Acasă Politic În timp ce tensiunile din coaliţie se amplifică, turistul Iohannis şi ostașul Ciucă se întâlnesc ”informal” pe litoral, se coace de-un nou tandem

În timp ce tensiunile din coaliţie se amplifică, turistul Iohannis şi ostașul Ciucă se întâlnesc ”informal” pe litoral, se coace de-un nou tandem

0
0
14

În timp ce tensiunile din coaliţie se amplifică, turistul Iohannis şi ostașul Ciucă se întâlnesc ”informal” pe litoral, se coace de-un nou tandem.

Surse politice au confirmat că în acest weekend urmează să aibă loc o serie de întâlniri informale între președintele Klaus Iohannis și liderii Partidului Național Liberal (PNL), inclusiv președintele formațiunii, Nicolae Ciucă.

Aceste discuții se vor desfășura pe litoral, unde Iohannis şi Nicolae Ciucă se află în contextul participării la evenimentele dedicate Zilei Marinei Române, ce se vor desfăşura în cursul zilei de joi.

Iohannis a sosit la mare în cursul zilei de joi pentru a participa la festivitățile organizate cu prilejul Zilei Marinei, potrivit Stiripesurse. Alături de el, și Nicolae Ciucă va fi prezent la aceste festivități, urmând să rămână la malul mării pe parcursul întregului weekend.

Prima întâlnire între cei doi lideri va avea loc joi seara, când președintele Iohannis și Nicolae Ciucă vor lua cina împreună, conform acelorași surse.

Este foarte posibil ca întâlnirile dintre Iohannis și Ciucă să continue și în zilele următoare, în același cadru neoficial, mai precizează sursele politice.

Aceste discuții au loc într-o perioadă în care tensiunea este în creștere în coaliția de guvernare. Pe fondul apropierii alegerilor prezidențiale și a iminentei desemnări a comisarului european din partea României, atacurile între PSD și PNL s-au înmulțit.

Iohannis: ”Chiar dacă trăim vremuri marcate de multiple provocări de securitate, România este astăzi o ţară sigură şi stabilă, înscrisă ireversibil pe calea dezvoltării democratice, alături de partenerii şi de Aliaţii din Uniunea Europeană şi din NATO.”

Turistul Klaus Iohannis a declarat joi, în discursul rostit la festivităţile organizate la Constanţa, cu ocazia Zilei Marinei, că, deşi trăim vremuri marcate de multiple provocări de securitate, România este astăzi o ţară sigură şi stabilă, înscrisă ireversibil pe calea dezvoltării democratice, alături de partenerii şi de Aliaţii din Uniunea Europeană şi din NATO. Ţara noastră beneficiază astăzi de cele mai solide garanţii de securitate, iar cetăţenii români sunt apăraţi şi protejaţi în faţa oricăror potenţiale ameninţări”, a subliniat preşedintele.

”La mulţi ani cu prilejul Zilei Marinei Române! În acest ultim an de mandat, este cu atât mai emoţionant pentru mine să mă aflu alături de dumneavoastră, pentru a celebra împreună una dintre cele mai aşteptate sărbători.Se creează de fiecare dată o atmosferă extraordinară aici! Mă bucur să văd atât de mulţi români veniţi special aici pentru a participa la festivităţile dedicate navigatorilor noştri, militari şi civili deopotrivă, care poartă cu mândrie drapelul României în lume”, a afirmat preşedintele la începtul discursului.

El a declarat că profesia de marinar se potriveşte temerarilor veritabili, caracterelor puternice şi celor capabili de sacrificiu şi în măsură să abordeze neînfricat provocările de orice natură.

”Dăruirea şi profesionalismul cu care dumneavoastră, marinarii, purtaţi drapelul României în lume sunt exemplare şi devin repere pentru întreaga societate şi modele de urmat în special pentru tinerele generaţii. Totodată, cu respect şi recunoştinţă, ne gândim astăzi şi la cei care au plătit jertfa supremă pe mările şi oceanele lumii, departe de familie şi de cei dragi, şi aducem un pios omagiu eroilor marinari ai României”, a spus Iohannis.

