Liderii coaliției s-au întâlnit marți seară într-o ședință urgentă la Vila Lac. Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu discută despre un posibil schimb de ministere după demisia lui Vasile Dâncu. PNL vrea să renunțe la castana fierbinte care este ministerul Energiei și să preia Apărarea.
Liderii coaliției s-au reunit de urgență într-o întâlnire în care Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu discută pentru a stabili un înlocuitor la Apărare după demisia lui Vasile Dâncu, dar și despre un posibil schimb de ministere. Potrivit unor surse social-democrate, PSD ar vrea să renunțe la Ministerul Apărării și să preia, la schimb, Ministerul Energiei, relatează Realitatea PLUS.
Liderii coaliției s-au reunit de urgență, marți, de la ora 17.00, la Vila Lac. Potrivit primelor informații, discuțiile vizează proiectul bugetului de stat, dar și numirea unui nou ministru la Apărare. Anca Alexandrescu a anunțat, la Culisele statului paralel, că în cadrul întâlnirii de la Vila Lac a liderilor PNL se discută despre schimbul de ministere, în contextul demisiei lui Vasile Dâncu de la Ministerul Apărării.
La reuniunea liderilor coaliției sunt prezenți Nicolae CIucă și Marcel Ciolacu
Vasile Dâncu a demisionat luni, înainte de ședința CSAT. La Palatul Cotroceni, reuniunea CSAT a avut loc marți în lipsa unui ministru la Apărare. După demisia lui Vasile Dâncu, premierul Nicolae Ciucă asigură interimatul la Ministerul Apărării. Interimatul durează o perioadă de maximum 45 de zile.
PSD a cerut ședință în coaliție pentru a găsi un nou ministru pentru Apărare, după demisia lui Vasile Dâncu. Decizia numirii unui nou șef la Apărare ar trebui luată înaintea plecării premierului Nicolae Ciucă la Bruxelles.
Purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Oprea, a anunțat luni, după ședința Biroului Politic Național, că s-a decis ca numirea succesorului la Ministerul Apărării, după demisia lui Vasiel Dâncu, să fie tranșată în coaliție. El a adăugat că va fi o şedinţă a coaliţiei, marţi, şi ulterior un Consiliu Politic Naţional al PSD pentru nominalizarea unui alt ministru al Apărării.
Pe agenda coaliției ar mai fi și Proiectul legii bugetului pentru anul 2023. Documentul ar fi trebuit să fie finalizat de Finanțe în aceste zile, potrivit anunțului premierului Nicolae Ciucă în urmă cu o lună.
Nicolae Ciucă a declarat pe 21 septembrie că Ministerul Finanţelor urmează să prezinte până pe 20 octombrie proiectul de buget pentru 2023 pentru ca să fie supus dezbaterii parlamentare în luna noiembrie.
”Am discutat și ne-am asumat să venim cu proiectul de buget în luna octombrie, proiect de buget prin care vom asigura continuitatea programelor de investiții. De asemenea, vom asigura implementarea programelor din PNRR, ne vom asigura de asemmenea că vom fi în măsură să gestionăm deficitul bugetar și de asemenea să gestionăm inflația concomitent cu identificare resurselor bugetare pentru mărirea salariilor și a pensiilor începând cu anul viitor, totodată asigurând măsurile necesare pentru protejarea populației vulnerabile.
În acest sens, Ministerul Finanțelor, în deplină coordonare cu ordonatorii principali de credite, va veni în primă lectură cu bugetul nu mai târziu de 20 octombrie, astfel încât la nivelul Guvernului să fie adoptat nu mai târziu de 27 octombrie, iar în luna noiembrie bugetul să intre la analiză și vot în Parlament”, declara Nicolae Ciucă la începutul ședinței de Guvern din 21 septembrie.
Europarlamentarul PNL Rareş Bogdan a spus, marți, că liberalii nu vor ceda absolut niciun portofoliu din cele pe care le au.
”Eu sper ca PSD să reuşească să înţeleagă, dacă nu o să le explicăm, că România are cea mai lungă graniţă cu o ţară aflată în conflict armat, care suferă din cauza unei agresiuni a unei ţări vecine, Rusia. Nu pot în astfel de situaţii să tratez portofoliul Apărării ca pe oricare altul şi să îl consider la şi altele”, a spus Rareş Bogdan, despre scenariul unui schimb de ministere între PSD şi PNL.
Europarlamentarul liberal a precizat despre o nominalizare cât mai rapidă la Ministerul Apărării că ”este vital, în această perioadă, atât pentru România cât şi pentru NATO şi UE, pentru că România este ţară de graniţă a UE şi este pilon esenţial al NATO în această parte a Europei şi a lumii şi nu poate cineva să trateze cineva acest minister cu tergiversări, amânări şi tranzacţionări”.
