Dan Barna neagă acuzațiile liderului PNL, premierul Ludovic Orban, care spus că cei de la USR că l-au votat pe Florin Iordache în funcția de președinte al Consiliului Legislativ.
”Premierul României pare un om cu simțul umorului, pentru că în condițiile în care PNL a fost alături de PSD și la pensiile speciale, și la Codul administrativ, și la toate acele uselisme care sufocă România, să spui că USR vreodată ar vota cu Florin Iordache este cel puțin o glumă hazlie și nimic mai mult”, a declarat Dan Barna, miercuri, la momentul depunerii listelor cu semnături la BEC pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie.
”După cum arată rezultatele, nu există altă posibilitate. Dacă ne uităm la voturile lui Iordache şi la voturile candidatului USR la vicepreşedintele Consiliului Legislativ asta este concluzia care se poate trag”, a declarat Ludovic Orban.
Deputatul PSD Florin Iordache a fost ales în funcția de președinte al Consiliul Legislativ, la diferență mare față de contracandidatul susținut de PNL, Augustin Zegrean. Potrivit anunțului oficial de la tribuna Parlamentului, Iordache a a fost votat de 185 de senatori și deputați, iar fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, a primit doar 41 de voturi. Duli Ionuț Mazâlu, secretarul general al Consiliului Legislativ, a obținut două voturi. Ex PSD-ista Ana Birchall a votatat pentru Augustin Zegrean
”Acuzația este una ridicolă, au fost 20 sau 21 de colegi de la USR la vot, votul nostru a fost foarte clar pentru domnul Zegrean la președinția Consiliului Legislativ și a colegului nostru Edward Dircă la Secția specială, liderul de grup a detaliat foarte clar cifrele. Acuzația este una ridicolă. Înțeleg disperarea de campanie electorală, dar nu cred că e vreun român în această țară care să creadă pe bune că vreodată USR, care a luptat în Parlament, care a dus mesajele și toată acea revoltă a cetățenilor, Ordonanța 13, cei care cu adevărat ne-am luptat cu PSD în fiecare zi a mandatului nostru, am votat vreidată sau vreunul dintre noi ar vota vreodată cu Florin Iordache”, a declarat copreședintele USP PLUS.
”Numirea lui Florin Iordache este o rușine și o palmă pentru statul român, este un lucru care arată cât de jos este actuala majoritate parlamentară și nu vorbesc doar de PSD, pentru că din acele voturi nu a venit niciunul de la USR, și spun asta în perfectă cunoștință de cauză, dar arată de fapt că suntem în logica unui troc și de asta este atât de necesar ca parlamentarii USR PLUS să fie în următoarea majoritate parlamentară într-un număr cât mai semnificativ”, a spus Dan Barna.
În funcţia de preşedinte al Secţiei de evidenţă oficială a legislaţiei şi documentare din cadrul Consiliului Legislativ a fost numit senatorul USR George Edward Dircă. În favoarea acestuia au votat 174 de parlamentari, iar împotrivă – 17.
Ceilalţi candidaţi au obţinut: Rodica Penescu – 4 voturi pentru şi 187 contra, iar Andrei Ciochiu – 13 voturi pentru şi 178 contra.
Votul a fost secret, cu buletine.
Funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ a rămas vacantă după demisia lui Dragoș Iliescu, iar de la conducerea Secţiei de evidenţă oficială a legislaţiei şi documentare a demisionat Gheorghe Popescu.
Potrivit Constituției, Consiliul Legislativ este organ consultativ de specialitate al Parlamentului, care avizează proiectele de acte normative în vederea sistematizării, unificării şi coordonării întregii legislaţii. El ţine evidenţa oficială a legislaţiei României.
În prezent, legea nu prevede o limită a mandatului președintelui Consiliului Legislativ și nici o procedură de revocare a acestuia din funcție. Dragoș Iliescu, primul și singurul până acum președinte al CL, a stat în funcție vreme de 19 ani, până la pensionarea sa în vara acestui an. El fusese numit președinte al CL în 2001.