PSD acuză ”dezinformare” în cazul unei legi pentru piața imobiliară, blocată din cauza Laurei Vicol, insolvența Nordis, bagă și mai multă vrajbă între PSD și PNL.
Schema Nordis schimbă legea: avans de 10% la imobiliare sau 40% dacă închei asigurare. Reacţia companiei acuzate de fraudă de zeci de clienţi.
Scandalul provocat de dezvoltatorul imobiliar Nordis care ar fi ţepuit zeci de clienţi schimbă legea în domeniu. Decizia vine după ce firma a intrat în insolvenţă, iar o investigaţie Recorder a publicat o anchetă potrivit căreia firma ar fi vândut apartamente de mai multe ori, unor clienți diferiți.
PNL o acuză pe Laura Vicol, soția asociatului majoritar Nordis, că a blocat, la Comisia Juridică, proiectul de lege care ar fi evitat ”țepuirea” cumpărătorilor.
Partidul Social Democrat a eliberat un comunicat de presă cu privire la acest subiect.
”Referitor la acuzațiile unor reprezentanți PNL că PSD le-ar fi blocat, prin intermediul fostei președinte a Comisiei Juridice, Laura Vicol, un proiect de lege care limita la 10% avansul în tranzacțiile imobiliare, Partidul Social Democrat face următoarele precizări.
Această acuzație este o nouă dezinformare marca PNL, la fel cum au mințit că PSD le blochează proiectele cu pensiile militare, când de fapt s-au încurcat singuri în propriile proiecte.
- În 2019, doamna Laura Vicol nu era membru al Parlamentului României. A fost aleasă în 2020.
- În 2020 și 2021, PNL și USR au format majoritatea din Parlament, iar președinția Comisie Juridice era deținută de USR, partenerul de guvernare de atunci al PNL. E normal să ne punem întrebarea ce interes au avut să nu adopte proiectul de lege pe care îl invocă acum.
- Doamna Laura Vicol a devenit președinte al Comisiei Juridice în noiembrie 2021.
- Comisia de Industrii nu a formulat nici până acum un raport cu privire la proiectul de lege invocat.
- Nici PNL, nici alte partide nu au solicitat rediscutarea proiectului din 2019, lucru care nici nu ar fi fost posibil în absența unui raport de la Comisia de Industrii.
La fel ca și în cazul pensiilor militare, nimeni nu a blocat niciun proiect PNL privind limitarea avansului în tranzacțiile imobiliare. Se încurcă pur și simplu în propriile minciuni.”, a transmis PSD.
Tribunalul București a admis cererea de intrare în insolvență a dezvoltatorului imobiliar Nordis Management, la cererea unuia dintre creditori. Astăzi, este așteptată o astfel de decizie similară, ca și-n 10 octombrie să fie pe rol declanșarea concodatului preventiv. Lovitura pe piața imobiliară dată de insolvența Nordis este una semnificativă, fiind unul dintre cei mai cunoscuți dezvoltatori din România, cu proiecte anunțate în mai multe zone din țară.
Scandalul are și iz politic, fiind legat de Laura Vicol, deputată PSD. Asociați majoritari ai Nordis Management fiind Răzvan Ciorbă, soțul acesteia, și Mapp Development/Emanuel Gheorghe Poștoacă, fiecare având câte 46% din părțile sociale.
”Reprezentanții Nordis Group contestă decizia judecătorilor care au admis cererea de insolvență pentru una dintre firmele administrate în cadrul grupului, în condițiile în care considera ca mare parte dintre solicitanți nu au dobândit calitatea de creditor îndreptățit să participe la procedura de solicitare a intrării în insolvență și dorește să continue planul pe care îl au pentru toate proiectele din portofoliu” arată o primă reacție a companiei.
Pe scurt, Nordis Group anunță că proiectele merg înainte și că insolvența uneia din firmele grupului nu înseamnă mai mult decât reorganizare. Nordis are în lucru ansamblurile hoteliere și rezidențiale Nordis Mamaia, Nordis Sinaia și Nordis Brașov.
Procurorii DIICOT ar fi deschis un dosar în care este cercetată afacerea Nordis. Dosarul a fost deschis în urmă cu un an în urma autosesizării procurorilor și este in rem, ceea ce înseamnă că el privește fapte și nu persoane. Procurorii investighează infracțiuni precum constituirea unui grup infracțional organizat și delapidare.
În urma informațiilor din media despre soțul său, Laura Vicol a demisionat de la conducerea comisiei juridice din Camera Deputaților.