”Chiar dacă trăim vremuri marcate de multiple provocări de securitate, România este astăzi o ţară sigură şi stabilă, înscrisă ireversibil pe calea dezvoltării democratice, alături de partenerii şi de Aliaţii din Uniunea Europeană şi din NATO. Aici, pe ţărmul Mării Negre, în vecinătatea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, vedem mai clar ca oricând rezultatele efortului politic, diplomatic şi militar al României din ultimii ani. Ţara noastră beneficiază astăzi de cele mai solide garanţii de securitate, iar cetăţenii români sunt apăraţi şi protejaţi în faţa oricăror potenţiale ameninţări”, a subliniat preşedintele.

El a menţionat că regiunea Mării Negre a devenit o zonă recunoscută şi tratată ca fiind de importanţă strategică pentru securitatea euroatlantică, iar acest fapt a fost consemnat oficial şi în cele mai importante documente strategice ale NATO.

”Prin dialog şi implicare permanentă, am consolidat această abordare inclusiv la recentul Summit NATO de la Washington, când toţi Aliaţii au subliniat că rămân ferm angajaţi faţă de securitatea şi stabilitatea regiunii Mării Negre, un rezultat care este foarte bun pentru ţara noastră. Iată, aşadar, că România este recunoscută şi apreciată la nivel aliat ca un pilon solid de securitate regională şi un contribuitor major la procesul de consolidare a posturii NATO de descurajare şi apărare pe Flancul Estic.

Este şi firesc să fie aşa, pentru că România are o serie de iniţiative care produc deja rezultate importante pentru securitatea regiunii noastre, una dintre ele fiind înfiinţarea unei Grupări Operative pentru Combaterea Minelor Marine din Marea Neagră, alături de Bulgaria şi Turcia”, a spus Iohannis.

El a amintit că, începând cu anul 2015, România a înfiinţat şi operaţionalizat numeroase structuri NATO în România, iar prezenţa camarazilor aliaţi, care se antrenează alături de militarii români pe teritoriul naţional, a crescut constant, atingând un număr de aproximativ 5.000 de militari Aliaţi dislocaţi în România, colaborare care denotă angajamentul ferm al statelor NATO apăra reciproc, conform Articolului 5 al Tratatului de la Washington.

”Îmi reafirm cu acest prilej aprecierea şi recunoştinţa pentru prezenţa în ţara noastră a militarilor din Statele Unite ale Americii, Franţa, Polonia, Portugalia, Belgia, Italia, Marea Britanie, Ţările de Jos, Spania, Bulgaria, Ungaria, Canada, Turcia, Grecia, Macedonia de Nord şi Luxemburg. Totodată, le mulţumesc forţelor aeriene din Finlanda şi Marea Britanie, care au încheiat recent misiunea de poliţie aeriană în România”, spune Iohannis.

El precizează că România continuă să fie un pilon important al securităţii regionale şi euroatlantice.

”Rămânem solidari cu Aliaţii noştri din NATO şi cu partenerii din Uniunea Europeană în eforturile de asistenţă dedicată Ucrainei, care luptă de peste doi ani şi jumătate împotriva unei agresiuni brutale şi ilegale”, a explicat preşedintele.

El s-a adresat apoi marinarilor, menţionând că Forţele Navale Române reprezintă un simbol al puterii şi al rezilienţei naţionale.

”Dragi marinari, Devotamentul, tenacitatea şi spiritul de sacrificiu care vă definesc constituie un exemplu de excelenţă, iar Forţele Navale Române reprezintă un simbol al puterii şi al rezilienţei naţionale. În contextul actual de securitate, tot mai provocator, inclusiv în mediul maritim, rolul Forţelor Navale Române în asigurarea libertăţii de navigaţie şi a securităţii maritime este esenţial.

