Liderii PSD și PNL au anunțat luni, după o ședință a coaliției de guvernare, ”clarificarea” tuturor ”aspectelor” legate de legea pensiilor, inclusiv cele legate de găsirea surselor de finanțare. Astfel, noul proiectul de lege care prevede majorarea pensiilor și care a provcoat un scandal în cadrul coaliției, va fi trimis în Parlament pentru a fi adoptat.
Premierul Marcel Ciolacu și liderul PNL, Nicolae Ciucă, au anunțat, luni seara, că s-au înțeles pe toate aspectele care țin de legea pensiilor, iar proiectul „intră în linie dreaptă în Parlament”, fiind susținut de întreaga coaliție.
Nicolae Ciucă, președintele PNL a declarat, luni, înainte de a merge la şedinţa Coaliţiei, că liberalii vor susţine noua lege a pensiilor şi nu doar la modul declarativ.
”Am avut o şedinţă executivă a PNL, am avut o întâlnire şi cu miniştrii PNL, iar acum ne pregătim să mergem la întâlnirea de coaliţie. PNL, aşa cum am anunţat şi dăţile trecute, va susţine proiectul privind noua lege a pensiilor, nu doar la modul declarativ. Ştiţi foarte bine că am mărit pensiile, în ultimii trei ani, de trei ori.
Efectiv, pe mandatul meu, de la 1.265 lei punctul de pensie la 1.785 lei, ca atare, începând cu 1 ianuarie, vom aplica acel procent de indexare a pensiilor cu rata inflaţiei de 13,8% şi noua lege a pensiilor, de la 1 septembrie”, a declarat Nicolae Ciucă, luni, de la sediul PNL.
Noua lege a pensiilor a primit deja avizul comisiilor din Senat, iar marți urmează să fie adoptată. Între timp, liderii Coaliției caută bani pentru majorările din ianuarie.
”Toate aspectele legate de Legea pensiilor, inclusiv cele privitoare la sursele de finanțare, au fost clarificate în ședința Coaliției din această după-amiază. Prin urmare, Legea intră în line dreaptă în Parlament, fiind susținută de întreaga Coaliție”, a declarat premierul și liderul PSD, Marcel Ciolacu, într-o postare publicată pe Facebook.
”Totodată, am decis ca, împreună cu domnul președinte Ciucă, să depunem cât mai repede un proiect pentru combaterea evaziunii fiscale și creșterea încasărilor la buget. Îi asigur pe pensionari că ne vom ține de cuvânt! Pensiile vor fi indexate, iar inechitățile eliminate prin recalculare”, a adăugat Ciolacu.
Liderul PNL, Nicolae Ciucă, a spus că ”au fost clarificate toate elementele legate de sustenabilitatea finanțării măsurilor cuprinse în noua lege a pensiilor”.
”În ședința Coaliției de astăzi am stabilit, împreună cu partenerii de guvernare, care vor fi liniile cele mai importante pe care se va întocmi proiectul bugetului consolidat pe 2024.
În cadrul discuțiilor, am susținut ca prioritatea în dezbaterile legate de finanțarea ministerelor să o aibă portofoliile Sănătății și al Educației și cu acestea vom începe discuțiile în zilele următoare. Echipa liberală prezentă la ședința coaliției a susținut ca în proiectul de buget pe 2024 să se prevadă foarte clar continuarea investițiilor, întâietate având banii care vor fi alocați celor trei mari linii de finanțare: Programul Național «Anghel Saligny», Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) și proiectele derulate prin Compania Național de Investiții (CNI)”, a mai spus Ciucă.
Ciucă și Ciolacu au discutat, de asemenea, despre „construcția bugetului pentru anul viitor”, salariile din Educație și Sănătate și reorganizarea ministerelor Agriculturii și Mediului.
”Se urmărește flexibilizarea proceselor de decizie, pentru ca structurile instituționale să devină mai eficiente, cheltuind mai puțini bani publici. În același registru, am discutat despre îmbunătățirea colectării. Astfel, împreună cu premierul Marcel Ciolacu vom semna și depune în Parlament un proiect de lege privind combaterea evaziunii fiscale”, a adăugat Nicolae Ciucă.
