Blocaj în coaliția PSD-PNL pe comasate, motivul discordiei ar fi candidatura la prezidențiale, nici un partid nu vrea să renunțe la propriul candidat.
Blocaj în coaliția PSD – PNL, nici o decizie despre comasarea alegerilor locale cu europarlamentarele. Motivl discordiei, candidatura la prezidențiale, nici un partid nu vrea să renunțe la propriul candidat.
Coaliția PSD PNL a încheiat negocierile de luni seara pentru calendarul alegerilor cu un eșec răsunător. Liderii celor două partide nu au reușit să cadă de acord nici măcar pe comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare, în data de 9 iunie, din cauză că Ciucă și Ciolacu pun drept condiție sine qua non pentru orice discuție ca cele două partide să aibă candidat unic la prezidențiale, și fiecare dintre ei cere ca el să fie acesta.
Blocaj total la vârful Coalitiei. PSD si PNL vor să dea fiecare noul preşedinte al României. Ca să îşi atingă scopul, social democraţii ar ceda functia de premier si primăria Capitalei. Liberalii nu vor să-l susţină însă pe Marcel Ciolacu în cursa pentru Cotroceni. Neînţelegeri sunt şi în privinţa comasării alegerilor parlamentare cu cele pentru şefia statului.
Ideea unui candidat comun la alegerile prezidentiale, sustinut de PSD si PNL, a blocat negocierile din Coalitie. Liderii PSD si PNL isi doresc neapărat functia de presedinte al României. „PNL va avea propriul candidat la alegerile prezidentiale. Asta e tot ce poate fi mai sanatos pt democratia din Romania”, a declarat Nicolae Ciucă, preşedintele PNL. „În ceea ce priveste candidatul unic. Va fi si candidatul PSD-ului si candidat unic pentru ca va fi cel mai bun candidat. Eu v-am zis ca PSD-ul va avea un candidat cel mai bun unic”, a declarat Marcel Ciolacu, preşedintele PSD.
Surse politice spun că Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu îi vor prezenta presedintelui Klaus Iohannis rezultatele negocierilor din Coaliţie.
Social democratii ar vrea ca PNL sa faca un compromis major si sa sustina un candidat PSD la prezidentiale. Surse politice spun ca liderii PSD ar oferi la shcimb functia de premier si primaria Capitalei. De cealalta parte liderii PNL exclud categoric acest scenariu. Dacă PSD si PNL nu se vor întelege, Marcel Ciolacu si Nicolae Ciucă ar putea fi adversari in primul tur al alegerilor prezidentiale. „Cred ca este o solutie foarte buna pentru ca vom vedea fiecare dintre noi care este optiunea romanilor pentru un partid sau altul”, a declarat Nicolae Ciucă, preşedintele PNL.
„Nicolae Ciuca este cea mai buna varianta pentru Romania. Nu venim sa impunem ceva ca nu suntem veniti dinspre est cu cizma sovietică”, a declarat Rareş Bogdan, prim-vicepreşedinte PNL. Divergente majore există si in ceea ce priveste comasarea alegerilor. PSD si PNL sunt de acord sa unească alegerile europene din luna iunie cu localele. În acest caz, ambele partide si-ar maximiza scorul prin implicarea primarilor. Nu la fel stau lucrurile şi în cazul celorlalte două scrutine din acest an.
Liderii PNL si ar dori comasare parlamentare cu primul tur de la prezidentiale. Liberalii spera ca sansele lui Nicolae Ciuca de a ajunge in finala prezidentiala ar creste. De cealata parte liderii PSD isi doresc parlamentare cu turul II prezidentiale, vartianta care ar dezavantaja PNL in cazul in care liberalii nu vor avea candidat in finala pt Palatul Cotroceni. „Parlamentarele cu turul II – daca aceasta poate fi o solutie, de ce nu? Noi am analizat si turul I era cel care se potrivea cel mai bine din punct de vedere legal”, a declarat Nicolae Ciucă, preşedintele PNL. Surse politice spun că Nicolae Ciuca si Marcel Ciolacu îi vor prezenta presedintelui Klaus Iohannis rezultatele negocierilor din Coalitie.
Liderii PSD au dorit să se stabilească de acum tot calendarul pentru alegeri și să se anunțe liste comune și candidați comuni PNL-PSD pentru toate rândurile de alegeri, lucru considerat inacceptabil de către liberali. PNL a cerut să se anunțe un eventual candidat comun după alegerile locale, până atunci fiecare fiecare partid susținându-și președintele.
S-a discutat ca la alegerile locale la Satu Mare, Mureș, Brașov, Timișoara și la sectoarele 1 și 2 din București PSD și PNL să aibă candidați comuni la primării.
Discuțiile s-au dus în jurul scenariului formării unei alianțe electorale PNL – PSD înregistrate la tribunal, cu siglă proprie și candidați comuni la toate alegerile, europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale. Adică un nou USL. Cei care își doresc alianța electorală sunt social-democrații, care au cerut să se stabilească de astăzi tot calendarul de alegeri, înființarea alianței electorale PSD-PNL, și stabilirea candidatului unic la prezidențiale.
Doar că cei de la PNL au venit cu condiții pe care liderii PSD le-au refuzat. Nicolae Ciucă a spus, chiar înaintea ședinței de negocieri desfășurată la Palatul Victoria, că el trebuie să fie obligatoriu candidatul la prezidențiale, pentru că PNL nu poate să renunțe la acest lucru. În schimbul sprijinului PSD, liberalii ar fi fost dispuși să ofere funcția de prim-ministru, care după alegeri ar fi urmat să revină PSD, funcția de Primar al Bucureștiului, funcția de Comisar European care va reveni României, și șefia uneia dintre camerele Parlamentului.
Liderii PSD susțin însă că au deja aceste funcții, inclusiv pe cea de primar General, pentru că Gabriela Firea este prima plasată în sondajele de opinie, la mare distanță de candidatul PNL, Sebastian Burduja, iar funcția de Comisar European este ocupată la propunerea premierului, adică a lui Marcel Ciolacu.
Totodată, în scenariul în care s-ar fi realizat alianța electorală PNL-PSD, cei de la PNL ar fi dorit ca după locale să se calculeze ponderea, adică puterea unuia dintre cele două partide în interiorul alianței, adunându-se numărul de voturi obținute de primarii și consilierii fiecăruia, ceea ce a fost considerat de neacceptat de către PSD, deoarece primarii PNL din Ardeal au localități cu populație mai mare decât cei de la PSD și ar fi făcut ca PNL să poată revendica pe listele comune la parlamentare un număr mai mare de candidați.
Pesediștii cer și ei ca Marcel Ciolacu să fie candidatul unic la prezidențiale. Lucru refuzat categoric de liberali. Aceștia ar fi invocat, potrivit surselor Digi24.ro, decizia de la Sinaia, conform căreia PNL trebuie să meargă singur la alegeri, cu sloganul „prin noi înșine”, și că partidul nu își poate pierde identitatea liberală prin asocierea cu social-democrații.
”Nu ne punem blazonul pe pufoaică”, au explicat surse liberale, după ședința Coaliției.
Dacă eșecul va fi total, alegerile se vor desfășura la termen, separat, localele în toamnă și prezidențialele și parlamentarele aproape de iarnă.
Surse din conducerea PNL au declarat anterior ședinței de Coaliție, că liberalii, dacă li se refuză condițiile, pot să formeze după alegeri un guvern de dreapta, cu USR, PMP, Forța Dreptei și UDMR.
La începutul lunii martie expiră termenul legal până la care s-ar putea decide, cu acte în regulă, comasarea alegerilor.