Consiliul Naţional al PNL a votat, vineri, noile funcţii de conducere din cadrul partidului. Lucian Bode, pentru funcţia de secretar general, a primit 606 de voturi pentru, şi 40 e voturi au fost anulate, Dan Motreanu a fost ales prim-vicepreşedinte cu cel mai mare număr de voturi, 736 pentru, şi doar 5 anulate, iar Virgil Guran a fost ales vicepreşedinte, cu 459 de voturi pentru.
Nicolae Ciucă, premierul României a declarat, vineri, la Consiliul Național al PNL, că partidul a dat dovadă de maturitate. ”Vremea luptelor interne a luat sfârșit”, a spus liderul liberal.
”Cu puțin timp în urmă, s-a încheiat Consiliul Național al Partidului Național Liberal, în urma căruia au avut loc alegeri în Biroul Executiv al partidului. În urma rezultatului alegerilor, a fost completată echipa de conducere a partidului. Ca atare, din acest moment, putem să avem o perspectivă asupra a tot ceea ce ne-am propus să realizăm prin promovarea politicilor publice ale Partidului Național Liberal în cadrul coaliției de guvernare.
Consider că este un moment foarte important să subliniem că acel aspect al luptelor interne în interiorul Partidului Național Liberal a luat sfârșit. Așa cum acum trei zile Președintele țării, Excelența Sa, domnul Klaus Werner Iohannis, a spus la Vila Florica, atunci când am sărbătorit ziua Partidului Național Liberal, că vremea luptelor interne a luat sfârșit, mă alături și spun că într-adevăr, astăzi, Partidul Național Liberal a dat dovadă de maturitate și vremea luptelor interne a luat sfârșit”, a declarat liderul PNL.
Consiliul Naţional al PNL a votat, vineri, noile funcţii de conducere din cadrul partidului. Lucian Bode, pentru funcţia de secretar general, a primit 606 de voturi pentru, şi 40 e voturi au fost anulate, Dan Motreanu a fost ales prim-vicepreşedinte cu cel mai mare număr de voturi, 736 pentru, şi doar 5 anulate, iar Virgil Guran a fost ales vicepreşedinte, cu 459 de voturi pentru.
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat în faţa liberalilor, la Consiliul Naţional de la Poiana Braşov, că PNL garantează stabilitatea coaliţiei şi nu renunţă la niciunul dintre principiile liberale. Trebuie să demonstrăm că suntem serioşi şi că venim în coaliţie cu politici pentru continuarea investiţiilor, pentru susţinerea antreprenorilor. Trebuie să avem şedinţe cu decizii, lideri cu responsabilităţi clare, a mai spus acesta.
”PNL îşi va asuma iniţiativa în ceea ce priveşte politicile publice şi le va duce în coaliţie. Trebuie să demonstrăm că suntem serioşi şi că venim în coaliţie cu politici pentru continuarea investiţiilor, pentru susţinerea antreprenorilor şi de protejare a locurilor de muncă şi manifestare a grijii pentru toţi cetăţeni. Garantăm stabilitatea coaliţiei şi nu renunţăm la niunul din principiile liberale”, a mai spus liderul liberal.
Lucian Bode nu a avut contracandidat pentru funcţia de secretar general. Virgil Popescu, care îşi depusese candidatura la funcţia de prim-vicepreşedinte, s-a retras, vineri, din cursa pentru postul de prim-vicepreşedinte, la Consiliul Naţional al PNL de la Poiana Braşov. „Mă bucur că suntem toţi de acord că unitatea partidului stă în forţa noastră, să fim cât mai mulţi implicaţi. E păcat că până la această dată Dan nu a fost alături de noi, este un liberal mai vechi ca mine, care a participat şi a tras tot timpul la frâiele PNL şi cred că putem face mult mai mult împreună decât singuri în PNL, în special în anul 2024 când avem patru rânduri de alegeri„, a afirmat Virgil Popescu.
