Acasă Politic De ziua lui de naștere, combinatorul Iohannis, demarează procedurile pentru rotativa guvernamentală, UDMR la consultări, separat de coaliție

De ziua lui de naștere, combinatorul Iohannis, demarează procedurile pentru rotativa guvernamentală, UDMR la consultări, separat de coaliție

0
0
212

”Președintele” Klaus Iohannis, a aprobat demisia lui Nicolae Ciucă și l-a desemnat premier interimar pe Cătălin Predoiu, actualul ministru al Justiției. Mâine vor avea loc consultări la Cotroceni cu toate partidele. Urmează apoi ca Marcel Ciolacu să fie desemnat pentru formarea unui nou guvern. Negocierile pe funcții sunt însă blocate. Și asta în contexul în care PSD vrea cu orice preț ministerul Transporturilor, iar liberalii vor portofoliul de la Dezvoltare. UDMR nu este, însă, dispusă să renunțe la ministerul cu banii grei pentru primari și amenință inclusiv cu ieșirea de la guvernare.

Chiar de ziua lui de naștere, ca un cadou premeditat, ”președintele” Klaus Iohannis, cheamă formațiunile politice parlamentare la consultări, în vederea desemnării unui candidat pentru funcția de prim-ministru. Deși au guvernat împreună cu PNL, PSD și Minorități, reprezentanții UDMR sunt chemați separat la discuții.

Consultări cu partidele și formațiunile politice parlamentare:

Ora 12:00

– Partidul Național Liberal (PNL)
– Partidul Social Democrat (PSD)
– Grupul Parlamentar al Minorităților Naționale

Ora 12:30 – Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR)

Ora 13:00 – Uniunea Salvați România (USR)

Ora 13:30 – Alianța pentru Unirea Românilor (AUR)

UDMR va participa separat la consultările de marți, cu președintele Klaus Iohannis, privind desemnărea candidatului pentru funcția de premier, în condițiile în care PSD și PNL vor merge împreună la întâlnirea de la Cotroceni.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, luni, după demisia premierului Nicolae Ciucă, că va discuta cu președintele UDMR, Kelemen Hunor, după ce va fi desemnat prim-ministru. Ciolacu spune că își dorește în continuare UDMR la guvernare, dar că politica „înseamnă și negocieri”.

Lăsați-ne la nivel politic să ne facem treaba. Asta înseamnă și negocieri. În acest moment am intat într-o altă logică instituțională. Președintele ne va chema la consultări, va exista un prim-ministru desemnat și cu certitudine, dacă eu voi fi persoana desemnată, o să am o întâlnire cu domnul Kelemen Hunor împreună cu domnul președinte Nicolae Ciucă”, a declarat acesta.

Văd așa, că parcă tot împreună eram, când vindeam Ardealul. Acum, văd că nu mai vând Ardealul, dintr-odată sunt cel care scoate UDMR de la guvernare. În politică cred că avem și noi dreptul să avem o negociere. Eu ce pot să vă spun clar astăzi este că dacă voi fi persoana desemnată, voi avea o întâlnire cu Kelemen Hunor. Îmi doresc ca UDMR să rămână la guvernare”, a mai spus liderul PSD.

Marcel Cioalcu spune că ”acordurile politice se fac pentru a crea o majoritate”.

Acordurile politice se fac pentru a crea o majoritate. Majoritatea era deja făcută de PSD și PNL și am dorit în acel moment, și dorim în continuare, să fie o majoritate mai largă. Este normal, facem politică. Eu nu pot să fac abstracție în ceea ce privește în continuare ministerul Transporturilor și ministerul Fondurilor. Sorin Grindeanu a reușit o performanță unică. Sunt peste 30 de miliarde contractări făcute. E normal ca să avem o abordare în ceea ce privește performanța.

Nu îmi cereți, eu îmi doresc ca Guvernul României să fie un guvern performant. E normal să mă bat să susțin miniștrii care au avut performanță. Dacă vreți să ne întoarcem și să facem cum se faceau guvernele când miniștrii se trăgeau dintr-un fes, cum spunea domnul Orban, eu nu mă întorc în acel scenariu”, a declarat președintele PSD.

Acesta a mai spus că gestul lui Nicolae Ciucă de a demisiona arată că ”România are o democrație consolidată”.

Liderii celor mai importante partide politice și-au ținut o promisiune făcută”, a mai spus Ciolacu.

