Acasă Economie Război Ciucă-Ciolacu pe legea cash-ului, PNL se dezice de limitarea plăților cash și cere revenirea la pragul inițial de 10.000 de Roni

Război Ciucă-Ciolacu pe legea cash-ului, PNL se dezice de limitarea plăților cash și cere revenirea la pragul inițial de 10.000 de Roni

0
0
355

Război Ciucă-Ciolacu în coaliție, pe legea cash-ului, PNL se dezice de limitarea plăților cash și cere revenirea la pragul inițial de 10.000 de Roni.

Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, au descoperit din ce în ce mai multe divergențe din cauza legii cash-ului, așa cum este cunoscut actul normativ ce plafonează plățile cu numerar, Șeful liberalilor susține că nu a fost de acord cu reglementarea, dar nici nu s-a opus promovării de către guvern. Pe de altă parte, îi atrage atenția premierului că cetățenii nu sunt responsabili pentru evaziune.

Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu au ajuns pe poziții divergente din cauza legii care limitează plățile cu numerar. Marcel Ciolacu și-a susținut reglementarea în ultimele zile. Pe de altă parte președintele PNL a spus că nu a fost de acord cu această normă încă de la început. Cu toate acestea, în ședința coaliției de guvernare, recunoaște, nu s-a opus promovării legii.

Nicolae Ciucă este de părere că măsura va trebui revizuită cât mai repede. Cu atât mai mult cu cât nu există o infrastructură bancară capabilă să preia banii numerar de la agenții comerciali.

Fostul premier al României și președintele Partidului Național Liberal a declarat astăzi că a cerut revizuirea măsurii legislative privind micșorarea planofunului plăților cash.

Motivul invocat de acesta ar fi că România nu beneficiază de o rețea de bancomate potrivită acestei măsuri.

A fost o măsură luată în coaliție, explicându-se la vremea respectivă care sunt intențiile pentru care se adoptă o astfel de măsură. Eu am discutat cu ministrul de Finanțe. Am stabilit și în Biroul Politic Național că această măsură să fie revizuită.

Revizuirea ei trebuie să se producă cât mai curând posibil pentru că nu avem o rețea de bancomate echitabilă așa cum ar fi necesar Plafonul era oricum la 10.000 de lei. Ori se revine la 10.000 de lei și asta înseamnă că se folosește prevederea de dinainte„, a declarat Nicolae Ciucă.

În aceste condiţii, în care această măsură de plafonare a plăţilor cash cu care, încă o dată, nu am fost de acord de la început, a fost o măsură luată în coaliţie. S-a explicat la vremea respectivă care sunt intenţiile pentru care se adoptă o astfel de măsură. Eu am discutat cu ministrul de finanţe, am stabilit şi în Biroul Politic National că această măsură trebuie să fie revizuită”, a declarat președintele PNL.

Pe de altă parte, Nicolae Ciucă recunoaște că măsura a fost adoptată în consens, în coaliția de guvernare. Președintele PNL susține că nu a fost o decizie uniltarerală, impusă doar de PSD. Spune, însă, că cetățeanul de rând nu contribuie la evaziune, drept care nu trebuie sancționat.

A fost o decizie pe care am discutat-o şi cu toţii am înţeles la vremea respectivă că este o decizie asumată, care practic contribuie la reducerea evaziunii fiscale. Ori, nu cred că cetăţeanul de rând este cel care contribuie la această evaziune”, a subliniat Nicolae Ciucă.

Pe cale de consecință, spune politicianul liberal, actul normativ ar trebui modificat. Iar plafonul propus pentru limitarea plăților cu bani cash ar trebui să revină la 10.000 de lei.

Ca atare, trebuie să vedem care este forma cea mai…ori să revină la zece mii de lei şi asta înseamnă că se foloseşte prevederea de dinainte, ori să vină după această consultare cu specialiştii, premierul a zis că discută cu sectorul bancar, discută cu celelalte instituţii şi la finalul acestor discuţii vom lua o decizie”, a completat Nicolae Ciucă.

