Acasă Alegeri Cioloș zis și Mocirloș, despre candidatura sa la președinție: ”Sunt gata să fac orice e nevoie, a venit timpul să votăm un proiect, nu doar un om”

Cioloș zis și Mocirloș, despre candidatura sa la președinție: ”Sunt gata să fac orice e nevoie, a venit timpul să votăm un proiect, nu doar un om”

0
0
444

Cioloș zis și Mocirloș, despre candidatura sa la președinție: ”Sunt gata să fac orice e nevoie, a venit timpul să votăm un proiect, nu doar un om”.

Sunt gata să fac orice e nevoie pentru a ne asigura că în 2024 nu mai suntem în situația de a alege între PSD și AUR, între o guvernare incompetentă dovedită și extremism, a declarat sâmbătă Dacian Cioloș, cu privire la o eventuală candidatură la alegerile prezidențiale.

Sunt mereu întrebat despre ce urmează să fac, de relațiile cu PNL sau USR, dacă voi candida la prezidențiale. Spun foarte clar: sunt gata să fac orice e nevoie pentru a ne asigura că în 2024 nu mai suntem în situația de a alege între PSD și AUR, între o guvernare incompetentă dovedită și extremism!

El propune organizarea de alegeri primare înainte de a intra cu candidaturi oficiale la Președinție.

Pe Ion Iliescu l-am votat ca să nu iasă Vadim Tudor. Pe Traian Băsescu, ca să nu iasă Adrian Năstase sau copia acestuia, Mircea Geoană care, tineți minte, a mai încercat o dată. Pe Klaus Iohannis l-am votat ca să nu iasă Victor Ponta.

Poate a venit timpul să votăm și un proiect prezidențial, nu doar un om. Dacă strângem rândurile și în acest proiect politic există și alți oameni serioși care își doresc să candideze la prezidențiale, propun să avem alegeri primare înainte de a intra cu candidaturi oficiale la Președinție.

Sunt multe lucruri care ne unesc, haideți ca înainte să ne prezentăm candidaturile oficiale să organizăm aceste „open primaries„, deschise și pentru cei care sunt în partidele care ne susțin, dar și pentru cei care așteaptă un proiect, o alternativă, care așteaptă să vadă că se întâmplă ceva structurat, coerent și cu viziune”, a mai spus Dacian Cioloș.

Europarlamentarul mai spune că următorul președinte trebuie să ”pună piciorul în prag” pentru intrarea României în Schengen.

Următorul președinte al României trebuie să arate că reprezintă interesele României Europene. Europa și România nu se contrazic. Însă asta înseamnă că următorul președinte al României trebuie să pună piciorul în prag: Până când România și Bulgaria nu intră în Schengen, NU există altă prioritate pe agenda Consiliului European”, a spus Cioloș.

Să fim un stat care influențează direcția în care o ia UE.

În urmă cu o lună, europarlamentarul REPER Dacian Cioloş afirma că ia în calcul atât o candidatură la alegerile europarlamentare, cât şi şi una la alegerile prezidenţiale de anul viitor.

În momentul în care m-aş gândi la o candidatură asumată formal la prezidenţiale, aş face-o dacă ar exista în spate perspectiva unei susţineri mai largi”, a spus Dacian Cioloş într-o întâlnire cu jurnaliştii români la Strasbourg.

Fostul premier l-a acuzat atunci pe Mircea Geoană că se foloseşte de funcţia de secretar general adjunct al NATO pentru a se promova în perspectiva alegerilor prezidenţiale din România.

Am spus deja de mai multă vreme că sunt gata să să candidez şi la europarlamentare, şi la prezidenţiale. Mă interesează proiectul prezidenţial pentru că mi se pare că în contextul actual, şi din ţară, dar şi european, rolul preşedintelui în următorii ani va fi unul cheie.

În interior, pentru a reduce polarizarea şi antagonizarea, nu doar între partidele politice, dar şi între clasa politică şi societate. Dar şi rolul preşedintelui la nivel european. Cred că în următorii 4-5 ani se vor lua decizii care vor influenţa pe termen lung Uniunea Europeană şi inclusiv poziţionarea noastră în UE.

Ar fi un moment în care putem trece de la un stat membru de periferie, nu doar geografic, dar şi comportamental – la un stat membru care să fie în cercul celor care, proactiv, influenţează direcţia în care o va lua UE. Mă aştept la modificări de funcţionare instituţională la nivel european”, a spus Cioloş.

