Acasă Politic Scandalul amânării majorării contribuţiei la Pilonul 2 de pensii private și OUG pe măriri bugetare, Boloş dă vina pe PSD, după ce propriul partid i-a cerut să plece

Scandalul amânării majorării contribuţiei la Pilonul 2 de pensii private și OUG pe măriri bugetare, Boloş dă vina pe PSD, după ce propriul partid i-a cerut să plece

0
0
491

Scandalul amânării majorării contribuţiei la Pilonul 2 de pensii private și OUG pe măriri bugetare, Boloş dă vina pe PSD, după ce propriul partid i-a cerut să plece.

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, anunță într-un mesaj publicat pe Facebook, că guvernul nu va amâna creșterea contribuției la Pilonul II de pensii. ”Toate aceste speculații și zvonuri nu ne aduc niciun beneficiu”, spune ministrul, după ce Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România a reacționat joi la un proiect de Ordonanță de Urgență care prevedea amânarea până în 2026 a creșterii contribuției la Pilonul II de la 3,75% la 4,75% până în 2026 în loc de aplicarea acesteia de la 1 ianuarie 2024, conform legislației în vigoare și PNRR.

Nu vom amâna creşterea contribuției la Pilonul II de pensii. Am vrut să abordez direct o chestiune importantă pentru a pune capăt oricăror speculații și pentru a oferi claritate în legătură cu deciziile ce se iau la nivel de Guvern. Toate aceste speculații și zvonuri nu ne aduc niciun beneficiu”, spune ministrul Finanțelor.

Marcel Boloș precizează, însă, că ”problema sustenabilității deficitului rămâne deschisă și implică identificarea unor soluții care să fie cuprinse în strategia fiscal-bugetară.”

Tocmai de aceea, echipa MF analizează cu atenție diferitele opțiuni care sunt prezentate la nivelul coaliției de guvernare și calculează impactul pe care îl pot genera. Deciziile adoptate vor fi prezentate de coaliție. Ce pot să vă asigur este că orice act normativ care va avea semnătura instituției noastre va respecta trasparent toate etapele de elaborare, avizare și aprobare”, a mai scris ministrul Finanțelor.

Anterior acestui anunț, Marcel Boloș declara că ”impactul măsurii nu cred ca poate fi suportat de bugetul de stat”. ”Să vedem finalizată strategia prima dată. Trebuie luată o decizie în Coaliție pe tema deficitului bugetar”, spune Boloș.

Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) a reacționat joi precizând că a aflat astăzi din mass-media despre intenția Guvernului de a amâna încă o dată creșterea contribuției la Pilonul II de pensii private de la 3,75% la 4,75% până în 2026 în loc de aplicarea acesteia de la 1 ianuarie 2024, conform legislației în vigoare și PNRR.

Propunerea de amânare contravine flagrant prevederilor PNRR, jalonul 213 de consolidare financiară a Pilonului II, considerat rezolvat încă din martie 2022 și pentru care Guvernul României a primit deja de la Uniunea Europeană banii aferenți tranșei corespunzătoare din PNRR. Potrivit legii inițiale, contribuția trebuia să ajungă la 6% din veniturile brute ale românilor încă din 2016, însă acest nivel nu a fost niciodată atins, legea nefiind respectată de mai bine de un deceniu. Amânarea din nou și din nou a creșterii contribuției la Pilonul II este în detrimentul tuturor salariaților activi din România, care muncesc, își plătesc taxele, impozitele și contribuțiile și care au așteptări legitime pentru o pensie decentă, inclusiv din Pilonul II”, se arată în comunicatul APARR.

Pilonul II de pensii a ajuns în cei 15 ani la peste 8,1 milioane de participanți în septembrie 2023, din care doar 4,1 milioane de participanți sunt activi. La aceeași dată, valoarea activelor a ajuns la 117,1 miliarde de lei, iar câștigul net din investiții (net de comisioane) pentru participanții la Pilonul II a fost de 30,3 miliarde de lei.

Scandal în coaliție. Cu 6 luni înainte de alegeri si cu un deficit bugetar urias, care se apropie de 6% din PIB, Guvernul face cadouri bugetare de sărbători.

Boloș OUG cu măriri pentru demnitari în prag de Crăciun, ”liberalul” uită de promisiunile făcute românilor, vor creşte inclusiv veniturile preşedintelui, miniştrilor şi primarilor

Ordonanţa pregătită de Guvern prevede o majorare de 5% pentru salariile angajatilor din aparatul bugetar. Vorbim aici despre 1.290.000 de persoane. Aceeași majorare de 5% o vor primi de la 1 ianuarie și demnitarii: de la președinte si premier, până la toti membrii Guvernului, ministri, prefecti și secretari de stat. De acest cadou vor beneficia si alesii locali: primarii, viceprimarii si sefii de Consilii Judetene.

