Acasă Politic Amânarea amânării, ședința coaliției pe comasate care ar fi trebuit să aibă loc azi, a fost amânată cu scandal

Amânarea amânării, ședința coaliției pe comasate care ar fi trebuit să aibă loc azi, a fost amânată cu scandal

0
0
187

Şedinţa coaliţiei de guvenare a fost amânată de PSD din cauza declaraţiilor făcute de liberaliă. Când se vor întâlni liderii PSD și PNL pentru a discuta despre comasarea alegerilor.

Ședința coaliției, anunțată cu surle și trâmbițe, pe tema comasării alegerilor a fost amânată. Ședința era una crucială pentru coaliție, în timpul căreia ar fi trebuit discutate teme importante cu privire la viitorul coaliției dar și alegerilor din 2024.

Astăzi ar fi trebuit să aibă loc cea de-a patra rundă de negocieri privind comasarea alegerilor din acest an. Liderii Coaliției discută de mai bine de o lună posibilitatea comasării, motivând că ar reduce foarte mult cheltuielile. Părerile românilor despre această decizie sunt, însă, împărțite.

Până acum, PSD a cerut stabilirea unui calendar complet pentru toate cele patru rânduri de alegeri, în timp ce liberalii cer o înțelegere doar pe comasarea localelor cu europarlamentarele și o discuție după 9 iunie pe celelalte runde de alegeri. În plus, PNL își menține poziția și exclude posibilitatea de a avea un candidat comun la prezidențiale. Părerile românilor despre comasare sunt însă împărțite.

Şedinţa coaliţiei de guvernare în care urma să se ia deciziile privind comasarea alegerilor nu va mai avea loc.

Potrivit unor surse, social-democraţii le-ar fi transmis, în urmă cu scurt timp, liberalilor, că întâlnirea programată pentru ora 18.00 nu se mai ţine.

Şedinţa coaliţiei PSD-PNL, care ar fi trebuit să se desfăşoare începând cu ora 18.00 a fost amânat. Surse politice spun că social-democraţii sunt cei care au decis să amâne şedinţa, dat fiind faptul că au fost deranjaţi de declaraţiile făcute în spaţiul public de liderii PNL.

Ionuţ Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL, a declarat că „este foarte probabil să ajungem la soluția comasării alegerilor”.

În această săptămână, au avut loc două şedinţe ale coaliţiei de guvernare, iar cele două partide nu au reuşit să ajungă la o înţelegere, nici pe candidaţi comuni, nici pe comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale sau turul doi al alegerilor prezidenţiale cu alegerile parlamentare. Liberalii şi social-democraţii nu au ajuns la un consens, motiv pentru care, astăzi, ar fi trebuit să se întâlnească, dar PSD a decis să amâne şedinţa până, cel mai probabil, miercuri, având în vedere că Nicolae Ciucă, liderul PNL şi preşedintele Senatului, va fi luni şi marţi într-o vizită oficială la Madrid.

În acest moment, nu există o concluzie clară cu privire la data alegerilor, singura dată certă fiind 9 iunie 2024, atunci când au loc alegerile europarlamentare.

„În primul rând, putem trage o concluzie globală. După cum vedem din luările de poziţie ale opoziţiei şi din reacţii ale cetăţenilor, lumea nu priveşte cu ochi buni această tergiversare şi această discuţie, care, aparent, se află în afara agendei cetăţeneşti. Amândouă partidele vor avea de decontat prelungirea discuţiei, indiferent că vor hotărî că fac alegerile comasate sau nu.

În al doilea rând, rostul alegerilor comasate era utilizarea pentru primul şoc electoral a forţei celor două mari bazine de primari pe care le au cele două partide şi, pe cale de consecinţă, contracararea unui eventual succes, mai mare sau mai mic, al principalului partid de opoziţie, ne referim la AUR, dar şi la Forţa Dreptei, partidul care s-a făcut în jurul USR-ului”, a declarat Bogdan Teodorescu, analist politic.

Liderii PSD și PNL ar putea relua miercuri sau joi negocierea pe comasare, după ce ședința de astăzi a fost amânată. Între timp, în spațiul public, ies comunicatorii care-și aruncă săgeți otrăvite, departe de ideea unei coaliții. În condițiile date, orice decizie este posibilă.

Robert Sighiartău, vicepreședinte PNL, consideră că discuțiile amânate de la o zi la alta afectează credibilitatea coaliției, conform unei intervenții la Digi24. El a susținut că ”inclusiv președintele nostru, Nicolae Ciucă, a spus că dacă vineri, săptămâna aceasta, nu se ia o decizie, putem spune adio comasării”. ”Marcel Ciolacu de un an și jumătate se dorește a fi președintele României” spune Sighiartău care afirmă că de aici vine blocajul în coaliția de guvernare. ”PSD, prin comunicarea pe care o face, vrea să arunce PNL într-o lumină proastă” mai acuză liderul PNL. Robert Sighiartău consideră că Marcel Ciolacu nu va fi votat niciodată la președinție de votanții PNL.

Totodată, el afirmă că, de la început, liberalii au susținut comasarea în beneficiul electoratului. ”Nu trebuia legat de visul lui Marcel Ciolacu de a ajunge președinte” spune liberalul, care consideră că imaginea actuală nu dă bine în fața electoratului. Totodată, el afirmă că nu trebuie cedat în fața șantajului PSD.

