După ce Ursula a cerut o femeie, Roxana Mînzatu, europarlamentar PSD, printre propunerile de comisar european trimise la Bruxelles în locul lui Victor Negrescu.
Roxana Mînzatu, europarlamentar PSD, printre propunerile de comisar european trimise la Bruxelles în locul lui Victor Negrescu.
Europarlamentarul PSD, Roxana Mînzatu (44 de ani), se numără printre propunerile transmise de premierul Marcel Ciolacu la Bruxelles, spun surse politice. Opțiunea premierului Marcel Ciolacu pentru Victor Negrescu, susținut pentru poziția de comisar european, a picat din cauza insistenței Ursulei von der Leyen pentru candidați femei. O decizie ar urma să fie anunțată de Comisie până la sfârșitul săptămânii.
Cine este Roxana Mînzatu
Europarlamentarul PSD este considerată un profesionist specializat în fonduri europene, mai puțin profilată politic. Nu a fost implicată în niciun scandal public. Potrivit unei declarații de avere din 2019, soțul ei lucrează la Direcția Regională Vamală Brașov.
În 2016, a fost aleasă în Camera Deputaților ca deputat de Brașov, iar în 2019, a fost numită ministru al Fondurilor Europene, în Guvernul Dăncilă.
Alte informații relevante din CV-ul ei public:
– Mînzatu este licențiată în științe politice în limba engleză.
– Este specializată în atragerea de fonduri europene nerambursabile, după mai mulți ani în care a fost consultant în domeniu și manager de proiect.
– Anterior, a fost consilier de integrare la Ministerul Integrării Europene.
– În 2015, a fost secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene, iar ulterior a devenit președinte al Agenției Naționale pentru Achiziții Publice.
România a anunțat deja că vizează un portofoliu economic important. ”Ciolacu discută în fiecare zi cu von der Leyen”, au declarat pentru G4Media surse politice.
Statele care au trimis deja propuneri au ignorat cererea lui Von der Leyen ca fiecare țară să nominalizeze un bărbat și o femeie, astfel încât să poată forma un puzzle de poziții și portofolii cât mai egalitar. Guvernele europene nu sunt obligate legal să respecte această solicitare. Propunerea de comisar este strict atributul țărilor, potrivit tratatelor UE, iar șefa Comisiei nu poate să le respingă.
Totuși, von der Leyen dispune de suficiente pârghii economice pentru a negocia politic cu statele profilul viitorilor comisari înainte ca propunerile să fie trimise oficial la Bruxelles.
La întâlnirea dintre Ursula von der Leyen și Marcel Ciolacu de la Bruxelles de săptămâna trecută, șefa Comisiei Europene i-ar fi sugerat premierului numele lui Siegried Mureșan (PPE) , însă Ciolacu a evocat numele lui Victor Negrescu. Von der Leyen i-ar fi spus premierului că ”ar ajuta-o dacă propune un candidat femeie, ideal un tehnocrat”.
Opțiunea premierului Ciolacu pentru Victor Negrescu în poziția de comisar european, sub semnul întrebării din cauza insistenței Ursulei von der Leyen pentru candidați femei.
Opțiunea premierului Marcel Ciolacu pentru Victor Negrescu, susținut pentru poziția de comisar european, este sub semnul întrebării din cauza insistenței Ursulei von der Leyen pentru candidați femei. România este una dintre cele patru țări care încă n-au trimis propunerile de Comisar european la Bruxelles, în condițiile în care acestea trebuie trimise până la sfârșitul lunii.
Premierul Ciolacu încă nu a luat o decizie, însă România a anunțat deja că vizează un portofoliu economic important. ”Ciolacu discută în fiecare zi cu von der Leyen”.
Ulterior, în conferința de presă, premierul Ciolacu a anuțat oficial că a mers la președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen cu numele europarlamentarului PSD Victor Negrescu ca posibilă propunere de comisar european.
Premierul Ciolacu este în pline negocieri cu Comisia europeană. Șeful Guvernului speră ca oficialii de la Bruxelles să accepte un calendar de 7 ani pentru reducerea deficietului până la ținta de 3% și un deficit de 7% pentru anul în curs, în condițiile în care ținta agreată anterior a fost de 6,8%. În plus, premierul speră să fie deblocată tranșa a treia din PNRR în valoare de 2, 7 miliarde de euro, însă surse politice au declarat pentru Economedia că Bruxelles-ul va aproba doar jumătate din bani.