Cu prilejul Zilei Marinei Române, în semn de apreciere a înaltului profesionalism şi a rezultatelor deosebite obţinute, am dat curs propunerii ministrului apărării naţionale şi am decorat Drapelul de Luptă al Statului Major al Forţelor Navale cu Ordinul ”Virtutea Maritimă” în grad de Comandor cu însemn de pace pentru militari.

Vă felicit pentru modul în care vă îndepliniţi misiunile, atât în apele teritoriale, cât şi dincolo de acestea, alături de Aliaţii şi de partenerii noştri din NATO şi din Uniunea Europeană, şi vă urez mult succes în continuare! Totodată, le doresc marinarilor civili sănătate şi cât mai multe reuşite în activitatea lor profesională, oriunde s-ar afla! Fie ca Sfânta Fecioară Maria, protectoarea Marinei Române, să vă aibă în pază şi în ocrotire! La mulţi ani şi bun cart înainte!”, a declarat Klaus Iohannis în finalul discursului.

Ciucă ”Ostașul”, de Ziua Marinei 2024: ”Construim alături de aliaţi cea mai mare bază militară NATO din Europa, la mică distanță de aici se aude sunetul războiului”

Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, a afirmat joi că la mică distanţă de Constanţa, unde se desfăşoară festivităţile organizate de Ziua Marinei Române, “se aude sunetul războiului”, subliniind că ţara noastră a pledat pentru creşterea prezenţei militare aliate pe flancul estic al NATO.

“Traversăm o perioadă tulbure în regiune. La mică distanţă de aici se aude sunetul războiului, Ucraina luptă cu statul agresor Rusia, nu doar pentru a-şi apăra teritoriul, ci şi în numele valorilor democratice şi ordinii de drept. Trebuie precizat că invadarea ilegală a teritoriului ucrainean a început în Crimeea, iar unul dintre primele puncte cucerite de Rusia a fost portul Sevastopol. Acest lucru ne arată cât de relevante sunt rutele maritime şi cât de importantă este apărarea lor.

Ca stat membru NATO, România a pledat pentru creşterea prezenţei militare aliate pe flancul estic al NATO, înţelegând specificul regiunii Mării Negre şi prioritatea sa în arhitectura de securitate”, a spus Ciucă, într-un discurs susținut de Ziua Marinei și care a urmat alocuțiunii susținute de președintele Klaus Iohannis.

În context, preşedintele Senatului a amintit că la Mihail Kogălniceanu se construieşte cea mai mare bază militară NATO din Europa.

“Recentul summit NATO de la Washington a reconfirmat importanţa strategică acordată de Alianţa Nord-Atlantică regiunii Mării Negre, în care ţara noastră este un actor cheie. La mică distanţă de locul în care ne aflăm, în localitatea Mihail Kogălniceanu, construim alături de aliaţi cea mai mare bază militară NATO din Europa.

A investi în propria apărare şi securitate este o chestiune de responsabilitate, în primul rând faţă de România şi de cetăţenii noştri. De asemenea, trebuie să continuăm să dezvoltăm industria de apărare. Printr-un program pe termen lung de înzestrare a forţelor navale române, consolidăm apărarea flancului estic al NATO”, a precizat Ciucă.

La final, Nicolae Ciucă a lăudat curajul marinarilor, afirmând că ei se numără printre românii “care au cu adevărat picioarele pe pământ”, deşi sunt ”mereu pe ape”.

“România contribuie la securitatea în regiune, pentru că ne dorim ca Marea Neagră să fie un spaţiu al democraţiei şi libertăţii, al păcii şi nu al războiului. Închei mulţumind, încă o dată, tuturor marinarilor militari şi civili, lucrătorilor portuari şi constructorilor navali. Deşi sunteţi mereu pe ape, vă număraţi printre românii care au cu adevărat picioarele pe pământ”, a spus preşedintele Senatului.