El a precizat că revizuirea legii ar trebui să se facă în curând, înante să producă consecințe negative. Cu atât mai mult, spune Nicolae Ciucă, legea trebuie regândită cu cât nici băncile nu au o reţea de bancomate distribuite echitabil.

Reprezentanții Partidului Social Democrat au discutat, astăzi, despre ce urmează să se întâmple cu banii cash în România.

Marcel Ciolacu, premierul României a anunțat, pentru luni, 6 noiembrie, mai multe întrevederi cu reprezentanți ai băncilor și ai IMM-urilor. El a precizat că se va discuta despre implicațiile acestei legi care limitează plățile cu bani numerar. Premierul a făcut acest anunț pe Facebook, la finalul săptămânii trecute. S-a întâmplat în contextul ședinței PNL în care Nicolae Ciucă și-a exprimat dezacordul cu această prevedere.

Voi convoca săptămâna viitoare la Guvern o întâlnire cu specialiștii din Ministerul Finanțelor și BNR, dar și cu reprezentanții micilor întreprinzători, ai băncilor și ai societății civile pentru a lua o decizie pe subiectul banilor cash. Nu voi renunța niciodată la lupta împotriva evaziunii. Și nu voi renunța să protejez românii de lăcomia unora care vor să facă bani cu orice preț!”, arată mesajul premierului Marcel Ciolacu pe Facebook.

De la 1 noiembrie au intrat în vigoare măsurile incluse în legea de modificări fiscale și reduceri de cheltuieli bugetare. Noua lege reduce tranzacțiile cu numerar la companii şi persoane fizice. Plăţile către persoanele juridice se vor putea face în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei/persoană. Încasările şi plăţile între o persoană juridică şi o persoană fizică, plafonul zilnic este de 5.000 lei către/de la o persoană.

Liderul PSD, premierul Marcel Ciolacu, a declarat luni, la sediul PSD, despre plafonarea plăţilor cash, că Ministrul de Finanţe a venit şi a spus că echipa tehnică de la ANAF a venit cu aceste propuneri iar în acel moment, în coaliţie nu a auzit nicio voce. Ciolacu a mai arătat că prioritatea lui este combaterea evaziunii fiscale şi a precizat că nu este vorba de renunţare, este vorba să nu fie lumea afectată. ”Nu ştiu dacă modificarea plafoanelor este cea mai bună soluţie. Este o problemă la micii întrreprinzători”, a mai spus el, anunţând că se va întâlni cu băncile şi cu IMM-urile.

Premierul a declarat, după şedinţa conducerii partidului, că astăzi va avea o întâlnire cu băncile, apoi cu IMM-urile, pe tema plafonării plăţilor cash.

Nu este vorba de renunţare, este vorba să nu fie lumea afectată. Nu ştiu dacă modificarea plafoanelor este cea mai bună soluţie. Este o problemă la micii întrreprinzători, şi acolo, cu plăţile cash, să nu se facă cozi interminabile la băncă, cred că nimeni nu îşi doreşte acest lucru. de asta vreau să stau de vorbă şi cu IMM-urile. Şi cred că pe grupe de produse, electrocasnice, lucruri necesare în gospodărie, să nu îngreunăm viaţa oamenilor”, a spus Ciolacu.

Şeful Executivului a precizat că ”aceste măsuri au fost propuse de o echipă tehnică de la ANAF”.

Mi s-ar fi părut jenant ca eu, prim-ministru, să ies şi să critic propunerile unor experţi ANAF, nu a fost o propunere politică. Mai mult, ministrul de Finanţe a venit şi, cum e şi normal, avem cea mai mare evaziune fiscală din Europa, vorbim despre ea dar nu vrem să luăm nicio măsură. Ministrul de Finanţe a venit şi a spus că echipa tehnică de la ANAF a venit cu aceste propuneri. În acel moment, în coaliţie, nu am auzit nicio voce”, a arătat Ciolacu.

