PSD nu ar vrea să mai respecte acordul coaliției, să renunţe la susţinerea lui Crin Antonescu și să susțină un ”candidat propriu”, alegeri în mai sau iunie.
PSD ar vrea să renunţe la susţinerea lui Crin Antonescu, iar liderii din partid se gândesc deja la un candidat propriu
Între timp, situaţia se complică la vârful Coaliţiei. Liderii PSD dau semne că ar vrea să renunţe la susţinerea lui Crin Antonescu, iar partidul ar vrea să promoveze pentru alegerile prezidenţiale un candidat propriu.
Eurodeputatul PSD Vasile Dîncu, fost ministru al Apărării, este de părere că decizia privind alegerea lui Crin Antonescu drept candidat comun al coaliției de guvernare a fost luată pe grabă. Dîncu a subliniat la Euronews că ar fi nepotrivit, pentru că „acum trăim o eră digitală”, iar anunțul de suspendare a candidaturii ar putea să vină pe fondul unor sondaje care nu îl plasează destul de bine în intenția de vot.
”Trebuia să scoată un candidat, unul care să aibă o oarecare notorietate și nu au apucat să facă nici sondaje, nu au apucat nici să legitimeze în interiorul partidelor o asemenea candidatură. Deci a fost, din nefericire domnul Antonescu, un candidat de rezervă, un candidat care era bun pentru vremurile respective. Eu am un respect deosebit pentru Crin Antonescu, pentru că este ultimul romantic al politicii, după părerea mea, dar domnia sa aparține unei epoci a oralității politicie. Acum trăim o eră digitală”, a declarat Vasile Dîncu.
Fostul ministru este de părere decizia lui Crin Antonescu de a se autosuspenda din calitatea de candidat comun al Coaliției a fost luată în urma unor sondaje.
”În al doilea rând, au apărut și alte tipuri de candidați: Nicușor Dan, Funeriu, care sunt oameni cu o anumită expertiză, oameni care au avut carieră de olimpici înainte. Mai au să se bată cu 40% din electorat care este suveranist și care are o frustrare foarte mare pentru că s-au anulat alegerile. Deci cu siguranță că nu este foarte simplu și domnul Crin Antonescu a simțit că nu a fost îndelung sprijinit în această perioadă, a fost și perioada de sărbători, este adevărat, dar probabil a simțit că se fac sondaje, poate că a și văzut rezultate și nu cred că în acest moment ar fi cel mai performant, cel puțin în sondaje”, a mai explicat Dîncu.
Liderii Coaliţiei se vor reuni miercuri pentru primele discuţii din acest an, iar potrivit surselor Observator la şedinţă este foarte posibil să fie invitat şi Crin Antonescu pentru a găsi împreună o soluţie la criza politică generată după anunţul făcut de Crin Antonescu că îşi suspendă candidatura la alegerile prezidenţiale. De altfel, Crin Antonescu a pus şi trei condiţii clare pentru liderii coaliţiei de guvernare. În primul rând, să stabilească cât mai rapid data alegerilor prezidenţiale, să îi valideze candidatura în forurile de conducere ale celor trei partide şi nu în ultimul rând să lămurească public motivele pentru care au fost anulate alegerile prezidenţiale din noiembrie anul trecut.
Au apărut şi primele reacţii la vârful coaliţiei de guvernare, PSD şi PNL au poziţii total diferite. Ilie Bolojan de pildă spunea că în viziunea partidului PNL, Crin Antonescu este în continuare candidatul comun al coaliţiei de guvernare şi că liberalii nu au nicio problemă de a-l valida pe Crin Antonescu drept candidat la alegerile prezidenţiale. De aceeaşi opinie a fost şi liderul UDMR, Kelemen Hunor, cel care spunea că şi liderii maghiari vor valida pe Crin Antonescu în forurile de conducere.
