Ilie Bolojan anunță alianța PSD-PNL-USR-UDMR-minorități: ”Am convenit asupra constituirii unei viitoare coaliții care să asigure stabilitatea guvernării”
Ilie Bolojan, președintele PNL și propunerea de premier a noii coaliții PSD-PNL-USR-UDMR-minorități, a anunțat formarea noii majorități pro-europene, într-o conferință de presă alături de lideri politici, reprezentanți ai partidelor politice.
Ilie Bolojan, președintele PNL și noua propunere de prim-ministru, a prezentat Rezoluția Comună adoptată de PSD, PNL, UDMR, USR și minoritățile naționale, prin care s-a decis formarea unei noi coaliții pro-europene, ce are ca scop stabilitatea guvernării și modernizarea României.
Formațiunile politice s-au aliat pentru a susține parcursul european al țării noastre și i-au îndemnat pe votanți să aleagă, în turul doi al alegerilor prezidențiale, „România proeuropeană, democratică și sigură și să respingă izolaționismul, extremismul și populismul”.
Discursul lui Ilie Bolojan de formare a noii Coaliții
”Noi, Partidul Social Democrat, Partidul Național Liberal, Uniunea Salvați România, Uniunea Democrată Maghiară din România și reprezentanții minorităților naționale, în calitate de formațiuni politice proeuropene, declarăm următoarele:
1. Formarea unei coaliții pentru stabilitate și modernizare
Astăzi, am convenit asupra constituirii unei viitoare coaliții care să asigure stabilitatea guvernării și să implementeze măsuri concrete pentru modernizarea României, în beneficiul tuturor cetățenilor.
2. Reafirmarea parcursului european și euroatlantic al României
Ne reafirmăm hotărârea de a menține și consolida angajamentul României față de valorile și parteneriatele europene și euroatlantice, ca piloni ai securității și prosperității naționale.
3. Angajamentul pentru dezvoltare și reforme
Ne asumăm responsabilitatea de a evita izolarea internațională a României, de a susține un ritm solid al dezvoltării economice și de a proteja parcursul european al țării, absorbția fondurilor europene, a reformelor din PNRR, aderarea la spațiul Schengen și OCDE.
4. Apel către cetățenii României, indiferent că trăiesc în țară sau în afara granițelor
Facem un apel către toți cetățenii României ca, la viitorul scrutin electoral de duminică, 8 decembrie 2024, să meargă la vot. Să voteze informat și rațional, să aleagă România proeuropeană, democratică și sigură și să respingă izolaționismul, extremismul și populismul.
Semnatarii:
[Reprezentant PSD] Sorin Grindeanu
[Reprezentant PNL] Ilie Bolojan
[Reprezentant USR] Dominic Fritz
[Reprezentant UDMR] Cseke Attila
[Reprezentant Minorități naționale] Varujan Pambuccian”, se arată în Rezoluția Comună citită de Ilie Bolojan.
Elena Lasconi reconfigurează traseul spre Cotroceni: ”Eu pot să îmi cer iertate! Nu exclud varianta Marcel Ciolacu premier, e îndreptăţit”.
Preşedinta USR, Elena Lasconi, a declarat miercuri că Partidul Social Democrat ar putea fi îndreptăţit să solicite funcţia de prim-ministru, precizând că nu exclude desemnarea lui Marcel Ciolacu.
Elena Lasconi nu exclude desemnarea lui Marcel Ciolacu pentru funcția de premier, deşi a defilat toată campania electorală cu liberalul Ilie Bolojan.
”Eu cred că nu se pune problema orgoliilor. E important criteriul, competenţa. Ar trebui să negociem în funcţie de competenţă. Şi în funcţie de procentele pe care le-am obţinut la alegeri, să vedem ce ministere doreşte fiecare. Asta înseamnă negociere. Dar competenţa ar trebui să fie prioritară. (…) Este îndreptăţit (PSD să dea prim-ministrul – n.r)”, a spus Lasconi, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Parlamentului.
Ea a menţionat că nu exclude varianta nominalizării lui Marcel Ciolacu pentru funcţia de premier. „Dacă îşi doreşte…, dar lăsaţi-mă să negociem şi o să vă spun rezultatul. Nu exclud în momentul de faţă (varianta Marcel Ciolacu premier – n.r.)”, a mai declarat Lasconi.
O primă întâlnire între Marcel Ciolacu și Elena Lasconi a avut loc marți după-amiază, pentru discuții despre noua coaliție de guvernare, dar și sprijinul PSD în turul doi al prezidențialelor.
”Eu am avut o discuție foarte bună cu domnul Ciolacu și cred că, în înțelepciunea lui o să facă asta, și cred că și primarii PSD vor face asta, pentru că toți își doresc binele comunităților lor. Suntem în pericol să fim lăsați deoparte, dacă mergem pe linia aia (a lui Călin Georgescu – n.r.). A spus și doamna ambasador a SUA că alianțele nu sunt garantate pe viață. Acum suntem pe muchie de cuțit. Această rețea TikTok și minciunile spuse acolo au dezbinat poporul. Ar trebui să ne uităm cu atenție la candidați”, a spus Lasconi după întâlnirea cu Ciolacu.
