Acasă Economie După 9 ore de întârziere, Ciolacu sarcastic la începutul ședinței de Guvern: ”O să facem un buget noaptea ca hoții, va fi axat pe investiții, de circa 7% din PIB”

După 9 ore de întârziere, Ciolacu sarcastic la începutul ședinței de Guvern: ”O să facem un buget noaptea ca hoții, va fi axat pe investiții, de circa 7% din PIB”

0
0
238

După 9 ore de întârziere, Ciolacu hâtru și sarcastic la începutul ședinței de Guvern: ”O să facem un buget noaptea ca hoții, va fi axat pe investiții, de circa 7% din PIB”.

Ședința de Guvern a avut loc până la urmă, joi, la ora 21.00, după o amânare de aproape 10 ore. Premierul Marcel Ciolacu a spus că nu vor exista creșteri de taxe în 2024.

Marcel Ciolacu a afirmat, joi seară, la începutul şedinţei de Guvern, că amânarea s-a produs pentru a fi rezolvate toate problemele legate de Legea bugetului.

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, joi seară, la începutul şedinţei de Guvern, care a fost amânată timp de peste 9 ore pentru a fi rezolvate toate problemele legate de Legea bugetului, că important este să fie un buget bun.

Bugetul pe 2024. Haos total la Guvern joi, în ziua stabilită pentru a adopta Legea Bugetului. Şedinţa de Guvern a întârziat mai bine de 9 ore până la momentul publicării acestei ştiri. Asta pentru că Executivul nu a avut avizele necesare nici pentru buget, nici pentru ordonanţa cu măsurile fiscale. Pe ultima sută de metri, au apărut modificări în ceea ce priveşte salariul minim şi salariile din Educaţie. În plus, s-ar modifica în ultima clipă şi fondurile alocate pentru programul Rabla.

”O să facem un buget noaptea ca hoţii”, a afirmat Ciolacu.

”Adoptăm astăzi Bugetul de Stat pe 2024, unul axat pe investiţii de circa 7% din PIB. Anul viitor, investiţiile vor contribui cu jumătate la creşterea economică, iar creşterea investiţiilor va fi dublă faţă de cea a consumului! Aici este, de fapt, cheia dezvoltării României”, a declarat premierul, care a mulţumit ministrului Finanţelor ”pentru tot efortul depus”.

Acesta a precizat că se urmăreşte ”o creştere economică de 3.4%, a doua cea mai mare din UE”.

”Asta înseamnă 150 de miliarde de lei în plus la PIB-ul României faţă de acest an. Bugetul asigurărilor sociale, pe care îl aprobăm tot azi, probează că există bani atât pentru creşterea pensiilor de la 1 ianuarie cu rata inflaţiei, de 13,8%, cât şi pentru recalcularea pensiilor din 1 septembrie! Sunt prevăzute şi fonduri pentru a creşte alocaţiile şi ajutoarele sociale. Majorăm, aşa cum am promis, salariile profesorilor şi există necesarul pentru o mărire de 5% în sistemul bugetar – nu şi la demnitari”, a mai afirmat premierul.

Potrivit acestuia, investiţiile sunt de 120 miliarde de lei.

”Este un record absolut după 1989. Avem cel mai mare buget din istorie la Educaţie, cu peste 21 miliarde lei mai mult faţă de 2023. La Transporturi, alocăm cu 27% mai mulţi bani pentru a susţine investiţiile din infrastructură. Asta înseamnă 6,5 miliarde lei în plus pentru alte loturi de autostradă finalizate, trenuri electrice, vagoane noi şi lucrări de modernizare a porturilor”, a adăugat Marcel Ciolacu.

Potrivit acestuia, ”există, de asemenea, suplimentări majore, între 30 şi 50% în plus pentru Sănătate (inclusiv CNAS), Mediu şi Dezvoltare. Aici vorbim despre Programul Anghel Saligny, unde alocăm cu 3,7 miliarde lei mai mult, dublu şi ceva faţă de 2023! Există un plus de 10% şi la investiţiile din PNDL”, a mai declarat premierul.

Acestra a afirmat, de asemenea, că se finanţează ”masiv toate priorităţile guvernării: capitalul uman din educaţie, noi unităţi moderne în sănătate, dezvoltarea infrastructurii, protejarea mediului şi modernizarea condiţiilor de trai în comunităţile rurale”.

”Repet, nu vor fi creşteri de taxe în 2024, majorarea de venituri fiind exclusiv efectul multiplicării economice a investiţiilor şi, evident, al luptei contra evaziunii. Am pretenţii sporite de la Fisc şi Vamă în 2024, să-şi facă mai bine treaba cu instrumentele digitale adecvate pe care le au acum, e-factura, e-transport, e-sigiliu. În plus, avem pe agendă azi decizii precum modificarea Codului Vamal, adoptarea Strategiei Anti-fraudă şi un nou proiect de digitalizare la Ministerul de Finanţe. Efectul cumulat trebuie să fie reducerea evaziunii şi colectarea mult mai bună la buget”, a mai declarat Marcel Ciolacu.

