Acasă Politic Ședință de Guvern în plin scandal PSD PNL, cu patru miniștri ”liberali” lipsă, în această seară și mâine dimineață, ședințe ”cruciale” la PNL

Ședință de Guvern în plin scandal PSD PNL, cu patru miniștri ”liberali” lipsă, în această seară și mâine dimineață, ședințe ”cruciale” la PNL

0
0
73

UPDATE: ”Liberalii” strânși în conclav ar fi ”au uitat” de ieșirea de la guvernare.

Liderii principali ai PNL s-au reunit în această seară la Vila Lac pentru a stabili calea de urmat până la alegerile prezidențiale și parlamentare. Soluțiile găsite vor fi prezentate ulterior conducerii extinse a partidului în cadrul ședinței oficiale a Biroului Permanent Național al PNL care se va reuni la Palatul Parlamentului.
După iureșul și războiul declarațiilor din ultimele 48 de ore erau mulți care dădeau ca sigură ieșirea PNL de la guvernare. Și chiar erau destui liberali care vânturau cu obstinație posibilitatea.

Numai că spiritele au fost temperate chiar de liderii principali ai partidului în frunte cu președintele Nicolae Ciucă care a spus public că ”Alianța cu PSD s-a rupt, dar vom rămâne la guvernare pentru a asigura actului guvernării”, fiind completat ulterior de prim-vicepreședintele Dan Motreanu care a spus că miniștri partidului vor rămâne în guvern ”pentru a se asigura ca PSD nu fură”.

Deși încă o mare parte a presei și analiștilor de toate tipurile anticipau o ședință cu scântei, ea a fost una calmă. Atât de cuminte și de calmă încât președintele Nicolae Ciucă și-a permis să lipsească chiar de la început (a ajuns după ora 22.00 de la Chișinău unde a fost în vizită oficială ca președinte al Senatului României).

Potrivit unor surse participante la întâlnire, accentul s-a pus pe organizare. Șefii campaniilor pentru prezidențiale și parlamentare, alături de secretarul general și prim-vicepreședinții partidului au insistat pentru refacerea și funcționarea în cât mai bune condiții a rețelelor electorale și asigurarea sumelor necesare pentru o campanie bună.

Un accent deosebit s-a pus pe mobilizarea activului de partid și al simpatizanților. Sunt calcule și scenarii făcute pentru Turul I al alegerilor prezidențiale astfel încât președintele Nicolae Ciucă să acceadă fără probleme în Turul II.

S-a vorbit și de baza votanților cu un accent deosebit pe deosebit pe zona rurală care ”nu ar trebui predată fără luptă PSD”, a spus unul din prim-vicepreședinții prezenți.

Au fost și câteva voci care au sperat în deschiderea unei discuții cu ”cărțile pe masă”, dar majoritatea consideră că o ieșire intempestivă de la guvernare nu numai că nu ar aduce nimic partidului, dar ar lăsa fără resurse zonele care încă funcționează, ar duce la o instabilitatea politică în țară cu reverberații internaționale punând partidul în postura să dea explicații peste explicații fără un impact favorabil vizibil. Dimpotrivă – este foarte posibil așa cum spun și studiile sociologice ca punctele electorale să scadă de vreme ce populația își dorește liniște și stabilitate.

Este de așteptat ca discuții politice mai fierbinți să aibă loc în ședința Biroului Permanent Național.

Ședință de Guvern în plin scandal PSD PNL, cu patru miniștri ”liberali” lipsă, în această seară și mâine dimineață, ședințe ”cruciale” la PNL. Liderii PNL s-au reunit, miercuri seara, la Vila Lac, de la ora 19, pentru a discuta despre strategia politică şi de campanie, în contextul tensiunilor cu PSD.

La discuție participă și liderii de organizații care vin la București pentru a lua parte la şedinţa Biroului Politic Naţional de joi.

Ionuţ Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL, a precizat că şedinţa de miercuri seară vizează organizarea partidului pentru cele două campanii electorale.

”Evident că se vor discuta şi aceste aspecte ale tensiunilor în cadrul coaliţiei şi vom stabili anumite metode de a asigura aceste ultime săptămâni ale guvernării, dar mai degrabă vom discuta chestiuni ce ţin de agenda noastră electorală”, a precizat Stroe.

Cele două partide aflate la guvernare s-au distanțat și atacat în ultimele zile, iar președintele PNL, Nicolae Ciucă, a anunțat chiar ruperea Coaliției. Miercuri, Guvernul s-a reunit la Palatul Victoria pentru a aproba mai multe proiecte și memorandumuri.

La rândul său, preşedintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, a afirmat miercuri, înaintea ședinței de guvern, că, deşi situaţia în coaliţie este tensionată, Executivul funcţionează în continuare.

”Un Guvern funcţionează cu miniştri, nu funcţionează cu preşedinţii de partid”, a afirmat Ciolacu, precizând că nu a mai discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, întrucât nu a avut ”nicio urgenţă”.

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, miercuri, că, în mod categoric, va demisiona dacă PNL iese de la guvernare.

