Cum ne spuneau ipocrit și bălos, așa prin Noiembrie, la începutul primului mandat al guvernului Orban, că România trebuie neapărat ”depesedizată”, și ne povestea Ludovic Orban văicărit cum făcea ”febră musculară ”semnând atâtea demiteri din rândul aparatului de stat al ”ciumei roșii”, ca acum să constatăm de fapt că mai apoi a mai făcut încă o dată febră musculară, de la atâtea numiri în funcții, pe posturi bine remunerate, al aparatului de partid al ”ciumei galbene”, ca să păstrăm proporțiile!
O promisiune a premierului Ludovic Orban de la începutul mandatului: ”Să terminăm cu pilăraia şi nepotismul”, este contrazisă flagrant de realitatea din două instituții esențiale pentru piața financiară. De la vârf și până la Filialele din Craiova, Sfântu Gheorghe sau Focșani, ambele instituții aflate în subordinea Ministerului de Finanțe au devenit baze ale clientelismului politic liberal, printre cei propulsați în funcții aflându-se și reprezentanți din partidele aliate.
Premierul Ludovic Orban a depus jurământul de învestitură pe 4 noiembrie 2019. Începând cu luna decembrie 2019, în Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii și în Fondul Român de Contragarantare, la nivel central și local, au fost numiți, în diverse funcții (membri în Consilii de Administrație, președinți de Consilii de Administrație, membri Consiliul de Supraveghere, membri Directorat) 19 persoane care fac parte din PNL sau din formațiuni aliate ale acestuia. Cei mai mulți dintre cei numiți au mandate de 4 luni, care pot fi prelungite până la 6 luni.
Iată lista acestora:
1. Sorin Alexandru Afloarei (30 de ani, PNL Iași, consilier județean, finul ministrului Mediului, liberalul Costel Alexe). Membru în Consiliului de Administrație al Filialei FNGCIMM Focșani. 2.300 de lei net/lunar. După venirea liberalilor la guvernare, a câștigat un concurs pentru un post foarte bine plătit, de economist, la ANCOM Iași.
2. Gheorghe Pecingină (42 de ani, vicepreședinte PNL Gorj). Membru al Consiliului de Administrație al FNGCIMM la nivel central. Indemnizație lunară brută de 12.062 lei. Anterior a fost numit secretar de stat în Ministerul de Finanțe.
3. Alexandru Ștefan Părduț (32 de ani, Președinte TNL Vâlcea, Consilier Județean Vâlcea, Vicepreședinte TNL România). Administrator executiv Filiala FNGCIMM Craiova. Remunerație lunară 15.870 lei/brut.
4. Alexandru Florian Gătejescu (43 de ani, PNL Dolj). Președinte Consiliul de Administrație la Filiala FNGCIMM Craiova. Remunerație lunară 2.500 de lei net.
Alexandru Florian Gătejescu, despre cum a ajuns la FNGCIMM și dacă a contat faptul că partidul său se află la Putere: ”Am experiență în avocatură. Am fost la București și am fost acceptat de directorul Fondului. Nu știu exact”
5. Robert Eugeniu Ciocioi (41 de ani, vicepreședinte PNL Gorj). Membru Consiliul de Administrație Filiala FNGCIMM Craiova. Remunerație lunară 2.500 de lei net.
6. Ioana Gabriela Ciobanu (30 de ani, consilier personal al ministrului de Finanțe Florin Cîțu, foto jos). Este membru în Consiliul de Administrație la Filiala FNGCIMM Focșani. Indemnizație netă 2.300 lei lunar. În timpul documentării acestui articol, după ce am contactat-o, și-a închis contul de Facebook în care distribuia intens materiale despre șeful ei.
7. Brândușa Nicoleta Miron (51 de ani, director comunicare PNL 2005-2010, în prezent expert relații publice PNL). Membru în Consiliul de Administrație la Filiala FNGCIMM Sfântu Gheorghe. Indemnizație netă 2.300 lei lunar.
8. Lucian Jugrin (36 de ani, PNL Iași). Până de curând consilier local Municipiul Iași; conform presei locale a îndeplinit și funcția de șofer al ministrului Mediului, Costel Alexe, șeful său din Organizația Iași. Președinte Consiliul de Administrație la Filiala FNGCIMM Sfântu Gheorghe. Indemnizație lunară netă 2.300 lei lunar. Nu a răspuns apelurilor telefonice.
9. Cristian Cosmin (44 de ani, vicepreședinte PNL Sector 5 București). Director general adjunct al FNGCIMM la nivel central.
10. Dumitru Nancu (41 de ani, ALDE), director general FNGCIMM la nivel central.
11. Ovidiu Ioan Silaghi (58 de ani, ALDE). Membru al Consiliului de Administrație al FNGCIMM la nivel central. Indemnizație lunară brută de 12.062 lei. A ocupat aceeași funcție în guvernarea PSD, partidul său fiind aliat al acestuia la acel moment.
12. Cristian Tudor Băcanu (36 de ani, președinte Comisia Juridică PNL). Membru al Consiliului de Administrație al FNGCIMM la nivel central. Indemnizație lunară brută de 12.062 lei.
13. Alin Văleanu (44 de ani, PNL Buzău), președinte interimar Consiliul de Supraveghere FRC. Venit 18.900 lei brut lunar.
14. Andrei Badiu (33 de ani, PNL Sector 6) Membru Consiliul de Supraveghere FRC. Venit 12.600 lei brut lunar. Recent, Andrei Badiu (foto jos) a fost numit și membru în Consiliul de Administrație de la Teletrans SA, filială a firmei de stat Translectrica.
15. Cristian Petrescu (49 de ani, PMP). Membru Consiliul de Supraveghere FRC. Venit 12.600 lei brut lunar.
16. Bogdan Nicolae Glăvan (43 de ani, PNL București, consilier economic al președintelui PNL, Ludovic Orban). Președinte directorat FRC, 26.400 lei brut lunar. Tot pe filieră politică, Glăvan a fost numit în Consiliul de Administrație de la Loteria Română.
17. Flavia Anghel (46 de ani, asociată într-o firmă cu Bogdan Glăvan). Membru Directorat FRC. 25.200 lei brut lunar.
18. Cristian Valeriu Păun (45 de ani, PNL București, și el consilier economic al președintelui PNL, Ludovic Orban). Președinte Consiliul de Administrație FNGCIMM la nivel central. Indemnizație lunară brută de 12.062 lei.
O anchetă g4media