Se pare, conform unei investigații Recorder, că, în aceste momente, sunt oameni care au plătit avansul pentru apartamente către Nordis, prin contracte de promisiune, și care nu au perspectiva intrării în spațiu, respectiv ei ar fi dat avansul pentru un apartament despre care consideră că nu-l vor mai primi niciodată. ”Le-am spus, uite, apelez la voi, pe cale amiabilă, omenește, vă rog frumos chiar, faceți o mică excepție. Sunt diagnosticat cu leucemie, poate faceți o excepție în cazul ăsta, să-mi restituiți avansul dat, că e clar, o știm cu toții că corpul 6 probabil se va ridica în 2035. Eu am nevoie de cash, de bani pentru tratament și… fără răspuns” a spus un client Nordis pentru Recorder.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat că trebuie schimbată legislația ca astfel de lucruri să nu se mai poată întâmpla, precizând că nu a avut o discuție cu Laura Vicol, dar nici nu vede vreo legislație care să o avantajeze.
În paralel, PNL a dat un comunicat de presă prin care cere să i se susțină, de urgență, un proiect de lege, depus din 2019, care ar fi evitat ce se întâmplă astăzi cu Nordis. ”Scandalul Nordis, care scoate la iveală o schemă financiară, prin care zeci de păgubiți reclamă ca au fost țepuiți, de o firmă apropiată de PSD, ar fi fost evitat, dacă majoritatea PSD din Biroul Permanent al Camerei Deputaților, nu ar fi blocat în sertar un proiect de lege liberal. Este vorba de o inițiativă a parlamentarilor liberali, depusă încă din 2019, adoptată de Senat și care printre altele prevede, ca un dezvoltator imobiliar nu poate solicita un avans mai mare de 10% din valoarea imobilului, iar banii nu pot fi cheltuiți decât cu avizul responsabilului tehnic al construcției” arată comunicatul PNL.
PNL acuză că proiectul ar fi fost blocat la Comisia Juridică condusă, până ieri, de deputata PSD, Laura Vicol. ”De ce un proiect de lege care apără interesele cumpărătorilor de bună credință și lupta împotriva celor care dau țepe imobiliare nu trece de comisia juridică și nu este votat de Parlament este acum destul de clar, în urma scandalului Nordis” conchide comunicatul de presă.
Dosarul DIICOT este in rem, ceea ce înseamnă că el privește fapte și nu persoane. Procurorii investighează infracțiuni precum constituirea unui grup infracțional organizat și delapidare.
Luni, un complet de judecata de la Tribunalul Bucuresti a admis cererea unuia dintre creditorii dezvoltatorului imobiliar Nordis Management și a dispus intrarea în insolvență a societății. Debitoarea are un termen de 10 zile pentru a-și manifesta intenția de reorganizare. Conform minutei, dacă nu va face acest lucru, i se va ridica dreptul de administrare.
Nordis este unul dintre cei mai cunoscuți dezvoltatori imobiliari din România, cu proiecte anunțate în mai multe zone din țară. Asociații majoritari ai Nordis Management sunt omul de afaceri Răzvan Ciorbă, soțul deputatei PSD Laura Vicol și Mapp Development/Emanuel Gheorghe Poștoacă, fiecare cu câte 46% din părțile sociale.
Laura Vicol (PSD) a demisionat din funcția de președinte al Comisiei Juridice din Camera Deputaților. Demisia are loc a doua zi după ce Nordis, firma soțului ei, a intrat în procedură de insolvență.
Schema Nordis schimbă legea: avans de 10% la imobiliare sau 40% dacă închei asigurare. Reacţia companiei acuzate de fraudă de zeci de clienţi.
Scandalul provocat de dezvoltatorul imobiliar Nordis care ar fi ţepuit zeci de clienţi schimbă legea în domeniu. Decizia vine după ce firma a intrat în insolvenţă, iar o investigaţie Recorder a publicat o anchetă potrivit căreia firma ar fi vândut apartamente de mai multe ori, unor clienți diferiți.
Asociatul principal al Nordis este Vladimir Ciorbă, iar soția acestuia este Laura Vicol, parlamentar PSD și șefa Comisiei Juridice din Camera Deputaților. Această comisie are un rol cheie în procesul legislativ din Parlament.
Premierul Marcel Ciolacu anunță modificarea legii pentru a limita avansul dat la achiziția unui apartament în fază de proiect. Avansul va fi de cel mult 10% însă ar putea fi și mai mare, între 10% și 40%. Există o singură condiție însă: dezvoltatorul trebuie să încheie o poliță de asigurare cu o societate de asigurări, pentru a fi protejată această investiție.
În prezent, avansul poate fi și de 90% și, cu cât este mai mare, dezvoltatorul imobiliar poate veni cu reduceri de preț.
Compania Nordis susține că toate aceste lucruri nu s-au întâmplat și că, în plus, ar fi plătit despăgubiri de 115 milioane de lei clienților, pe care îi acuză de șantaj. În urma aceste anchete, Laura Vicol și-a dat demisia.