Acasă Justiție DNA a anunțat că, a deschis două dosare penale in rem pentru abuz în serviciu, în cazul exploziilor de la stația GPL din Crevedia

DNA a anunțat că, a deschis două dosare penale in rem pentru abuz în serviciu, în cazul exploziilor de la stația GPL din Crevedia

0
0
221

Direcția Națională Anticorupție a anunțat, luni, că s-a sesizat din oficiu și a deschis două dosare în legătură cu autorizarea stației GPL de la Crevedia. Dosarele sunt ”in rem”, în acest moment nicio persoană nu are calitatea de suspect.

Dosarele au ca obiect săvârșirea de către funcționari publici a unor presupuse infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, în legătură cu autorizarea stației GPL din localitatea Crevedia.

Unul dintre dosare i-ar viza pe angajații ISU care au făcut controlul la stația GPL în anul 2020.

Procurorii au început să ridice documente de la mai multe instituții: ISU, primărie, prefectură, Agenția Națională pentru Protecția Mediului, Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat (ISCIR), Registrul Comerțului, potrivit acelorași surse.

„Pe rolul Direcției Naționale Anticorupție au fost înregistrate două dosare penale, formate în urma sesizărilor din oficiu, având ca obiect săvârșirea de către funcționari publici a unor presupuse infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, în legătură cu autorizarea stației GPL din localitatea Crevedia, județul Dâmbovița, unde în cursul zilei de 26 august 2023 au avut loc două explozii.

Urmărirea penală se desfășoară cu privire la faptă (”in rem”), prin urmare, în acest moment, nicio persoană nu are calitatea de suspect sau inculpat.

Această etapă nu are caracterul formulării unor acuzații împotriva unei/unor persoane, ci are doar semnificația instituirii cadrului procesual care permite strângerea de probe necesare pentru a evalua dacă s-a produs ori dacă nu s-a produs vreo faptă ce ar intra sub incidență penală”, informează DNA, într-un comunicat.

Inițial, dosarul penal pentru a stabili cauzele exploziei a fost deschis de Parchetul Judecătoriei Răcari, ancheta fiind preluată apoi de Secţia de urmărire penală şi criminalistică a Parchetului Genereral.

Dosarul ”in rem” este instrumentat de către procurorul Marius Iacob, fostul adjunct al Laurei Coduței Kivesi, când aceasta conducea DNA, Iacob ocupându-se și de anchetele în cazul uciderii avocatei Elodia Ghinescu și al incendiilor de la Spitalul Județean din Piatra Neamț și de la maternitatea Giulești.

De asemenea,un al doilea dosar a fost deschis sâmbătă seară de Parchetul Militar București și vizează modul de intervenția a pompierilor la depozitul GPL unde au avut loc mai multe explozii urmate de incendii.

Dosarul a fost deschis pentru infracțiunile de neluarea și nerespectarea măsurilor de protecția muncii și vătămare corporală din culpă. Automat în astfel de situații se deschide dosar de acest gen, iar asta nu înseamnă că au existat indicii ca s-a greșit cu ceva sau că existau suspiciuni că pompierii nu și-a făcut treaba”, a declarat procurorul militar.

Duminică, acest dosar a fost preluat de Parchetul Curții Militare de Apel București.

Pe rolul DNA au fost înregistrate două dosare penale, formate în urma sesizărilor din oficiu, în legătură cu autorizarea staţiei GPL din localitatea Crevedia, anunţă Direcţia Naţională Anticorupţie. Dosarele vizează presupuse infracţiuni de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, în legătură cu autorizarea staţiei GPL, mai arată anchetatorii.

Pe rolul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au fost înregistrate două dosare penale, formate în urma sesizărilor din oficiu, având ca obiect săvârşirea de către funcţionari publici a unor presupuse infracţiuni de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, în legătură cu autorizarea staţiei GPL din localitatea Crevedia, judeţul Dâmboviţa, unde în cursul zilei de 26 august 2023 au avut loc două explozii”, anunţă DNA. Direcţia Naţională Anticorupţie precizează că urmărirea penală se desfăşoară cu privire la faptă („in rem”), prin urmare, în acest moment, nicio persoană nu are calitatea de suspect sau inculpat. ”Această etapă nu are caracterul formulării unor acuzaţii împotriva unei/unor persoane, ci are doar semnificaţia instituirii cadrului procesual care permite strângerea de probe necesare pentru a evalua dacă s-a produs ori dacă nu s-a produs vreo faptă ce ar intra sub incidenţă penală. Alte informaţii referitoare la stadiul anchetei nu pot fi puse la dispoziţie în conformitate cu prevederile art. 12, alin. 1, lit. e, din Legea 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public.Având în vedere interesul major al opiniei publice, atunci când împrejurările vor permite, vom oferi detalii suplimentare”, mai transmite DNA.

Cele două explozii de la o stație GPL din Crevedia au provocat două decese și 56 de răniți, cea mai mare parte a victimelor fiind din rândul forțelor de intervenție. Mai multe persoane sunt în stare gravă, iar autoritățile au început să transfere răniți în străinătate prin mecanismul de protecție civilă. Din totalul răniților, 43 de persoane sunt cadre ale MAI (39 pompieri, 2 polițiști si 2 jandarmi). Populația din zona afectată de cele două explozii masive de sâmbătă din Crevedia a fost evacuată.