Daniel Zamfir, deputat PSD, consideră că nu toată lumea aștepta ședința de la ora 18:00 a coaliției de guvernare pe ”comasate”, cum s-a exprimat acesta. Social-democratul afirmă că ”a devenit agasantă pentru toată lumea insistența cu care colegii de guvernare vor să discutăm despre comasate”. ”Pentru PSD chiar nu e o prioritate comasarea alegerilor locale cu parlamentarele, vă spun sincer, chiar nu este” susține Daniel Zamfir. ”Ciolacu le-a spus, dom`ne, vreți să discutăm de un calendar, pe tot anul? Hai să discutăm” continuă social-democratul, care-l acuză pe Sighiartău că ”e în opoziție cu propriul președinte de partid, nu e ascultat de nimeni în partid”. Liberalul ar vorbi în nume propriu, spune Daniel Zamfir. ”Toate speculațiile că Marcel Ciolacu se vrea președinte vin din zona celor care nu au participat la discuții, ca atare, nu le-aș lua în serios” a insistat social-democratul, la Digi24, susținând că se dorește doar o ”comasare pe întregul an”. ”Nu arde nimic din punctul de vedere al PSD” întărește Zamfir. De altfel, el susține că astăzi nu a fost o ședință programată, ci doar o discuție de vineri să se întâlnească duminică.

Robert Sighiartău a intervenit și a susținut că Daniel Zamfir citește comunicarea de partid: ”Domnul inginer știe numai a citi”, ceea ce l-a aprins pe Daniel Zamfir care i-a spus: ”Sunteți un paria! N-am ce să vă spun, că eu nu primesc punctaje din partid. Nu-și permite să mă jignească. Cu jigniri nu merge. Cereți-vă scuze, că nu știu dacă știți să citiți sau nu, dar până la urmă eu am făcut ceva în politică, dvs. aveți IFN și vă umpleți de bani de spinarea oamenilor necăjiți, până una alta e o diferență între noi”.

Mai târziu, a intervenit și purtătorul de cuvânt al PNL, care a spus că încă mai e timp pentru a fi luată decizia privind comasarea alegerilor.

”Într-un proces accelerat, pe repede-nainte, ar mai fi timp” spune Ionuț Stroe, despre calendarul alegerilor în contextul negocierilor din coaliție pe comasare. Conform acestuia, guvernarea sau funcționarea coaliției n-ar trebui să depindă de alegeri.

În cazul în care nu se va ajunge la nicio înțelegere, atunci alegerile vor fi organizate potrivit calendarului stabilit.

”Liberalii” pledează pentru unificarea proceselor electorale.

PNL argumentează că desfășurarea simultană a alegerilor locale și europarlamentare va stimula participarea electorală și va conferi o reprezentativitate mai solidă pentru delegații României în Parlamentul European, aceste alegeri fiind tradițional mai puțin atrăgătoare pentru alegători.

Liberalii propun, de asemenea, ca alegerile parlamentare să fie sincronizate cu unul dintre tururile alegerilor prezidențiale.

Printre avantajele aduse de unificarea alegerilor, liberalii subliniază reducerea costurilor bugetare și faptul că Guvernul ar dispune de mai mult timp pentru implementarea politicilor publice, evitându-se astfel prelungirea perioadelor de campanie electorală.

Cu toate acestea, durata prelungită a negocierilor i-a determinat pe liberali să concluzioneze că s-a pierdut prea mult timp discutând despre acest subiect și că este necesară o decizie rapidă, pentru a permite coaliției să se concentreze pe alte probleme urgente.

PNL exclude categoric ideea de a sprijini un candidat PSD la prezidențiale în schimbul unificării alegerilor.

Poziția PSD este una de precauție, fără o respingere totală a ideii de unificare a alegerilor.

Marcel Ciolacu, liderul PSD și premier, a exprimat dorința de a ajunge la un acord cu PNL pentru întregul ciclu electoral, nu doar pentru data de 9 iunie.

Ionuț Pucheanu, vicepreședintele PSD, a menționat că „nu este probabil” ca alegerile să fie unificate din diverse motive, precizând că negocierile vizează un spectru mai larg de colaborări, inclusiv la nivelul administrației locale.

Mihai Fifor, senator PSD, a descris unificarea alegerilor ca fiind o obsesie a PNL, indicând că PSD nu insistă pentru o astfel de măsură. Aceeași opinie a fost exprimată și de Marcel Ciolacu, care a subliniat că unificarea alegerilor nu este o prioritate pentru cetățeni.

Cu toate acestea, Ciolacu a remarcat că unificarea alegerilor este o practică democratică, deja adoptată de alte state membre ale Uniunii Europene.

Alfred Simonis, președintele interimar al Camerei Deputaților din partea PSD, a reamintit că alegerile parlamentare și prezidențiale au fost unificate în 2004, subliniind astfel precedentele pentru o astfel de practică.

PNL și PSD sunt îndemnate să ajungă rapid la o concluzie, având în vedere că Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a informat că 12 martie reprezintă termenul limită pentru inițierea procedurilor electorale europarlamentare.

Încarcă mai mult
Load More In Politic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

Prima victimă a tsunamiului electoral, ”Ostașul” Nicolae Ciucă nu a mai aşteptat dimineaţa şi şi-a dat demisia de la șefia PNL, se pregătește un interimar

Facebook 130 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Prima victimă a tsunamiului electo…