Parlamentarii PNL Daniel Fenechiu şi Gabriel Andronache au depus, miercurea trecută, la Parlament, o propunere legislativă care prevede că preşedintele României poate candida, în ultimele trei luni ale mandatului, ca independent pe listele unui partid sau alianţe la alegerile parlamentare.
Înainte ca social-democrații să decidă cum vor vota acest proiect de lege, PNL a hotărât să nu pună pe ordinea de zi de luni a Biroului Permanent al Senatului dezbaterea amendamentului prin care președintele Klaus Iohannis poate candida la alegerile parlamentare.
Lovitură dură pentru Klaus Iohannis. PSD a decis azi că nu va vota legea prin care şeful statului ar putea candida pentru un loc în Senat. Prinşi în off-side, liberalii au pasat rapid problema către Biroul Electoral Central. Asta după ce Consiliul Legislativ a explicat că presedintele poate candida fara modificarea legii care i-ar interzice să fie pe listele PNL cât timp e la Cotroceni.
„Aceasta lege nu e o prioritate nici pentru mine, nici pentru Guvernul României, nici pentru PSD. Nu mă interesează!”, a declarat Marcel Ciolacu.
Cu trei zile în urmă însă, seful PSD avea o opinie total diferită. „Este corect ca orice om să poată candida. Nu trebuie cineva să obtureze un drept constituţional”, declara Ciolacu.
Liderii social-democraţi s-au răzgândit de teamă că partidul şi implicit Marcel Ciolacu ar fi pierdut voturi în cazul unui eventual ajutor pentru Klaus Iohannis.
„Da, de asta sunt şi galben la faţă! Există o recomandare a Comisiei de la Veneţia ca acest lucru se face cu un an înainte”, a declarat Marcel Ciolacu, premierul României.
Consiliul Legislativ susţine că preşedintele aflat în funcţie poate candida ca independent pe listele unui partid politic. Chiar şi asa, liderii PNL insistă că legea actuală ar trebui schimbată.
„Când îţi depui candidatura dai o declaraţie că eşti membru de partid şi accepţi candidatura. Un independent, preşedintele, nu poate da o asemenea declaraţie, neputând da o declaraţie, nu poate candida”, a declarat Daniel Fenechiu, senator PNL.
În urmă cu 20 de ani, PSD a folosit acelasi amendament depus acum de liberali. La acea vreme, presedintele Ion Iliescu a candidat pentru un loc de senator pe listele PSD. Marcel Ciolacu spune că, între timp, vremurile s-au schimbat.
„Am folosit acelaşi text special pentru a nu permite pescuitul în ape tulburi. Adică textul e identic cu cel de atunci, Constituţia e aceeaşi”, a mai spus Daniel Fenechiu, senator PNL.
Negocierea pe Legea Iohannis s-a purtat în trei, intre Ciolacu, Ciucă şi Iohannis. Iniţial, Ciolacu le-a promis că PSD votează legea în Parlament, dar în weekend-ul trecut liderii PSD au analizat mai bine situaţia şi au ajuns la concluzia că vor deconta la vot dacă îl vor ajuta pe preşedintele Iohannis. Apoi, Marcel Ciolacu l-a sunat pe Nicolae Ciucă şi l-a anunţat că PSD nu mai poate să voteze legea. Liderul PSD a anunţat că îşi asumă în totalitate decizia.
De la începutul anului si până acum, preşedintele Klaus Iohannis a vizat mai multe functii la nivel înalt. S-a înscris initial în cursa pentru sefia NATO, dar şi-a retras candidatura în ultima clipă, atunci când a devenit evident că nu a obţinut sprijinul Aliaţilor. Ulterior, a sperat că va primi un post cu influenţă la vârful Comisiei Europene. Dar a ratat funcţia de Comisar pentru Apărare şi pe cea de Înalt Reprezentant pentru Ucraina.
