Scandal penibil pe holurile Parlamentului, între senatoarea scandalagioaică, Diana Șoșoacă și premierul Marcel Ciolacu, după votul pentru eliminarea pensiilor parlamentarilor. Ciolacu o critica pe Șoșoacă în fața presei, pentru că a făcut circ în plen, când Șoșoacă a intervenit și a început să-l acuze că ”a vândut țara Americii”. Ciolacu a trimis-o, în schimb, la Ambasada Rusiei.
Întrebat despre comportamentul Dianei Șoșoacă în plen, Ciolacu a spus: ”La Ambasada Rusiei nici nu a fluierat, nici nu a sunat din clopoțel”.
În timp ce făcea declarații presei, Șoșoacă a intervenit acuzând că parlamentarii opoziției nu sunt lăsați să vorbească.
”Mergeți la Ambasada Rusiei”, a fost replica lui Ciolacu.
”Du-te la America și linge-i clanța! Ați vândut țara Americii, împreună cu toate resursele României”, a spus Șoșoacă.
”Doamnă, sunteți o mincinoasă ordinară”, a spus Ciolacu.
Șoșoacă l-a acuzat de limbaj ”mitocănesc” și ”grobian”, în timp ce premierul a plecat de la declarații.
Scandalul a pornit după ședința comună în care parlamentarii au votat proiectul de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor. În plenul Parlamentului, Diana Șoșoacă a făcut scandal, după ce a întrerupt dezbaterile cu un fluier și cu un clopoțel.
Senatoarea independentă a fost nemulțumită că nu a fost lăsată să vorbească, moment în care a început să fluiere. Aceasta a avut și un clopoțel și i-a rupt în față președintelui de ședință regulamentul Camerei Deputaților.
Parlamentul a votat, luni, cu 382 de voturi pentru şi 3 împotrivă, eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. Senatoarea Diana Şoşoacă a fluierat în şedinţă şi a făcut scandal, încercând să oprească dezbaterile. Premierul Marcel Ciolacu a fost întrerupt în timp ce susţinea declaraţii de presă la Parlament de către Diana Şoşoacă, după ce plenul reunit al Camerei şi Senatului a adoptat proiectul de lege privind eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarulor. Aceasta l-a făcut dictator pe liderul PSD, ”grobian” şi ”trădător de neam şi ţară”. În schimb, Ciolacu i-a transmis senatoarei că este ”o mincinoasă ordinară”.
”Pensiile speciale sunt o minciună, e neconstituţional”, a strigat Diana Şoşoacă în plenul reunit.
Senatoarea a venit în plen cu un fluier, pe care l-a folosit pe tot parcursul dezbaterilor şi a plenului. Ulterior, aceasta a folosit şi un clopoţel pentru a-l întrerupe pe preşedintele de şedinţă, social-democratul Alfred Simonis.
”La balamuc”, a comentat preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred Simonis. ”Lăsaţi circul în sală, nu ne intimidaţi”, a mai spus el.
”Vă invit pe toţii la zoo, să mergem cu toţii după o astfel de şedinţă. Declar şedinţa închisă”, a spus Simonis.
Camera Deputaţilor a adoptat, luni, proiectul de lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu şi a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal. Propunerea legislativă vizează pensiile speciale şi se va reîntoarce la Senat. deoarece ”amendamentele admise în timpul dezbaterilor generează deosebiri majore de conţinut juridic”, faţă de forma pe care a adoptat-o Senatul. Astfel, iniţiativa legislativă se reîntoarce, în procedură de urgenţă, la Senat pentru dezbaterea unor articole pentru care acest for legislativ este Camera decizională.
Camera Deputaţilor a adoptat, luni, acest proiect de lege, cu 196 de voturi ”pentru”, 32 de voturi ”împotrivă” şi 14 abţineri.
”Precizăm că amendamentele admise în timpul dezbaterilor generează deosebiri majore de conţinut juridic şi existenţa unei configuraţii deosebite, semnificativ diferite, a proiectului de Lege faţă de forma adoptată de Senat, precum şi faptul că devin aplicabile dispoziţiile art.75 alin.(4) şi (5) din Constituţia României. Astfel, în conformitate cu prevederile art. 116 alin.(4) din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, cu modificările şi completările ulterioare, Legea se întoarce la Senat pentru a fi dezbătută în procedură de urgenţă”, arată raportul favorabil adoptat de către Comisia de finanţe şi Comisia pentru muncă a Camerei Deputaţilor.
Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu, precum şi modificarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal.
Schimbările vizate au în vedere calcularea pensiilor de serviciu, plecând de la vechimea în specialitate, reducerea procentului de calcul raportat la venitul obţinut şi alinierea stagiului de contributivitate minim la cel aplicat în sistemul public de pensii.