Lupta din interiorul PNL creşte și se intensifică în atacuri de ambele părți, pe măsură ce se apropie data Congresului, 25 septembrie. Ludovic Orban şi Florin Cîţu merg în filiale şi îşi adresează acuzaţii grave.
Ludovic Orban îl atacă pe premierul Florin Cîţu despre care susţine că l-a ”certat” pentru neadoptarea Legii consumatorului vulnerabil, care sprijină financiar persoanele şi familiile cu venituri mici care au dificultăţi în ceea ce priveşte plata facturilor la energie. „Culmea, vine premierul şi mă ceartă pe mine, preşedintele Camerei Deputaţilor, că nu grăbim adoptarea legii şi că nu adoptăm măsurile în condiţiile în care ei, în Guvern, au stabilit că se aplică de la 1 septembrie 2022. Asta este culmea perfidiei şi chiar lipsei de bun simţ în a susţine anumite lucruri”, afirmă Orban.
”Dacă stăteam după răspunsul guvernului, aşteptam până în 2022 să aplicăm Legea consumatorului vulnerabil. Proiectul de lege aprobat în şedinţa de guvern prevedea ca termenul de aplicare a legii să fie 1 septembrie 2022. Noi în Parlament am aplicat termenul şi se aplică din iarna asta. Culmea e că vine premierul şi mă ceartă pe mine, preşedintele Camerei Deputaţilor, că nu grăbim adoptarea legii şi că nu adoptăm măsurile, în condiţiile în care ei, în guvern, au stabilit că se aplică de la 1 septembrie 2022. Este culmea perfidiei şi chiar lipsei de bun simţ”, spune Ludovic Orban în şedinţa PNL Ialomiţa, în timp ce îşi prezenta moţiunea cu care se prezintă la congresul din 25 septembrie.
Ludovic Orban apreciază că legea ”a ieşit mai bună din Parlament decât proiectul guvernului”.
”La ora actuală toate companiile se confruntă cu o pierdere a competitivităţii care se datorează cu o creştere dramatică a preţului la energie electrică şi la gaze. Consumatorul casnic încă nu simte creşterea preţurilor la energie electrică şi la gaze, mai ales la energia electrică, dar companiile simt deja”, adaugă Orban.
Premierul Florin Cîţu declara pe 6 septembrie că este pregătit să îşi asume răspunderea pe Legea consumatorului vulnerabil, în cazul în care Parlamentul României nu aprobă această lege într-o săptămână. Legea consumatorului vulnerabil a fost adoptată pe 7 septembrie în Parlament.
Primul ministru Florin Cîţu consideră că Legea privind consumatorul vulnerabil, care asigură sprijin financiar persoanelor şi familiilor cu venituri mici pentru plata facturilor la gaze naturale, electricitate sau alte surse de încălzire, nu este suficientă pentru iarna care urmează. Cîţu afirmă că Guvernul ia în considerare şi ”alte măsuri”, privind acest aspect, pentru lunile care urmează.
Preşedintele PNL a criticat modul în care Guvernul a abordat şi problema creşterii preţurilor la materialele de construcţii, el catalogând drept ”lent şi nepotrivit” răspunsul dat de Guvern acestei probleme.