Premierul Nicolae Ciucă a demisionat, luni, ceea ce duce la demiterea întregului Cabinet. Odată cu demisia lui Ciucă se intră în calendarul pentru învestirea Guvernului Ciolacu. Noul Executiv ar urma să fie instalat la Palatul Victoria până la finalul acestei săptămâni. Până la învestirea noului guvern, președintele Klaus Iohannis îl va desemna în funcția de prim-ministru interimar pe Cătălin Predoiu, actualul ministru al Justiției.

Premierul Nicolae Ciucă a demisionat, luni, ceea ce duce la demiterea întregului Cabinet. Odată cu demisia lui Ciucă se intră în calendarul pentru învestirea Guvernului Ciolacu. Noul Executiv ar urma să fie instalat la Palatul Victoria până la finalul acestei săptămâni. Până la învestirea noului guvern, președintele Klaus Iohannis îl va desemna în funcția de prim-ministru interimar pe Cătălin Predoiu, actualul ministru al Justiției.

Potrivit calendarului discutat în Coaliție, guvernul condus de Marcel Ciolacu va fi învestit din Parlament până la finalul săptămânii. După demisia lui Nicolae Ciucă urmează consultări la Palatul Cotroceni, desemnarea unui premier de către președintele Klaus Iohannis, audierea miniștrilor în Parlament și votul de învestitură.

Negocierile politice sunt, momentan, blocate. Protocolul nu mai există, motiv pentru care PSD și PNL își vor împărți din nou ministerele. Nu este clar dacă UDMR mai rămâne în guvern, după ce Marcel Ciolacu i-a propus lui Kelemen Hunor să renunțe la Dezvoltare și Mediu.

Kelemen Hunor: ”Eu am spus că fără Ministerul Dezvoltării nu putem să continuăm, asta cunoaşte şi domnul Ciolacu. Nu ne ridicăm de la masă, dar eu nu neg că putem să fim împinşi pe scări, ca să mă exprim mai puţin academic.”

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat că, formaţiunea maghiară nu poate continua guvernarea împreună cu coaliţia fără Ministerul Dezvoltării. El declară că aşteaptă ca Marcel Ciolacu să spună ce coaliţie doreşte, după ce va fi desemnat premier. ”Aşteptăm să ne spună ce doreşte, ce structură, ce coaliţie doreşte şi bineînţeles nu ne-am ridicat de la masă, nu ne ridicăm de la masă, dar eu nu neg că putem să fim împinşi pe scări, ca să mă exprim mai puţin academic”, arată Kelemen.

I-am sunat şi pe preşedintele Ciucă şi pe preşedintele Ciolacu, i-am informat despre deciziile noastre, despre poziţia noastră, deci în momentul în care ieri (duminică – n.r.) am primit acea ofertă publică cunoşteau amândoi, cunoştea şi dl. Ciolacu care este poziţia noastră. Nu vreau să speculez de ce în aceste condiţii am primit acea ofertă, sunt convins că este în interesul lor, este în interesul nostru, este în interesul ţării până la urmă să continuăm guvernarea împreună, dar nu în orice condiţii”, a declarat, luni, la Parlament, Kelemen Hunor.

El a menţionat că, după ce Marcel Ciolacu va fi desemnat premier, va fi responsabilitatea acestuia să formeze un guvern.

Aşteptăm să ne spună ce doreşte, ce structură, ce coaliţie doreşte şi bineînţeles nu ne-am ridicat de la masă, nu ne ridicăm de la masă, dar eu nu neg că putem să fim împinşi pe scări, ca să mă exprim mai puţin academic, dar nu plecăm că nu de aceea am intrat în 2020 şi în 2021 în coaliţie să plecăm înaintea terminării mandatului. (…) Eu am spus că fără Ministerul Dezvoltării nu putem să continuăm, asta cunoaşte şi dl Ciolacu”, a subliniat liderul UDMR.

Kelemen a menţionat că după discuţiile de duminică s-a stabilit că luni la ora 17.00 se vor vedea din nou.

Ştiu de această întâlnire, împreună am stabilit, dar de atunci nu am mai disuctat cu dl. Ciolacu, cu premierul siogur că astăzi la şedinţa de guvern ne-am întâlnit. Vom vedea”, a arătat el.

