Acasă Actualitate Proiectul de lege care permite doborârea dronelor în spaţiul aerian românesc, adoptat cu scandal și opoziție din partea ”suveraniștilor” de la AUR, SOS și POT

Proiectul de lege care permite doborârea dronelor în spaţiul aerian românesc, adoptat cu scandal și opoziție din partea ”suveraniștilor” de la AUR, SOS și POT

0
0
39

Proiectul de lege care permite doborârea dronelor în spaţiul aerian românesc, adoptat cu scandal și opoziție din partea ”suveraniștilor” de la AUR, SOS și POT.

Plenul Camerei Deputaţilor a votat proiectul de lege care permite doborârea dronelor în spaţiul aerian naţional. Daniel Suciu (PSD): Ce vreţi, colegi din Opoziţie care vorbiţi de transfer de suveranitate, să ne cadă dronele pe şcoli, în oraşe?

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, în calitate de prim for sesizat proiectul care extinde şi reglementează măsurile pentru controlul utilizării spaţiului aerian naţional, a dronelor şi altor vehicule aeriene. Inițiativa legislativă stabilește că pot fi doborâte dronele rusești care intră neautorizat pe teritoriul României, lucru care nu putea fi posibil înainte deoarece țara noastră nu se află în război. Senatul urmează să dea votul decizional, iar apoi legea trebuie promulgată de președintele interimar Ilie Bolojan pentru a putea fi aplicate modificările legislative.

Plenul Camerei Deputaţilor a votat, miercuri, cu 196 voturi pentru, 99 împotrivă şi 2 abţineri, proiectul de lege privind controlul utilizării spaţiului aerian naţional, care permite doborârea dronelor în spaţiul aerian românesc. Social-democratul Daniel Suciu le-a răspuns, în dezbaterea din plen, celor din Opoziţie care au votat împotriva proiectului, întrebându-i dacă vor să cadă drone pe şcoli şi în oraşe. Proiectul de lege merge la Senat, for decizional în acest caz, Camera Deputaţilor fiind prima Cameră sesizată.

Concurs de țipete în Camera Deputaților

Ulterior, a început un concurs de țipete, atât de la tribuna Parlamentului, cât și din bănci.

Pe un ton apăsat, liderul deputaților SOS, Dumitru Coarnă, explică de ce se opune proiectului de lege: ”Suntem în anul 2025 și dvs. veniți și ne spuneți că noi nu avem acum cadrul legal să ne apărăm de atacuri aeriene. Mie îmi e greu să cred, dacă citiți cu atenție, o să vedeți că avem. Problema de fond acolo este transferul de autoritate, adică dvs. vreți să transferați autoritatea armatei române către o comandă străină. E lucru vechi, pe care noi îl știm și-l stăpânim. Nu o să vă permitem luxul ăsta”.

USR și ”Păcălin Georgescu”

Deși e partid de Opoziție, USR a susținut proiectul privind doborârea dronelor. Liderul de grup de la Cameră, Ionuț Moșteanu, i-a ironizat pe parlamentarii extremiști care se opun acestei legi: ”N-o să-mi bat capul cu clovnii lui Păcălin Georgescu. Vreau din nou să-i asigur pe oameni că USR este un partid proeuropean, proeuroatlantic, vom rămâne așa și vom proteja fiecare român din țara asta, cât vom avea energie și sânge în vene, spre deosebire de voi, care prin tot ce faceți vreți să fim mai slabi și asta servește unui singur interes, interesului lui Putin, dar n-o să vă permitem, o să puteți să păcăliți pe unii, din când în când, însă n-o să puteți să-i păcăliți pe toți tot timpul. Zăpăceala voastră o să se termine în mai și o să intrați la coșul de gunoi al istoriei și voi și Păcălin al vostru”.

Lidera POT: ”O să fie mega-tare!”

Replica i-a dat-o președinta grupului POT din Camera Deputaților, Anamaria Gavrilă. Cu un discurs mai degrabă sărac în substanță, dar însoțit de gesticulări intense, susținătoarea lui Călin Georgescu a încercat să fie la rândul ei ironică la adresa USR: ”Doamne, de-abia aștept transformarea soroșiștilor în putiniști, deci o să fie mega-tare! Noi am ridicat niște probleme foarte clare, niște idei foarte clare, la care dvs. trebuia să veniți și să răspundeți și să aduceți niște justificări, niște exemple. V-am cerut exemple concrete pentru spațiul terestru, când nu s-a putut acționa. Nu ne-ați dat. V-am spus că pe teritoriul statului român nu are cum să cedăm noi comanda armatei noastre altcuiva”.

