Acasă Alegeri Coaliția o cam rezolvă și cu controversata comasare a alegerilor, Ciolacu vrea la Cotroceni, ”liberalii” nu vor candidat comun la prezidențiale

Coaliția o cam rezolvă și cu controversata comasare a alegerilor, Ciolacu vrea la Cotroceni, ”liberalii” nu vor candidat comun la prezidențiale

0
0
229

Coaliția o cam rezolvă și cu controversata comasare a alegerilor: ”S-ar putea să nu se mai facă”, liberalii nu vor candidat comun la prezidențiale.

”Liberalii” nu vor un candidat unic pentru alegerile prezidențiale, spun surse liberale apropiate acestei chestiuni. De altfel, aceleași surse au scos la iveală care a fost propunerea colegilor de coaliție în ceea ce privește alegerile prezidențiale.

Un candidat unic al coaliției pentru alegerile prezidențiale nu este un scenariu luat în calcul de liberali, anunță surse liberale. Acestea spun că scenariul nu este luat în calcul nici acum și nici după ce vor avea loc alegerile europarlamentare.

Așadar, Partidul Național Liberal (PNL) va avea un candidat propriu la alegerile prezidențiale din acest an, spun sursele.

Aceleași surse mai spun că, în cadrul discuțiilor din coaliție, Partidul Social Democrat (PSD) a propus ca liberalii să-l susțină pe Marcel Ciolacu ca și candidat la președinție.

Sursele spun că liberalii nu pot accepta un astfel de scenariu.

Aceleași surse au oferit detalii și cu privire la dorințele liberalilor în ceea ce privește comasarea alegerilor din acest an.

Acestea spun că Partidul Național Liberal (PNL) dorește comasarea primului tur al alegerilor prezidențiale cu alegerile parlamentare.

O discuție în acest sens urmează să aibă loc vineri, 16 februarie. Totuși, sursele liberale spun că sunt șanse mici pentru a se ajunge la un acord în acest sens.

De altfel, liberalii au mai spus că nu doresc să iasă de la guvernare având în vedere discuțiile cu privire la comasarea alegerilor.

Nicolae Ciucă, fostul prim-ministru al României, a discutat marți, 13 februarie, despre discuțiile cu PSD cu privire la planificarea alegerilor din acest an. Conform liderului liberalilor, negocierile cu social-democrații urmează să fie reluate în cursul zilei de vineri, 16 februarie.

El a adăugat că orice extindere ulterioară dincolo de această dată nu numai că este inoportună, ci și lipsită de sens.

Ciucă a afirmat că încă nu există o decizie clară, adăugând că subiectul este în discuție de ceva vreme în spațiul public.

Ciucă a subliniat importanța acordării atenției altor probleme de pe agenda guvernamentală care necesită soluționare.

”Vă pot spune că am întrerupt negocierile aseară, urmând a fi reluate vineri şi nu se profilează încă o decizie. Eu cred că orice prelungire dincolo de ziua de vineri este inoportună şi nu mai are niciun fel de rost să mai discutăm pentru că, pe de o parte, ocupăm spaţiul public cu un subiect care se rostogoleşte şi aşa de foarte mult timp şi, până la urmă, trebuie să vedem celelalte probleme care sunt pe agenda guvernamentală şi trebuie rezolvate”, a explicat Ciucă, la Palatul Parlamentului, răspunzând unei întrebări pe această temă.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că s-a renunțat la comasarea alegerilor în orice fel de scenariu: „Cu comasarea a rămas foarte bine. În acest moment avem 4 rânduri de alegeri. Cum am avut și crize suprapuse, anul acesta vom avea și alegeri suprapuse. Într-un singur an, 4 rânduri de alegeri”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

Premierul a precizat că discuțiile cu liderul PNL vor continua totuși pe acest subiect. Totodată, șeful Executivului a fost întrebat de ce discuţiile în coaliţie s-au blocat. Ciolacu a infirmat acest „blocaj”, el precizând că au fost luate mai multe decizii în ultima întâlnire, dar nu s-a ajuns la un consens privind comasarea alegerilor din cauza ”specificului fiecăruia”. În plus, premierul afirmă că s-ar putea ca suprapunerea mai multor alegeri mai mult să încurce decât să ajute, însă AEP face o analiză în acest moment.

”Alți colegi din Opoziție au zis că nu e democratic că, defapt, direcționați un vot. Am văzut că și în alte state europene se discută. Austria a anunțat că nu ar mai fi așa democratic să le facă. Este evident că fiecare are părerile lui. Într-o coaliție vorbim mereu. A rămas că atunci când mă întorc (din Italia -n.r.) o să mai stăm de vorbă vineri pe acest subiect, să vedem tehnic cum se face”, a precizat Ciolacu.

Rferitor la informațiile apărute în presă, cum că discuțiile pe comasare s-au blocat în momentul în care ambii lideri ai coaliției și-au exprimat dorința de a fi președintele României pentru următorii 5 ani, premierul a spus că o astfel de solicitare nu ar fi existat.

