Procurorii cer pedeapsa maximă pentru Elena Udrea în dosarul în care este acuzată de corupție. Este vorba despre același dosar în care este judecată și Ioana Băsescu în care acuzațiile procurorilor se referă la finanțarea ilegală a campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale de acum 12 ani.
Elena Udrea a ieșit din carantină la timp pentru a lua parte la ultimul termen din acest dosar. Cel mai probabil, peste două săptămâni magistrații Curții de Apel din București vor da decizia în acest dosar, o decizie care nu este definitivă.
Procurorii de la Direcția Națională Anticorupție au citit în sala de judecată rechizitoriul și, mai mult decât atât, au cerut pedepsele pentru Elena Udrea și pentru Ioana Băsescu. Legea penală mai favorabilă ar fi legea veche și pedepse orientate spre maxim atât pentru Elena Udrea, cât și pentru Ioana Băsescu.
„A incercat să denatureze adevarul tot timpul și să arate că ea colaborează cu judecătorul cauzei. Nu și-a adus aminte sau nu o mai ajută memoria. Și starea emoțională a incercat s-o scoată în evidență. A arătat că nu înțelege ce se întâmplă cu ea. (…) Cerem pentru Elena Udrea, 3-12 ani limitele pedepsei. Dozarea pedepsei trebuie să fie corespunzătoare funcției pentru a atrage foloase necuvenite. Cerem maximul de pedeapsă„, a spus procurorul
Pentru fiica fostului președinte Traian Băsescu, procurorii cer o pedeapsă între 1 și 15 ani de închisoare cu executare pentru infracțiuni de delapidare iar pentru Elena Udrea, o pedeapsă cuprinsă între 1 și 12 ani de închisoare cu executare pentru mai multe infracțiuni, 6 fapte, printre care și spălare de bani.
Pe 24 mai 2017, DNA i-a trimis în judecată pe Elena Udrea, Ioana Băsescu și jurnalistul Dan Andronic, în dosarul privind finanțarea campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din 2009.
Procurorii susțin că, în cursul anului 2009, în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, au fost colectate sume de bani provenite din infracțiuni de corupție, delapidare și evaziune fiscală care au fost folosite, ulterior, pentru plata unor servicii prestate în campania electorală.
Elena Udrea a fost acuzată de DNA că, în calitate de ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului, având influență asupra factorilor de decizie din Ministerul Economiei și SC Hidroelectrica SA, a cerut unui om de afaceri, prin intermediar, suma de cinci milioane de dolari pentru a asigura firmei controlate de acesta derularea, în continuare, a contractului de vânzare – cumpărare de energie electrică cu SC Hidroelectrica SA.