Liderii PSD și PNL s-au întâlnit luni de la ora 14.00 la Vila Lac într-o ședință de coaliție în care principalele subiecte vor fi creșterea pensiilor și racolarea de primari de la PNL.
Anunțul privind ședința de coaliție a fost făcut de prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan.
Liberalii au criticat faptul că PSD a decis creșterea pensiilor de anul viitor, dar s-au abținut să spună că nu sunt de acord cu majorarea.
Ciucă, despre proiectul de OUG privind plafonarea preţului la alimente: ”Acum s-a extins cu încă trei luni, s-a extins şi gama de produse, dar am constatat că nu funcţionează.”
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, cu privre la iniţiativa de plafonare a preţului la alimente, că a insistat să fie folosit un proiect pilot pe trei luni, pentru a vedea dacă funcţionează. Liderul liberalilor a precizat că acest proiect a fost extins cu încă trei luni, a fost extinsă gama de produse, dar a constatat că nu funcţionează.
Nicolae Ciucă a declarat, că după ce preţurile au crescut la produsele de bază au fost căutate soluţii şi s-a ajuns la ideea unor plafoane.
”În perioada in care am fost prim-ministru au fost câteva momente care au elevat, au sărit preţurile foarte mult la carburant, la produsele lactate, la ulei, ajunsese la un moment dat să nu se mai găsească. Au fost temerile acelea generate de situaţia din Ucraina, plus inflaţia, plus criza energetică şi aşa mai departe. Şi am căutat soluţii şi atunci am avut întâlniri cu toţi jucătorii din piaţă.
După toate discuţiile şi după o convingere proprie, impunerea unor astfel de plafoane nu funcţioneaza tot timpul, pentru că atunci când discuţi cu un retailer poate să se angajeze să menţină sau să reducă preţul pe o anumită gamă de produse, dar poate să o joace din creşterea preţurilor la celelalte produse pentru că dacă ar fi să urmărim şi sa vedem care sunt efectele, ar trebui să înţelegem că la nivelul retailerului se produce o plafonare a profitului, o scădere a profitului”, a explicat liderul PNL.
El a fost întrebat dacă i-a spus lui Marcel Ciolacu că nu este de acord cu această propunere.
”Foarte onest am discutat. Se venise atunci cu o idee să se aplice pe termen mai mare. Am discutat de şase luni şi la sfârşit am insistat şi l-am rugat pe premier să folosească un proiect pilot să vedem dacă funcţionează pe trei luni, cum funcţionează şi aşa s-a şi aplicat şi a fost aplicată trei luni.
Acum s-a extins cu încă trei luni şi s-a lărgit şi gama de produse, doar că am putut să constatăm cu toţii că nu funcţionează aşa şi din discuţiile pe care le-am avut cu producătorii a rezultat foarte clar că practic astfel de măsuri se răsfrâng la nivelul lor, pentru că ei sunt cei care generează preţul”, a mai afirmat Nicolae Ciucă.
Liderul PNL a fost întrebat de ce dacă s-a insistat în continuare cu acest proiect dacă fusese numai pe trei luni.
”Pentru că s-a lăsat impresia că funcţionează”, a declarat fostul premier.
Întrebat cine a lăsat această impresie, Nicolae Ciucă a răspuns: ”La nivelul celor cu care s-a discutat la nivelul retailerilor…”
Moderatorul a afirmat că Guvernul se minte singur.
”Nu se minte singur pentru că nu poate să se mintă singur. Este vorba de dialog. Vă rog să mă credeţi că în toată această administrare a oricărei situaţii de la nivel guvernamental sunt păreri pro şi păreri contra şi în funcţie de context se generează o anumită decizie. La vremea respectivă probabil că cei care au zis că funcţioneaza au influenţat şi decizia”, a declarat Ciucă.