Ilie Bolojan, despre renunţarea la poziţia de premier: Dacă suntem realişti, nu putem să negăm o evidenţă a ponderilor şi asta trebuie să fie un semn de realism, ca atunci când intri într-o coaliţie, să îţi dimensionezi corect forţele
Preşedintele PNL, Ilie Bolojan, a declarat marţi, despre o renunţarea din partea PNL la poziţia de premier, într-o coaliţie, ţinând cont de rezultatul alegerilor parlamentare, că dacă sunt realişti, nu pot să nege o evidenţă a ponderilor şi asta trebuie să fie un semn de realism, ca atunci când intri într-o coaliţie, să îţi dimensionezi corect forţele. El a mai spus că nu trebuie să fie o persoană anume premier, îţi trebuie echipe puternice în guvernare, îţi trebuie profesionişti, îţi trebuie un program clar al coaliţiei, pe luni, pe proiecte vitale, care să asigure că această coaliţei funcţionează pe încredere şi ai nevoie de o susţinere parlamentară.
Preşedintele PNL, Ilie Bolojan, a fost întrebat dacă partidul este dispus să renunţe la funcţia de premier, în cazul în care PSD ar revendica această funcţie, în urma câştigării primului loc la parlamentare.
”Suntem în situaţia în care fiecare partid decide ceea ce face în aceste zile. PNL nu va juca la două capete şi cred că este o chestiune de respect nu doar pentru ţara noastră dar şi pentru alegătorii noştri”, a arătat Bolojan.
El a precizat că nu va face comentarii despre ipotetice propuneri de premier pe care le-ar face partidele.
”Trebuie să ne vedem de ceea ce avem de făcut” a completat Ilie Bolojan, adpugând că prima decizie cerebrală a partidelor este să se respecte între ele şi să facă o analiză a rezultatului votului.
”Dacă suntem realişti, nu putem să negăm o evidenţă a ponderilor şi asta trebuie să fie un semn de realism, ca atunci când intri într-o coaliţie, să îţi dimensionezi corect forţele. Nu trebuie să fie o persoană anume premier, îţi trebuie echipe puternice în guvernare, îţi trebuie profesionişti, îţi trebuie un program clar al coaliţiei, pe luni, pe proiecte vitale, care să asigure că această coaliţei funcţionează pe încredere şi ai nevoie de o susţinere parlamentară”, a mai declarat Ilie Bolojan.
Preşedintele PNL a completat că persoanele care deţin aceste funcţii sunt ”elemente secundare, dacă aceste lucruri se întâmplă”.
”Ştiti când sunt cetăţenii interesaţi? Atunci când lucrurile nu merg bine”, a arătat Ilie Bolojan.
Elena Lasconi, întâlnire cu mediul de afaceri: Suntem într-un moment critic, în care avem de ales între două lumii, să mergem în trecut spre Rusia sau să construim economia spre Vest / Dan Şucu: România e o ţară europeană, înapoi nu mai mergem.
Candidata USR la alegerile prezidenţiale, Elena Lasconi, a avut miercuri o întâlnire cu reprezentanţii mediului de afaceri, ea arătând că suntem într-un moment critic, în care avem de ales între două lumii, să mergem în trecut spre Rusia sau să construim economia spre Vest. Dan Şucu, reprezentantul Confederaţiei Patronale Concordia, a spus la rândul lui că România e o ţară europeană şi înapoi nu mai mergem.
”Vreau să le mulţumesc şi celor care reprezintă baza economiei româneşti, celor care reprezintă atât de multe locuri de muncă ale românilor, care acum sunt sigure, dar de duminică s-ar putea să nu se mai întâmple asta, dacă vom alege calea Rusiei. Suntem într-un moment critic, în care avem de ales între două lumii, două căi, să mergem în trecut spre Rusia sau să mergem în continuare şi să construim economia ţării noastre înspre vest, înspre Europa şi să rămânem în siguranţă în NATO”, a spus Elena Lasconi la Parlament.
Preşedinta USR a precizat că ”vedem deja că economia începe să se clatine puţin după rezultatul alegiurilor prezidenţiale din primul tur”.
”Eu îmi doresc o Românie în care oamenii să câştige mai mulţi bani şi în care să se creeze mai multe locuri de muncă, bine plătite. O economie prosperă şi pentru asta calea este calea Vest”, a subliniat Lasconi.
Omul de afaceri Dan Şucu, preşedintele Confederaţiei Patronale Concordia, a declarat, la rândul lui, că şi-a trăit copilăria şi tinereţea, ca întreaga sa generaţie, într-o Românie săracă, înfrigurată, întunecată, sub umbrela Rusiei.
”Nu-mi doresc pentru copiii mei şi pentru nepoţi acelaşi lucru. Trăiesc într-o Românie europeană, într-o Românie suverană, independentă, apărată de cea mai importantă alianţă militară a lumii. Nu văd de ce am schimbat lucrul ăsta. Dacă îmi spunea cineva acum 15 ani că economic România va zbura peste Ungaria sau peste Grecia, că vom ajunge la 80% din media PIB-ului european, i-aş fi spus că glumeşte. Dar asta e realitatea, în clipa de faţă”, a precizat Şucu.
El a menţionat că, în calitate de confederaţie patronală, au în mod sigur păreri diferite faţă de majoritatea politicienilor.
”Noi suntem concentraţi pe ideea de competitivitate, de randament, de eficienţă. De cele mai multe ori, pe partea cealaltă, se discută despre birocraţie şi, de multe ori, cheltuiele irraţionale a banului public. Asta ştim cu toţii şi luptăm pentru asta. Luptăm ca să putem să formăm o echipă, ca să facem lucrurile mai bine. Dar una este să fim în dezacord şi alta este să ne gândim că putem să mergem înapoi într-o lume care nu mai e a noastră. România e o ţară europeană, înapoi nu mai mergem”, a completat Şucu.