”Încă o dată, nu comentez decizia CCR, dar consecințele ultimei decizii pun un mare semn de întrebare privind democrația din România. Pentru prima dată în istoria României o majoritate de cinci judecatori, din care patru numiți de PSD, a decis că cineva nu poate candida. Practic a fost eliminat la masa verde un adversar politic. Acest lucru mă preocupă pe mine și cred că și pe orice cetățean care vrea ca România să rămână un stat democratic.

Nu mă preocupă dacă PSD se bucură de eliminarea unui competitor politic, ci că ar putea face lucruri de neimaginat, pentru că PSD are în ADN-ul său abuzul de putere și comportamentul de partid-stat. Astăzi, elimină un candidat, mâine altul, poimâine închid instituții de presă, iar în final subordonează politic tot statul român. Mă voi asigura că acest lucru nu se va întâmpla și România nu va intra total pe mâna PSD. Este o datorie de onoare și credință față de țara noastră! Coaliția noastră de guvernare cu PSD se oprește aici.

Rămânem în Executiv doar pentru a împiedica escaladarea completă a abuzurilor pe care le pot realiza pentru a câștiga alegerile. Sigur că PSD și-ar dori să guverneze singur în următoarea perioadă:- pentru a reintroduce cota progresivă, – pentru a subordona justiția și instituțiile statului, – pentru a direcționa resursele financiare ale bugetului în acțiuni populiste și către clientela din partid. Acest lucru nu se va întâmpla.

Ar fi complet iresponsabil din partea noastră să părăsim terenul de luptă și să îi lăsăm să înainteze în direcția pe care au luat-o. Pe de altă parte, apreciem demersurile pentru sancționarea legală a tuturor partidelor extremiste, șovine și antisemite. Aceasta este calea corectă pentru a contracara influența acestor curente periculoase.

Cu toate acestea, noi credem în limitarea influenței extremismului prin convingerea românilor să voteze opțiunile democratice. Reacția solidară a populației pe tema deciziei CCR este cu democrația, nu cu o persoană extremista. Stimați români, toată România vrea să trăiască într-o țară prosperă și liberă, nu într-un stat prizonier al PSD sau al oricărui alt partid. Direcția democrațiilor consolidate precum și statutul de tara membra NATO, UE și a parteneriatului transatlantic reprezintă singura cale pentru România.

Pentru că aceasta înseamnă libertate, democrație, garantarea drepturilor cetățenești și bunăstare! Mai sunt mai puțin de două luni până la alegerile prezidențiale și parlamentare. Îi putem opri atunci, altfel va fi prea târziu,” este mesajul postat de Nicolae Ciucă pe pagina de Facebook.

„Domnul Ciucă e politician și vrea să ajungă primul ostaș în fruntea țării. Hai să vedem cât curaj aveți, domnule Ciucă! Sunt pe drum înspre Parlament ca să lucrez împreună cu colegii mei la moțiunea de cenzură prin care să dăm jos Guvernul, în frunte cu Ciolacu. Altfel, rămâneți ipocriți, mincinoși, cu comportament de amante care știu că sunt înșelate, care își mai iau și o smetie peste ceafă, dar care rămân în relație, adică la guvernare, pentru bani și privilegii”, a declarat Elena Lasconi.

„O invit public pe doamna Lasconi și USR la sediul PNL să discutăm despre viitor. Dacă vrem să avem democrație și nu dăm foc țării, ci luptăm cu rațiune și forță împotriva abuzurilor, eu sunt un om serios, nu dau curs unor demersuri politicianiste și neserioase când țara e în pericol să fie acaparată de PSD”, a spus Nicolae Ciucă.

Dacă ne referim la premierul Marcel Ciolacu, el a făcut un anunţ cât se poate de clar în această dimineaţă. Spunea că este gata să demisioneze, să îşi depună mandatul de prim-ministru în cazul în care liberalii vor decide în cele din urmă să părăsească guvernarea.

Ieri a avut loc o şedinţă la sediul PNL, în care Nicolae Ciucă şi miniştrii Partidului Naţional-Liberal au luat decizia să nu se retragă de la guvernare. Iar dacă ne referim la liberali, trebuie menţionat că în această seară, la ora 19:00, toţi liderii judeţeni ai partidului se vor reuni la Vila Lac din Capitală.

Mâine dimineaţă a fost convocată o şedinţă a biroului politic naţional al PNL, în cele două şedinţe, se vor discuta concret paşii pe care PNL ar trebui să îi facă în perioada următoare, după ce Nicolae Ciucă a făcut anunţul că actuala coaliţie de guvernare cu PSD a încetat, dar totuşi miniştrii liberali rămân în Guvern. Se vor analiza clar cele două scenarii şi va fi testată opinia liderilor judeţeni ai Partidului Naţional Liberal, pentru a vedea dacă există susţinere în partid pentru cele două scenarii: fie ca PNL să semneze eventual moţiunea de cenzură, alături de USR, fie dacă există lideri care şi-ar dori ca PNL să iasă de la guvernare cu mai puţin de două luni înainte de alegeri.

