Acasă Justiție DNA, dosar penal pentru modalitatea de achiziționare a dozelor de vaccin anti-Covid

DNA, dosar penal pentru modalitatea de achiziționare a dozelor de vaccin anti-Covid

0
0
595

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a înregistrat dosar penal pentru modalitatea de achiziţionare a dozelor de vaccinuri anti-Covid, de la declanşarea pandemiei până în prezent.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a anunțat că s-a înregistrat un dosar penal pentru modalitatea de achiziţionare a dozelor de vaccinuri anti-Covid19, de la declanşarea pandemiei până în prezent.

La momentul actual nicio persoană, sau instituție politică nu este considerată suspect sau inculpat, iar urmărirea penală se face in rem.

Pe rolul DNA a fost înregistrat un dosar penal având ca obiect modalitatea de achiziţionare a dozelor de vaccinuri anti-COVID19, de la declanşarea pandemiei până în prezent. Urmărirea penală se desfăşoară cu privire la faptă (“in rem”), respectiv abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul. Prin urmare, în acest moment, nicio persoană nu are calitatea de suspect sau inculpat”, a precizat, marţi, DNA.

Potrivit DNA, în această etapă a dosarului penal nu se formulează acuzaţii împotriva unei/unor persoane, ci doar crează contextul legal care permite strângerea de probe necesare pentru a evalua dacă s-a produs ori dacă nu s-a produs vreo faptă penală.

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a declarat în priința acestui subiect că că achiziția de vaccinuri anti-Covid-19 s-a desfășurat la fel ca în ca în restul statelor europene, după o procedură stabilită de Comisia Europeană.

Am văzut și eu azi în spațiul public acest tip de informație, dar nu știu, nu am date suplimentare. Cert este că, din ceea ce eu știu, la nivelul tuturor țărilor europene achiziția se supune procedurii întocmită și elaborată de Comisia Europeana”, a afirmat Gheorghiță.

Şeful DNA, Crin Bologa, refuză revocarea procurorului de şedinţă din dosarul Colectiv, după ce anterior măsura a fost solicitată de Secţia pentru Judecători a CSM.

Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, domnul Crin-Nicu Bologa, a analizat conținutul hotărârii amintite anterior și comportamentul doamnei procuror Melinda Diaconescu și a constatat că nu există motive pentru a dispune revocarea acesteia din cadrul Direcției Naționale Anticorupție. Mai mult, doamna procuror și-a îndeplinit atribuțiile de serviciu cu profesionalism, onestitate și curaj, în conformitate cu prevederile art. 67 Cod procedură penală și în virtutea independenței garantate de art. 67 alin. (1) și (2) din Legea nr. 304/2004.

Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, domnul Crin-Nicu Bologa, asigură cetățenii că procurorii Direcției își desfășoară activitatea, conform principiilor legalității, imparțialității și independenței în dispunerea soluțiilor și a concluziilor lor în fața instanței de judecată, în scopul aflării adevărului, apărării ordinii de drept, a drepturilor și libertăților cetățenilor.

De asemenea, conducerea Direcției Naționale Anticorupție asigură procurorii direcției de tot sprijinul instituțional permis de lege, care să le garanteze desfășurarea activității în condiții de legalitate, independență și profesionalism.

De altfel, doamna procuror Melinda Diaconescu a formulat o plângere prealabilă prin care solicită Secției pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii revocarea Hotărârii care o vizează și, de asemenea, a formulat o cerere pentru apărarea reputației profesionale și a independenței la Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, cu referire la conținutul hotărârii și a discuțiilor ce au avut loc la ședința Secției pentru judecători, aspecte preluate de mass media”, a transmis DNA.

Procurorul DNA a cerut recuzarea judecătorilor din dosarul Colectiv în contextul intenţiei completului de judecată de a schimba încadrarea juridică în cazul unor inculpaţi şi de a disjunge o parte din dosar. Cauza a fost separată, însă ca urmare a formării unui complet de divergenţă, dosarele au fost reunite. Următorul termen va avea loc pe 22 septembrie.

Încarcă mai mult
Load More In Justiție
Comments are closed.

Vezi Și

Cu 24 de ore înainte de alegeri, folosind aceeași unealtă a sensibilizării, AUR țipă că, se ”pregăteşte o fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale”

Facebook 37 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Cu 24 de ore înainte de alegeri, fo…