După ce a părăsit tribuna Parlamentului cu ochii aproape ieșiți din orbite, președinta POT i-a lăsat locul deputatei PNL Alina Gorghiu: ”Siguranța românilor, dragii mei colegi care locuiesc la granița de est și nu numai, este prioritate a fiecăruia dintre noi”.

Au fost dezbateri aprinse cu privire la acest proiect, pentru că POT, AUR și SOS România susțin că acest proiect este de fapt un atac la adresa Constituției, deoarece nu poate fi făcut acest transfer de putere către aliați, pentru că NATO nu este instrument de cedarea suveranității. Asta consideră aceste partide.

Pe de altă parte, USR, PNL, PSD susțin că este nevoie despre un astfel de proiect, având în vedere că, în prezent există acest vid legislativ care nu permite doborârea dronelor pe stare de pace.

PNL: ”AUR, SOS și POT țin cu rușii”. Proiectul privind doborârea dronelor rusești, motivul atacului.

Partidul Național Liberal acuză partidele suveraniste, AUR, SOS România și POT că ”țin cu rușii”. Reacția liberalilor a venit după ce deputații celor trei partide s-au opus adoptării proiectului de lege care prevede doborârea dronelor rusești intrate în spațiul aerian românesc, dar și inițiativei care reglementează cooperarea României cu aliații săi pentru desfășurarea unor operațiuni și misiuni militare pe timp de pace, pe teritoriul țării noastre.

Partidele PSD, PNL, USR, UDMR şi reprezentanţii minorităţilor au susţinut proiectul, în timp ce AUR, SOS şi POT au votat împotrivă. Cele două abţineri au venit din partea unor deputaţi neafiliaţi.

O reacție extrem de vehementă a avut chiar Gabriel Andronache, liderul deputaților PNL.

”Azi în Camera Deputaților s-au separat apele:

Aceasta este realitatea. Voturile au fost pentru: un vot a fost pe legile care apără România – unul care permite Armatei Române să doboare dronele care violează spațiul aerian românesc și altul a fost votul pe legea care permite cooperarea armatei române in cadrul structurilor armate aliate aflate pe teritoriul național”, a transmis Gabriel Andronache, liderul deputaților PNL.

Proiectul a fost adoptat de Camera Deputaților cu 196 de voturi pentru, 99 împotrivă și două abțineri. Următorul pas este votul din Senat, care reprezintă camera decizională.

”Am văzut în presă, cu toţii, că avem generali corupţi”, a precizat Şerban. ”Probabil v-a speriat discursul domnului vicepreşedinte (JD Vance, vicepreşedintele SUA, n.r) în care vă acuză că aţi încălcat democraţia, că aţi sprijinit o lovitură de stat şi acum veniţi cu un proiect şi aţi votat un proiect împotriva siguranţei naţionale”, a arătat deputata AUR.

Social-democratul Dan Suciu a declarat, în plen, că proiectul de lege adoptat este despre apărarea României. ”Ce vreţi, colegi din Opoziţie care vorbiţi de transfer de suveranitate şi nu este adevărat şi nu este despre acest lucru, ce vreţi, să ne cadă dronele pe şcoli, să ne cadă dronele în oraşe şi să daţi din umeri, după aceea, că Parlamentul nu şi-a făcut treaba? Exact asta se întâmplă acum”, a arătat Suciu.

”Vă deranjează că avem poliţie aeriană externă care apără România? Să ştiţi că această retorică nu este la vestul României ci este la estul României”, a completat el.

Potrivit raportului comisiei de apărare, iniţiativa legislativă are ca obiect de reglementare măsuri pentru controlul utilizării spaţiului aerian naţional, stabilind autorităţile şi instituţiile care au competenţe în luarea măsurilor de prevenire şi contracarare a utilizării spaţiului aerian naţional de către aeronave, sisteme de aeronave fără pilot la bord şi alte vehicule aeriene.

”Astfel, se va crea un nou cadru de cooperare şi coordonare la nivelul autorităţilor şi instituţiilor care au competenţe în gestionarea şi monitorizarea spaţiului aerian naţional, precum şi de asigurare a respectării regulilor de utilizare a acestuia, ceea ce contribuie la creşterea siguranţei şi securităţii aviaţiei”, preciza comisia de apărare.

