Penala Clotilde Armand, inculpată în dosarul în care ANI a acuzat-o de incompatibilitate, se victimizează: ”Se pregătesc să mă trimită în judecată”.
Clotilde Armand a pierdut procesul împotriva ANI. Ea acuzase că judecătoarea inițială a fost schimbată fără niciun fel de motivare, după ce îi admisese toate cererile. ”Așa arată Justiția în epoca Ciolacu-Ciucă: dosarele cu miză sunt repartizate unor magistrați agreați”
Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a anunțat că este inculpată în dosarul său de incompatibilitate, până de curând având calitatea de suspectă. Mai mult, aceasta se așteaptă să fie trimisă în judecată până la alegerile locale, din 9 iunie.
Clotilde Armand a anunțat pe Facebook că noul judecător i-a respins contestația împotriva raportului ANI. Ea pierde astfel procesul prin care ceruse anularea raportului ANI, in care a fost declarata in incompatibilitate si conflict de interese.
”Nicio surpriză în minuta instanței – noul judecător – numit „noaptea, ca hoții” fără nicio motivare sau argument juridic – și-a îndeplinit misiunea pentru care a fost promovat la Curtea de Apel. A respins contestația mea împotriva raportului ANI. Voi contestă această decizie și voi face o plângere către Inspecția Judiciară pentru gravele abateri juridice de asta”, a scris Armand pe Facebook.
Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand (USR), acuză că judecătoarea din dosarul prin care solicită anularea raportului ANI tocmai a fost schimbată fără niciun fel de motivare, după ce a admis toate cererile sale. Clotilde Armand afirmă că „așa arată Justiția în epoca Ciolacu-Ciucă: dosarele cu miză sunt repartizate unor magistrați agreați”.
”Astăzi s-a întâmplat ceva miraculos în instanțele conduse de marionetele PNLPSD. Tocmai a fost schimbat judecătorul în dosarul prin care solicit anularea raportului ANI și cer sesizarea Curții Constituționale cu o excepție de neconstituționalitate. Schimbarea judecătoarei a fost făcută fără niciun fel de motivare, fără niciun argument. Brusc, o nouă judecătoare a preluat cazul și a respins cererea de a se pronunța pe sesizarea CCR și de a suspenda cauza până la soluționarea acesteia”, afirmă Clotilde Armand într-un comunicat remis presei luni.
Ea precizează că, până acum, fosta judecătoare a admis toate cererile sale și a administrat obiectiv toate probele. „Pare că n-a fost bine asta pentru Justiția epocii PNLPSD. A venit această nouă judecătoare promovată în luna decembrie 2023 și ne-a a hotărât să se pronunțe astăzi”, adaugă Armand.
Primarul Sectorului 1 menționează că este un întreg scandal în Justiție privind modul în care Colegiul de Conducere al Curții de Apel București (CAB) a schimbat completurile de judecată: „Magistrații care judecă dosare importante au fost schimbați, prin decizii arbitrare date de acest Colegiu, iar procesele au fost preluate de magistrați care fac parte din mișcarea anti-reformistă din Justiție. Este o secretomanie totală cu privire la aceste decizii date de Colegiul de Conducere al CAB, acestea nu sunt publice și nici măcar judecătorii de la CAB nu au acces la ele.”
Ea amintește cazul judecătorilor de la Secția Penală a Curții de Apel București care au soluționat dosarul fostului lider PSD Liviu Dragnea și care au fost schimbați peste noapte.
”Magistrații au contestat decizia prin care au fost scoți din proces și au reușit să suspende decizia administrativă dată de Colegiul de Conducere al CAB. Sistemul a reacționat imediat, unul dintre judecători este cercetat acum de Inspecția Judiciară.
Așa arată Justiția în epoca Ciolacu- Ciucă- dosarele cu miză sunt repartizate unor magistrați agreați, procurorii și judecătorii incomozi sunt hărțuiți de Inspecția Judiciară și excluși din magistratură de CSM. Am cerut motivarea secretă a acestei mutări ținute la secret și solicit recuzarea”, mai afirmă Clotilde Armand.
”Acum veți pricepe cum asemenea dosar penibil este pornit de la fostul primar PSD – folosind ANI condusă de fratele unui secretar de stat PSD – și a ajuns sa fie soluționat tot de PSD.
PS: Marcele, Nicule… se vede de pe Marte cât de disperați sunteți și cum încercați să ne opriți. Ați început o vânătoare împotriva mea, împotriva lui Vlad Voiculescu, împotriva Flaviei Boghiu și a celor care vă vor distruge tot sistemul vostru ticăloșit. Nu veți reuși nici de data asta. Eu încă vă aștept cu ceva mai serios. Amatorilor”, încheie primarul Sectorului 1.
