Acasă Politic Coaliția PSD PNL, susține pragul de 9.000 de lei la infracțiunea de abuz în serviciu, propus de Ministerul Justiției, Rareș Bogdan, se opune

Coaliția PSD PNL, susține pragul de 9.000 de lei la infracțiunea de abuz în serviciu, propus de Ministerul Justiției, Rareș Bogdan, se opune

0
0
341

PSD și PNL vor susține pragul de 9.000 de lei la infracțiunea de abuz în serviciu, propus de Ministerul Justiției. Anunțurile au fost făcute de premierul Nicolae Ciucă și liderul social democraților, Marcel Ciolacu.

În această seară, am decis să susținem propunerea Ministerului Justiției privind pragul de 9000 de lei la infracțiunea de abuz în serviciu„, a anunțat premierul Nicolae Ciucă.

L-am mandatat pe liderul grupului PNL de la Camera Deputaților, Gabriel Andronache, să depună acest amendament în numele Partidului Național Liberal, în vederea susținerii și adoptării lui.”, a mai transmis acesta.

Am luat act de răspunsul Ministerului Justiției la solicitarea pe care am făcut-o și de propunerea privind instituirea unui prag de 9 mii de lei în ceea ce privește abuzul în serviciu.„, a transmis și liderul PSD, Marcel Ciolacu.

Coaliția de guvernare va susține propunerea venită din partea specialiștilor din Ministerul Justiției. Am discutat și cu premierul Ciucă și ne vom însuși amendamentele la această lege.”, a mai precizat acesta.

Ministerul Justiției susține adoptarea unui prag de 9.000 de lei pentru infracțiunea de abuz în serviciu.

După modificarea pensiilor speciale, guvernanții și parlamentarii vor să intervină la nivel legislativ și în ceea ce privește abuzul în serviciu. Ministerul Justiției, condus de către Cătălin Predoiu (PNL), a venit cu propunerea.

Ministerul Justiției va susține adoptarea unui prag de 9.000 de lei pentru abuzul în serviciu, a precizat Cătălin Predoiu, miercuri seară. Astfel, vor fi operate modificări în Codul Penal și Codul de Procedură Penală, pentru implementarea a celor două legi, în baza deciziilor CCR.

(…) legiuitorul are obligația de a reglementa pragul valoric al pagubei și intensitatea vătămării dreptului sau interesului legitim rezultate din comiterea faptei în cuprinsul normelor penale referitoare la infracțiunea de abuz în serviciu, pasivitatea acestuia fiind de natură să determine apariția unor situații de incoerență și instabilitate, contrare principiului securității raporturilor juridice în componenta sa referitoare la claritatea și previzibilitatea legii”, a transmis Ministerul Justiției.

Potrivit sursei citate, ”nu există nicio referință concretă în deciziile Curții Constituționale a României sau în avizele Comisiei de la Veneția cu privire la valoarea economică sau financiară a unui astfel de prag valoric pentru infracțiunea de abuz în serviciu.”

Proiectul de la MJ este propus pentru vot în Camera Deputaților. Totul, după votul din Senat al unui alt proiect controversat.

Legea votată de PSD, PNL și UDMR în Senat a provocat revoltă în societatea românească. Senatorii au votat, miercuri, în plen, un proiect de lege care modifică Codul Penal și introduce un prag de 250.000 lei, adică aproximativ 50.000 de euro pentru abuzul în serviciu.

Statele din Uniunea Europeană trăiesc foarte bine și fără prag valoric la abuzul în serviciu. Unele state au pus un prag valoric doar pentru a introduce o circumstanță agravantă dacă se depășește o anumită sumă. Infracțiunea de abuz în serviciu există fără prag valoric.

La noi, CCR ne-a impus introducerea unui prag valoric, trebuie pus în lege. Dar acesta trebuie să fie modic, cel mul la nivelul unui salariu minim pe economie. Orice sumă mai mare înseamnă fraternizare cu corupții.

Europarlamentarul PNL, Rareș Bogdan, a adus mai multe ”clarificări” referitoare la proiectul introducerii unui prag pentru abuzul în serviciu.

Să fie limpede, PNL nu susține introducerea unui prag pentru abuz în serviciu. Să ne amintim că CCR, care a blocat de două ori tăierea pensiilor speciale, a stabilit introducerea unui prag, fără să spună cuantumul acestuia. Acest prag poate fi de 5 lei (1 euro), respectând astfel decizia CCR, care are caracter obligatoriu, dar fără să ne îndreptăm spre pragul de tristă amintire, dintr-o epocă ce trebuie condamnată!

Le cer imperativ colegilor din Camera Deputaților să corecteze varianta votată în această dimineață în camera superioară. De la Guvernul României, propunerea legislativă a plecat fără prag, ca să fie lucrurile foarte clare!

Valoarea de referință de 250.000 de lei vine din zona legislației care reglementează evaziunea fiscală.

Trebuie spus foarte clar, însă, că orice faptă sub valoarea pragului, oricare va fi limita stabilită în Camera Deputaților, constituie contravenție și se sancționează cu amendă și recuperarea integrală a prejudiciului.

Acum 5 ani am ieșit în stradă, alături de milioane de români, pentru a protesta împotriva OUG 13. Vă asigur că nici eu, nici PNL nu ne-am schimbat. Nu ne călcăm principiile în picioare și deciziile luate atunci!

Marți, în primul BPN al partidului, vom lua și o decizie foarte clară în acest sens, iar colegii din Camera vor face ceea ce trebuie, pentru a demonstra că PNL luptă pentru justiție, nu pentru corupție!”, a scris Rareș Bogdan pe Facebook.

Încarcă mai mult
Load More In Politic
Comments are closed.

Vezi Și

Prima victimă a tsunamiului electoral, ”Ostașul” Nicolae Ciucă nu a mai aşteptat dimineaţa şi şi-a dat demisia de la șefia PNL, se pregătește un interimar

Facebook 130 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Prima victimă a tsunamiului electo…