Deputatul USR, Emanuel Ungureanu, a depus la Agenţia Naţională de Integritate, o sesizare împotriva ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila, solicitând să se verifice modul în care ministrul Sănătăţii a dobândit o parte din averea pe care o declară în calitate de demnitar, contractele de consultanţă ale acestuia cu instituţii sau companii din industria farmaceutică.
”Am depus astăzi la ANI o sesizare pentru verificarea averii domnului Rafila. Sunt nişte cifre ciudate în declaraţia de avere a domniei sale. Pentru un bugetar care a lucrat doar la stat atât de mulţi ani, nu se justifică sumele care apar în declaraţia de avere şi nu se prezintă acolo în detalii clare pentru public contractele de consultanţă pe care le-a avut domnul Rafila de-a lungul timpului. Este ştiută colaborarea din ultimii opt ani dintre domnul Rafila şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii, s-a văzut aici şi prietenia dintre domnul Rafila şi această organizaţie, care s-a lăsat cu un contract de 21 de milioane de euro. Deci ANI trebuie să verifice şi acest contract dintre domnul Rafila şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii”, a afirmat Emanuel Ungureanu miercuri, după ce a depus la ANI sesizarea care îl vizează pe ministrul Sănătăţii..
”Eu am depus şi memorandumul dintre Ministerul Sănătăţii condus de domnul Rafila şi OMS, adică acel contract de 21 de milioane şi ceva, peste 21 de milioane de euro suma finală, semnat în 10 iunie de către domnul Rafila, pe şest, cu OMS. Deci trebuie verificate două componente esenţiale: contractele de consultanţă pe care le-a avut domnul Rafila cu diferite instituţii sau cu companii din ceea ce înseamnă industria big pharma, pentru că trebuie să vedem dacă domnul ministru nu se află cumva în conflict de interese atunci când semnează anumite documente cu scurgere de bani publici către anumite instituţii cu care el a avut relaţii de colaborare. (…) Domnul Rafila a semnat contractul cu OMS singur, nu mai există nicio semnătură în Ministerul Sănătăţii a unor compartimente de specialitate”, a mai spus deputatul USR
El acuză, că Alexandru Rafila, nu a explicat public care sunt motivele pentru care a semnat cu OMS un contract şi ”de ce are nevoie de expertiza celor de la OMS, când există instituţii româneşti, cu oameni plătiţi din bani publici să facă exact ce a pus domnul Rafila către OMS”.
Ungureanu atrage atenţia că contractul semnat cu OMS ”este doar o primă tranşă pe consultanţă”. ”Tot cu dedicaţie, tot pe criterii doar de el ştiute, dedică bani ai românilor, nu banii lui către instituţii unde a avut colaborări în mod netransparent”, adaugă deputatul USR.
Emanuel Ungureanu susţine, că în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) sunt prevăzute condiţiile de asistenţă tehnică, însă acestea nu impun autorităţilor române obligaţia de a semna contracte de consultanţă cu instituţii internaţionale pentru asistenţă tehnică, ci doar oferă posibilitatea de a semna astfel de contracte
”Nimeni nu obligă prin PNRR nicio guvernare PSD, PNL sau USR să dea consultanţă cu dedicaţie la o instituţie, indiferent cum se cheamă ea. Atenţie: în PNRR nu există obligativitate pentru consultanţă. În luna februarie a spus că are specialişti PSD-ul, cu care a făcut şi celelalte opt spitale de care ştim toţi. PSD-ul poate cu specialiştii si să lucreze reforme în sănătate nu trebuie să cheltuie niciun leu pe consultanţă, pentru că nu-i oblig nimeni”, adaugă parlamentarul.
El a adăugat că USR va ”analiza” şi ”instrumente politice” faţă de ministrul Rafila, respectiv moţiuni şi interpelări. Ungureanu anunţă că se va adresa şi altor instituţii cu privire la acest subiect, invocând, în acest context, ”procurorii”. Acesta consideră că în contactul dintre Ministerul Sănătăţii şi OMS este vorba despre ”furt calificat şi abuz în serviciu forma cea mai clară”.