El a continuat: ”Trebuie să ne hotărâm ce vrem să facem cu România şi în ce direcţie”.

Dacă vreţi ca nimeni să nu ia nicio măsură şi toate lucrurile, dar să vorbim în continuare de cea mai mare evaziune din Europa…Cu alte cuvinte, sunt lucruri îndreptăţite care au apărut în spaţiul public şi trebuie gândite şi analizate, dar prioritatea mea în primul şi în primul rând este combaterea evaziunii fiscale. Vom vedea după discuţia cu băncile”, a spus Ciolacu.

Ştiu că s-a creat o emoţie foarte mare, repet, nu am fost niciodată genul de om care să lase funcţionarii în faţă sau restul echipei în faţă şi să o găsesc vinovată de aceste măsuri, vă daţi seama că nu am stat noaptea eu să gândesc măsuri de combatere a evaziunii cum nu este normal. Nnu trebuie să le ştie primul ministru pe toate şi cum se dă un comunicat oficial de la minister”, a mai spus Marcel Ciolacu.

PSD spune că banii cash nu vor dispărea din România. Oamenii pot primi salariile cash în continuare, au posibilitatea să strângă orice sume de bani cash își doresc, și pot primi în continuare bani cash din afara țării, fără a avea nicio obligație, spun reprezentanții Partidului Social Democrat.

Mai mult decât atât, comercianții care obligă românii la plata cu cardul încalcă legea și trebuie reclamați și amendați, au spus reprezentanții partidului în cadrul ședinței PSD.

Sursele citate spun, totodată, că, în discuția de astăzi cu băncile, cu BNR și cu reprezentanții IMM-urilor vor fi căutate soluții astfel încât firmele mici românești dar și persoanele fizice să nu fie afectate în niciun fel.

Nu voi renunța să protejez românii de lăcomia unora care vor să facă bani cu orice preț!”.

Vineri, liderul PSD, Marcel Ciolacu, spunea că urmează să convoace o ședință cu specialiștii în domeniul financiar în ceea ce privește banii cash.

Lăcomia băncilor nu poate fi alimentată din dezbaterea privind banii cash! Este intolerabil să crești artificial comisioanele bancare!

Voi convoca săptămâna viitoare la Guvern o întâlnire cu specialiștii din Ministerul Finanțelor și BNR, dar și cu reprezentanții micilor întreprinzători, ai băncilor și ai societății civile pentru a lua o decizie pe subiectul banilor cash.

Nu voi renunța niciodată la lupta împotriva evaziunii. Și nu voi renunța să protejez românii de lăcomia unora care vor să facă bani cu orice preț!”, a scris Marcel Ciolacu pe contul de facebook.

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, după discuţiile de luni cu reprezentanţii membrilor Consiliului Executiv al Asociaţiei Române a Băncilor, cu reprezentanţii celor mai importante bănci din România, cât şi cu cei ai Băncii Naţionale Române (BNR), că a ajuns la un acord cu aceştia, astfel încât comisioanele bancare să nu crească în România, nici pentru persoanele fizice, nici pentru cele juridice. „România nu are o problemă economică. (…) Pentru a asigura sustenabilitatea economică avem nevoie însă de combaterea evaziunii, reducerea cheltuielilor bugetare şi creşterea performanţei în administraţia publică. Ne-am asumat cu fermitate aceste obiective şi le vom atinge prin aplicarea pachetului de măsuri economice”, a explicat prim-ministrul, conform unui comunicat de presă al Executivului.

Comisioanele bancare nu vor creşte în România, nici pentru persoanele fizice, nici pentru cele juridice. Acesta este acordul la care am ajuns astăzi cu Asociaţia Română a Băncilor şi cu reprezentanţii celor mai importante bănci din România, dar şi cu cei ai BNR. Mă bucur că argumentele aduse au fost pe deplin înţelese şi le mulţumesc pentru deschiderea la dialog. Dialogul este calea prin care putem găsi cele mai bune soluţii atât pentru oameni, cât şi pentru economie”, a scris Marcel Ciolacu, luni pe Facebook.

