Acasă Politic Contradicţii în coaliţiae, Ciolacu îl contrazice pe Ciucă: ”Nu am auzit de nicio mărire de taxe, la anul nu se măreşte nicio taxă”

Contradicţii în coaliţiae, Ciolacu îl contrazice pe Ciucă: ”Nu am auzit de nicio mărire de taxe, la anul nu se măreşte nicio taxă”

0
0
292

Contradicții la nivel înalt pe creșterea taxelor locale. În timp ce premierul spune că a existat acord în coaliție pentru ca acestea să fie majorate cu 50% față de valoarea inițială, Marcel Ciolacu spune clar și răspicat că nu va crește nicio taxă în 2023.

Liderul social democrat-Marcel Ciolacu a declarat, joi, că nu se va mări nicio taxă în România în 2023 și că el nu a auzit de așa ceva. El a făcut aceste declarații fiind întrebat despre amendamentul privind creșterea impozitelor locale.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a spus că autoritățile centrale au descentralizat impozitarea locală și vor lăsa fiecare primărie să-și impună impozitul pe locuință, în funcție de o anumită grilă. Pe de altă parte, liderul PSD spune că „la anul nu se mărește nicio taxă”.

Prin PNRR ne-am asumat eliminarea unor excepții. Nici anul acesta, cu toate modificările la Codul Fiscal nu s-au mărit taxele. Pentru că nu este gata digitalizarea ANAF am decis descentralizarea către autoritățile locale. Să nu uităm că avem cea mai mică taxare a proprietăților din Europa. Noi am permis autorităților locale să opteze, dacă vor crește taxele locale. Nu este totuna o locuință din centrul Bucureștiului cu una din centrul orașului Hunedoara. Trebuie să înțelegem că s-a dus comunismul, s-a dus din România! Nu mai putem impozita oamenii la fel, indiferent de locație. Trebuie să ținem cont de diferențe”, a explicat preşedintele PSD Marcel Ciolacu.

Pe de altă parte, liderul PSD spune că ”trebuie sa tinem cont ca avem cele mai mici venituri din UE privind impozitarea proprietatilor, sub 2%”.

Anumite autoritati locale poate nu vor sa faca nicio marire, dar o diferentiere trebuie sa existe. Nu creste niciunde cu 50%”, a spus Marcel Ciolacu, după lansarea versiunii în limba română a ”Cartei Albe a IMM-urilor din România”.

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat, miercuri, întrebat în legătură cu amendamentul depus de senatorii din coaliţia de guvernare privind majorarea cu 50% a taxelor şi impozitelor locale, că decizia a fost luată în coaliţie, menţionând că varianta privind stabilirea acestor impozite după grilele notariale a fost amânată, după ce autorităţile locale au atenţionat că acest lucru era imposibil de realizat până la sfârşitul anului.

Este un amendament care a fost discutat şi la nivelul coaliţiei, a fost discutat şi cu reprezentanţii autorităţilor locale, atât cu Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene, cu Asociaţia Municipiilor, a oraşelor, a comunelor, fiecare dintre dumnealor venind şi ridicând problema că vechea formulă din Codul Fiscal prevedea o serie întreagă de demersuri tehnice, anume acea ridicare a nivelului de impozit în funcţie de valoarea cuprinsă în grilele notariale, ceea ce, la nivelul autorităţilor locale, tehnic era imposibil de realizat până la finale anului. De aceea s-a solicitat şi s-a obţinut acordul politic ca această decizie să fie amânată, în schimb se introduce amendamentul astfel încât acestea să fie crescute cu 50% faţă de valoarea iniţială, din ceea ce există acum”, a precizat premierul Ciucă, la o conferinţă de presă.

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a afirmat, miercuri, că senatorii PSD şi PNL au depus un amendament la Ordonanţa 16/2022, care are în vedere o actualizare a grilei privind impozitul pe proprietate.

Ordonanţa 16, după cum ştiţi, este în dezbatere parlamentară, este la Senat. Înţeleg că s-au depus o serie de amendamente. Pe partea de proprietate, senatorii PSD şi PNL au depus un amendament. În analiza acestui amendament am văzut că sunt şi poziţiile Asociaţiei Oraşelor şi Municipiilor, Asociaţiei Consiliilor Judeţene, care sunt de acord cu această abordare. Drept pentru care Parlamentul va trece la dezbatere şi la avizarea acestui amendament, care, de fapt, din ce am văzut, reprezintă sau are în vedere o actualizare a grilei de raportare a stabilirii impozitului pe proprietate”, a explicat Câciu.