Cu ocazia evenimentului dedicat Zilei Marine din faţa Comandamentului Flotei, președintele Senatului Nicolae Ciucă a ținut un discurs în fața marinarilor, turiștilor și oficialilor prezenți la malul mării. ”Patriotism, credință, curaj sunt cuvintele care descriu cel mai bine această zi de 15 august”, a spus Nicolae Ciucă.

De ziua marinarilor români, liderul PNL a ținut să amintească de importanța Forțelor Navale în ce privește securitatea Mării Negre în contextul războiului din Ucraina.

Este o zi care ne reamintește cine suntem. Traversăm o perioadă tulbure în regiune. La mică distanță se aude sunetul războiului. Ucraina luptă cu Rusia nu doar pentru a-și apăra teritoriul ci și pentru a proteja valorile democratice, a precizat președintele Senatului.

Nicolae Ciucă a făcut trimitere la invadarea pensinsulei Crimeea din anul 2014, dar și la cucerirea de către ruși a portului Sevastopol de la Marea Neagră.

Invadarea ilegală a teritoriului ucrainean a început în Crimeea, iar unul dintre primele puncte cucerite de Rusia a fost portul Sevastopol. Acest lucru ne arată cât de relevante sunt rutele maritime şi cât de importantă este apărarea lor, a afirmat Ciucă.

”Curajul marinarilor români militari şi civili este o sursă de mândrie şi inspiraţie pentru noi toţi. A fi marinar este o opţiune de viaţă, o vocaţie care implică sacrificii, eforturi, muncă şi dedicare. Atunci când navigaţi sub pavilion românesc faceţi cinste României şi vă suntem recunoscători”, a adăugat Nicolae Ciucă.

Liderul Seanatului a subliniat și nevoia de investiții în industria de apărare, făcând trimitere la faptul că la Mihail Kogălniceanu se construieşte cea mai mare bază militară NATO din Europa.

A investi în propria apărare şi securitate este o chestiune de responsabilitate în primul rând faţă de România şi de cetăţenii noştri. De asemenea, trebuie să continuăm să dezvoltăm industria de apărare. Printr-un program pe termen lung de înzestrare a Forţelor Navale Române consolidăm apărarea flancului estic al NATO. România contribuie la securitatea în regiune, pentru că ne dorim ca Marea Neagră să fie un spaţiu al democraţiei şi libertăţii, al păcii şi nu al războiului”, a subliniat Nicolae Ciucă în discursul ţinut joi, de Ziua Marinei.

”Bun cart înainte”, a fost mesajul de încheiere a liderului PNL pentru marinarii români.

Nicolae Ciucă, primit ca un ”Ostaș” de constănțeni la Ziua Marinei. Vizibil încântat de interacțiune, Nicolae Ciucă s-a prins chiar în horă alături de oameni și cu mulți dintre ei s-a îmbrățișat, atipic față de politicienii cu care suntem obișnuiți.

De-a lungul timpului, toți președinții au onorat invitațiile de participare la festivitățile organizate la Constanța de Ziua Marinei. Nu avea cum, la evenimentul simbol de la Constanța, să nu fie prezent și Nicolae Ciucă, singurul prezidențiabil venit acolo să onoreze forțele navale române.

De-a lungul timpului, toți președinții au onorat invitațiile de participare la festivitățile organizate la Constanța de Ziua Marinei

”Astăzi este o zi de mare sărbătoare pentru cei care prăznuiesc Adormirea Maicii Domnului. Pentru creștini, 15 august este prilej de rugăciune și evlavie, dar și de pomenire a celor dragi plecați dintre noi. Sfânta Fecioară să ne îndrume pașii și să ne aibă în paza sa!”, a scris Nicolae Ciucă pe pagina personală de Facebook.

”15 august este o sărbătoare de suflet pentru români.

