Chiar dacă România e lovită de stihii și de viituri încă din luna Mai, guvernul PNL-Iohannis-Orban a descoperit subit că rămân fără țară și fără votanți, pentru că ne ia viitura pe toți.
Concentrați pe dileala și manipularea numită ”Covid-19”, focusați pe cum să tragă cel mai mult foloasele politice, ocupați cu manipulările de zi cu zi, de cum să păstreze cât mai mult aparențele și puterea, ocupați cu achiziționarea de măști fără licitații, ocupați cu împrumuturile la dobânzi exorbitante, ocupați cu tăierea de alocații și de pensii, ocupați cu fumangeala și beușagul, acolo unde noi încă nu avem voie să mergem la un restaurant, ocupați cu organizarea de paranghelii și zile onomastice, ocupați să dea încă vina pe ”greaua moștenire” și să înjure PSD-ul, ocupați să depesedizeze România doar ca să o penelizeze, ocupați să își numească în funcții bănoase, neamurile și apropiații, ocupați să fie mai atenți la interese străine decât la interesul propriului popor, ocupați să fie duplicitari și ipocriți, ocupați să propună și să propună legi cretine și ceconstituționale și în principiu prea ocupați pentru aspectele cu adevărat importante, ”liberalii” au pierdut din vedere că ”România lui, România Normală” se scufundă luată de viituri.
Nici măcar ticălosul PDL și infamul Petrov zis și Băsescu cu al lui guvern Boc, nu și-a permis să își bată joc, să ignore și nesocotească evenimentele catastrofice ce s-au năpostit peste țară. Așa cum era el Băsescu din topor, chiar și când trântea cu mâna amenințător de casa acelui om amărât, așa cum era el, își trăgea căciula, tricoul albastru și cizmele de cauciuc și mergea, ba la inundații, ba la alunecările de teren de pe Valea Altului, hăhăind, nehăhăind, mergea.
Ce face Klaus Iohannis? Iasă proțăpit în costumul traforat pe prețioasa-i și augusta-i făptură, să ne citească de pe prompter cum ”să fim vigilenți și pre cauți” ca să nu ne ia viitura. Da poate ajunge și îi ia și pe ei viitura electorală. Nimeni nu e pe eternitate pe funcție, nici măcar faraonii nu erau.
Dar dacă am fi avut încă guvernul PSD la conducerea țării și și-ar fi adus aminte după două săptămâni că trebuie măcar să pomenească ceva despre ploi, inundații, viituri și sate întregi distruse, cam cum ar fi funcționat bine cunoscuta vigilență a poporului român când e vorba de ”Ciuma Roșie” și care acum zace în noroiul viiturii neamului românesc!? Putem doar să ne imaginăm!
Premierul Ludovic Orban a declarat miercuri, după ce a participat la Ministerul Afacerilor Interne la o şedinţă de lucru pentru evaluarea pagubelor produse de inundaţii, că riscul cel mai mare în perioada imediat următoare este pe râul Prut, zonă unde va intra în ţară o viitură din Ucraina, conform Agerpres.
„Am făcut o analiză a riscurilor care există în perioada imediat următoare şi, evident, am stabilit care sunt toate măsurile care trebuie luate. În primul rând, legat de riscurile care există de apariţie a unor inundaţii, riscul cel mai mare îl avem pe Prut, unde urmează să intre în ţară viitura care vine dinspre Ucraina, unde există o mobilizare foarte mare din partea echipelor de la IGSU şi a celorlalte forţe implicate de la MAI, evident echipele de la Apele Române, care au luat un set de măsuri pentru a preveni eventuale riscuri. Riscul cel mai mare este în amonte de barajul de la Stânca Costeşti, care poate prelua cantitatea de apă estimată, în special în două localităţi, unde s-au luat măsurile pentru a încerca să prevenim inundaţiile şi unde, în mod evident, urmează să fie evacuate persoanele care sunt expuse riscului„, a spus premierul, la finalul şedinţei.
Orban a precizat că au fost evacuate 252 de persoane, explicând că există riscul unor inundaţii şi în alte zone din nordul Moldovei.
„Până în prezent, au fost 252 de persoane care au fost evacuate sau salvate din calea viiturilor. Trebuie să spun că, exceptând riscul care există pe Prut, există riscuri şi în alte zone, dar sunt foarte greu de anticipat locurile unde se pot produce, pentru că, din cauza unor fenomene de instabilitate meteo, precipitaţii foarte abundente, cu o cantitate de până la 80 de litri, se pot crea local, pe anumite pârâuri, inundaţii. Este important că tendinţa va fi, în nordul Moldovei, începând de mâine, să se reducă instabilitatea atmosferică şi riscul de precipitaţii cu căderi foarte abundente de apă„, a explicat premierul.
Ludovic Orban a adăugat că a fost luată măsura de constituire la nivelul prefecturilor a comisiilor de evaluare a pagubelor produse de inundaţii, pentru a se interveni cât mai repede cu fonduri pentru reparaţii şi despăgubirea oamenilor ale căror proprietăţi au fost afectate, subliniind că Guvernul poate apela şi la fonduri europene în aceste cazuri.
Premierul a anunţat că Guvernul are la fondul de rezervă suma de 1,4 miliarde lei.
Întrebat ce se întâmplă cu oamenii care nu au casele asigurate, prim-ministrul a spus: „Ştiţi foarte bine că întotdeauna am găsit soluţii pentru a nu lăsa oamenii la necaz. Ne-am mobilizat şi am căutat să nu lăsăm oamenii fără acoperiş deasupra capului. Vom interveni. De exemplu, în Aiud sunt trei case avariate, cu siguranţă reparaţiile lor vor fi susţinute”.