O construcție politică deschisă către societatea civilă și mediul antreprenorial.

Sâmbătă, la reuniunea partidului pe care l-a fondat, REPER, a făcut și o analiză a activităţii politice arătând că ”din păcate, de multe ori orgoliile şi egourile au fost mai mari decât proiectul pe care am vrut să-l construim împreună”, informează.

Am fost dezamăgiţi şi noi şi, din păcate, am dezamăgit pe cei mulţi care şi-au pus speranţe într-un proiect politic care să ducă la o modernizare accelerată a ţării”; a spus Cioloş, arătând că în alte părţi guverne formate din patru-cinci formaţiuni politice rezistă pentru că au fost purtate negocieri îndelungi şi în amănunt înainte de formarea lor.

Avem nevoie de un mediator adevărat care, după părerea mea, ar trebui să fie viitorul preşedinte al României, dar avem nevoie şi de o construcţie politică largă, care să fie deschisă către oameni, către societatea civilă şi mediul antreprenorial.

Cred că de acum înainte, în următorii ani nu este suficientă înţelegerea politică între partide, ea e absolut necesară, dar nu mai e suficientă. E nevoie de mai mult decât atât. Trebuie să găsim modalitatea de a-i aduce la masă şi pe cei din societatea civilă, mai ales pentru a aduce experienţa şi ideile acestor oameni.

Alegerile prezidenţiale sunt abia la sfârşitul anului viitor, dar fundamental pentru succesul unui asemenea proiect sunt şi celelalte rânduri de alegeri cu care ne vom confrunta înainte. Şi de asta cred că, înainte de a vorbi de candidaturi la prezidenţiale e nevoie de un proiect de unitate şi de colaborare între noi, cu societatea civilă şi mediul antreprenorial”, a explicat Cioloş.

Acesta mai spune că ”dacă avem o Românie în creştere constantă de două decenii, acest lucru nu se datorează în primul rând politicienilor, din păcate, e creaţia oamenilor care muncesc, a firmelor care investesc, a societăţii civile care a reacţionat de fiecare dat când cei cocoţaţi la putere s-au dovedit neserioşi sau hoţi”.

Dacian Cioloş a mai constatat că între oameni şi politicieni există ”o fractură profundă”, că sunt alegători ”dezgustaţi de politică” şi subliniază că discuţiile pe care le-a avut i-au arătat că ”foarte mulţi oameni nu vor să audă de politică, acolo am ajuns”, el susţinând, în acest context, că aceşti oameni ”au toate motivele de neîncredere, dacă ne uităm la ce a făcut PSD-ul în doar câteva luni de guvernare”.

În loc să alegem răul cel mai mic, în loc să alegem între Simion sau Ciolacu, cred că e timpul să alegem pe cineva care spune clar ce vrea el să facă în calitate de preşedinte al României şi cum vrea să facă asta şi care e proiectul său”, a declarat sâmbătă, liderul REPER, Dacian Cioloș.

E necesară toată deschiderea pentru un proiect politic care să includă susţinerea unui proiect prezidenţial serios şi care să strângă laolaltă forţele politice responsabile. Pe Ion Iliescu l-am votat ca să nu iasă Vadim Tudor. Pe Traian Băsescu, ca să nu iasă Adrian Năstase sau copia acestuia, Mircea Geoană, care, tineţi minte, a mai încercat o dată. Pe Klaus Iohannis l-am votat ca să nu iasă Victor Ponta”, a declarat sâmbătă Dacian Cioloş la o reuniune a REPER la care a fost prezent și primarul general al Capitalei, Nicușor Dan.

Dacă strângem rândurile şi în acest proiect politic există şi alţi oameni serioşi care îşi doresc să candideze la prezidenţiale, propun să avem alegeri primare înainte de a intra cu candidaturi oficiale la Preşedinţie. Sunt multe lucruri care ne unesc, haideţi ca înainte să ne prezentăm candidaturile oficiale să organizăm aceste „open primaries„, deschise şi pentru cei care sunt în partidele care ne susţin, dar şi pentru cei care aşteaptă un proiect, o alternativă, care aşteaptă să vadă că se întâmplă ceva structurat, coerent şi cu viziune”, a afirmat Dacian Cioloş.