Surse de la vârful PNL spun că totuşi nu se pune problema. PNL nu va vota în niciun caz moţiunea pe care USR încearcă să o iniţieze şi, de asemenea, îşi va păstra miniştrii în Guvernul condus de Marcel Ciolacu, cu rolul de a asigura actul de guvernare, dar şi de a supraveghea eventuale abuzuri pe care le-ar putea face PSD pentru a-şi asigura câştigarea alegerilor. Aceasta este justificarea liberalilor atunci când sunt întrebaţi de ce rămân totuşi la guvernare, în condiţiile în care actuala coaliţie cu PSD este încheiată, aşa cum a anunţat Nicolae Ciucă.

În opoziţie avem o „competiţie” a moţiunilor de cenzură, după ce Elena Lasconi a anunţat ieri că USR încearcă să iniţieze o moţiune de cenzură împotriva Guvernului condus de Marcel Ciolacu. Au venit în această dimineaţă cei din AUR – George Simion a anunţat că şi AUR a pregătit textul unei moţiuni de cenzură.

Niciunul dintre cele două partide nu are în acest moment semnăturile necesare pentru a depune moţiunea, aşa că vor urma negocieri în următoarele zile pentru ca ambele partide să încerce eventual să contacteze parlamentari din alte formaţiuni care să semneze în cele din urmă textul moţiunii de cenzură.

Ședință de Guvern în plin scandal între PSD și PNL. Patru miniștri liberali nu s-au prezentat la ședință. Reacția lui Ciolacu: ”Un Guvern funcţionează cu miniştri, nu funcţionează cu preşedinţii de partid”
România traversează o criză politică profundă, care riscă să destabilizeze guvernul chiar înainte de alegerile parlamentare programate pentru 2024. În cursul zilei de miercuri este programată o ședință de Guvern. Patru miniștri liberali nu s-au prezentat la ședință.

Ședință de Guvern în plin scandal între PNL și PSD. Cele două partide aflate la guvernare s-au distanțat și atacat în ultimele zile, iar președintele PNL, Nicolae Ciucă, a anunțat chiar ruperea Coaliției. Miercuri, Guvernul s-a reunit la Palatul Victoria pentru a aproba mai multe proiecte și memorandumuri.

Preşedintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, a afirmat miercuri, înaintea ședinței de Guvern, că, deşi situaţia în coaliţie este tensionată, Guvernul funcţionează în continuare.

”Un Guvern funcţionează cu miniştri, nu funcţionează cu preşedinţii de partid”, a afirmat Ciolacu, precizând că nu a mai discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, întrucât nu a avut ”nicio urgenţă”. Discuţiile politice, anunţă liderul PSD, au loc în continuare între secretarii generali ai celor două partide.

Întrebat despre afirmaţiile potrivit cărora PSD va face alianţă cu AUR, Ciolacu a declarat: ”E în seria de tâmpenii spuse în timpul campaniei”.

”Categoric. În momentul acela nu mai avem o coaliţie pentru Guvernul României”.

El a precizat, însă, că nu este exclusă o nouă coaliţie a celor partide, după alegeri, însă decizia va aparţine românilor, la vot.

Marcel Ciolacu: Cum voi frauda alegerile, când ministrul de Interne este Cătălin Predoiu?

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, miercuri, că se spun multe tâmpenii în campania electorală, una dintre acestea fiind că PSD va frauda alegerile.

”Cum voi frauda alegerile, când ministrul de Interne este Cătălin Predoiu, nu e Cătălin Predoiu? Spuneţi-mi şi mie cum fraudăm alegerile? Eu, părerea mea, este că sunt nişte lozinci care au funcţionat pein anii 92-96, uitând că suntem în 2024. Putem chema observatori internaţionali”, a mai afirmat premierul Marcel Ciolacu.

Întrebat ce crede despre afirmaţiile că PSD ar putea face o alianţă cu AUR, Ciolacu a declarat: ”E în seria de tâmpenii spuse în timpul campaniei. Eu n-am nicio problemă, poate să spună orice”.

Ciolacu a reiterat ideea că ”este exclus vreodată ca PSD să facă o alianţă cu AUR”.

”Îmi cer scuze şi la PNL, şi la domnul Ciucă, dar cu astfel de minciuni nu câştigi alegerile. Mă aşteptam să fim mai inventivi în această campanie, nu cu tâmpenii de genul că PSD fură, are puterea totală. Aduc aminte că domnul Iohannis îşi dorea guvernul său. Eu v-am anunţat foarte clar că primul ministru nu va fi de la PSD şi acest lucru o să-l fac imediat după alegeri, după 1 decembrie, după ce românii se vor exprima prin vot. Nu pot să-l fac acum, dar pe 1 decembrie”, a mai afirmat Ciolacu.

Încarcă mai mult
Load More In Politic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

”Ostașul” Nicolae Ciucă, este deja presat să își dea demisia după scorul dezastruos din primul tur al prezidențialelor, a început ”Noaptea cuțitelor lungi în PNL”

Facebook X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email ”Ostașul” Nicolae Ciucă, este deja pre…