Acasă Politic Dreapta Unită se destramă chiar înainte de a se uni. USR, PMP şi Forţa Dreptei nu se pot alia la alegeri, BEC a respins constituirea alianţei

Dreapta Unită se destramă chiar înainte de a se uni. USR, PMP şi Forţa Dreptei nu se pot alia la alegeri, BEC a respins constituirea alianţei

0
0
362

Nu s-au unit bine, că s-au și destrămat. Dreapta Unită se destramă chiar înainte de a se uni. USR, PMP şi Forţa Dreptei nu se pot alia la alegeri, BEC a respins constituirea alianţei, reprezentanţii partidelor anunţă că merg la ÎCCJ.

Biroul Electoral Central (BEC) a respins protocolul de constituire a Alianţei Dreapta Unită formată din USR, PMP şi Forţa Dreptei, a anunţat Cătălin Drulă. Preşedintele USR a anunţat că decizia BEC va fi atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) şi a invitat oamenii la evenimentul de duminică din Piaţa Universităţii de strângere de semnături pentru candidaturile la alegerile europarlamentare şi locale din 9 iunie.

Alianța Dreapta Unită (ADU) a încercat să se înregistreze la Biroul Electoral Central, deși PMP nu ar avea actele în regulă.

Viorel Mocanu, reprezentantul PSD în Biroul Electoral Central, a cerut respingerea protocolului de consituire al alianței electorale Dreapta Unită, formată din partidele de opoziție USR, PMP și Forța Dreptei, pentru alegerile europarlamentare din 9 iunie.

Respingerea Alianței Dreapta Unită: Eugen Tomac nu apare în Registrul Partidelor drept președintele PMP

Drulă avertiza încă de sâmbătă seara că BEC ar putea să respingă Alianța Dreapta Unită pentru că a fost invocat faptul că în Registrul Partidelor Eugen Tomac nu apare ca președintele PMP.

”Pentru că veți auzi multe manipulări: Eugen Tomac este liderul legitim și ales al PMP încă din 2022. De 2 ani de zile se tergiversează un pas care în lege era obligatoriu a fi făcut în 15 zile și anume înscrierea în Registrul Partidelor. La fel am pățit și noi USR în 2019, dar Înalta Curte de Casație și Justiție ne-a dat dreptate. Ca fapt divers, la data ultimelor alegeri parlamentare din 2020, Marcel Ciolacu, președinte faptic, nu era și scriptic în acest Registru unde era trecută Viorica Dăncilă”, susținea Drulă.

Potrivit acestuia, „documentele și dosarul Alianței Dreapta Unită sunt pregătite impecabil, exact în sensul deciziei din 2019 a Înaltei Curți”.

Tomac (PMP): În 2020, în Registrul partidelor politice, preşedintele PSD era Viorica Dăncilă, însă Ciolacu a putut depune lista membrilor în BEC şi a candidaturilor pentru parlamentare din 6 decembrie, deşi a fost validat la şefia PSD pe 15 decembrie.

Preşedintele Partidului Mişcarea Populară Eugen Tomac a reacţionat sâmbătă la motivul invocat în procesul verbal de constituire a BEC la pentru alegerile europarlamentare şi locale din 9 iunie care spune că PMP nu are reprezentant în Biroul Electoral Central deoarece, potrivit datelor publice înscrise în Registrul partidelor politice, funcţia de preşedinte al PMP este deţinută de către Cristian Diaconescu.

Reprezentantul PSD a cerut și ca PMP să nu aibă reprezentanți în secțiile de votare pentru că, în acte, președintele PMP Eugen Tomac figurează ca fiind Cristian Diaconescu.

Biroul Electoral Central a respins, duminică, Alianța Dreapta Unită.

Potrivit deciziei BEC, Viorel Mocanu e reprezentantul PSD, Cristian Ene este reprezentantul PNL, Ștefania Petre e reprezentanta USR, în timp ce AUR îl are pe Laurențiu Plăeșu. De asemenea, reprezentanți în BEC mai au Maria Kolumban, de la UDMR, dar și Bogdan Tohăneanu, de la Pro România, în timp ce Grupul minorităților l-a desemnat pe Ioan Truțer.

Cele trei partide consideră această situație „abuzivă, anticonstituțională și antidemocratică”. USR, PMP și Forța Dreptei au transmis că vor contesta decizia BEC la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ).