În primăvară, seful Statului s-a pensionat din postul de profesor de Fizică de la Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” din Sibiu. Un post pe care Klaus Iohannis l-a rezervat ca titular timp de 27 de ani deşi nu a mai ajuns la catedră.
Crin Antonescu, despre legea PNL pentru candidatura lui Iohannis: Poate candida și fără. PNL va fi lăsat în offside de PSD.
Posibila candidatură a oportunistului Iohannis la parlamentare a fost comentată de fostul președinte al PNL, Crin Antonescu. Acesta spune că legea care prevede posibilitatea candidaturii pe lista PNL nu va fi votată de PSD, iar liberalii vor fi lăsați în ”offside”.
”De data asta e în joc candidatura domnului Ciucă la prezidențiale, că totuși domnul Ciucă candidează, dar și soarta PNL-ului. Cum va aprecia PNL, așa va face. Eu nu fac pronosticuri electorale, pot doar spune că e un pic jenant faptul că nici președintele Iohannis, nici PNL, nu iau o opțiune clară, nu justifică și nu pun în practică. E un fel de așteptare în pândă așa și asta dă un sentiment neplăcut”, a declarat Antonescu.
Întrebat dacă PSD ar trebui să voteze legea care i-ar permite lui Iohannis să candideze la parlamentare, Antonescu a răspuns: „Estimarea mea e că PSD nu va vota această modificare a legii pentru o persoană, respectiv Iohannis, iar la capătul acestei peripeții de o săptămână, PNL va fi puțin lăsat în offside de imagine. Dar ce mai contează”, a spus Crin Antonescu.
Declarațiile au loc în contextul în care legea din Parlament depusă de PNL urmează să intre la vot săptămâna viitoare. Aceasta i-ar permite lui Klaus Iohannis să candideze pe lista partidului la alegerile parlamentare pentru un post de senator. Marcel Ciolacu a anunțat sâmbătă că PSD decide luni dacă votează sau nu, dar a dat de înțeles că nu e nevoie de o modificare a legii pentru ca președintele să poată candida. Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat că ”va verifica”.
Fără sprijinul PSD, liberalii nu au cum să treacă modificarea legii mai ales că potrivit unor surse există parlamentari PNL care nu vor vota.
Și Crin Antonescu spune că Iohannis poate candida chiar dacă legea nu trece de Parlament.
”E dreptul domniei sale să candideze, nu îl împiedică nimeni, chiar și fără modificare de lege. Poate să candideze fie independent, menținându-și condiția de președinte până la capăt, fie demisionând pe ultimele două luni din mandat ca să fie pe lista PNL. Dacă este în interesul PNL ca Iohannis să fie pe listele lor, asta poate răspunde PNL. Verdictul final îl dau alegătorii”, a spus Antonescu.
Klaus Iohannis a anunțat deja că își va încheia mandatul la termen și nu va demisiona. Despre intenția de a candida la parlamentare, președintele nu a făcut nicio referire. În schimb, liderii PNL au dat de înțeles că prezența lui Klaus Iohannis pe lista partidului pentru Senat este necesară.
Klaus Iohannis își dorește să preia conducerea PNL, spune Crin Antonescu: ”Ipotezele spectaculoase au căzut, asta i-a mai rămas”
”Tot ce se poate. De altfel, toată discuția din ultima săptămână cred că pornește de la o dorință a domniei sale. Nu s-a exprimat public, dar nu ar fi avut loc toată discuția asta dacă nu ar fi fost un semn de la domnia sa”, a afirmat Crin Antonescu, întrebat dacă îl vede pe Klaus Iohannis trecând de la funcția de președinte la cea de senator.
Despre posibilitatea ca Iohannis să își dorească, de fapt, să ajungă președintele PNL, Antonescu a spus: ”Eu cred că asta se va întâmpla. Dar pentru așa ceva nu e neapărat nevoie să ai calitatea de senator. De ce dorește să fie senator, asta nu știu. Toate ipotezele internaționale, spectaculoase, au căzut rând pe rând și probabil că asta i-a mai rămas”.