Cadouri de Moş Crăciun pentru toţi angajaţii statului! Înainte de an electoral, Guvernul majorează salariile bugetarilor cu 5%. Vor creşte inclusiv veniturile preşedintelui, miniştrilor şi primarilor. Deciziile sunt cuprinse într-o ordonantă de urgentă care va fi adoptată curând. Actul ar urma să amâne cu doi ani majorarea contribuţiei la Pilonul II de pensii private.

Liderii PNL i-au cerut demisia ministrului de Finanţe din acest motiv. Marcel Boloş a anunţat în această seară că măsura se va aplica însă din 2024.

Un draft de ordonanță de urgență de la Ministerul Finanțelor, se regăsesc majorările pentru anul 2024. Demnitarii îşi măresc lefurile şi uită de promisiunile făcute românilor.

Scandal uriaş pe bani la Guvern. Profesorii nu vor primi de la 1 ianuarie 2024 majorarea de 50% promisă în plină grevă, ci doar creșteri de 20% în două trepte.

S-au găsit în schimb bani pentru demnitari, care ar putea primi o majorare de 5% pentru salarii din ianuarie 2024.

Astfel la un salariu al unui demnitar de 11.000 lei, 5% înseamnă majorări de peste 500 lei.

Asta în timp ce profesorii primesc, în loc de acel 50% pe care l-a promis Guvernul atunci când a vrut să stingă greva generală a profesorilor, vor primi 20% însă în două trepte 13% de la 1 ianuarie 2024 și 7% de la 1 august 2024.

Majorarea de 5% va fi dată pentru toți demnitarii, de la miniștri, secretari de stat, președintele Klaus Iohannis, parlamentari. Vom vedea dacă rămâne în forma finală, pentru că este scandal în aceste momente pe aceste majorări.

PSD îl acuză pe ministrul de Finanțe că ei nu știau de această ordonanță de urgență și că ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, susținut de PNL, ar fi scris de capul lui cumva aceste majorări în acest draft de ordonanță de urgență.

Alocațiile vor fi indexate cu rata inflației 13,8%, adică elevii vor primi o creştere de doar 35 de lei pe lună, iar asta înseamnă cam un leu pe zi.

Ce taie Guvernul din bugetul pe 2024:

Nu se mai dau vouchere pentru profesor, de 1.000 lei pentru materiale didactice care au fost date anul acesta.

Nu se mai încarcă acel cardul pentru energie. Dacă nu ați cheltuit banii, veți putea să o faceți până în 31 martie 2024 dar alți bani nu se vor da.

Nu se va mai da bonusul pentru pensiile mici.

Aici, pensionarii cu pensii sub 3.000 lei au primit anul acesta, în două tranșe, sume între 600 și 1.000 lei.

Iar creșterea contribuției la pilonul doi de pensii la 4,75% adică cu un punct procentual, se amână până în 2026.

Trebuia să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2024, dar în această ordonanță de urgență, în acest draft, este amânată această creștere a contribuției la pensii Pilonul II

Mai mult, vor fi actualizate şi accizele pentru carburanți în trei trepte. În Va fi ajustat prețul carburantului la pompă, motorină și benzină cu 13,8% în 2024, însă în trepte diferite. Practic, pentru fiecare litru de carburant, de exemplu, de la 1 ianuarie vom plăti mai mult cu 0,18 de lei. De la 1 aprilie 2024 se mai adaugă încă o acciză de încă 0,18 lei, iar de la 1 iunie încă 0,18 lei, deci undeva 0,60 lei.

De anul viitor vor crește și salariile din Educatie. O majorare de 20% care va fi acordată în două transe. 13% de la 1 ianuarie si restul de 7% în luna august, chiar inainte de alegerile locale. De văzut cum vor reactiona Sindicatele din Educatie. Asta în conditiile în care Guvernul a promis în vară că salariul unui profesor debutant va fi egal cu salariul mediu brut pe economie. A fost, de altfel, principala promisiune care a oprit greva din Educatie. În prezent, un profesor debutant câstigă aproape 3200 de lei net în fiecare lună. O majorare de 20% ar însemna un plus de 640 de lei pe lună.

Încarcă mai mult
Load More In Politic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

Prima victimă a tsunamiului electoral, ”Ostașul” Nicolae Ciucă nu a mai aşteptat dimineaţa şi şi-a dat demisia de la șefia PNL, se pregătește un interimar

Facebook 130 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Prima victimă a tsunamiului electo…