”Cred că și domnul Ciucă dacă mi-ar cere mie să renunțe PSD la candidat și eu dacă i-aș cere domnului Ciucă ne-am jugni unul pe altul. După cum ați văzut nu avem această înclinație de a ne jigni”, a explicat Ciolacu.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat marți că social-democrații și liberalii nu au cerut unii altora, în coaliție, să renunțe la propriul candidat în cazul Primăriei Generale sau a funcției de Președinte pentru că ar înseamnă să se jignească unii pe alții.

”Nu au fost aceste discuții, nu a existat acestă solicitare. Și dacă dl Ciucă mi-ar cere mie să renunțe PSD-ul la candidat și eu dacă i-aș cere dlui Ciucă, ne-am jigni unul pe altul și nu avem această înclinație de a ne jigni”, a declarat Ciolacu.

”Nu a condiţionat nimeni nimic, eu nu-l jignesc pe Nicolae Ciucă, deci nu-i voi cere niciodată ca PNL să renunţe la un candidat, în favoarea PSD şi nici Nicolae Ciucă nu mi-ar cere acest lucru, pentru că m-ar jigni”, a adăugat liderul social-democrat, care a precizat că deși este greu de crezut, în coaliție există o anumită eleganță politică.

Ședința coaliției de guvernare, pe tema comasării alegerilor, s-a întrerupt brusc, luni seară. Liderul PNL, Nicolae Ciucă, a venit în fața colegilor din PNL, în ședința Biroului Permanent Național, și le-a explicat acestora că nu există o înțelegere agreată cu PSD pe comasare. Din acest motiv, Nicolae Ciucă le-a cerut liberalilor să amâne ședința Consiliului Național, care era programată în acest weekend și în cadrul căreia ar fi trebuit să valideze înțelegerea cu PSD pe comasarea alegerilor. Ședința Consiliului Național a fost amânată fără a se stabili o altă dată, ceea ce înseamnă că ar putea să nu mai aibă loc.

Conform surselor din PNL, Nicolae Ciucă le-a spus colegilor săi că le-a explicat celor de la PSD că liberalii vor avea candidat la prezidențiale indiferent de situație. La această poziție a PNL, cei de la PSD le-au cerut liberalilor să renunțe pentru a-l susține pe Marcel Ciolacu. Ciucă nu a fost de acord sub nicio formă cu această variantă și le-a spus că el are mandat de la partid să ”mergem prin noi înșine”.

În ceea ce privește comasarea, în ședința coaliției discuțiile au fost mai ample. Conform lui Nicolae Ciucă, liberalii au cerut comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare, iar apoi discuția s-a mutat pe alegerile prezidențiale. Aici, PNL a cerut comasare între alegerile parlamentare și turul I la prezidențiale, dar cei de la PSD au cerut comasarea parlamentarelor cu turul II de la prezidențiale. PNL nu este de acord cu varianta celor de la PSD.

În ciuda tensiunilor generate de aceste discuții pe comasare, Nicolae Ciucă le-a garantat liberalilor că nu se va rupe coaliția și nu vor ieși de la guvernare. De asemenea, Ciucă le-a transmis că președintele Klaus Iohannis nu a fost și nu este implicat în aceste negocieri.

Rareş Bogdan: ”Nu se pune problema unui candidat altul decât al PNL, pentru preşedinţie, exclus! Nu este exclus absolut nimic, dacă vor înţelege cu toţii că Nicolae Ciucă este cea mai bună opţiune pentru România.”

Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat, în contextul scenariilor privind liste comune de candidaţi PSD-PNL, la alegerile din acest an, că nu se pune problema unui candidat altul decât al PNL, pentru preşedinţie. El a mai spus că nu este exclus absolut nimic, dacă vor înţelege cu toţii că Nicolae Ciucă este cea mai bună opţiune pentru România.

Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a fost întrebat la sediul partidului despre scenariile privind un caniddat comun la prezidenţiale şi Primăria Capitalei, din partea coaliţiei PSD-PNL.

„PNL este obligat de istoria sa, suntem un partid cu blazon, chiar dacă uşor blazat în această perioadă, sper să le scot blazarea colegilor mei din ţară şi să înţeleagă că avem o şansă foarte importantă, dar trebuie să vorbim cu oamenii, să ieşim în media, să stăm pe stradă între oameni, să nu-i ocolim. Nu se pune problema unui candidat altul decât al PNL, pentru preşedinţie, exclus”, a afirmat Rareş Bogdan.

Întrebat dacă sunt excluse în acest moment candidaturile comune, Rareş Bogdan a răspuns: „Nu este exclus absolut nimic, dar asta, dacă vor înţelege cu toţii că Nicolae Ciucă este cea mai bună opţiune pentru România, mai ales privind contextul internaţional, noi îi aşteptăm pe toţi să-l susţină”.

”Noi nu stăm în momentul ăsta pe ideea că trebuie neapărat să vină o variantă a noastră. Noi suntem oameni care colaborăm, care dialogăm, oameni care venim cu argumente şi nu venim să impunem ceva, că nu suntem veniţi dinspr Est cu cizma sovietică, noi stăm nişte oameni raţionali care am construit democraţia în această ţară, care am modernizat România istoric şi participăm acum la ceea ce înseamnă digitalizare şi dezvoltare”, a completat liberalul.