”Respingerea protocolului Alianţei Dreapta Unită, la solicitarea PSD, este un act de agresiune politică venit din partea lui Iohannis, Ciolacu şi Ciucă, care arată întregii ţări unde am ajuns cu starea democraţiei. Dar le promit lor că nu ne vor opri! Milioane de români susţin o alternativă onestă la actuala putere. Noi avem soluţiile corecte pentru a moderniza România şi nu nu vom împiedica de scamatoriile instituţiilor pe care le controlează. În ciuda pretextului folosit de BEC, Eugen Tomac este liderul legitim al PMP, ales încă din 2022, cu un Congres validat de Tribunalul Bucureşti. Pe 2 februarie 2024, acelaşi Tribunal Bucureşti a dispus biroului partidelor politice să înregistreze rezultatul ultimului congres PMP. O decizie executorie, care nu este pusă în aplicare”, a scris Cătălin Drulă, duminică pe Facebook.

El a adăugat că „decizia de astăzi luată la solicitarea PSD nu are nicio legătură cu legile şi regulile dintr-un stat democratic”. Liderul USR a adăugat că va fi contestată la ÎCCJ hotărârea BEC de respingere a protocolului Alianţei Dreapta Unită.

”Este doar o încercare de a ne împiedica să participăm în alegeri sub Alianţa Dreapta Unită, o încercare disperată a marionetelor lui Iohannis, care ştiu că li se apropie sfârşitul politic. Ce fac acum este un act de laşitate şi de dispreţ faţă de voinţa românilor, care arată că partidul unic PSD-PNL este dispus să calce democraţia în picioare pentru a-şi păstra puterea. Statului mafiot patronat de Klaus Iohannis îi este frică de Dreapta Unită şi încearcă că ne scoată de pe buletinul de vot ca Alianţă, la fel cum a încercat Dragnea cu USR în 2019. Vom contesta această decizie la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Ne vom lupta pentru drepturile noastre şi pentru viitorul pe care îl merită această ţară. Vă chem alături de noi, astăzi, în Piaţa Universităţii, începând cu ora 16:00. Pornim strângerea de semnături pentru candidaturile din 9 iunie. Misiunea noastră este o Românie fără corupţie, fără abuzuri şi fără frică. România Modernă este mai puternică ca niciodată.

USR, PMP şi Forţa Dreptei consideră abuzivă, anticonstituţională şi antidemocratică decizia de duminică a Biroului Electoral Central de a respinge înregistrarea alianţei electorale Dreapta Unită, arată comunicatul de presă al partidului Forţa Dreptei.

”Este un demers bazat eminamente pe umorile politice ale PSD, menit să împiedice cele trei partide să participe la alegerile din 9 iunie ca o alianţă puternică de dreapta, o alternativă reală la actuala putere. Majoritatea politică din Biroul Electoral Central a ignorat cu desăvârşire toate argumentele legale invocate, orbită de obsesia de a bloca ilegitim, prin orice mijloace, partidele politice de Opoziţie în procesul electoral. Acest lucru dovedeşte justeţea cauzei pe care o apără partidele din alianţa Dreapta Unită şi faptul că formaţiunile care controlează majoritatea în BEC se tem de perspectiva susţinerii pe care ar putea-o obţine USR, PMP şi Forţa Dreptei, prin vot, în alegeri”, mai arată sursa citată.

Decizia BEC va fi contestată de USR, PMP şi Forţa Dreptei la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, având ca suport jurisprudenţa consolidată a ÎCCJ în materie electorală şi, în mod special, precedente referitoare la înregistrarea alianţelor electorale pentru alegerile europarlamentare.

”Evidenţiem cu precădere cazul alegerilor europarlamentare din anul 2019, când ÎCCJ a dispus înregistrarea alianţei USR-PLUS, în pofida faptului că semnatarii celor două partide nu erau încă înregistraţi ca preşedinţi de partid în Registrul Partidelor Politice. Decizia ÎCCJ a avut în vedere prevederile legale potrivit cărora alianţele electorale nu reclamă perfectarea lor de către preşedinţii partidelor, ci de către «organul competent/conducerile executive» care pot împuternici anumite persoane pentru a încheia protocolului de constituire a alianţelor.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a subliniat în 2019, în contextul validării alianţei electorale, imperativul respectării dreptului de asociere şi dreptului de a participa la alegeri, drepturi consfinţite de art. 38 şi art. 40 din Constituţia României, de art. 11 din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale şi de art. 3 din Protocolul adiţional la aceasta”, mai spune sursa menţionată.

