Acasă Politic Un nou conflict în coaliția de guvernare neomarxist liberală provocat de legea 5G, Năsui acuzat că face jocurile Chinei

Un nou conflict în coaliția de guvernare neomarxist liberală provocat de legea 5G, Năsui acuzat că face jocurile Chinei

0
0
883

Legea 5G provoacă un nou conflict în coaliția de guvernare. De vină, conform USR PLUS, ar fi funcționarii din Ministerul Economiei.

Cu o astfel de greșeală, pleci acasă instant” a spus deputatul PNL Pavel Popescu, după ce ministrul Claudiu Năsui a fost acuzat că amână Legea rețelelor 5G. Ministrul Economiei cerea informarea, în prealabil, a Comisiei Europene. Proiectul pentru rețelele 5G, adoptat de Guvern, se află în lucru în Parlament. ”Creăm cadrul general în Parlament” a afirmat liderul deputaților USR PLUS, Ionuț Moșteanu. El susține că ministrul Năsui ”a clarificat, imediat, în aceeași zi, cu premierul”, după ce a trimis scrisoarea către liderii celor două Camere ale Parlamentului.

De la ce au pornit nemulțumirile în coaliție. Scandalul a izbucnit după ce, în urmă cu patru zile, Ministerul Economiei a trimis către Parlament o solicitare de amânare a dezbaterilor pe legea 5G, pe motiv că ar fi primit alerte din partea Comisiei Europene, dar și că nu s-ar fi respectat procedura legală. Însă, în urma discuției cu premierul Florin Cîțu, ministrul Economiei a afirmat: ”Am vorbit cu premierul, susținem fără echivoc legea 5G trimisă de Guvern în Parlament.” De vină pentru scrisoarea trimisă Parlamentului ar fi, de fapt, niște funcționari din Minister, după cum a dat de înțeles Ionuț Moșteanu.

După cadrul general din Parlament, reglementări tehnice în Guvern. ”Atunci, da, va trebui notificată Comisia”.

Avem niște înțelegeri în coaliție, una dintre acestea este că susținem, cu toții, legea 5G. S-a clarificat asta, a fost săptămâna trecută o discuție despre acel document care a plecat de la Ministerul Economiei, a clarificat și ministrul Claudiu Năsui cu premierul imediat, s-au limpezit lucrurile, proiectul este în circuit legislativ, săptămâna aceasta vom da raportul la Camera Deputaților și săptămâna asta sau cel târziu săptămâna viitoare va merge la vot în Camera Deputaților și va pleca la Senat. În două săptămâni, trei maximum, va fi adoptat de Parlament.” a spus Ionuț Moșteanu. Conform acestuia, Comisia Europeană a trimis mai multe comunicări către statele membre, ca acolo unde există reglementări tehnice, să fie notificată: ”Numai că reglementările tehnice pe legislație vor fi pasul numărul doi, după ce trece de Parlament. Vor fi făcute de către Guvern. Atunci, da, va trebui notificată Comisia. Acum creăm cadrul general în Parlament. Discuțiile tehnice vor fi conduse de către ministerele implicate”.

Ministrul Năsui susține legea 5G, afirmă Moșteanu. De vină pentru neînțelegeri, funcționarii.

Ministrul Năsui nu a fost niciodată împotriva acestei legi, e un susținător al Legii 5G” a întărit Moșteanu, care a continuat prin a spune că ”acel document a fost trimis de către Minister către șefii celor două Camere și, imediat, în aceeași zi, s-a clarificat. Dacă mă întrebați pe mine, din punctul meu de vedere, a fost o simplă grabă a unor funcționari din Ministerul Economiei și nu s-au uitat atent la cadrul general pentru care noi legiferăm în Parlament și la legislația secundară privind normele tehnice, pe care dânșii trebuie s-o elaboreze și să notifice Comisia, să aibă un dialog”.

Deputatul PNL Pavel Popescu, membru al Comisiei pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor din Camera Deputaților, a criticat dur cererea ministrului Economiei, Claudiu Năsui, de amânare a adoptării Legii pentru rețelele 5G pentru că ar fi necesară informarea Comisiei Europene. Liberalul atrage atenția că Ministerul Economiei a avut 3 ocazii în care putea să se exprime pe baza proiectului, însă nu a făcut nimic.

Acele adrese au fost trimise către Camera Deputaților și Senat cu niște formulări care sunt într-un mod evident calupuri de fraze din tot ceea ce reprezintă lobby-ul unei anumite companii în România, în speță Huawei, pe mine mă îngrijorează”, a declarat deputatul Pavel Popescu.

”Ideea este foarte simplă. Ministrul Claudiu Năsui face parte din Guvernul Florin Cîțu. În tot acest proces al avizării proiectului de lege 5G, care este un proiect de lege făcut încă de pe vremea Guvernului Orban și pus în dezbatere publică, Ministerul Economiei a avut 3 ocazii în care putea să se exprime pe baza proiectului. Ocazia 1: atunci când a avizat proiectul, când a trecut prin Ministerul Economiei pentru avizare. Ocazia 2: atunci când proiectul a trecut prin CSAT. Ministrul Claudiu Năsui, fiind membru, a avut încă o ocazie să se exprime pe acest proiect și nu a făcut-o. A treia ocazie: prin Guvern, când orice ministru, pe baza unui proiect, vine din nou cu niște comentarii și spune ce e bine și ce e rău.

