Premierul Marcel Ciolacu și trei dintre miniștrii executivului, Marcel Boloș (Finanțe), Simona Bucura-Oprescu (Muncă) și Adrian Câciu (Proiecte Europene), vor merge la Bruxelles în această lună, pentru a încerca să convingă Comisia Europeană să accepte abateri majore de la Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), semnat în 2021.
E o cerșeală penibilă a oficialilor români, care solicită dreptul la un deficit bugetar mult mai mare decât cel stabilit pentru acest an în PNRR (4,4%), adică de a-și supra-îndatora țara, pentru a putea păstra neatinse scandaloasele pensii speciale și salarii nesimțite la stat.
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş (PNL), va merge la Bruxelles, după data de 21 august, pentru a discuta cu reprezentanţii Comisiei Europene pe tema ordonanţelor de urgenţă privind reducerea cheltuielilor bugetare şi măsurile fiscale, înainte ca acestea să fie aprobate în Guvern.
Ministrul Finanţelor ar urma să discute cu oficialii europeni şi legat de rectificarea bugetară pe care Executivul de la Bucureşti urmează s-o aprobe în luna septembrie.
Boloş va prezenta și un proiect de act normativ care vizează combaterea evaziunii fiscale.
Tot după 21 august, ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu (PSD), se va deplasa şi ea la Bruxelles pentru a prezenta reprezentanţilor Comisiei Europene proiectul de lege privind pensiile speciale, cu amendamentele formulate în acord cu decizia CCR, precum şi stadiul reformei în domeniu.
PSD-ista va încerca să inițieze discuţii referitoare și la jalonul asumat privind alocarea unui procent maxim de 9,4% din PIB pentru pensii.
Guvernul se pregătește de majorarea deficitului, ținta de 4,4% asumată fiind considerată nerealistă. Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, luni seară, că în renegocierile pe PNRR cu Comisia Europeană vizează și deficitul. Nu este singura chestiune în discuție, termenul asumat de șeful guvernului fiind 31 august.
”PNRR este structurat greșit, nu are o coerență în aplicarea reformelor. Nu a avut o coerență și un plan strategic. Sunt proiecte care nu au rost: zeci de mii de piste de biciclete în comune unde nu ai apă și canalizare. PNRR-ul, avem până pe 31 august să terminăm renegocierea PNRR – de reducere a unor granturi de 2,1 miliarde, avem RepowerEU, a treia negociere va fi negocierea privind deficitul asumat de statul român la un moment dat. Ne-am asumat 4,4%, suntem singurul stat din UE care acord în ceea ce privește deficitul. Au fost împrumuturi de 200 de miliarde de lei făcute în doi ani de zile. Toate pensiile din România au o anvelopă de 100 de miliarde. Toate aceste capitole trebuie închise până la 31 august”, a spus Ciolacu.
El a precizat că a avut discuții cu Comisia Europeană, dar nu s-a ajuns la un acord încă.
Șeful guvernului a adăugat că fără o reformă, inclusiv administrativă, situația va fi dezastruoasă.
”România, în acest moment, va ajunge la un deficit mai mare decât anul trecut, 6,2%, dacă nu ia nicio măsură: va duce la blocarea fondurilor europene, costuri mai mari la împrumuturi și la instabilitate politică”, a spus el.
”România poate să facă și 4,4%, dar operația e reușită, iar pacientul e mort. E posibil să renegociem cu Comisia, se va vedea în rectificarea bugetară care va arăta cu ce deficit vom închide”, a comentat Ciolacu.
”Dacă nu luăm măsuri, situația va fi dramatică”, a spus Ciolacu.
Marcel Ciolacu a declarat că ordonanțele privind reducerea cheltuielilor din sectorul bugetar și cele privind măsurile fiscale se vor da până la finalul lui august. Premierul a confirmat că se vor scoate anumite excepții fiscale – IT, construcții, agricultură – argumentând că ”nu poți face fiscalitate de off shore și măsuri sociale europene”. De asemenea, el a vorbit despre posibile majorări de accize la tutun și a redevențelor.
”OUG-urile cu măsurile privind reforma administrativă, cât și cele care țin de echitatea fiscală se vor da concomitent. Unele măsuri se aplică de anul acesta, altele din 2024. Inclusiv scoaterea unor excepții. (…) România nu poate fi un off shore. În România nu poți face fiscalitate de off shore și măsuri sociale europene. În acest moment România nu-și mai permite acest lucru, acest lucru nu înseamnă că vom veni cu noi taxe”, a spus el.
Ciolacu a spus că nu are o problemă să-și asume toate aceste măsuri pentru că nu scade veniturile.
”Cea mai mare provocare este să facem corecțiile fără să mărim TVA”, a adăugat premierul.
Dintre măsurile fiscale, Ciolacu a menționat posibil o mărire de accize la tutun, modificări la redevențe și la taxele pentru IT-iști.
”E posibil să fie la țigări o mărire de accize, la redevențe. Va fi o măsură echitabilă la IT-iști nu poate să fie pentru o categorie într-un fel și pentru alta în alt fel”, a spus Ciolacu, susținând că măsurile sunt decise în proporție de 99%.
Marcel Ciolacu a dat un avertisment partenerilor de Coaliție, în contextul în care din tabăra liberalilor au fost o serie de critici în ultima perioadă.
”Am si eu o răbdare nu voi accepta de la partenerii de Coaliție ipocrizia. Nu caut vinovați. Eu nu vin cu taxe noi, în schimb cu echitate fiscală voi veni. Mediul de afaceri trebuie să fie unul corect, concurențial. S-a dus perioada când cunoscând pe cineva, la guvern, la Parlament să vii cu excepții. Acasă când mă uit în oglindă știu că am făcut ce trebuie în România, țară în care copilul meu crește”, a spus premierul.
El l-a adăugat că criticile, fie ele din PNL, fie din PSD nu aduc voturi pentru nimeni, iar dacă nu va fi susținut, își va pune mandatul pe masă și se merge la alegeri.
”Dacă se continuă în această…dacă nu înțeleg, eu îmi pun mandatul pe masă. Dacă nu înțelegem ce în joc, e destinul nostru”, a comentat el.