Fostul edil ”liberal”, Nicolae Robu, a fost audiat la DNA. Fostul primar al Timișoarei, este suspect într-un dosar privind un duplex. Robu: ”Am fost ultracinstit”.
O autorizație de construire emisă prin încălcarea legii l-a adus în atenția procurorilor DNA pe fostul primar Nicolae Robu, alături de patru foști subordonați și de un arhitect.
Potrivit presei ocale, totul a început în 2018, când un timișorean a constatat că noua construcție de lângă casa sa de pe Strada Muncitorilor din cartierul Fratelia, care ar fi trebuit să fie un ”duplex cu două unități locative și două SAD-uri” s-a transformat treptat într-o clădire imensă, cu opt apartamente.
Timișoreanul s-a adresat funcționarilor primăriei, care s-au făcut că plouă, astfel că cetățeanul exasperat de ilegalitatea evidentă a mers în instanță, împreună cu o vecină.
Cei doi au obținut definitiv în instanță anularea autorizației de construire emisă prin încălcarea legii de funcționarii primăriei și în baza căreia investitorul imobiliar a ridicat clădirea în cauză. În cele din urmă, la finalul anului trecut, pe fir a intrat și DNA Timișoara, începând audierile. Acum, procurorul DNA responsabil de caz a dispus efectuarea urmăririi penale față de șase suspecți, nume importante din fost administrație, oameni care și-au pus semnătura pe autorizația de construire care s-a dovedit a fi ilegală.
Astfel, persoanele care au primit calitatea de suspecți sunt fostul primar Nicolae Robu, arhitectul-șef Sorin Ciurariu – acum în aceeași funcție la Primăria Arad, Simona Drăgoi – atunci secretar general interimar al primăriei, Gabriela Borcsi – atunci șef Serviciu Autorizări și Certificări în cadrul Direcției Generale de Urbanism și Lucreția Croitoru – consilier la Urbanism în 2018.
A șasea persoană căreia procurorul DNA i-a atribuit calitatea de suspect este arhitectul Miron Șuteu, cel care a întocmit documentația tehnică în vederea obținerii autorizației de construire și care acum este anchetat de procurorii anticorupție pentru presupusa săvârșire a infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Fostul primar din Timișoara Nicolae Robu are încă un dosar penal la DNA. Fostul edil a fost chemat în vineri dimineață la sediul direcției din oraș, unde a fost informat că este cercetat penal pentru corupție, în legătură cu o afacere imobiliară din oraș. Este vorba despre un bloc de locuințe autorizat inițial pentru două duplexuri, dar care până la urmă a ajuns să aibă opt apartamente. Nicolae Robu
DNA, comunicat oficial
”Ca răspuns la solicitările formulate de reprezentanți ai mass media, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timişoara au dispus efectuarea urmăririi penale față de suspecții:
ROBU NICOLAE, la data faptei primar al municipiului Timișoara,
CIURARIU EMILIAN-SORIN, la data faptei arhitect – șef al municipiului Timișoara,
BORCSI GABRIELA-VIOLETA, la data faptei șef serviciu în cadrul Direcției Generale de Urbanism și Dezvoltare Urbană,
CROITORU LUCREŢIA, la data faptei consilier în cadrul Direcției Generale de Urbanism și Dezvoltare Urbană, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2018, cu încălcarea prevederilor legale, suspecții Robu Nicolae, Ciurariu Emilian-Sorin, Borcsi Gabriela-Violeta și Croitoru Lucreţia, în calitățile menționate mai sus, împreună cu alți funcționari din cadrul primăriei municipiului Timișoara, ar fi emis o autorizație de construire a unui imobil cu nerespectarea condițiilor stipulate în certificatul de urbanism.
Prin emiterea acelei autorizaţii ar fi fost creat un prejudiciu persoanelor vătămate din dosar, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit beneficiarilor imobilului vizat de autorizația de construire.
Suspecților Robu Nicolae, Ciurariu Emilian-Sorin, Croitoru Lucreţia și Borcsi Gabriela-Violeta li s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.
În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.
Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.”
”Azi am fost chemat la DNA privitor la o autorizaţie de construcţie a unui duplex, emisă în 2018, ajunsă între timp anulată. Nu am dat nicio declaraţie, voi studia mai întâi dosarul cu pricina. În orice caz, consider ca ceva normal cercetarea în circumstanţele date, în vederea elucidărilor ce se impun. Nu-mi fac nicio grijă în ce mă priveşte, pentru că eu personal nu am comis nici pe această speţă şi nici pe altele nicio ilegalitate. Am fost permanent ultracorect şi ultracinstit”, a afirmat Nicolae Robu într-o postare pe pagina sa de Facebook.
”De altfel, fără aceste semnături, documentele nici nu ajungeau la mine la semnat, regula în acest sens la cabinetul meu fiind foarte strictă. Ar fi o imposibilitate ca primarul să verifice personal legalitatea şi conformitatea, pe de o parte pentru că nu are expertiză în toate domeniile de activitate ale unei primării, pe de altă parte pentru că şi dacă prin absurd ar avea, nu ar dispune de timpul fizic necesar. De aceea există un aparat de specialitate, format din sute de persoane la o primărie ca cea a Timişoarei. Primarul ar fi vinovat dacă un document semnat de el ar conţine o neregulă, dacă el ar fi cerut acea neregulă sau dacă i s-ar fi spus de ea, i s-ar fi propus să o accepte şi el ar fi acceptat-o. Altminteri, ce vină să aibă el?”, continuă Nicolae Robu.
Nicolae Robu mai subliniază că dat fiind anunţul său că va candida la alegerile din 2024 pentru un nou mandat de primar, dacă va fi reales, va demola „şi casa-bloc a doamnei Aida Szilagy (consilier USR, n.r.) şi orice alte construcţii ilegale, în ipoteza că aşa ceva ar mai exista, evident, nu abuziv, ci în condiţiile legii”.