”Eu nu sunt bine plasat ca să spun ce se întâmplă în interiorul PNL, în afară de nemulțumirea unor oameni care eventual pleacă, și de discuții tradiționale, pe la colțuri, văd că nu se întâmplă nimic. Există un optimism și o solidaritate în legătură cu candidatura domnului Ciucă și în legătură cu viitorul partidului”, a mai declarat fostul șef al PNL.
Întrebat dacă PNL va fi afectat în cazul în care președintele Klaus Iohannis va fipe lista liberalilor la parlamentare, Crin Antonescu a răspuns: ”Asta ne pot spune sociologii. E dreptul domniei sale să candideze, nu îl împiedică nimeni, chiar și fără modificare de lege. Poate să candideze fie independent, menținându-și condiția de președinte până la capăt, fie demisionând pe ultimele două luni din mandat ca să fie pe lista PNL. Dacă este în interesul PNL ca Iohannis să fie pe listele lor, asta poate răspunde PNL. Verdictul final îl dau candidatorii”.
Antonescu a mai afirmat că e posibil ca liberalii și Klaus Iohannis „să se tragă reciproc în jos”: „De data asta e în loc candidatura domnului Ciucă la prezidențiale, că totuși domnul Ciucă candidează, dar și soarta PNL-ului. Cum va aprecia PNL, așa va face. Eu nu fac pronosticuri electorale, pot doar spune că e un pic jenant faptul că nici președintele Iohannis, nici PNL, nu iau o opțiune clară, nu justifică și nu pun în practică. E un fel de așteptare în pândă așa și asta dă un sentiment neplăcut”.
Întrebat dacă PSD ar trebui să voteze legea care i-ar permite lui Iohannis să candideze la parlamentare, Antonescu a răspuns: ”Estimarea mea e că PSD nu va vota această modificare a legii pentru o persoană, respectiv Iohannis, iar la capătul acestei peripeții de o săptămână, PNL va fi puțin lăsat în offside de imagine”.
Crin Antonescu, despre opțiunile la prezidențiale: ”Din păcate nu văd apariția unui candidat surpriză. N-ar fi rău”.
”Nu fac astfel de pronosticuri, problema mea e cu cine votez în primul tur. Nu m-am decis cu cine votez, nu prea am o opțiune deocamdată, dar urmează o campanie electorală. Cine va intra în turul doi chiar nu știu, nu am instrumente să măsor opinia publică. E o situație mai specială. Problema mea e să am o formulă de vot rezonabilă din punctul meu de vedere, ca cetățean”, a fost replica sa.
Chestionat, de asemenea, ce ar trebui să facă un candidat la prezidențiale pentru a obține votul său, Antonescu a răspuns: „Prima condiție ar fi să mă convingă că, odată ce va ajunge președinte, va conduce domnia sa, nu după ce telefoane primește, din interior sau din alte țări. În al doilea rând, să aibă o personalitate și o coerență a propunerii pe care o face pentru această țară, în câteva puncte esențiale care țin de atribuțiile președintelui, în care să văd și competență, și sinceritate și fermitate”.
”Deocamdată nu am așa ceva. Aștept campania, deși orizonturi foarte optimiste nu prea avem, sau nu am eu”, a mai adăugat acesta.
Întrebat dacă, în acest moment, România este condusă în funcție de telefoanele primite din afară, Antonescu a răspuns: ”Nu, eu mă refer la viitorul președinte, nu aș vrea să fie așa, pentru că există și acest tip”.
Crin Antonescu a mai adăugat că ”din păcate” nu vede apariția unui candidat surpriză la alegerile prezidențiale: ”Nu ar fi rău să mai apară, în afară de oferta existentă, dar nu cred că există astfel de apariții miraculoase”.