Pe 17 octombrie, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a anunţat că măsura plafonării adaosului comercial va fi prelungită cu trei luni, până la sfârşitul lunii ianuarie 2024, lucru pe care l-a convenit cu procesatorii şi comercianţii, în contextul în care vor veni sărbătorile de iarnă. Social-democratul a adăugat că va fi extinsă şi lista alimentelor cu adaosul comercial plafonat şi va include şi orezul, bulionul, margarina, smântâna, drojdia, cozonacul, varza murată sau usturoiul.
Pe 20 octombrie, Ministerul Agriculturii a postat în transparenţă decizională proiectul de ordonanţă de urgenţă ce vizează modificarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 67/2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare.
”Având în vedere că urmează perioada de iarnă, când cheltuielile cu utilităţile în locuinţe şi gospodării cresc şi, ţinând cont de faptul că în perioada sărbătorilor de iarnă nevoia de consum creşte, iar bugetul destinat cumpărăturilor vizează cu preponderenţă achiziţia de alimente, pentru a veni în întâmpinarea consumatorilor, s-a considerat ca fiind necesară extinderea perioadei de aplicare a prevederilor OUG nr. 67/2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare pentru o nouă perioadă de 90 de zile”, informează MADR.
Preşedintele PNL Nicolae Ciucă a afirmat că impactul bugetar pentru creşterea pensiilor este de 25 de miliarde de lei, în anul 2024, şi de 33 de miliarde de lei, în 2025.
”Noi, Partidul Naţional Liberal, niciodată nu ne-am opus.Marcel Ciolacu ştie toate aceste chestiuni, pentru că în ultimii trei ani am crescut valoarea punctului de pensie de trei ori, cu 40%. Deci a fost posibil în trei ani, de la 1.265 de lei… Efectiv Gvernul pe care l-am condus de două ori, a mărit punctul de pensie până la 1.785 de lei. Deci se poate si nu are cum să nu se poată şi acum, mai ales că această pensie este destinată să elimine inechităţile şi disparităţile din interiorul sistemului de pensii. Asta am discutat şi am discutat cu toţi factorii responsabili”, a explicat Nicolae Ciucă.
”Ca atare, problema pe care noi am dorit să o lămurim era sustenabilitatea acestui buget, anvelopei financiare pentru pensii şi susţinem şi vom susţine în continuare proiectul de lege, pentru că este absolut necesar pentru echitatea faţă de cetăţenii României, faţă de pensionari, de cinci milioane de pensionari şi în felul acesta am identificat că anul viitor ne trebuie aproximativ 15 miliarde, pentru treapta de la 1 ianuarie şi zece miliarde pentru aplicarea legii începând cu 1 septembrie. Deci aproximativ 25 de miliarde. Iar pentru anul 2025, din calculele de la Ministerul Muncii şi Ministerul Finanţelor ajungem la 33 de miliarde”, a mai afirmat preşedintele PNL.
Marți se votează Legea Pensiilor în Senat. Tanczos Barna: ”E inacceptabil ca o lege atât de importantă să treacă atât de repede”.
Legea pensiilor intră de marți la vot final în Senat, conform unei decizii luate luni de biroul permanent al Senatului. Proiectul de lege inițiat de guvernul Ciolacu va fi dezbătut marți dimineață în comisiile de specialitate, iar marți la ora 17.00 va intra la vot în Senat. Urmează Camera Deputaților pentru dezbateri și votul final.
Legea inițiată de ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu (PSD) prevede creștere cu 40% a bugetului pentru pensii, o creștere despre care analiștii au spus că este nesustenabilă, mai ales că România este deja în procedură de deficit bugetar.
Tanczos Barna, fost ministru al Mediului și membru în Biroul Permanent al Senatului, a declarat că ”este inacceptabil ca o lege atât de importantă să treacă atât de repede de camera superioară a Parlamentului, e inacceptabil ca o asemenea lege să nu fie dezbătută suficient”.
Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, declarase luni dimineață că ”modificări la legea pensiilor nu vor fi”. El a spus că pot fi doar mici modificări de tehnică legislativă, care nu vor influența fondul.