Europarlamentarul REPER, Dacian Cioloş afirma, în urmă cu aproximativ o lună, că ia în calcul atât o candidatură la alegerile europarlamentare, cât şi şi una la alegerile prezidenţiale de anul viitor.

Ar fi un moment în care putem trece de la un stat membru de periferie – nu doar geografic, dar şi comportamental – la un stat membru care să fie în cercul celor care, proactiv, influenţează direcţia în care o va lua UE. Mă aştept la modificări de funcţionare instituţională la nivel european. (…) În momentul în care m-aş gândi la o candidatură asumată formal la prezidenţiale, aş face-o dacă ar exista în spate perspectiva unei susţineri mai largi”, a declarat Dacian Cioloş.

El a arătat că o construcţie politică „mai largă şi credibilă” va da speranţă oamenilor că lucrurile se pot face altfel şi că există o alternativă la „incompetenţă şi la extremism”.

Obiectivul, din punctul meu de vedere, este clar – oamenii activi din România care nu vor să intre într-un partid şi n-au de gând să facă politică, dar ar vrea să lucreze pentru România – trebuie să poată contribui la proiectul de viitor al României. (…) Alegerile prezidenţiale sunt abia la sfârşitul anului viitor, (…) dar cred că înainte de a vorbi de candidaturi la prezidenţiale, e nevoie de un proiect de unitate şi de colaborare între noi cu societatea civilă şi mediul antreprenorial. (…) Ruptura dintre societate şi partide este una evidentă şi acolo trebuie să acţionăm în primul rând, înainte de a construi un proiect pentru România„, a adăugat Cioloş.

În opinia sa, condiţia esenţială pentru ca România să fie condusă cu seriozitate este ca societatea civilă şi mediul antreprenorial să fie implicaţi în dezbaterile despre viitor, să fie întrebaţi, consultaţi.

În lipsa încrederii în politică şi în politicieni, în lipsa performanţei statului şi de multe ori dezgustaţi de politică, tot mai mulţi români pleacă urechea la minciuni populiste şi la atitudini extremiste. Lipseşte din societate mediatorul credibil, dar un mediator între politică, societatea civilă şi mediul antreprenorial, nu doar un mediator între partide„, a declarat, sâmbătă, Dacian Cioloş, în cadrul evenimentului „Renew Europe” despre viitorul României europene, organizat de REPER.

Însă foarte mulţi români nu mai vor să audă de politică. Cu mulţi dintre oamenii ăştia am discutat lucruri legate de dezvoltarea locală, de legislaţia de la Bruxelles, dar nu vor să audă de politică şi de partide. Preferă să facă singuri ce pot pentru ei şi pentru cei în nevoie, să se descurce cum pot, pentru că de multe ori lucrurile bune nu le fac cu ajutorul autorităţilor locale sau al aleşilor locali„, a punctat fostul premier.

Dacian Cioloş a mai spus că aceşti oameni nu mai au încredere că cei care conduc ţara astăzi o fac bine şi o fac în interesul lor, apreciind că „au toate motivele de neîncredere„.

Ne uităm la ce a făcut PSD doar în câteva luni de guvernare, la cum a reuşit să pună biruri mai mari ca să acopere incompetenţa care a creat găuri în bugetul de stat sau bâlbele de tot felul pe decizii pe care ba le iau, ba nu le iau şi creează ceea ce e cel mai nociv pentru mediul antreprenorial: impredictibilitate, incapacitatea de a se proiecta pe termen mediu şi pe termen lung. Şi atunci ce să înţeleagă omul care munceşte, antreprenorul sau agricultorul dintr-o asemenea neseriozitate, ce să înţeleagă profesorii care fac grevă, cărora li se promit creşteri salariale şi nu se întâmplă nimic?„, a arătat europarlamentarul.

Potrivit acestuia, „prin realism şi pragmatism” se poate construi o alternativă la ceea ce nu funcţionează astăzi în politică.

Încarcă mai mult
Load More In Alegeri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

Primarul neomarxist al Timișoararei, Dominic Fritz, se simte vizat și răspunde la atacul lui Rareș Bogdan: ”Îl freacă grija că ar putea să rămână însărcinat”

Facebook 148 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Primarul neomarxist al Timișoarare…