Preşedintele comisiei de apărare, Mihai Weber, arăta într-un comunicat oficial că, în contextul creşterii imprevizibilităţii acţiunilor unor actori care utilizează spaţiul aerian fără respectarea normelor de drept internaţional, precum şi pe fondul dezvoltării tehnologice, riscul producerii unor incidente a crescut exponenţial, iar ameninţările utilizării neautorizate s-au multiplicat. ”Iniţiativa adoptată astăzi generează o întărire a capacităţii naţionale de control şi apărare a spaţiului aerian, abordând într-o manieră integrată măsurile de prevenire şi contracarare a utilizării neautorizate prin crearea unui cadru de cooperare şi coordonare la nivel interinstituţional şi aliat”, sublinia Weber.

Potrivit preşedintelui comisiei de apărare, prevederile legii reglementează responsabilităţile şi competenţele autorităţilor implicate, asigurând intervenţia forţelor de apărare în strictă conformitate cu normele constituţionale şi internaţionale.

”Sunt prevăzute explicit regulile de angajare, gradualitatea şi proporţionalitatea modului de acţiune, adaptate în funcţie de nivelul ameninţării, având în vedere ca măsurile să nu genereze alte riscuri, prioritatea fiind protejarea vieţii persoanelor. De asemenea, au fost reglementate competenţe pentru fiecare măsură care poate fi dispusă, astfel încât procesul de luare a deciziei să fie flexibil şi adaptat la timpul de reacţie la riscurile şi ameninţările specifice în spaţiul aerian, uneori de ordinul minutelor”, arăta Weber.

”Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Camera Deputaţilor îşi reafirmă angajamentul pentru protejarea intereselor naţionale şi va sprijini orice iniţiativă care poate contribui la acest deziderat. Apărarea integrităţii teritoriului naţional, inclusiv a spaţiului aerian naţional suveran este o sarcină permanentă în timp de pace, iar noua legislaţie este esenţială pentru prevenirea şi contracararea ameninţărilor la adresa siguranţei cetăţenilor şi securităţii naţionale”, menţiona Mihai Weber.

Inițiativa a aparținut Ministerului Apărării și vine în contextul unui vid legislativ privind folosirea capabilităților forțelor armate. Mai exact, în momentul de față Armata Română sau aliați NATO nu pot doborî drone sau rachete care intră în spațiul aerian, în cazul în care nu este o stare excepțională. Deci dacă suntem în stare de pace, iar acest proiect vine pentru a stabili modul de acțiune împotriva vehiclelor care utilizează neautorizat spațiul aerian.

Astfel, prin proiectul de lege, forțele și mijloacele aeriene aparținând statelor aliate sau partenere pot participa la aceste măsuri în conform cu tratatele de apărare colectivă, iar acest vehicul care intră în spațiul aerian național poate fi distrus de mijloace de apărare aeriană națională sau aliată.

”Prezenta lege stabilește măsurile pentru controlul utilizării spațiului aerian național, în scopul prevenirii și contracarării riscurilor și amenințărilor la adresa securității naționale, a integrității spațiului aerian național și siguranței aeronautice, a vieții și sănătății persoanelor și a patrimoniului”, arată inițiativa legislativă adoptată de către deputați.

Pe 28 octombrie 2024, MApN a pus în dezbatere publică acest proiect. Astfel, dronele fără pilot care trec ”ilegal” frontiera de stat a României și zboară în spațiul aerian național fără autorizare vor putea fi distruse sau neutralizate dacă zborul acestora nu va putea fi ”luat sub control” de către forțele militare române sau ale NATO, conform unui nou proiect de lege inițiat de Ministerul Apărării Naționale.

Prin urmare, proiectul definește mai multe situații în care o aeronavă (cu sau fără pilot) ”utilizează neautorizat” spațiul aerian național, precum: executarea unui zbor neautorizat, abaterea de la o rută stabilită anterior, întrerupe funcționarea dispozitivelor de identificare, execută un zbor în zone restricționate, execută misiuni de fotografiere aeriană fără aprobarea MapN, ”dar și dacă aeronava fără pilot la bord execută un zbor și, prin modul de operare, pune în pericol grav și iminent” misiunile MApN sau ale instituțiilor din subordinea Ministerului Transporturilor din respectiva zonă.

