PNL, PSD și UDMR, formează o Coaliţie care se vrea pe termen lung, dar fiecare formaţiune politică are propriul program de guvernare, care se intersectează doar pe alocuri.
Rotativa guvernamentală a intrat în linie dreaptă, iar liderul PSD, Marcel Ciolacu, se pregătește să preia funcția de prim-ministru. În acest context, PSD a pregătit programul de guvernare al Cabinetului Ciolacu și obiectivele macroeconomice. PSD şi-a stabilit principalele obiective, la preluarea guvernării: La 1 ianuarie 2025, niciun salariat cu un copil în întreţinere nu va câştiga mai puţin de 500 euro, iar peste 1,5 milioane contracte de muncă vor fi remunerate cu peste 1.000 euro.
Marcel Ciolacu își face planul până în anul 2025, până după alegerile din anul 2024.
Printre angajamentele luate de Marcel Ciolacu se numără dublarea PIB-ului României până în 2025. De asemenea, creșterea puterii de cumpărare și creșterea salariilor.
Social-democraţii şi-au stabilit obiectivele macroeconomice, după preluarea guvernării la finalul acestei luni. Astfel, PSD spune că ”inflaţia va ajunge la 8% până la sfârşitul lunii septembrie 2023 şi îşi propune creşterea puterii de cumpărare a tuturor românilor astfel încât să ajungem la 82% din media UE la PIB/locuitor (în 2022 indicatorul este 77%, conform Eurostat)”.
Social-democraţii vor să introducă şi ”stimuli pentru populaţie şi economie de 10% din PIB, de 5 ori mai mult decât au întors în economie guvernările din 2020 şi noiembrie 2021”.
”Dublăm investiţiile publice în economie la 126 miliarde lei în 2024, faţă de 59 miliarde lei in anul 2021. Sprijinim peste 100.000 de companii care produc în România, din care 99% IMM. La sfârşitul lui 2024 să avem un PIB de 360 miliarde euro, cu 50% mai mult faţă de nivelul din 2021”, spune PSD în document.
PSD îşi propune ”stoparea guvernării pe datorie. ”Ducem datoria în PIB la 46% în 2024 de la 49% cât era în anul 2021”, spun social-democraţii.
”La 1 ianuarie 2025, niciun salariat cu normă întreagă şi un copil în întreţinere nu va câştiga mai puţin de 500 euro net lunar. La 1 ianuarie 2025, niciun tânăr cu vârsta sub 26 de ani, angajat cu normă întreagă din România nu va câştiga mai puţin de 500 euro net lunar. La 1 ianuarie 2025 peste 1,5 milioane contracte individuale de muncă vor fi remunerate cu peste 1.000 euro net”, mai vor cei de la PSD.
Principalele angajamente asumate de PSD:
Dublăm investițiile publice în economie la 126 miliarde lei în 2024, față de 59 miliarde lei in anul 2021.
Sprijinim peste 100.000 de companii care produc în România, din care 99% IMM (63.000 doar prin programele derulate de MFP și din FE perioadele 2014-2020 și 2021- 2027 și PNRR.
La sfârșitul lui 2024 să avem un PIB de 360 miliarde euro, cu 50% mai mult față de nivelul din 2021.
Stopăm guvernarea pe datorie. Ducem datoria în PIB la 46% în 2024 de la 49% cât era în anul 2021.
La 1 ianuarie 2025, niciun salariat cu normă întreagă și un copil în întreținere nu va câștiga mai puțin de 500 euro net lunar.
La 1 ianuarie 2025, niciun tânăr cu varsta La 1 ianuarie 2025 peste 1,5 milioane contracte individuale de muncă vor fi remunerate cu peste 1.000 euro net.
Nicolae Ciucă a anunţat că PNL are mandat de respectare a protocolului sau de reducere a numărului de ministere şi posturi de secretar de stat. Premierul spune că nu au fost discuţii privind UDMR şi împărţirea portofoliilor.
Preşedintele ”liberalilor” Nicolae Ciucă, a anunţat că mandatul PNL la negocierile privind rotaţia premierilor sunt respectarea procolului iniţial sau reducerea numărului de ministere şi a funcţiilor de secretar de stat. Prim-ministrul a adăugat că în total sunt acum 154 de secretari de stat, însă numărul acestora poate fi redus, deoarece un minister poate funcţiona şi cu doi sau trei secretari de stat. Ciucă a mai spus că nu au fost discuţii la şedinţa liberalilor de marţi despre împărţirea portofoliilor în viitorul Guvern între partidele din coaliţie. Întrebat dacă doreşte să rămână în Guvern sau să preia şefia Senatului, liderul PNL a precizat că este prematur să se pronunţe asupra subiectului. Prim-ministrul Ciucă a mai anunţat că au fost discuţii în BPN al PNL şi pentru o actualizare a programului de guvernare.
