Guvernul a alocat, în ședința de joi seară, peste 1,3 miliarde de lei ”pentru acoperirea nevoilor urgente” ale primăriilor. În județul Giurgiu, primăriile conduse de edili care s-au mutat la partidul de guvernământ au primit de trei ori mai mulți bani de la buget decât celelalte primării.
Giurgiu s-a confruntat cu un fenomen masiv de traseism înainte de alegerile locale: mai mulţi primari PSD și ALDE au schimbat partidul și au ales să candideze pentru un nou mandat din partea PNL.
În nota de fundamentare a actului normativ adoptat joi seară, prin care se acordă bani primăriilor, Guvernul explică faptul că Ministerul Dezvoltării a primit din județe cereri de alocare de fonduri pentru „salarii, asistență socială, utilități, încălzire, iluminat public”.
Executivul afirmă că ”unitățile administrativ-teritoriale se confruntă cu un blocaj financiar„, determinat de următoarele motive:
Autoritățile administrației publice locale au obligația să identifice și să țină evidența persoanelor în vârstă de peste 65 de ani, fără susținători sau altă formă de ajutor și să asigure sprijin acestora în vederea minimalizării expunerii lor în afara locuințelor, activități care au generat costuri destul de mari.
Au fost luate unele măsuri urgente privind prevenirea răspândirii infecției, cu caracter excepțional, și s-au generat cheltuieli suplimentare.
Prorogarea primului termen de plata a impozitului pe clădiri, a impozitului pe teren, respectiv a impozitului pe mijloacele de transport, aferente acestui an, de la 31 martie 2020 la 30 iunie 2020, a determinat ca încasările din impozite şi taxe să scadă dramatic din pricina limitării deplasării persoanelor.
Scăderea încasărilor la bugetul local a condus la rămânerea fără lichidităţi şi implicit la imposibilitatea plăţii utilităţilor, salariaţilor şi a furnizărilor.
Lipsa de disponibilităţi a condus la acumularea de datorii faţă de furnizorii de utilităţi.
”Unitățile administrativ-teritoriale se confruntă cu o diminuare substanțială a bugetelor locale care conduce la imposibilitatea asigurării cheltuielilor de funcționare ale primăriei (salarii, iluminat, telefonie, e.t.c.), de finanțare a instituțiilor publice (învățământ, poliție locală, obiective culturale e.t.c.), plata furnizorilor de bunuri și servicii, precum și continuarea unor proiecte care se aflau în derulare„, se arată în Nota de fundamentare a alocărilor financare.
În județul Giurgiu, primarii PSD și ALDE racolați de PNL au primit de 3 ori mai mulți bani de la Guvern.
Coloratura politică a celor 54 de primării din Giurgiu, după alegerile locale din 2016, a fost următoarea: 45 de primării au fost câștigate de candidații PSD, 6 primari aleși au fost din PNL, în timp ce ALDE a avut 3 primari.
Potrivit listelor de candidați pentru alegerile locale din 27 septembrie, toți cei 3 primari ALDE au schimbat acum partidul și și-au depus candidatura din partea PNL. De asemenea, 22 de primari PSD au trecut la PNL.
Primarii PSD și ALDE care trecut la PNL au primit între 740.000 de lei și 860.000 de lei. Ceilalți primari au primit câte 250.000 de lei.
Primari ALDE trecuți la PNL:
Vanatorii Mici 810.000 lei – Aurelian Simion
MALU 765.000 lei – Mirel Jantea
DAIA 860.000 lei – Adrian Florin Șerban
Primari PSD trecuți la PNL:
SCHITU 740.000 lei – Ionel Pașol
ROATA DE JOS 850.000 lei – Marin Ghidănac
RĂSUCENI 760.000 lei – Costel Spălatu
PUTINEIU 750.000 lei – Gheorghe Breazu
PRUNDU 840.000 – Cătălin Corbea
MIHAI BRAVU 790.000 lei -Ion Nițu
LETCA NOUĂ 790.000 lei -Marian Negru
JOIŢA 680.000 lei – Constantin Tănase
IEPUREȘTI 790.000 lei – Costin Laurențiu Ceaușu
HOTARELE 740.000 lei – Silvian Manea
GRĂDINARI 760.000 lei – Florea Tudor
GOSTINU 715.000 lei – Dumitru Văcaru
GOGOŞARI 825.000 lei – Dănuț Daia
GHIMPAŢI 870.000 lei – Constantin Cărăpănceanu
GĂISENI 820.000 lei – Gheorghe Manea
CREVEDIA MARE 750.000 lei – Elena Vasilică
COMANA 860.000 lei – Aurel Florian Enache
COLIBAȘI 795.000 lei – Constantin Stoica
CLEJANI 780.000 lei – Florin Nidelea
BULBUCATA 710.000 lei – Lucia Andrei
BĂNEASA 810.000 lei – Ion Viorel Rotaru
ADUNAŢII-COPĂCENI 805.000 lei – Daniel Cezar Rusu
”Este o alocare care nu discriminează în niciun fel, o alocare echilibrată la nivelul judeţelor din România în funcţie de mărimea acestora şi pentru acoperirea cheltuielilor atât pentru începerea anului şcolar – aşa cum am observat cu toţii sunt numeroase achiziţii pe care primăriile trebuie să le facă în acest moment, fie că vorbim de tablete, laptopuri, materiale sanitare, achiziţii care ulterior pot fi decontate din fonduri europene, în acest sens Guvernul a adoptat deja decontarea a 175 de milioane de euro din fonduri europene a acestor achiziţii. De asemenea, este nevoie pentru unele unităţi administrativ-teritoriale pentru acoperirea cheltuielilor efectuate în această perioadă atât ca efect al carantinării şi izolării unor persoane la domiciliu – au fost numeroase cheltuieli efectuate în această perioadă ca urmare a pandemiei de coronavirus şi care au secătuit bugetele multor unităţi administrativ-teritoriale şi, în absenţa unor măsuri de intervenţie din partea Guvernului, acestea ar fi în imposibilitatea de a-şi continua funcţionarea în perioada următoare„, a explicat șeful Cancelariei Premierului, Ionel Dancă, joi seară.