Premierul Nicolae Ciucă, va efectua o vizită la Bruxelles, miercuri şi joi, însoţit de ministrul de Externe Bogdan Aurescu şi ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu, informează Guvernul. Şeful Executivului va avea întrevederi cu preşedinta Parlamentului European Roberta Metsola, preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen şi secretarul general al NATO Jens Stoltenberg. Prim-ministrul român va participa şi la ceremoniile de semnare a unor documente bilaterale precum Acordul bilateral de cooperare între Centrul Belgian de Cercetări Nucleare şi Institutul Naţional de Cercetare, Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară Horia Hulubei (IFIN-HH) şi Memorandumul de înţelegere referitor la cooperarea în domeniul nuclear între Regia Autonomă Tehnologii pentru Energia Nucleară (RATEN) şi Centru Belgian de Cercetări Nucleare (SCK CEN).
Referitor la Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, în ceea ce priveşte capitolul reformei pensiilor, ministrul Muncii Marius Budăi a prezentat luni, la Parlament, soluţiile Băncii Mondiale pentru îndeplinirea jalonului din PNRR privind pensiile: ”Să aibă parte de contributivitate, să aibă un stagiu minim şi să nu mai fie nicio pensie care să depăşească venitul din timpul serviciului”. El a mai spus că toate aceste reglementări şi toate aceste propuneri pentru a îndeplini jalonul din PNRR se regăsesc în materialul trimis de la Banca Mondială, material care a fost înaintat şi către cabinetul premierului, aşa cum este normal.
Totodată, liderul PSD Marcel Ciolacu a transmis, marţi, în mesajul cu prilejul Zilei Armatei Române, că este convins că premierul Ciucă va încerca să facă toate eforturile pentru a scoate din PNRR prevederea introdusă de nişte neaveniţi prin care pensiile militare sunt considerate pensii speciale.
De asemenea, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene Marcel Boloş a precizat, întrebat despre posibilitatea renegocierii procentului de 9,4% cheltuieli pentru pensii din PIB din PNRR, când premierul Nicolae Ciucă va efectua vizita la Bruxelles pentru a discuta cu cei de la Comisia Europeană, că acolo este o problemă legată de indicator şi trebuie găsit un altul similar de disciplină financiară.
El a mai spus că ipotezele care au fost avute în vedere la fundamentarea PNRR sunt total diferite, acum, în sensul în care atunci inflaţia era la 3,9% inflaţia, iar acum este estimată la 15%.
PSD a cerut convocarea de urgență a unei ședințe a coaliției de guvernare, după demisia lui Vasile Dîncu din fruntea Ministerului Apărării. Potrivit purtătorului de cuvânt aș PSD, această ședință este posibil să aibă loc marți.
Conducerea PSD a solicitat luni, o ședință de urgență a coaliției de guvernare pentru a discuta despre numirea unui nou ministru în fruntea Ministerului Apărării, care să îl înlocuiască pe Vasile Dîncu.
”La Biroul Permanent Naţional am avut informarea pe care ne-a făcut-o Vasile Dîncu referitor la demisia pe care a prezentat-o astăzi. Ne-a spus foarte clar că nu a primit nicio critică oficială şi că nu i-a solicitat nimeni demisia, dar că dumnealui consideră că este motivată această demisie în acest moment. Care ar fi paşii următori: decizia pe care a luat-o Biroul Permanent Naţional al PSD este ca să solicităm de urgenţă convocarea unei şedinţe a coaliţiei pentru a avea o discuţie, iar apoi un Consiliu Politic Naţional pentru perioada următoare. (…) Este nevoie de o şedinţă în coaliţie pentru a limpezi discuţiile care au avut loc în spaţiul public în această perioadă”, a spus purtătorul de cuvânt al PSD, la sediul central al partidului.
Radu Oprea a anunțat că şedinţa coaliţiei este posibil să aibă loc marţi, pentru că premierul Nicolae Ciucă va pleca la Bruxelles.
”În acelaşi timp, solicitarea pe care a făcut-o astăzi de dimineaţă PSD, ca premierul Ciucă să ocupe funcţia interimară de ministru al Apărării, deja s-a şi întâmplat. Drept urmare, având în vedere trecutul profesional al premierului de ministru al Apărării şi de şef al Statului Major, ne dă garanţiile că în această perioadă Ministerul Apărării are o conducere care ştie şi înţelege exact dimensiunea geopolitică şi contextul geopolitic de astăzi”, a declarat purtătorul de cuvânt al PSD.
Social-democratul a subliniat faptul că în şedinţa de luni a partidului nu s-a discutat despre numele unor posibili candidaţi pentru Apărare.
Totodată, Radu Oprea a respins zvonurile conform cărora PSD vrea să renunțe la portofoliul de la Apărare și să îl cedeze PNL în schimbul portofoliului de la Interne.