Preşedintele Iohannis a semnat joi decretele de numire a procurorilor propuşi de ministrul Justiţiei în fruntea marilor parchete, în ciuda avizelor negative date de CSM şi a recomandărilor Comisiei Europene de a se ţine cont de acestea.
Preşedintele Klaus Iohannis i-a numit joi în funcţiile de procurori-şefi pe Gabriela Scutea la Parchetul General, pe Crin Bologa la Direcţia Naţională Anticorupţie şi pe Giorgiana Hosu la DIICOT.
Şeful statului a ignorat astfel avizele negative primite de Gabriela Scutea şi Giorgiana Hosu de la Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), asta deşi Comisia Europeană a subliniat în mod repetat în ultimele rapoarte MCV ca aceste avize să fie respectate.
De altfel, liderul USR, Dan Barna, a caracterizat decizia şefului statului drept ”dezamăgitoare” şi a spus că şeful statului trebuie să explice de ce a ales să nu respecte regulile pe care le-a impus PSD-ului. În replică, Ludovic Orban, a amintit că şi Laura Kovesi a avut aviz negativ din partea CSM-ului şi totuşi a fost numită în funcţia de procuror general al României pentru a doua oară.
Prezent la Bruxelles, şeful statului a susţinut că a ţinut cont de propunerile ministrului Justiţiei şi că avizul CSM i s-a părut ”uşor superficial”.
”Am avut, pe de o parte, propunerile ministrului, foarte bine motivate, iar pe de altă parte avizul CSM, uşor superficial. Am considerat propunerile ministrului corecte. S-a încheiat interimatul la marile parchete, care nu a permis procurorilor să-şi facă treaba aşa cum trebuie. Au fost trei candidaţi foarte buni, pe care mi-a făcut plăcere să-i numeasc pe funcţii”, a spus Iohannis.
Întrebat de jurnalişti cu privire la recomandarea MCV de a ţine cont de avizul CSM, şeful statului a precizat că a respectat această recomandare. ”Mi-am făcut timp. Am citit ce a scris CSM”, a spus el.
– Gabriela Scutea, numita in functia de procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ), pe o perioada de 3 ani;
– Crin-Nicu Bologa, numit in functia de procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), pe o perioada de 3 ani;
– Elena-Giorgiana Hosu, numita in functia de procuror sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), pe o perioada de 3 ani.
E bine totuși că a reușit să își facă timp să citească…! (n.r.)