Cu aceeaşi ocazie, ÎCCJ a atribuit valoare de autoritate de lucru judecat provizorie deciziei Tribunalului Bucureşti referitoare la înregistrarea noilor conduceri de partid în Registrul Partidelor Politice şi pe această bază a dispus înregistrarea alianţei electorale.

”Astfel, această decizie se translatează în mod identic situaţiei Partidului Mişcarea Populară, în cazul căruia Tribunalul Bucureşti a dispus, în data de 2 februarie 2024, înregistrarea în Registrul Partidelor Politice a Congresului partidului din 25 martie 2023, potrivit căruia Eugen Tomac este preşedintele de drept al partidului”, conchide sursa amintită.

Cătălin Drulă a declarat că Biroul Electoral Central (BEC) se va pronunţa, duminică ora 11.00, asupra înregistrării Alianţei Dreapta Unită, însă sunt semnale că Puterea actuală doreşte să blocheze această alianţă, la fel cum a încercat şi în anul 2019. „Documentele şi dosarul Alianţei Dreapta Unită sunt pregătite impecabil, exact în sensul deciziei din 2019 a Înaltei Curţi. Juridic şi politic, lucrurile sunt fără dubiu. Rămâne doar de văzut dacă în România mai avem democraţie şi Opoziţiei i se interzice accesul pe buletinul de vot sau nu”, mai spune liderul USR, transmite News.ro.

”Este un moment critic pentru democraţia românească. Am ajuns şi în punctul în care o putere abuzivă se pregăteşte să blocheze dreptul Opoziţiei de a candida şi de a se asocia în alegeri libere. Mâine la ora 11, Biroul Electoral Central se va pronunţa asupra înregistrării Alianţei Dreapta Unită, opoziţia democratică din România. Avem semnale că Puterea actuală doreşte blocarea noastră, aşa cum s-a încercat şi în 2019. Deja dimineaţă un abuz a fost comis prin respingerea reprezentantului desemnat de PMP în BEC”, a scris Cătălin Drulă, sâmbătă pe Facebook.

El a adăugat că Eugen Tomac este liderul legitim ales al PMP, încă din 2022, iar de doi ani de zile tergiversează un pas care în lege era obligatoriu a fi făcut în 15 zile şi anume înscrierea în Registrul partidelor politice. Drulă a adăugat că la fel s-a întâmplat şi cu USR, în anul 2019, însă ÎCCJ a dat dreptate partidului.

”Pentru că veţi auzi multe manipulări: Eugen Tomac este liderul legitim şi ales al PMP încă din 2022. De 2 ani de zile se tergiversează un pas care în lege era obligatoriu a fi făcut în 15 zile şi anume înscrierea în Registrul Partidelor. La fel am păţit şi noi USR în 2019, dar Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ne-a dat dreptate. Ca fapt divers, la data ultimelor alegeri parlamentare din 2020, Marcel Ciolacu preşedinte faptic, nu era şi scriptic în acest Registru unde era trecută Viorica Dăncilă”, a completat liderul USR.

”Documentele şi dosarul Alianţei Dreapta Unită sunt pregătite impecabil, exact în sensul deciziei din 2019 a Înaltei Curţi”, a continuat Drulă.

”Juridic şi politic, lucrurile sunt fără dubiu. Rămâne doar de văzut dacă în România mai avem democraţie şi Opoziţiei i se interzice accesul pe buletinul de vot sau nu. Au fost multe derapaje în ultimii ani ai regimului Iohannis, dar la acest ultim pas de a nu mai avea alegeri libere nu se ajunsese încă. Se pare că sunt disperaţi şi capabili de orice. Alianţa Dreapta Unită este un proiect politic în care am investit doi ani de construcţie împreună cu zeci de mii de membri ai USR şi ai aliaţilor noştri, pentru milioanele de români care îşi doresc o alternativă reală la PSD-PNL, la regimul abuziv al lui Iohannis şi Ciolacu. Pentru voi, milioanele de români care ne susţineţi, vom merge înainte oricâte piedici ne-ar pune. Suntem pregătiţi şi determinaţi să ne luptăm până la capăt”, a mai spus Cătălin Drulă.