Liderul USR Cătălin Drulă a declarat, în contextul în care negocierile din coaliție pe tema comasării s-au blocat, că această temă este una falsă și nu are nicio legătură cu problemele reale ale României.

”Este doar o preocupare a politicienilor pentru politicieni”, a spus Drulă. Ba mai mult, liderul USR a insinuat că dacă Marcel Ciolacu insistă cu comasarea alegerilor înseamnă că primește comenzi din altă parte, respectiv de la Cotroceni.

”De săptămâni de zile, dacă nu de luni de zile discutăm despre această falsă temă, pe când românii au cu totul altă problemă. Problema lor este că economia merge din ce în ce mai prost, că prețurile cresc în continuu, sunt îngrijorări ale fermierilor, ale medicilor, ale diferitelor categorii socio-profesionale, care protestează și ies în stradă. (…) Și în aceste condiții, singura preocupare a domnilor Ciolacu, Ciucă și Iohannis este cum să facă niște mașinațiuni politice prin care să aranjeze alegerile prin care sperau ei că se pot salva de la nota de plată a unei guvernări dezastruoase, în special cei de la PNL. Generalul Ciucă s-a pus într-o situație umilitoare, aceea de a se ruga de Marcel Ciolacu în această încercare și în această insistență de a pune două alegeri împreună, care nu are nicio legătură una cu cealaltă, care nu sunt la termen. Avem alegeri în România pentru primari din ’90 încoace. Întotdeauna alegerile se fac când expiră mandatele. (…) Acum să le pui la 9 iunie nu are nici un sens, nu este nici constituțional și întreaga afacere este vizibilă de pe lună că este doar o preocupare a politicienilor pentru politicieni. Nu are nimic de-a face cu problemele reale ale României”, a spus Cătălin Drulă.

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a anunțat la finalul ședinței Biroului Permanent de marți seară că mandatul de negociere al echipei liberale pentru discuţiile care vor continua în cadrul coaliţiei rămâne neschimbat, referindu-se ”strict la un calendar de alegeri şi la posibilitatea de organiza sau nu împreună aceste alegeri”. ”Nu trebuie să oferim noi ceva, cum, la fel, nimeni nu poate obliga Partidul Naţional Liberal să accepte sau să susţină candidaturi în afara PNL”, a precizat Stroe.

”Consiliul Naţional de duminică ar fi trebuit să valideze o propunere din partea conducerii PNL în legătură cu calendarul de alegeri din acest an. Întrucât nu există, deocamdată, o decizie în cadrul coaliţiei, s-a reprogramat sau s-a amânat organizarea acestui Consiliu Naţional la o dată ulterioară. Acela va fi momentul în care vom convoca Consiliul Naţional, când vom avea o concluzie în cadrul coaliţiei fie pentru organizarea mai multor alegeri simultan, fie după un calendar care, practic, respectă termenele actuale”, a declarat Ionuţ Stroe, marţi seară, la finalul şedinţei Biroului Politic Naţional al PNL, potrivit News.ro.

El a afirmat, răspunzând unor întrebări, că în forul de conducere al PNL nu s-a mai discutat despre negocierile cu PSD, precizând că termenii mandatului echipei PNL care participă la discuţiile din cadrul coaliţiei nu s-au schimbat.

”Mandatul echipei de negociere este acelaşi, practic, am mandatat reprezentanţii PNL pentru stabilirea calendarului electoral. Punct, nu mai mult. (…) Nu trebuie să oferim noi ceva, cum, la fel, nimeni nu poate obliga Partidul Naţional Liberal să accepte sau să susţină candidaturi în afara PNL. Mandatul cu care s-a pornit de aici a fost acela care se referă strict la un calendar de alegeri şi la posibilitatea de organiza sau nu împreună aceste alegeri. (…) Se referă strict la calendarul de alegeri”, a adăugat Stroe.

El a precizat că mandatul echipei de negociere a PNL nu face referire la alianţe.

Conform acestuia, ”singura certitudine este data alegerilor europarlamentare”, iar datele celorlalte alegeri trebuie stabilite.

”Din punctul nostru de vedere, este oarecum târziu. Eu nu cred că ne putem permite să ajungem în ceasul al doisprezecelea cu această decizie, indiferent că sunt sau nu comasate, alegerile trebuiesc fixate. Preşedintele PNL s-a exprimat în sensul că vineri ar trebui să fie ziua limită în care să stabilim acest lucru, foarte probabil ca weekendul să fie perioada în care se va şi concluziona. Echipa de negociere nu ne-a oferit detalii în legătură cu modul în care au evoluat discuţiile în cadrul coaliţiei, în schimb ne-au asigurat că ele continuă”, a mai spus Stroe.

Încarcă mai mult
Load More In Alegeri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

Prima victimă a tsunamiului electoral, ”Ostașul” Nicolae Ciucă nu a mai aşteptat dimineaţa şi şi-a dat demisia de la șefia PNL, se pregătește un interimar

Facebook 130 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Prima victimă a tsunamiului electo…