Lucrurile se complică la vârful PSD pentru că acolo au apărut în ultimele zile lideri ai PSD care spun că mai degrabă social-democraţii ar trebui să renunţe la susţinerea lui Crin Antonescu şi să meargă cu un candidat propriu, eventual un membru de partid, un lider PSD în cursa pentru Palatul Cotroceni. De altfel, vicepreşedintele PSD Vasile Dâncu spunea că ar fi mai posibil ca PSD să renunţe la susţinerea lui Crin Antonescu pentru că nu e clar dacă este cel mai potrivit candidat în acest moment şi cel mai performant în sondajele pe care coaliţia de guvernare le va face.
A apărut un lider PSD şi din Alba, care a spus cu subiect şi predicat că partidul va avea un candidat propriu, iar acesta va fi fie un membru de partid, fie un candidat independent, dar din zona apropiată de stânga.
Aşadar, ar trebui ca în această săptămână social-democraţii, după şedinţa de miercuri, să ia o decizie clară, dacă îl mai susţin sau nu pe Crin Antonescu sau dacă mai degrabă vor încerca să găsească o altă variantă, fie un candidat comun pe care să îl propună în coaliţia de guvernare sau unul separat.
Alegerile prezidenţiale ar putea avea loc după Paşte, este avertismentul lansat de Ilie Bolojan, președintele interimar al PNL. Acesta susţine că alegerile nu ar putea avea loc înainte, dacă nu se decide rapid calendarul.
”Dacă nu se va adopta săptămâna viitoare, atunci în mod evident se vor organiza după Paște, adică în luna mai”, a afirmat Bolojan.
Președintele interimar al PNL a explicat că principalele obstacole sunt legate de termenul legal de 75 de zile și funcționarea birourilor secțiilor de votare.
”Sunt două ipoteze de lucru, dacă Coaliția nu tranșează calendarul de alegeri până la finalul săptămânii viitoare, nu mai e timpul fizic pentru a stabili un calendar pentru alegeri înainte de Paște.
Pe de-o parte, termenul prevăzut de 75 de zile, prealabil legat de stabilirea calendarului, pe de altă parte sunt niște probleme legate de funcționarea birourilor secțiilor de votare pentru că, dacă Coaliția are un candidat independent susținut de toate partidele, actualele partide nu pot avea reprezentanți în secțiile de votare, chestiunea trebuie modificată pentru ca birourile să poată funcționa normal”, a explicat Bolojan.
Acesta a reiterat că, fără o decizie săptămâna viitoare, alegerile nu pot avea loc înainte de Paște:
”Dacă nu se va adopta săptămâna viitoare, atunci în mod evident se vor organiza după Paște, adică în luna mai.” a concluzionat Ilie Bolojan.
Guvernul nu va da în ședința de joi hotărârea de Guvern privind calendarul alegerilor prezidențiale. Asta înseamnă că nu mai pot fi organizate alegerile prezidențiale înainte de Paște și că alegerile ar putea fi împinse până la începutul lunii iunie.
PSD susține că nu și-a dat acordul pentru cele două date, 23 martie, pentru primul tur, și 6 aprilie, pentru al doilea. Cele două date sunt dorite de PNL și UDMR, dar PSD nu s-a pronuntat pe niciun calendar.
Astfel, alegerile prezidențiale vor fi împinse în luna iunie. Campania electorală ar urma să înceapă după Paște, iar primul tur ar putea avea loc pe 25 mai, iar cel de al doilea, pe 8 iunie.
Potrivit acelorași surse, Crin Antonescu nu va fi invitat la ședința de miercuri a coaliției de guvernare.
Kelemen Hunor, liderul UDMR, a declarat duminică că, Crin Antonescu are dreptate, iar coaliţia ar trebui să stabilească data alegerilor prezidențiale cât mai repede. ”Nu putem tergiversa”, a spus el, subliniind că din partea formațiunii sale nu este nicio problemă cu validarea candidaturii lui Antonescu.
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, candidat independent în alegerile prezidenţiale, i-a contrazis duminică pe Crin Antonescu, Ilie Bolojan și Kelemen Hunor, spunând că mai important decât stabilirea unui calendar al alegerilor este să se lămurească toate amănuntele legate de anularea acestora.