USR, PMP şi Forţa Dreptei au depus, sâmbătă, la Biroul Electoral Central (BEC), protocolul de constituire a alianţei Dreapta Unită pentru participarea la alegerile din 9 iunie.

Procesul verbal privind constituirea Biroului Electoral Central pentru alegerile europarlamentare şi locale din 9 iunie explică de ce formaţiunile PMP, Forţa Dreptei şi REPER nu au reprezentanţi în BEC. Astfel, Partidul Mişcarea Populară nu are un reprezentant în BEC deoarece, conform datelor publice înscrise în Registrul partidelor politice, funcţia de preşedinte al PMP este deţinută de către Cristian Diaconescu şi nu de către Eugen Tomac. De asemenea, Forţa Dreptei şi partidul REPER nu au reprezentanţi în BEC fiindcă niciunana dintre cele două formaţiuni politice nu a obţinut mandate la alegerile europarlamentare din anul 2019.

reşedintele Forţa Dreptei, Ludovic Orban, prezent duminică la Focşani, a susţinut că PSD a contestat la Biroul Electoral Central înregistrarea Alianţei Dreapta Unită, informează Agerpres.

„Înregistrarea Alianţei Dreapta Unită a fost contestată la BEC de PSD. Acolo este o decizie mai mult politică. În mod evident, nu mă aştept să judece membrii BEC corect din punct de vedere legal, va fi o decizie politică. Evident că vor încerca să scape de noi. Este clar că le este frică de noi. Contestaţia este complet nefundamentată, nu are nimic la bază. Structurile noastre statutare au luat decizia în conformitate cu statutul şi cu legea partidelor politice. Este un act de voinţă care nu poate fi contestat de alţii, pentru că este un act de voinţă democratic al membrilor Forţa Dreptei, USR şi PMP, care au decis constituirea acestei alianţe”, a declarat, pentru AGERPRES, Ludovic Orban.

Liderul Forţa Dreptei le-a transmis membrilor formaţiunii, întruniţi în conferinţa judeţeană, că motivul contestaţiei este acela că social-democraţilor le este teamă de alianţa nou constituită.

„Le este frică de noi. Ăsta este adevărul. Şi au de ce să le fie frică de noi. Pentru că noi nu suntem ca ei. (…) Noi avem curaj, noi avem puterea de a-i înfrunta, noi avem puterea să le spunem clar şi limpede: fără voi, fără impostori, fără plagiatori, fără corupţi. Ajunge! Unul dintre sloganurile noastre ăsta trebuie să fie: Fără ei! Pentru că, dacă ei rămân în capul trebii, România nu va avea nicio direcţie, iar soarta României va fi aşa cum este astăzi. Nu este normal ceea ce se întâmplă în România de peste 34 de ani.

Am pornit cu stângul în drumul nostru spre democraţie şi de 34 de ani sărim în piciorul stâng. (…) România nu mai poate să respire, cetăţeanul este sufocat de presiunea care este pusă de autoritatea publică. În loc ca instituţiile statului să fie un partener pentru orice om care doreşte să facă ceva în viaţă, devine o frână, devine un instrument de represiune, un mecanism prin care încearcă să îngenuncheze voinţele individuale ale fiecărui cetăţean român care vrea să trăiască liber. România nu este aşa cum îşi imaginează ei. România nu este a lor, nu este ţara celor care trăiesc în genunchi. (…) Nu ne este teamă de ei, pentru că noi avem caracter, avem energie, avem viziune”, a susţinut Orban.

El a participat, duminică, la Focşani, alături de deputaţii Violeta Alexandru, Ionel Dancă, Ionel Tănase şi reprezentanţi ai Forţa Dreptei, USR şi PMP din judeţ şi din ţară, la Conferinţa judeţeană de alegeri a partidului Forţa Dreptei.

USR, PMP şi Forţa Dreptei au depus sâmbătă, la Biroul Electoral Central, protocolul de constituire a alianţei Dreapta Unită pentru participarea la alegerile din 9 iunie.

Încarcă mai mult
Load More In Politic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

Prima victimă a tsunamiului electoral, ”Ostașul” Nicolae Ciucă nu a mai aşteptat dimineaţa şi şi-a dat demisia de la șefia PNL, se pregătește un interimar

Facebook 130 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Prima victimă a tsunamiului electo…