Astfel, ”împotriva sistemelor de aeronave fără pilot la bord se pot lua una sau mai multe din următoarele măsuri: noncinetice”, care presupun detectarea dronei, preluarea controlului sau neutralizarea prin dezactivarea funcțiilor de comandă, control sau de comunicații; ”cinetice”, precum ”imobilizarea sau distrugerea” aeronavei fără pilot la bord. Ordinul de doborâre al aeronavelor care încalcă spațiul aerian este dat de „persoanele cu ”drept de decizie stabilite prin hotărâre a Consiliului Suprem de Apărare a Țării”.

În ce situații mai e considerată intrare neautorizată a unei aeronave în spațiul aerian național.

Potrivit unui amendament, sunt situații în care o aeronavă utilizează neautorizat spațiul aerian național și următoarele:

– unitățile de trafic aerian sau serviciile militare de supraveghere și control utilizare spațiu aerian primesc informații referitoare la producerea unui act de intervenție ilicită la bordul aeronavei, chiar dacă se respectă autorizarea primită;

– unitățile de trafic aerian sau serviciile militare de supraveghere și control utilizare spațiu aerian primesc informații referitoare la existența la bordul aeronavei a unor substanțe sau materiale periculoase, care ar putea fi folosite într-un act de terorism;

– unitățile de trafic aerian sau serviciile militare de supraveghere și control utilizare spațiu aerian primesc informații cu privire la existența la bordul aeronavei a unor bunuri sau persoane care, conform obligațiilor, angajamentelor asumate de România prin tratatele internaționale la care este parte sau sancțiunilor internaționale instituite prin actele prevăzute la art. 1 alin. (1) din OUG nr. 202/2008 privind punerea în aplicare a sancțiunilor internaționale, aprobată cu modificări prin Legea nr. 217/2009, cu modificările și completările ulterioare, fac obiectul unor restricții privind utilizarea spațiului aerian național”.

Persoanele de drept public și privat care au în proprietate, operează sau administrează obiective care necesită măsuri de protecție contra amenințărilor specifice sistemelor de aeronave fără pilot la bord au obligația de a implementa și de a menține măsuri de protecție a acestor obiective, prevede un alt amendament.

”Prin hotărâre a Consiliului Suprem de Apărare a Țării se stabilesc: a) obiectivele care necesită măsuri de protecție contra amenințărilor specifice sistemelor de aeronave fără pilot la bord prevăzute în proiect; cerințele tehnice generale ale echipamentelor și sistemelor prevăzute, la propunerea structurilor din sistemul național de apărare, ordine publică și securitate națională”, mai arată inițiativa legislativă.

Pe 12 decembrie 2024, Guvernul a adoptat acest proiect de lege care extinde şi reglementează măsurile pentru controlul utilizării spaţiului aerian naţional, a dronelor şi alteor vehicule aeriene. Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Executivului a precizat atunci că, prin inițiativa legislativă, dronele vor beneficia de atenţia şi de rigorile care sunt prevăzute în această clipă pentru aparatele de zbor cu pilot, din perspectivă civilă, dar şi din perspectivă militară.

Deputaţii au aprobat şi proiectul de lege care reglementează desfăşurarea misiunilor militare pe timp de pace, cu 201 voturi „pentru” şi 100 „împotrivă”. Această iniţiativă prevede cadrul legal necesar pentru intervenţia forţelor armate în situaţii de criză, fără a impune declararea unei stări excepţionale.

Noua legislaţie permite autorităţilor să reacţioneze rapid la ameninţări şi să implementeze măsuri de protecţie pentru cetăţeni, proprietăţi şi infrastructură critică. Intervenţiile sunt limitate în timp şi proporţionale cu gravitatea situaţiei.

Potrivit preşedintelui Comisiei de apărare, Mihai Weber, legea stabileşte clar condiţiile şi procedurile prin care forţele armate pot acţiona în interiorul ţării, fără a afecta suveranitatea naţională.

Un aspect important al proiectului este posibilitatea transferului temporar de autoritate a forţelor române către un comandant aliat sau de coaliţie, în conformitate cu standardele NATO. Această măsură permite optimizarea intervenţiilor pentru securizarea teritoriului naţional, fiind reglementată prin mecanisme stricte care limitează durata şi gradul de control operaţional.

Ambele proiecte legislative sunt acum în dezbatere la Senat, care va avea rolul decizional, înainte ca acestea să fie promulgate de preşedintele României.

Încarcă mai mult
Load More In Actualitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

Candidatul coaliției de guvernare, Crin Antonescu după declarațiile lui Cristian Diaconescu, cere convocarea CSAT: „O țară nu se apără cu mâinile-n sân”.

Facebook 132 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Candidatul coaliției de guvernare,…