Acasă Justiție Între starea de urgență și starea de alertă, urmează 3 zile de vid legislativ!?

Între starea de urgență și starea de alertă, urmează 3 zile de vid legislativ!?

0
0
811

După ce că guvernul PNL Orban, a tras de timp până în ultimul moment cu trimiterea în Parlament spre dezbatere și aprobare a proiectului stării de alertă și asta pe fondul haosului declarativ, a bâjbâielii și a incompetenței decizionale, după ce că actul normativ a ajuns să se întoarcă înapoi în comisii pentru a fi verificat din nou, pe motiv de către deputați, iar ca brambureala și prosteala să fie maximă, PNL a introdus un amendament la proiectul legii stării de alertă, care prevede intrarea în vigoare a noii legi imediat după publicarea în Monitorul Oficial, nu la trei după, așa cum scrie în Constituție.

Pentru că dacă președintele Iohannis nu se mai încurcă de Constituție pentru că evident îl încurcă, de ce nu ar face-o și PNL?! Liber la neconstituționalitate, să le iasă schema, în rest nu îi mai interesează nimic!

Comisia Juridică din Camera Deputaților a dat un raport favorabil pentru proiectul de lege privind starea de alertă, dar raportul conține și un amendament neconstituțional care prevede că legea intră în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial. În articolul 78 din Constituție scrie că o lege intră în vigoare la trei zile de la data publicării. Deputații recunosc că s-au forțat limitele constituționale și că acest articol va pica dacă urmează să fie contestat la Curtea Constituțională, dar permite aplicarea legii și în acest sfârșit de săptămână.

Amendamentul propus de Florin Roman (PNL), care nu a fost votat de celelalte partide, dar care au acceptat introducerea sa în raportul final al Comisiei juridce este o încercare de a fi evitat vidul legislativ de două zile, în cazul în care legea este promulgată și publicată în Monitorul Oficial în aceeași zi. Articolul respectiv vulnerabilizează măsurile și restricțiile impuse de starea de alertă, pentru că, nerespectându-se termenul de trei zile de la publicare la intrarea în vigoare dă cale liberă contestării sale la CCR. Dacă nu este contestat de partide, poate fi contestat de CCR sau de alte persoane fizice.

Amendamentul a fost votat de PNL, în timp ce UDMR și USR s-au abținut de la vot. Reprezentanții PSD nu au votat acest amendament, considerând că acesta este neconstituțional. Social-democrații le-au reamintit colegilor de la PNL că președintele Iohannis a contestat luni la Curtea Constituțională o lege invocând nerespectarea articolul 78 din Constituție. Raportul final a fost votat însă și de social-democrați, chiar dacă amendamentul a fost menținut.

De asemenea, deputații juriști au reintrodus în legea privind starea de alertă amenzile, după ce fuseseră eliminate ieri în Senat, la propunerea PSD, după ce Curtea Constituțională a admis că restrângerea de drepturi și libertăți pe timpul stării de alertă pot fi adoptate prin lege.

Dezbaterea și votul final privind starea de alertă urmează să aibă loc astăzi în Camera Deputaților.

Fostul judecător CCR, Toni Greblă, spune că românii vor beneficia în weekend de un vid legislativ, între finalul stării de urgență și intrarea în vigoare a stării de alertă, astfel că în weekend nu vom putea fi amendați.

Fostul judecător al CCR Toni Greblă a făcut miercuri un anunț incredibil! Se pare că în weekend am putea avea un vid legislativ deoarece legea privind starea de alertă ar putea fi adoptată abia luni. Acesta spune că posibilităţile forţelor de ordine de a interveni dacă nu sunt respectate măsurile de protecţie sunt extrem de limitate.

Nu se pot da amenzi în weekend

În weekend-ul care urmează, adică 16-17 mai, autorităţile nu au decât să se bazeze pe seriozitatea românilor că o să păstreze măsurile de prevenire a răspândirii coronavirusului. Asta pentru că sunt mari şanse ca sfârșitul de săptămână să fie unul fără restricţii, deoarece legea privind starea de alertă ar putea să nu intre în vigoare.

Din păcate, vom avea un vid legislativ în acest weekend. Sigur că posibilităţile de a interveni în forţă, de coerciţie, sunt foarte limitate”, a declarat fostul judecător CCR Toni Greblă.

În aceste condiţii, şefii Guvernului se aşteaptă ca oamenii să dea dovadă de responsabilitate, mai spune Toni Greblă.

Am atras atenţia încă de acum două săptămâni, înainte să ajungem în această situaţie, prin faptul că Guvernul nu s-a hotărât nici în ultimul moment ce fel de măsuri să ia. Şi în funcţie de măsură, trebuia să vadă ce stare va fi instaurată”, a mai explicat Toni Greblă.

Starea de urgenţă încetează din 15 mai, iar legea privind starea de alertă ar putea intra în vigoare abia luni. Legile intră în vigoare abia după 3 zile de la data publicării în Monitorul Oficial. Termenul de trei zile se calculează pe zile calendaristice, începând cu data publicării şi expiră la ora 24:00 a celei de-a treia zi.

Încarcă mai mult
Load More In Justiție
Comments are closed.

Vezi Și

Cu 24 de ore înainte de alegeri, folosind aceeași unealtă a sensibilizării, AUR țipă că, se ”pregăteşte o fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale”

Facebook 37 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Cu 24 de ore înainte de alegeri, fo…