Medicul Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a declarat, miercuri, că 43 de pacienţi infectaţi cu COVID-19 au ajuns la Terapie Intensivă în ultimele 24 de ore, iar în toată ţara sunt ocupate aproape 500 de paturi destinate patologiei specifice noului coronavirus.
Raed Arafat a atras atenţia că există în continuare capacitate, însă autorităţile iau măsuri pentru a asigura necesarul de paturi, în cazul în car va creşte numărul pacienţilor care au nevoie de îngrijire în secţii ATI.
”Din fericire, impactul nu e unul major, care să necesite paturi şi capacităţi suplimentare. (…) Astăzi am depăşit 500 de cazuri în secţiile de terapie intensivă, dar capacitate pentru preluare încă există. Monitorizăm foarte atent acest lucru (…).
Cu cât creşte numărul cazurilor pozitive, există posibilitatea să crească şi numărul cazurilor din terapie intensivă în continuare. (…) Astăzi am avut 43 de pacienţi noi în terapie intensivă. Sunt zile în care avem doi pacienţi noi în terapie intensivă sau sunt zile în care avem 20 sau 30, dar astăzi am avut 43. (…) Dacă va continua impactul pe terapie intensivă (…), normal că ăsta e un semnal de alarmă că există un impact serios, mai ales că avem persoane nevaccinate vulnerabile. Nu toate formele sunt cauzate de Omicron, sunt şi forme cauzate de Delta. (…)
Rolul nostru este să ne pregătim să creştem capacitatea, dacă este nevoie, în continuu”, a spus Raed Arafat într-o conferinţă susţinută la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Prahova.
Şeful DSU a amintit că 43 de bolnavi diagnosticaţi cu infecţia provocată de SARS-CoV-2 au ajuns, în ultimele 24 de ore, la terapie intensivă.
”Cu cât creşte numărul cazurilor pozitive, există posibilitatea să crească şi numărul cazurilor din terapie intensivă în continuare. Până ieri am avut dublarea de la 8.000 la 16.000, astăzi suntem tot pe la 16.000. Dar astăzi am avut 43 de pacienţi noi internaţi la terapie intensivă, deci depinde; sunt zile în care avem doi pacienţi noi în terapie intensivă, sau unu, sunt zile în care avem 20 sau 30, dar astăzi am avut 43. Să vedem cum va fi situaţia în următoarele zile.
Dacă va continua impactul pe terapie intensivă să se interneze un număr mare de pacienţi zilnic, normal că ăsta este un semnal de alarmă că există un impact serios, mai ales că avem persoane care sunt nevaccinate, vulnerabile, nu toate formele sunt cauzate de Omicron, sunt şi forme cauzate de Delta care ştim că are un impact şi duce bolnavul care este nevaccinat sau cu vulnerabilităţi şi comorbidităţi îl duce către terapie intensivă, aşa că rolul nostru este să ne pregătim să creştem capacitatea, dacă este nevoie, încontinuu”, a adăugat şeful DSU.
Europarlamentarul ”liberal”, Rareş Bogdan, ar vrea remanierea lui Alexandru Rafila, din funcţia de ministru al Sănătăţii, pe fondul tensiunilor care a avut loc recent în coliţia PNL – PSD – UDMR. Prim-vicepreşedintele PNL a subliniat că este nevoie de o „discuţie serioasă” deoarece „nu demiți un om pentru o declarație”.
Rareş Bogdan a reacţionat, în condiţiile în care Florin Cîţu, preşedintele PNL, l-a criticat pe Alexandru, dând de înţeles că decizia renunţării la certificatul verde i-a aparţinut lui Alexandru Rafila. Mai mult, europarlamentarul nu a ezitat să aducă în discuţie atacurile din coaliţie venite dinspre PSD.
”Ar fi trebuit să cerem remanierea lui Rafila. Dacă continuă, atunci va trebui să luăm o hotărâre, dar nu demiți un om pentru o declarație. Dar în schimb cred că e nevoie de o discuție serioasă.
Faptul că domnul Tudose a atacat un ministru al PNL în mod public a fost o chestiune nefirească și nu ajută la realizarea unui consens cu privire la buna guvernarea.
Dacă după un an de zile vom vedea că acest efort nu va ajunge să fie unul apreciat, nu va duce la nimic și guvernarea va bălti, atunci e absolut legitim să încercăm să găsim o altă formulă pentru că înseamnă că această formulă a fost făcută complet aiurea. Eu sper să nu avem această situație”, a declarat Rareş Bogdan.
Fost jurnalist, în prezent europarlamentar, Rareş Bogdan a recunoscut că a trăit ”din conflict” şi că ar găsi ”în fiecare oră” un motiv să atace pe cineva din PSD.
”Eu am trăit din conflict. Dacă ar trebui să am o retorică, aș găsi în fiecare oră motiv să atac pe cineva de la PSD, dar știu că românii nu asta vor. Vor să fie ajutați, nu mai vor circ. (…)
Dacă lucrurile continuă, va trebui să acționăm și extrem de brutal. Liderii să înțeleagă că nu e loc de bătălii de orgolii pentru că avem alte urgențe”, a mai precizat prim-vicepreşedintele PNL.
Rareş Bogdan, despre introducerea certificatului verde. ”Domnul Rafila a jucat cu ochii la sondaje și nu cu ochii la sănătatea românilor”.
”Certificatul verde. A fost o lipsă de hotărâre și din păcate mișcarea anti-vaccinistă care a avut între 14-17 procente a ajuns să contamineze tot mai mult și a reușit să cuprindă o masă mult mai mare. În momentul acesta sunt 52-48%. Deci e foarte complicat ca cineva să vină să își asume o astfel de acțiune pentru că timp de șase luni nu a existat hotărâre și cei care au tergiversat au ajuns să fie dominați. Acum e târziu. Nu fac altceva decât să enerveze pentru că nu au acționat când trebuia.
Electoratul PNL în noiembrie era de acord 80% cu certificatul verde, dar nu la locul de muncă. În cadrul electoratului USR- 88%, în cadrul electoratului PSD era de 50-52%. Iar domnul Rafila a jucat cu ochii la sondaje și nu cu ochii la sănătatea românilor”, a mai spus Rareş Bogdan.