax, au declarat că au fost înregistrate „mici progrese” în organizarea coridoarelor umanitare, pentru evacuarea civililor ucraineni sau pentru aprovizionarea acestora cu alimente şi medicamente.

Situaţia generală nu s-a îmbunătăţit„, a declarat şeful delegaţiei ucrainene, consilierul prezidenţial Mikhailo Podoliak.

A treia rundă de negocieri ar fi trebuit să stabilească unda verde finală asupra coridoarelor umanitare și asupra armistițiilor convenite pentru civili.

Ce s-a hotărât în ​​ultimele două runde?

În urmă cu o săptămână, în prima zi de luni a războiului și la patru zile după declanșarea conflictului, prima întâlnire dintre cele două delegații a avut loc la granița dintre Belarus și Ucraina. La acea întâlnire a fost prezent și Denis Kireyev, unul dintre delegații de la Kiev. În ziua în care s-a vorbit despre organizarea celei de-a treia runde de negocieri, adică sâmbăta trecută, Kireyev a fost ucis în circumstanțe încă misterioase.

Știrile din Ucraina despre acest episod vorbesc despre o împușcătură în timpul unei tentative de arestare. Delegatul ucis ar fi fost acuzat de trădare de către Kiev. Niciun fel de comentarii asupra subiectului nu au venit din partea Moscovei. Totuși, ceea ce s-a întâmplat nu ar fi influențat progresul negocierilor. Confruntarea dintre părți ar fi fost amânată din alte motive, începând cu situația legată de ciocnirile din țară și eșecul primelor coridoare umanitare decretate la Mariupol, sâmbătă și duminică. Coridoarele umanitare au fost tema principală abordată în primele două runde de negocieri.

În special, cele două părți aflate în confruntare ar fi găsit primele acorduri privind armistițiile care urmează să fie implementate pe fronturi deschise din țară pentru a favoriza evacuarea civililor.

Încarcă mai mult
Load More In Război
Comments are closed.

Vezi Și

Sistemul de rachete antiaeriene Patriot în valoare de 1 miliard de euro, pe care România l-a donat Kievului, a ajuns după 4 luni, în Ucraina

Facebook 1 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Sistemul de rachete antiaeriene Patr…