În această zi sfântă, în care creștinii prăznuiesc Adormirea Maicii Domnului, sărbătorim cu toții Ziua Marinei Române.

An de an, ne regăsim la malul Mării Negre pentru a onora marinarii militari și civili care navighează sub drapelul României.

Patriotism. Credință. Curaj – sunt cuvintele care descriu cel mai bine această zi de 15 august.

Curajul marinarilor români militari și civili este o sursă de mândrie și inspirație pentru noi toți. A fi marinar este o opțiune de viață, o vocație care implică sacrificii, eforturi, muncă și dedicare. Atunci când navigați sub pavilion românesc faceți cinste României și vă suntem recunoscători.

Este o sărbătoare care nu ne dă voie să uităm cine suntem; ci ne reamintește că, dincolo de diferențele dintre noi, ne unește iubirea de țară, dorința ca România să fie apărată, iar familiile și comunitățile noastre în siguranță.

Adesea vremurile ne încearcă, ne testează curajul, credința și patriotismul. Dar asta nu ne oprește. Ne face mai puternici ca națiune.

Nicolae Ciucă s-a prins în horă la Ziua Marinei

Doamnelor și domnilor,

Traversăm o perioadă tulbure în regiune. La mică distanță de aici se aude sunetul războiului. Ucraina luptă cu statul agresor, Rusia, nu doar pentru a-și apăra teritoriul, ci și în numele valorilor democratice și ordinii de drept.

În fapt, războiul din Ucraina a început în 2014. Nu putem spune că se duc lupte în țara vecină de doar doi ani și jumătate, ci de zece ani.

Trebuie precizat că invadarea ilegală a teritoriului ucrainean a început în Crimeea, iar unul dintre primele puncte cucerite de Rusia a fost portul Sevastopol. Acest lucru ne arată cât de relevante sunt rutele maritime și cât de importantă este apărarea lor.

Ca stat membru NATO, România a pledat pentru creșterea prezenței militare aliate pe Flancul Estic al NATO, înțelegând specificul regiunii Mării Negre și prioritatea sa în arhitectura de securitate.
Recentul Summit NATO de la Washington a reconfirmat importanța strategică acordată de Alianța Nord-Atlantică regiunii Mării Negre, în care țara noastră este un actor cheie.

Nicolae Ciucă, asaltat cu selfie-uri și poze la finalul ceremoniei de Ziua Marinei

La mică distanță de locul în care ne aflăm, în localitatea Mihail Kogălniceanu, construim alături de aliați, cea mai mare bază militară NATO din Europa. A investi în propria apărare și securitate este o chestiune de responsabilitate în primul rând față de România și de cetățenii noștri.

De asemenea, trebuie să continuăm să dezvoltăm industria de apărare.

Printr-un program pe termen lung de înzestrare a Forțelor Navale Române putem contribui la consolidarea apărării Flancului Estic al NATO.

România contribuie la securitatea în regiune, pentru că ne dorim ca Marea Neagră să fie un spațiu al democrației și libertății, al păcii, nu al războiului,

Închei mulțumind încă o dată tuturor marinarilor militari și civili, lucrătorilor portuari și constructorilor navali. Deși sunteți mereu pe ape, vă numărați printre românii care au cu adevărat picioarele pe pământ.

Doresc, de asemenea, să aduc un pios omagiu eroilor marinari.

Sfânta Fecioară Maria, protectoarea Marinei Române, să vă ocrotească! La mulți ani, marinari români și bun cart înainte!

”, a declarat Nicolae Ciucă la Constanța.

Încarcă mai mult
Load More In Politic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

”Ostașul” Nicolae Ciucă, este deja presat să își dea demisia după scorul dezastruos din primul tur al prezidențialelor, a început ”Noaptea cuțitelor lungi în PNL”

Facebook X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email ”Ostașul” Nicolae Ciucă, este deja pre…