Senatul a adoptat luni, în plen, în calitate de for decizional, proiectul de lege al Guvernului privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ). Au fost înregistrate 86 de voturi „pentru”, 37 ‘împotrivă” şi o abţinere.
Proiectul de act normativ, iniţiat de Ministerul Justiţiei şi adoptat, pe 21 februarie, de Camera Deputaţilor, prevede că SIIJ se desfiinţează, iar competenţele sale vor fi preluate de Parchetele obişnuite, cauzele urmând să fie instrumentate de procurori anume desemnaţi.
„Cauzele aflate în curs de soluţionare la nivelul acestei secţii se vor transmite pe cale administrativă, în termen de 60 de zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a legii, prin grija Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Parchetelor competente, care vor continua soluţionarea acestora, urmând ca cele soluţionate, aflate în arhiva secţiei, să se transmită în termen de 180 de zile lucrătoare de la data de intrare în vigoare a legii„, prevede proiectul.
Proiectul de lege menţionează că posturile aflate în schema de funcţii şi de personal a Secţiei speciale la data intrării în vigoare a legii rămân în schema Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi vor fi preluate de Secţia de urmărire penală şi criminalistică.
Conform actului normativ, urmărirea penală se efectuează de procurori anume desemnaţi de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la propunerea plenului Consiliului Superior al Magistraturii, pentru o perioadă de patru ani, potrivit procedurii prevăzute, denumiţi „procurori anume desemnaţi„.
Plenul şi-a însuşit modificarea adoptată de Comisia juridică a Senatului, la propunerea membrilor PNL, PSD şi UDMR din comisie, amendamentul adoptat de Camera Deputaţilor, astfel că magistraţii asistenţi din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi Curţii Constituţionale vor fi eliminaţi din cuprinsul articolului care stabileşte că infracţiunile anumitor judecători şi procurori intră în competenţa Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Amendamentul adoptat de Senat prevede: „De la data intrării în vigoare a prezentei legi, sunt de competenţa Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi infracţiunile săvârşite de judecătorii şi procurorii, membri ai CSM, de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi de procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, de judecătorii de la Curţile de Apel şi Curtea Militară de Apel şi de procurorii de la Parchetele de pe lângă aceste instanţe, precum şi de judecătorii Curţii Constituţionale„.
USR a anunţat că va ataca la CCR proiectul de lege. „Senatorii USR au votat împotriva proiectului de lege al Guvernului care reînfiinţează, de fapt, activitatea SIIJ. De asemenea, USR va ataca la Curtea Constituţională acest proiect de lege”, a transmis formaţiunea.
”Plenul Senatului a dezbătut astăzi două proiecte de lege, cu acelaşi obiect: desfiinţarea SIIJ. În timp ce proiectul de lege depus de ministrul Justiţiei Stelian Ion, în februarie 2021 (L76/2021), conţinea o singură prevedere, respectiv desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, dosarele urmând să se reîntoarcă la DNA şi DIICOT, al doilea proiect de lege (L99/2022), depus în februarie 2022 de actualul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, prevedea desfiinţarea SIIJ şi preluarea dosarelor de către 42 de procurori de la mai multe parchete, numiţi direct, fără concurs, de plenul CSM”, a mai explicat formaţiune, acuzând că actualul proiect este „o reînfiinţare a SIIJ”.
Senatorii prezenţi în plen au votat proiectul de lege privind desfiinţarea SIIJ cu 60 ”pentru”. 34 de senatori au votat ”împotriva” şi un senator s-a abţinut de la vot.
În urma votului telefonic, în total, s-au înregistrat 86 de voturi ”pentru”, 37 de voturi ”contra” şi o abţinere.
Potrivit proiectului adoptat, magistraţii asistenţi din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi Curţii Constituţionale vor fi eliminaţi din cuprinsul articolului care stabileşte că infracţiunile anumitor judecători şi procurori intră în competenţa Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Membrii partidelor de coaliţie au votat ”pentru”, în timp ce Opoziţia s-a opus. Singurele modificări aduse proiectului de lege iniţiat de Guvern au fost prin amendamentele depuse de PSD. Mai precis, faptul că de competenţa Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ar fi şi infracţiunile săvârşite de judecătorii Curţii Constituţionale.
Cătălin Predoiu a subliniat, la dezbaterile organizate de senatori, miercuri, 23 februarie, faptul că proiectul este un compromis rezonabil între mai mulţi actori instituţionali. ”Am plecat de la ideea de a găsi o soluţie de compromis rezonabil care să desfiinţeze SIIJ-ul, obiectivul principal, şi să pună în loc un sistem funcţional, sprijinit“, a precizat Predoiu. Ministrul a adăugat că proiectul nu trebuie privit ”în niciun caz” ca o sancţiune la adresa DNA.
La rândul său, Corina Corbu, preşedinta Curţii Supreme, a punctat că judecătorii nu doresc să revină dosarele care îi vizează pe magistraţi în competenţa DNA pentru că ”există un trecut care nu a fost clarificat şi continuă să fie negat”.