Guvernul aprobă miercuri, pachetul de legi ale justiţie, premierul Nicolae Ciucă a declarat în deschiderea şedinţei, că procesul în care s-a derulat elaborarea acestui pachet de legi reprezintă un exemplu de maturitate şi respnsabilitate pentru toate instituţiile implicate.
Guvernul va dezbate şi aproba, miercuri, pachetul de legi ale Justiţiei, a anunţat premierul Nicolae Ciucă, care a subliniat că adoptarea acestor acte normative reprezintă un obiectiv asumat de România prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV).
”Este un demers care s-a derulat pe parcursul ultimelor luni şi s-a concretizat într-o activitate cât se poate de consistentă. Ştim cu toţii dezbaterile din ultimii ani care au generat opinii critice sau favorabile. Cred că modul în care s-a derulat elaborarea acestui pachet de legi reprezintă un exemplu de maturitate şi responsabilitate pentru toate instituţiile implicate. Este un obiectiv pe care noi l-am asumat atât prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, cât şi prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare. Cel important de subliniat cred că este faptul că, practic, prin aceste legi nu facem nimic altceva decât să asigurăm consolidarea independenţei Justiţiei şi, bineînţeles, garantarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor români”, a declarat Ciucă, la începutul şedinţei de Guvern.
Premierul a menţionat efortul făcut la nivelul Ministerului Justiţiei şi al celorlalte instituţii din sistem – CSM, ICCJ, PICCJ, DNA, DIICOT, implicate în elaborarea proiectelor legilor Justiţiei, precum şi al asociaţiilor de magistraţi.
Nu în ultimul rând, el şi-a exprimat speranţa că, odată finalizat demersul privind legile Justiţiei, ţara noastră va reuşi să iasă de sub monitorizarea MCV şi, totodată, să acceadă în Spaţiul Schengen.
Cele trei proiecte de legi ale Justiţiei sunt „garantul” independenţei procurorilor şi judecătorilor, a afirmat ministrul Cătălin Predoiu, în deschiderea şedinţei Cabinetului Ciucă.
”Legile Justiţiei – legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor, privind organizarea judiciară şi privind statutul CSM – sunt fundamentale pentru cariera judecătorilor şi procurorilor, funcţionalitatea instanţelor şi Parchetelor noastre, dar şi a CSM, garantul independenţei Justiţiei potrivit Constituţiei, după părerea mea, cea mai importată instituţie în această ‘constelaţie’ de instituţii care au atribuţii în sistemul judiciar. Aceste trei legi sunt fundamentale pentru Justiţie şi asta explică probabil şi dificultăţile din ultimii ani cu privire la cristalizarea unor proiecte care să îmbunătăţească şi dezbaterile aprinse care au însoţit întotdeauna discutarea proiectelor de modificare a Legilor Justiţiei”, a explicat Predoiu.
”Pe agenda ședinței de astăzi a Guvernului se află dezbaterea și aprobarea pachetului de legi ale justiției. Este un demers care s-a derulat pe parcursul ultimelor luni și s-a concretizat într-o activitate cât se poate de consistentă. Știm cu toții dezbaterile din ultimii ani care au generat atât opinii critice, cât și favorabile.
Cred că modul în care procesul în care s-a derulat elaborarea acestui pachet de legi reprezintă un exemplu de maturitate și responsabilitate pentru toate instituțiile implicate. Este un obiectiv pe care noi ni l-am asumat atât prin programul de redresare și reziliență, dar și prin mecanismul de cooperare și verificare și cred că cel mai important lucru de subliniat este faptul că prin aceste legi nu facem nimic altceva decât să asigurăm consolidarea independenței justiției și, bineînțeles, garantarea drepturilor și libertăților cetățenilor români.
Doresc să remarc efortul care s-a făcut la nivelul Ministerului Justiției și să îi mulțumesc domnului ministru,d ar și echipei dumnealui prezentă astăzi în sală. Doresc să mulțumesc tuturor instituțiilor care au contribuit la elaborarea acestui pachet de legi și la dezbaterea lor și mă refer la Consiliul Superior al Magistraturii, Înalta Curte de Casație și Justiție, Parchetul de pe lângă ÎCCJ, DNA, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizață și Terorism, asociațiile magistraților și societății civile, Consiliului Economic și Social și, nu în ultimul rând, Consiliului Legislativ. Le transmit mulțumirile personale tuturor“, a precizat premierul Ciucă.