”Să vă mai dau un exemplu despre reacția sistemului PNL PSD la anunțarea candidaturii mele. Probabil știți, sunt acuzată de fostul primar PSD (Diamante) că aş fi fost remunerată ilegal cu 2.500 euro într-un proiect european în care am implementat măsuri anticorupţie la Primăria Sectorului 1. Am respectat legea în cazul proiectului pe fonduri europene şi am contestat în instanţă raportul ANI”, a scris edilul de la Sectorul 1, Clotilde Armand.
”Apropos, în acelaşi timp în care au schimbat judecătorii, “Noaptea ca hoții!”, m-au sunat de la Parchetul Judecătoriei Sectorului 1 că se schimbă calitatea de suspect în inculpat (exact în timpul în care avocatul pleda în speța despre care v-am zis mai jos). Campania electorală începe mâine, iar Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au nevoie de știri cu primarii USR care să fie filmați în fața parchetelor și să fie atacați în prime-time de televiziunile de casă. Poate lumea nu vede ce dezastru economic patronează și ce tunuri financiare se dau în România. Oamenii nu mai pot fi mințiți cu astfel de montaje mediatice! Să vă spun ceva și despre modul profund defectuos în care s-a derulat ancheta. Nu am vrut să scriu nimic despre acest lucru, eram curioasă până unde vor merge”, a completat Clotilde Armand.
Reprezentanta USR mai subliniază că se așteaptă să fie trimisă în judecată până la alegerile locale. „Se pregătesc să termine rapid rechizitoriul și să mă trimită în judecată până pe 9 iunie. Oamenii nu mai pot fi mințiți cu astfel de montaje mediatice”, a completat Clotilde Armand.
Agenția Națională de Integritate o acuză pe Armand că s-a numit singură manager într-un proiect anticorupție finanțat din fonduri europene, în urma căruia ar fi câștigat aproape 19.000 de lei. ANI a sesizat parchetul.
Curtea de Apel Bucureşti a respins luni cererea primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, de anulare a raportului întocmit de Agenţia Naţională de Integritate, prin care a fost declarată în stare de incompatibilitate.
„Respinge ca neîntemeiată contestaţia, astfel cum a fost completată, formulată de către reclamanta Armand Clotilde – Marie – Brigitte în contradictoriu cu pârâta Agenţia Naţională de Integritate”, se arată în decizia instanţei, care nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs.
Pe de altă parte, judecătorii au admis o cerere depusă de avocaţii ei privind sesizarea Curţii Constituţionale cu privire la două excepţii de neconstituţionalitate, dar nu au fost de acord cu suspendarea procesului până la soluţionarea acestor excepţii.
De asemenea, magistraţii i-au respins lui Clotilde Armand o cerere de sesizare a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în vederea pronunţării unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea unor chestiuni de drept.
În noiembrie 2022, ANI a stabilit că primarul Clotilde Armand s-a aflat în conflict de interese şi incompatibilitate, în legătură cu numirea sa ca manager într-un proiect finanţat cu fonduri europene derulat de Primăria Sector 1.
Ulterior, Armand a solicitat în instanţă anularea raportului întocmit de ANI şi, în subsidiar, suspendarea acestui raport, până la soluţionarea pe fond a cererii sale.
Potrivit ANI, Clotilde Armand s-a aflat în conflict de interese, deoarece în exercitarea atribuţiilor de primar a semnat dispoziţiile prin care s-a numit pe sine manager al proiectului „Îmbunătăţirea capacităţii administrative locale privind dezvoltarea, implementarea şi promovarea măsurilor anticorupţie”, finanţat din fonduri europene şi care au produs un folos material pentru sine în cuantum de 18.720 lei, încălcând astfel prevederile art. 70, art. 71 şi art. 76 din Legea nr. 161/2003.
Cele cinci dispoziţii semnate reprezintă numirea în funcţia de manager de proiect, precum şi majorarea indemnizaţiei lunare cu până la 30%.
Clotilde Armand s-a aflat în stare de incompatibilitate începând cu data de 18 februarie 2022, data dispoziţiei privind numirea sa în acel proiect.
În acest caz, Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la existenţa indiciilor referitoare la săvârşirea de către Armand a infracţiunii de folosire a funcţiei pentru favorizarea unor persoane, întrucât, în exercitarea atribuţiilor de primar, respectiv în perioada februarie – august 2022, a semnat cinci dispoziţii care au condus la crearea unor venituri suplimentare pentru sine.
Pe 29 august 2023, Parchetul Judecătoriei Sectorului 1 a anunțat că Clotilde Armand este urmărită penal pentru infracțiunea de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane, în formă continuată.
În noiembrie 2022, ANI a anunțat că a constatat conflictul de interese în cazul lui Clotilde Armand, după ce aceasta a semnat dispozițiile prin care s-a numit pe sine manager al proiectului ”Îmbunătățirea capacității administrative locale privind dezvoltarea, implementarea și promovarea măsurilor anticorupție” finanțat din fonduri europene și care au produs un folos material pentru sine în cuantum de 18.720 de lei.
ANI susținea că cele 5 dispoziții semnate reprezintă numirea în funcția de manager de proiect, precum și majorarea indemnizației lunare, cu până la 30%.