Consiliul Naţional al PNL a votat, vineri, noile funcţii de conducere din cadrul partidului.
Lucian Bode, pentru funcţia de secretar general, a primit 606 voturi pentru, iar 40 au fost anulate.
Dan Motreanu a fost ales prim-vicepreşedinte cu cel mai mare număr de voturi, 736 pentru şi doar 5 anulate.
Virgil Guran a devenit vicepreşedinte, cu 459 de voturi pentru.
Lucian Bode nu a avut de la început contracandidat pentru funcţia de secretar general.
Virgil Popescu, care îşi depusese candidatura la funcţia de prim-vicepreşedinte, s-a retras, vineri, din cursa pentru postul de prim-vicepreşedinte, la Consiliul Naţional al PNL de la Poiana Braşov.
„Mă bucur că suntem toţi de acord că unitatea partidului stă în forţa noastră, să fim cât mai mulţi implicaţi. E păcat că până la această dată Dan nu a fost alături de noi, este un liberal mai vechi ca mine, care a participat şi a tras tot timpul la frâiele PNL şi cred că putem face mult mai mult împreună decât singuri în PNL, în special în anul 2024 când avem patru rânduri de alegeri„, a afirmat Virgil Popescu.
Izolarea lui Florin Cîţu în cadrul PNL devine din ce în ce mai evidentă, iar conflictul legat de măsura amânării ratelor la bănci a adâncit clivajul dintre fostul preşedinte al partidului şi restul colegilor
Prim-vicepreşedintele PNL, Rareş Bogdan, a vorbit joi seară despre declaraţiile preşedintelui Senatului, Florin Cîţu, care a criticat în mai multe rânduri amânarea ratelor la bănci, spunând că măsura este sinucigaşă pentru cetăţeni, care va trebui să plătească, după ce amânarea expiră, ratele cu dobândă mai mare.
”Amânarea ratelor a fost pentru prima oară pusă în practică de către Guvernul Orban cu ministrul de Finanțe, Cîțu. De asemenea, domnul Florin Cîțu știe foarte bine că povara trecerii prin momente dificile nu trebuie să aparțină doar cetățeanului și companiilor românești. Trebuie să aparțină și corporațiilor, și sistemului bancar. În cazul băncilor nici măcar nu le scade profitul.”, a declarat Rareș Bogdan.
”Eu cred că Florin, de foarte multe ori, nu înțelege că ceea ce face el este radical.”, a mai adăugat europarlamentarul PNL, care îl acuză pe fostul premier că poartă prea mult grija băncilor.
”Genul ăsta de poziționări, în care apără băncile, apără sistemul bancar, dar nu spune că băncile din România nu câștigă… Ați spus-o dumneavoastră. Cifrele băncilor din România sunt cele mai mari din Europa. De asta nu va pleca nimeni din România.”, a adăugat Rareș Bogdan.
Florin Cîţu este atât de izolat în partid încât nu a participat nici la aniversarea a 147 de ani de la înfiinţarea PNL, varianta oficială fiind aceea că a lipsit pentru că a avut programată o deplasare în Finlanda. În acest context, Rareş Bogdan spune că fostul premier va fi păstrat de liberali la conducerea Senatului, dar că acesta trebuie să treacă peste şocul pierderii funcţiei de premier şi apoi şi pe aceea de preşedinte al PNL.
”Când nu mai ești nici premier și la câteva luni de zile nu mai ești nici președintele partidului… Adică eu îl înțeleg uman. Cred că îi trebuie o perioadă să o depășească, pentru că șocul pierderii celor două poziții poate să destabileze orice om.”, a ținut să precizeze Rareș Bogdan.
Europarlamentarul liberal consideră că înlocuirea lui Florin Cîțu cu Nicolae Ciucă la șefia partidului aproape că a dublat procentele PNL și susține că premierul s-ar bucura de un procent de încredere de 33%, ceea ce înseamnă că popularitatea lui Nicolae Ciucă o depășește pe cea a partidului pe care-l conduce.