Au existat cel puțin 3 ocazii majore în care proiectul de lege a fost practic semnat și aprobat de ministrul Claudiu Năsui, fără niciun comentariu. Faptul că acele adrese au fost trimise către Camera Deputaților și Senat cu niște formulări care sunt într-un mod evident calupuri de fraze din tot ceea ce reprezintă lobby-ul unei anumite companii în România, în speță Huawei, pe mine mă îngrijorează. Discreditează în mod direct toată munca aceasta colosală a statului român din ultimii 2 ani de zile, unde actorii cruciali implicați au fost președintele României, CSAT și instituțiile de siguranță națională ale statului și, evident, partenerul strategic bazat pe semnarea memorandumului dintre SUA și România. Nu pot să vă spun care a fost motivul real al acestor adrese duble trimise către Camera Deputaților și către Senatul României. Ceea ce pot să vă asigur este că în acele adrese sunt exact cuvintele pe care le vedem în tot ceea ce înseamnă adresă, scrisoare, email, orice act de lobby venit din partea Huawei”, spune liberalul.

Pe modelul fostului ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, și ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a trecut peste atribuțiile premierului Florin Cîțu, este de părere Pavel Popescu. „Da, ministrul Claudiu Năsui și-a încălcat atribuțiile, a trimis o adresă fără să consulte premierul”, spune acesta.

Veți vedea că această lege va trece transpartinic și, din acest punct de vedere, poziția domnului ministru Claudiu Năsui este una cel puțin ciudată care necesită o explicație evident mai complexă. S-a trecut peste atribuțiile premierului Florin Cîțu. Guvernul și-a exprimat deja punctul de vedere. Raționamentul pentru care acele adrese au plecat dintr-un minister subordonat Guvernului care a trimis, prin premier, o lege spre aprobare în regim de urgență nu are argument solid. Da, ministrul Claudiu Năsui și-a încălcat atribuțiile, a trimis o adresă fără să consulte premierul.

Mai mult decât atât: eu nu cred că trebuia să existe o consultare între Claudiu Năsui și premierul Florin Cîțu. Nici vorbă de așa ceva. Nu era nevoie de o consultare în condițiile în care ministrul a fost prezent în avizarea proiectului de lege din cadrul ministerului, ședința CSAT în care s-a discutat, cât și în ședința de Guvern unde a fost aprobat acest proiect de lege. Este un gest incalificabil care s-a produs.

Situația este leită cu ceea ce s-a întâmplat la Ministerul Sănătății, implicațiile ar fi putut să fie grave, dar statul român s-a ocupat de direcția în acre trebuie să meargă această țară. Exisă și o diferență: Claudiu Năsui a revenit asupra acestor adrese și le-a clarificat, spre deosebire de Vlad Voiculescu. A încercat, practic, să remedieze situația. Eu așa sper”, a conchis acesta.

Legea 5G aprinde spiritele în coaliție. Amintim că ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a cerut Parlamentului să amâne dezbaterea proiectului Legii pentru rețelele 5G, în ciuda faptului că textul a fost adoptat de guvern și agreat în cadrul coaliției.

Instituţia noastră (n.r. – Ministerul Economiei) a primit mesaje de atenţionare atât din partea COM (n.r- Comisiei Europene), cât şi din partea operatorilor economici, referitoare la obligativitatea respectării procedurii de notificare a proiectului de Lege privind adoptarea unor măsuri referitoare la infrastructuri informatice şi de comunicaţii de interes naţional şi condiţiile implementăruu reţelelor 5G”, se arăta în adresa trimisă de Claudiu Năsui preşedintei Senatului, Anca Dragu, la 27 aprilie

Decizia l-a surprins și pe premierul Florin Cîțu, care a declarat că nu a știut nimic despre inițiativa colegului său de guvern.

”Mă surprinde o astfel de decizie. Nu știam că a luat o astfel de decizie”, a răspuns Cîțu.

Ulterior, Claudiu Năsui, ministrul Economiei, a dat-o la întors și a spus că a discutat cu premierul și susține „fără echivoc legea 5G trimisă de Guvern în Parlament”.

Am vorbit cu premierul, susținem fără echivoc legea 5G trimisă de Guvern în Parlament. Am primit precizări din parte Comisiei pe acest subiect deoarece suntem punct național de contact cu comisia pentru Directiva 2015/1535. Fiind punct național de contact suntem obligați, dacă primim comunicări de la CE, să transmitem mai departe instituțiilor relevante”, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei.

Important de precizat este că în aceste două săptămâni, mai multe entități chinezești, companii și asociații, au făcut un lobby puternic pentru blocarea legii.

De altfel, chiar Claudiu Năsui recunoaște, în scrisoarea către Parlament, că a primit mesaje de atenționare din partea operatorilor economici. ”Instituţia noastră (n.r. – Ministerul Economiei) a primit mesaje de atenţionare atât din partea COM (n.r- Comisiei Europene), cât şi din partea operatorilor economici, referitoare la obligativitatea respectării procedurii de notificare a proiectului de Lege privind adoptarea unor măsuri referitoare la infrastructuri informatice şi de comunicaţii de interes naţional şi condiţiile implementării reţelelor 5G”.

Încarcă mai mult
Load More In Politic
Comments are closed.

Vezi Și

Prima victimă a tsunamiului electoral, ”Ostașul” Nicolae Ciucă nu a mai aşteptat dimineaţa şi şi-a dat demisia de la șefia PNL, se pregătește un interimar

Facebook 130 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Prima victimă a tsunamiului electo…