”Cel de-al doilea punct pe agenda de astăzi a fost cel legat de prezentarea liniilor principale ale programului cu care intrăm în negocieri pentru actualizarea şi updatarea programului de guvernare. Este proiectul nostru la care domnul prim-vicepreşedinte Flutur şi echipa vicepreşedinţilor din PNL au lucrat. Iar cel de-al treilea punct pe agendă a fost cel de aprobare a mandatului cu care echipa de negocieri a PNL, aici de faţă mai puţin domnul deputat Ionuţ Stroe, va intra în negocieri începând de mâine. Mandatul are două elemente principale şi anume menţinerea în protocolul semnat în 2021 şi desigur orice ieşire din protocol vizează o revedere a distribuirii ministerelor, iar decizia noastră discutată de mai mult timp în partid este reducerea numărului de ministere, a numărului de secretari de stat. Practic iniţierea acestei decizii a PNL a fost luată în momentul în care prin ultima ordonanţă de urgenţă pe care am dat-o am redus cu 50% numărul de consilieri personali la nivelul demnitarilor”, a declarat Nicolae Ciucă, la finalul Biroului Politic Naţional al PNL care a avut loc marţi la Parlament.
”La negocieri vom vedea care vor fi solicitările celorlalţi parteneri şi vom lua o decizie”, a completat Ciucă.
”Dacă nu se rămâne îmn protocol, varianta este să renegociem tot ceea ce înseamnă distribuirea responsabilităţii ministerelor, cu condiţia reduceri numărului de ministere, a secretarilor de stat, subsecretari de stat, agenţii guvernamentale. (…) Sunt în total 154 de secretari de stat. Nu aş menţiona o cifră acum. Reducerea oricum trebuie să fie substanţială, astfel încât să asigure funcţionarea fiecărui minister. Cei care au ocupat funcţii de ministru în fostele guvernări au făcut menţiunea că se poate funcţiona şi cu doi-trei funcţionari de stat şi eu sunt de acord. Cât am fost ministru al Apărării am modificat legea şi iată că Ministerul funcţionează şi cu doi secretari de stat”, a mai spus liderul PNL.
Întrebat dacă UDMR e dispusă să renunţe la unul din cele trei ministere pe care le are în actualul Guvern, Nicolae Ciucă a răspuns: ”Am înţeles. Dacă ne referim la reprezentarea în interiorul Guvernului şi la reducerea numărului de portofolii, atunci e algebră simplă şi trebuie să vedem fiecare cât ni se cuvine în funcţie de reprezentarea îmn Parlament. În momentul de faţă nu am discutat absolut nimic pe acest subiect”.
Chestionat ce funcţie ar putea ocupa în viitorul Executiv sau dacă rămâne în Guvern ori vrea preluarea şefiei Senatului, Ciucă a replicat: ”Este prematur să mă pronunţ acum pentru ce funcţie voi decide să ocup, ţinând cont că neavând finalizate negocierile asupra structurii Guvernului şi modului în care se vor redistribui portofoliile, nu pot să vă spun acum dacă rămân în Guvern sau merg la Senat”.
Întrebat mai departe dacă doreşte să rămână în viitorul Executiv sau dacă doreşte şefia Senatului, premierul a precizat scurt: ”E o chestiune personală”.
Liderul PSD Marcel Ciolacu a anunţat că social-democraţii i-au dat mandat, în Consiliul Politic Naţional al partidului de marţi, pentru a fi redus numărul de ministere, de secretari de stat şi a agenţiilor guvernamentale, în viitorul Guvern, după rotaţia premierilor.
UDMR nu vrea să părăsească guvernarea. Csoma Botond: Ne dorim o discuţie aşezată, punctuală, pe comasare a ministerelor.
Liderul deputaţilor UDMR, Csoma Botond a declarat marţi că în principiu cei de la UDMR sunt de acord să aibă o discuţie aşezată, punctuală, pe comasare a ministerelor, la negocierile pentru formarea noului Executiv. Despre o ieşire de la guvernare, Botond a arătat că reprezentanții UDMT ”nu îşi doresc să părăsească acest guvern”.
”Eu din câte ştiu negocierile vor începe în zilele următoare. Ce este cert, vom începe negocierile şi vom vedea. Dacă vorbim de comasare, atunci vorbim de comasare la nivel principial şi atunci înseamnă că orice minister poate fi comasat cu alt minister”, a precizat liderul deputaţilor UDMR în emisiunea ”Proiect de ţară: România”.
Csoma Botond a arătat că, ”dacă se vrea un Guvern mai suplu”, se poate discuta despre comasare, dar să nu fie vorba doar de Ministerul Sportului”.
”În principiu suntem de acord să avem o discuţie aşezată, punctuală, pe comasare. Atunci să discutăm de toate ministerele. Vom vedea la negocieri în ce registru vom discuta”, a arătat deputatul UDMR.
Întrebat dacă UDMR vrea să rămână la guvernare sau ar putea ieşi din coaliţie, Csoma Botond a precizat: ”Noi dorim să guvernăm pentru binele acestei ţări, vom vedea la negocieri, nu ne dorim să părăsim acest guvern”. El a adăugat că ”negocierea de fond nici nu a început”.