Întrebat dacă este posibil un acord între Guvern şi UDMR ca, în cazul în care formaţiunea maghiară iese de la guvernare, să susţină anumite legi în Parlament, Kelemen a replicat: ”Nu există aşa ceva. Deci are majoritate coaliţia, şi fără noi are majoritate. Deci în condiţiile în care ai majoritate nu ai nevoie de aşa ceva. Ar fi sbsolut ilogic din punct de vedere politic, inexplicabil, că pleci că ai fost împins în afara guvernului şi apoi faci un acord parlamentar. Pentru ce?”.

Întrebat încă o dată dacă, fără Ministerul Dezvoiltăîrii UDMR nu mai rămâne în Guvern, Kelemen a răspunsn: ”Aţi înţeles corect”.

Preşedintele UDMR Kelemen Hunor a declarat duminică, la Palatul Victoria, după discuţiile cu liderii PNL şi PSD, pe noua formulă de guvernare, după declanşarea rocadei guvernamentale, că UDMR nu acceptă propunerea venită de la Marcel Ciolacu de a prelua portofoliile Energiei şi Investiţiilor. Sigur, nu ne-am ridicat de la masă, discutăm în continuare, a precizat el. Kelemen a menţionat că colegii l-au mandatat să ceară respectarea acordului coaliţeii şi să existe ”o oarecare flexibilitate dacă totuşi colegii de la PNL şi PSD vor discuţii”, şi atunci să rămână cu Dezvoltarea şi ceva similar cu Mediul”. Kelemen Hunor a mai afirmat că în momentul în care Marcel Ciolacu este nominalizat de preşedintele Iohannis să formeze Guvernul, atunci este responsabilitatea lui de a închide discuţiile şi până atunci, este un acord şi UDMR nu pleacă de la guvernare. ”Putem să fim împinşi, asta este categoric da, dar noi benevol nu avem niciun motiv să plecăm”, a mai comentat liderul UDMR.

Ionuţ Stroe: ”Eu nu exclud varianta ca Ministerul Transporturilor să revină PNL. Depinde foarte mult şi de prezenţa UDMR în viitorul guvern. Ne dorim un guvern funcţional cât mai repede.”

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe a declarat luni că nu exclude varianta ca Ministerul Transporturilor să revină PNL, el afirmând că în scurt timp, chiar mâine sau poimâine, să se finalizeze negocierile. Depinde foarte mult şi de prezenţa UDMR în viitorul guvern, a menţionat Stroe, arătând că.

Ionuţ Stroe a declarat, că liberalii îşi doresc ”un guvern funcţional cât mai repede” şi am putea ca joi să avem un guvern nou instalat.

Întrebat de ce PNL renunţă la Ministerul Transporturilor, Ionuţ Stroe a spus: ”Ne dorim să preluăm şi ne-am pregătit să preluăm ministerul Transporturilor. În egală măsură asumăm fără niciun fel de reţinere ambele situaţii în care ne putem găsi cu negocierile din cadrul coaliţiei şi situaţia deschisă de protocol, în care ne parvine Ministerul Transportului şi încă e posibil să revină PNL şi cea de-a douăa situaţie generată de un lucruru asumat de toate cele trei partide din coaliţie, cel al micşorării numărului de portofolii, a asigura supleţe acestui aparat guvernamental”, a arătat liberalul.

Ionuţ Stroe a menţionat că, în acest condiţii. ”trebuie să asume cu toţii un sacrificiu în directă proporţionalitate cu ponderea fiecărui partid în coaliţie şi pe o reprezentare corectă”.

”Eu nu exclud varianta ca Ministerul Transporturilor să revină PNL, probabil că în scurt timp, chiar mâine sau poimâine, să avem rezultatele negocierilor. Depinde foarte mult şi de prezenţa UDMR în viitorul guvern. Dacă am fi abordat o atitudine rigidă şi inflexibilă s-ar putea să nu fi ajuns niciunde. Din punctul nostru de vedere, aceste poziţii publice sunt contraproductive relaţiilor din interiorul coaliţiei. Nu am spus că cedăm acest portofoliu dar dacă există solicitări penrtru a rediscuta aceste chestiuni în cadrul coaliţeii noi am fost întotdeauna flexibili”, a menţionat Stroe.

Încarcă mai mult
Load More In Politic
Comments are closed.

Vezi Și

În scandalul ”blatului” PSD-AUR, Simion nu dezminte ce a spus Becali, ”coincidență”, Tudose întâlnire în august cu Hrebenciuc, la un restaurant

Facebook 78 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email În scandalul ”blatului” PSD-AUR, Ge…