Punerea în aplicare a măsurilor guvernamentale pentru combaterea evaziunii şi menţinerea comisioanelor bancare la nivelul actual au fost principalele teme discutate la întâlnirea între premierul Marcel Ciolacu şi reprezentanţii Asociaţiei Române a Băncilor, arată comunicatul de presă al Guvernului.

Astfel, şeful Executivului şi reprezentanţii Asociaţiei Române a Băncilor au convenit ca, atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru persoanele juridice, comisioanele bancare să nu fie majorate.

România nu are o problemă economică. Avem resurse naturale şi forţă de muncă bine calificată, investiţii străine în creştere şi un nivel ridicat al investiţiilor publice. Pentru a asigura sustenabilitatea economică avem nevoie însă de combaterea evaziunii, reducerea cheltuielilor bugetare şi creşterea performanţei în administraţia publică. Ne-am asumat cu fermitate aceste obiective şi le vom atinge prin aplicarea pachetului de măsuri economice”, a afirmat Marcel Ciolacu, potrivit sursei citate.

Reprezentanţii Guvernului şi cei ai Asociaţiei Române a Băncilor au stabilit un mecanism permanent de consultare, la care să participe şi Banca Naţională a României.

Din partea Guvernului, la întâlnire au mai participat vicepremierul Marian Neacşu, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şeful Cancelariei Prim-Ministrului, Alexandru-Mihai Ghigiu.

Premierul Marcel Ciolacu a transmis, vineri, că lăcomia băncilor nu poate fi alimentată din dezbaterea privind banii cash şi că este intolerabil să creşti artificial comisioanele bancare. Şeful Executivului preciza că va convoca, săptămâna aceasta, la Guvern o întâlnire cu specialiştii din Ministerul Finanţelor şi BNR, dar şi cu reprezentanţii micilor întreprinzători, ai băncilor şi ai societăţii civile pentru a lua o decizie pe subiectul banilor cash.

Liderul PNL Nicolae Ciucă a declarat, vineri al Sinaia, referitor la limitarea folosirii banilor cash, că nu a susţinut această măsuri deoarece nu trebuie consideraţi toţi românii ca producând efecte de evaziune fiscală. ”Este o decizia care s-a luat în coaliţie. Vom merge în continuare în coaliţie şi ne vom susţine punctul de vedere şi în funcţie de efectele acestei măsuri vom ajunge la o decizie în coaliţie”, a mai spus preşedintele liberalilor, care a adăugat că este absolut anormal ca băncile să mărească valoarea comisionului, ca urmare a acestei măsuri.

​De asemenea, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene Adrian Câciu a declarat, vineri, că încă din anul 1996 este limitat cash-ul, atât la persoane fizice, cât şi juridice, iar acum a fost doar luată măsura ca să fie redus plafonul pe cash de la 10.000 lei la 5.000 lei pentru un singur comerciant, ceea ce înseamnă că poţi cheltui orice sumă, însă doar câte 5.000 lei în fiecare magazin. Social-democratul a mai spus că 90% din populaţia României câştigă sub 4.000 lei pe lună, iar în acest context dezbaterea despre acei 5.000 lei cheltuiţi la un singur comerciant este ”puţin disproporţionată”.

Totodată, deputatul PNL Adrian Cozma a depus un proiect de lege, în Parlament, pentru eliminarea plafonării plăţilor cu cash, stabilită de Executiv. ”Propun revenirea la plata cu bani cash. Ciolacu banii înapoi!”, a spus parlamentarul liberal. La rândul său, deputatul PNL Robert Sighiartău, care este şi el printre iniţiatori, a spus că această ”aberaţie trebuie abrogată”.

Încarcă mai mult
Load More In Economie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

În scandalul ”blatului” PSD-AUR, Simion nu dezminte ce a spus Becali, ”coincidență”, Tudose întâlnire în august cu Hrebenciuc, la un restaurant

Facebook 78 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email În scandalul ”blatului” PSD-AUR, Ge…