Ipocritul Drulău, acționar la Gabriel Resources, îl acuză pe Ciolacu de ”manipularea bursei” în cazul Roşia Montană şi anunţă că, USR sesizează DNA cu privire la acest caz.
Cine a jucat de fapt la bursă? Este întrebarea care se naște după scandalul Roșia Montană? Drulă a beneficiat de creșterea acțiunilor Gabriel Resources de la Bursa din Canada.
Liderul USR, Cătălin Drulă, a avut de câștigat din creșterea acțiunilor Gabriel Resources înaintea pronunțării verdictului în procesul dintre statul român și compania canadiană.
Conform declarației de avere a șefului USR, Drulă este acționar la Swiss Capital, care la rândul său este acționar la BRK Financial Group Cluj-Napoca. Această societate de brokeraj clujeană deține 1 milion de acțiuni la Gabriel Resources plus încă 2 milioane de instrumente financiare derivate emise de Gabriel Resources. Firma din Cluj-Napoca a cumpărat acțiuni la Gabriel Resources la sfârșitul anului trecut, la preţul mediu de 0,39 dolari canadieni, probabil în așteptarea unui profit în condițiile încheierii procesului dintre Gabriel Resources și România.
Drulă are acțiuni sau unități de fond la Swiss Capital (cont deschis în 2008), sold 2.410 lei, conform declarației de avere.
Surse din piața de capital afirmă că ieșirea lui Cătălin Drulă împotriva Guvernului României reprezintă o formă de atac preventiv, pentru a îngropa propriile beneficii rezultatele din participarea indirectă la creșterea valorii acțiunilor Gabriel Resources.
BRK Financial Group a dezvăluit într-un raport publicat vineri după-amiază că deține în portofoliu 1,26 milioane de acțiuni Gabriel Resources. Compania canadiană care a achiziționat în 1998 un drept de exploatare a unui zăcământ de aur din Roșia Montană, județul Alba. BRK Financial este singurul broker listat la Bursa de Valori București.
“Noi vom depune plângere penală la DNA. Pentru manipularea pieţei de capital şi subminarea economiei naţionale, v-am spus că vom sesiza inclusiv reglementatorul pieţei de capital din Ontario, din Canada, unde este listată Gabriel Resources, compania din spatele proiectului Roşia Montană, pentru că manipularea pieţei de capital înseamnă că unor oameni le sunt furaţi banii pe baza unor afirmaţii false”, afirmă Cătălin Drulă, citat într-un comunicat dat publicităţii sâmbătă de USR.
Formaţiunea subliniază că Drulă „a avertizat din 1 februarie că declaraţiile iresponsabile ale premierului Marcel Ciolacu şi ale miniştrilor săi din Guvern nu fac altceva decât să îmbogăţească, pe bursă, băieţii lor deştepţi”.
Potrivit USR, valoarea acţiunilor Gabriel Resources a crescut pe tot parcursul lunii februarie ”pe fondul declaraţiilor şi acuzaţiilor lansate de PSD şi PNL, care anunţau pierderea procesului şi plata unor despăgubiri de 6 miliarde de dolari”.
”Practic, într-o singură lună, pe baza declaraţiilor iresponsabile ale lui Marcel Ciolacu, Marcel Boloş şi colegii lor de partid, valoarea acţiunilor s-a dublat. Compania canadiană are acum o capitalizare bursieră de peste 800 de milioane de dolari canadieni, ceea ce reprezintă mai mult de 600 de milioane de dolari. Aproape exclusiv pe baza disputelor din România, acţionarii au câştigat mai mult de 300 de milioane de dolari”, transmite USR.
Cătălin Drulă este de părere că “PSD-ştii au făcut, probabil, bani” de pe urma fluctuaţiilor la bursă ale acţiunilor Gabriel Resources.
”Ciolacu trebuie investigat şi de autorităţile române. Avem DNA, avem ASF, care este autoritatea română de supraveghere a pieţei de capital, şi mai avem ANI, Agenţia de Integritate. Şi să nu uităm că sunt de notorietate şi investigaţiile de presă care arată că premierul Ciolacu îşi desfăşoară afacerile prin intermediul apropiaţilor, cum este doamna Docuz, dar şi nepotul său din Buzău”, susţine preşedintele USR.
Acesta ”îl provoacă” pe Marcel Ciolacu să organizeze referendumul privind folosirea de cianuri în exploatarea resurselor din sol în data de 9 iunie, odată cu cele două rude de alegeri.
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a trimis sâmbătă dimineaţă sesizare oficială la Ontario Securities Commission, instituţia care supervizează tranzacţiile bursiere din Canada, pentru a investiga o posibilă manipulare a acţiunilor companiei Gold Corporation.
Sesizarea poate fi consultată AICI.
”Maxim au cerut 6,7 miliarde euro şi minim ceea ce au investit, deci minimul a ceea ce a fost prezentat ca documente – şi mă gândesc că este un minim de la care porneşte decizia este de 1 miliard de euro. Ştim acest lucru şi în acest interval ar trebui să fie valoarea acestei decizii, respectiv valoarea impactului bugetar pe care o vom avea în decizia de la Roşia Montană”, declara, săptămâna aceasta ministrul Finanţelor Publice, Marcel Boloş, despre procesul intentat de Gabriel Resources. Boloş invoca de asemenea posibilitatea unei ”decizii nemonetare”, prin care statul român s fie obligat să accepte continuarea exploatării.