Întrebat cu cât ar putea creşte impozitele, ministrul a răspuns că nu e neapărat necesar să fie majorate, deoarece în grila aprobată în 2015 autorităţile au o marjă de stabilire a impozitelor.

Nu e neapărat necesar să crească impozitele. După cum ştiţi, faţă de această grilă, care a fost stabilită în anul 2015, autorităţile locale au o marjă de stabilire cuprinsă între 0,8% şi 0,2%, dacă nu mă înşel, sau 2%. Deci, practic, pe de o parte, pot acţiona în cadrul acestei marje, pot creşte impozitele. Până la urmă este vorba de veniturile autorităţilor locale şi atunci când ne întrebăm de ce, de fiecare dată, statul român, din bugetul de stat, din taxele tuturor, trebuie să suplinească lipsa de venituri la nivel autorităţilor locale, cred că un răspuns este şi în zona aceasta a colectării veniturilor locale. Nu în ultimul rând, trebuie să ţineţi cont de faptul că populaţia cu venituri mici este protejată din perspectiva impozitelor pe proprietate. Există o serie de credite fiscale care sunt prevăzute în Codul fiscal. Deci, impactul unei creşteri de impozite, eventuale creşteri nu vor fi pe persoanele care au venituri mici. Pe de altă parte, trebuie să ţinem cont şi de de faptul că este totuşi o chestiune de inechitate ca impozitele să fie la fel în UAT-uri diferite şi ca nivel de trai şi ca nivel de dezvoltare, dacă vreţi, economică”, a spus Adrian Câciu.

La anul nu se mărește nicio taxă. Prin PNRR ne-am sumat jaloane de modificare, de scoatere a unor excepții, lucru care s-a întâmplat.

Nici anul ăsta nu s-a venit cu măriri de taxe. Nu, s-au scos anumite excepții cerute de toate organismele financiare internaționale, lucru corect. Nu am auzit de nicio mărire de taxe..

Știu la ce vă referiți, vă spun clar, asta s-a întâmplat deja, asociațiile municipiilor, reședințe de județ, a orașelor au spus că neterminându-se digitalizarea nu se poate aplica acea grila notariala și atunci s-a luat decizia să se descentralizeze către autoritățile locale. Vorbim de descentralizare, dar când o facem, dăm înapoi și criticăm„, a spus Marcel Ciolacu.

El a subliniat că România are cele mai mici venituri din UE din impozitarea proprietăților, sub 2%, în timp ce media europeană este de 4,6%.

Există o diferențiere corectă: una e o clădire în mijlocul Bucureștiului, alta e una în mijlocul Hunedoarei. Vorbim de o plajă pe care lăsat-o.

Descentralizând asta către autoritățile locale, poate unele nu vor să facă nicio mărire, dar o diferențiere de zone și de unde exista propritățile trebuie să existe.

E un amendament (cel din Senat – n.r.) la care vor veni norme de la Ministerul de Finanțe.

S-a dus comunismul, nu mai putem impozita oamenii la fel pe clădiri aflate în alte localități, în alte județe, de aceea vor veni norme de aplicare la acel amendament.

Anumite norme se vor discuta în Coaliție„, a afirmat liderul social-democrat.

Premierul Nicolae Ciucă a spus, în legătură cu amendamentul depus de senatorii din coaliţia de guvernare privind majorarea cu 50% a taxelor şi impozitelor locale, că decizia a fost luată în coaliţie. El a adăugat că varianta privind stabilirea acestor impozite după grilele notariale a fost amânată, după ce autorităţile locale au atenţionat că acest lucru era imposibil de realizat până la sfârşitul anului.

Ciucă a subliniat, că este vorba despre „o decizie care a fost luată în coaliţie”. Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a spus că senatorii PSD şi PNL au depus un amendament la Ordonanţa 16/2022, care are în vedere o actualizare a grilei privind impozitul pe proprietate.

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat, miercuri, întrebat în legătură cu amendamentul depus de senatorii din coaliţia de guvernare privind majorarea cu 50% a taxelor şi impozitelor locale, că decizia a fost luată în coaliţie, menţionând că varianta privind stabilirea acestor impozite după grilele notariale a fost amânată, după ce autorităţile locale au atenţionat că acest lucru era imposibil de realizat până la sfârşitul anului.

Încarcă mai mult
Load More In Politic
Comments are closed.

Vezi Și

Prima victimă a tsunamiului electoral, ”Ostașul” Nicolae Ciucă nu a mai aşteptat dimineaţa şi şi-a dat demisia de la șefia PNL, se pregătește un interimar

Facebook 144 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Prima victimă a tsunamiului electo…