Acesta a adăugat că este ”un buget sustenabil: investiţii de peste 7% din PIB, mai mari decât deficitul bugetar, programat la 5%”.

”Iar inflaţia va continua să scadă, aţi văzut că la noiembrie este deja la 6,7%, ţinta noastră pentru 2024 este să scadă undeva spre 5-6%. Adică la jumătate faţă de momentul când am preluat mandatul de premier”, a adăugat premierul.

Acesta a reiterat ideea că vor fi scăzute cheltuielile statului.

”Săptămâna asta am discutat reorganizarea a 6 ministere, săptămâna viitoare continuăm cu restul. În final, vor rămâne mai puţine instituţii, cu puncte unice de avizare a documentelor, reducând astfel birocraţia. Important este că ne atingem obiectivele şi pe 2023”, a adăugat prim-ministrul României.

Acesta a mai afirmat că se depune, vineri, cererea de plată numărul 3 din PNRR.

”Trimitem şi ultimele deconturi pentru banii europeni din exerciţiul care se încheie la final de an. Iar în ţară, respectăm ce am promis administraţiilor locale: azi alocăm bani pentru cheltuielile descentralizate la nivel de comune, oraşe şi municipii. Am lăsat la final salariul minim pe 2024, care va creşte cu siguranţă. Propunerea noastră este 3.700 de lei de la 1 iulie, ca să asigurăm cele 6 luni de predictibilitate mediului de afaceri. Până atunci, păstrăm facilitatea de 200 de lei scutiţi de taxe din salariul minim brut”, a adăugat Marcel Ciolacu.

Potrivit acestuia, acest buget, ”votat de Parlament înainte de Crăciun, va permite în 2024 să investim sume fără precedent pentru a construi viitorul României”.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, printre proiectele de acte normative incluse pe agenda ședinței Guvernului de joi se numără proiectul de lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificați în cadrul fiscal bugetar pe anul 2024, proiectul de lege privind bugetul de stat 2024 și proiectul de lege privind bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2024.

Veniturile bugetului general consolidat ar urma să fie de 586 mld. lei în 2024, adică o creştere cu 13%, arată proiectele de legi ale bugetului de stat în 2024, publicat de Ministerul Finanţelor în dezbatere publică. De asemenea, cheltuielile ar urma să fie de 673 mld. lei, adică o creştere de 9%.

De asemenea, Guvernul dezbate joi un proiect de ordonanță de urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, pentru modificarea și completarea unor acte normative precum și pentru prorogarea unor termene, dar și un proiect de ordonanță privind unele măsuri pentru gestionarea veniturilor curente ale bugetului public prin implementarea unor proiecte de digitalizare, precum și pentru evidențierea veniturilor suplimentare prin Contul Național pentru Evidența Veniturilor din Digitalizare (CNEVD).

Nicolae Ciucă, unul dintre liderii Coaliției de guvernare a explicat că, în cursul zilei de vineri va avea loc şedinţa Birourilor Permanente Reunite, iar săptămâna viitoare va avea loc dezbaterea bugetului în Parlament.

”Este o bună practică să nu mai aşteptăm până în lunile februarie-martie să avem un buget trecut prin Parlament, iar anul bugetar să înceapă efectiv în aprilie sau mai”, a mai declarat Nicolae Ciucă.

”Împreună cu toţi colegii mei, cu premierul, am mai luat încă odată la mână toate caietele de buget, toate detaliile care, chiar dacă par minore, produc efecte care sunt mai greu de controlat sau de rectificat. Atunci am preferat să mai zăbovim pe aceste cifre, să mai discutăm odată cu fiecare ordonator de credite în parte”, a declarat, joi seară, preşedintele PNL, Nicolae Ciucă.

Nicolae Ciucă a dat asigurări că românii nu vor avea noi taxe de anul viitor. Liderul Partidului Național Liberal spus că liberalii se ţin de cuvând cu privire la noile dări. De asemenea, a dat asigurări că salariile profesorilor se vor majora.

De asemena, Nicolae Ciucă a mai subliniat că se urmăreşte ţinta de investiţii pentru 2024: ”Vrem să ne menținem ținta de investiții, avem o valoare de 124 de miliarde de lei pentru 2024, pentru că investițiile atrag bani și banii aduc bani”, a spus fostul premier.

Lista actelor normative adoptate în şedinţa de Guvern:

PROIECT DE LEGE pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal bugetar pe anul 2024
PROIECT DE LEGE privind bugetul de stat 2024
PROIECT DE LEGE privind bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2024

Încarcă mai mult
Load More In Economie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

Iohannis, Ciolacu și Ciucă pentru prima dată ”împreună” de Ziua Armatei, după ruperea coaliției, turistul de lux ofticat, nu a dat mâna cu nimeni

Facebook 199 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Iohannis, Ciolacu și Ciucă pentru …