Stația GPL era a firmei Flagas SRL, ai cărei acționari sunt Ionuţ Daniel Doldurea (51%) – fiul primarului din Caracal – si Cosmin Ionuţ Stîngă (49%), potrivit Termene.ro, scrie News.ro. Primarul din Caracal, Ion Doldurea, este la primul mandat. Este om de afaceri din Caracal şi preşedinte al organizaţiei municipale PSD.

IGSU, explicații despre depozitul GPL – autorizarea și retragerea avizelor: ”Nu aveam competența de a opri funcționarea”.

Ce spune IGSU, despre depozitul GPL la care au fost descoperite numeroase nereguli și retrasă autorizația de funcționare:

  • Acest obiectiv a fost autorizat privind securitatea la incendiu în data de 13.10.2011, de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”BASARAB I” al Județului Dâmbovița, ca sistem de alimentare cu GPL la autovehicule cu instalație monobloc tip SKID cu capacitate de depozitare GPL de 4000 litri.
  • În data de 30.07.2020, în urma primirii unei sesizări, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”BASARAB I” al Județului Dâmbovița a executat un control inopinat la acest obiectiv, fiind constatată reamplasarea SKID-ului în cadrul amplasamentului. Prin noua poziție a instalației nu se mai respectau distanțele de siguranță care au stat la baza emiterii autorizației față de vecinătăți și instalațiile electrice. În consecință, prin documentul de control, personalul ISU Dâmbovița a constatat pierderea valabilității autorizației de securitate la incendiu.
  • Totodată, cu același prilej, se constată ca neregulă utilizarea unei pompe neomologate de transvazare GPL dintr-o cisternă în alta și existența pe amplasament a unei stații de incintă pentru alimentarea cu motorină a autovehiculelor proprii care prezenta scurgeri de carburant, deficiență care a fost sancționată cu amendă în cuantum de 10.000 lei.
  • Ca urmare a pierderii valabilității autorizației de securitate la incendiu, în data de 31.07.2020, conform prevederilor Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor au fost notificate Oficiul Registrul Comerțului de pe lângă Tribunalul Dâmbovița și Instituția Prefectului Județul Dâmbovița. Totodată, Legea prevede informarea și a altor instituții publice interesate, sens în care ISU Dâmbovița a înștiințat și Inspectoratul Județean în Construcții, Consiliul Județean, Agenția pentru Protecția Mediului, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și Primăria Crevedia.
  • În data de 28.09.2020 a fost executat un nou control inopinat la obiectivul respectiv, fiind constatat faptul că obiectivul continuă să funcționeze. Prin urmare, prin documentul de control se constată ca faptă contravențională funcționarea fără autorizație de securitate la incendiu, care a fost sancționată cu amendă în cuantum de 30.000 lei. De asemenea, se constată pe amplasament un rezervor tip cisternă neomologat în care se transvaza GPL, fiind aplicată o altă amendă în cuantum de 10.000 lei.
  • În data de 30.09.2020, prin Hotărârea Adunării Generale a Asociaților, s-a decis închiderea punctului de lucru din localitatea Crevedia.
  • În data de 12.10.2020 Oficiul Registrul Comerțului de pe lângă Tribunalul Olt emite Rezoluția nr. 6087 prin care dispune înregistrarea în registrul comerțului a mențiunilor cu privire la sediile secundare ale obiectivului, potrivit datelor din Hotărârea AGA din 30.09.2020.
  • În data de 13.10.2020 operatorul economic notifică ISU Dâmbovița cu privire la faptul că punctul de lucru din localitatea Crevedia a fost închis și anexează în acest sens Hotărârea AGA din 30.09.2020 și Rezoluția ORC.
  • Sub aspectul opririi funcționării punctului de lucru în speță, facem precizarea că instituția noastră nu are competențe legale în acest sens”.

Un raport al ISU întocmit în 2020, semnalează neregulile constatate la firma din Crevedia la controlul care a avut loc în acel an. Pompierii au constatat că firma folosea pompe neomologate și nu era respectată distanța legală față de case și liniile de electricitate. Situațiile au fost semnalate către șapte instituții.

Raportul ISU arată că, numeroase neregli la firma respectivă. Pompierii care au mers în control în 2020 au găsit pompe neomologate pe care angajații firmei le foloseau ca să mute gaz dintr-o cisternă în alta.

De asemenea, directorii companiei nu respectau normele de siguranță. Cisternele și liniile de aprovizionare erau foarte aproape de liniile de electricitate și de casele oamenilor. Astfel, față de liniile de electricitate trebuiau să fie 10 metri, dar în realitate erau doar 6 metri. Față de case distanța ar fi trebuit să fie 8 metri, dar în realitate distanța era de doar 2,8 metri.

În plus, pompierii au găsit pompe de combustibil care aveau scurgeri.

Acestea au fost motivele pentru care a fost retrasă autorizația de securitate la incendiu.

După două luni de la ridicarea autorizației, pompierii au venit iar în control și a fost dispusă suspendarea activității firmei.

În raport scrie că, patronii au anuntat toate instituțiile statului că nu mai lucrează acolo.

Neregulile au fost semnalate de pompieri către șapte instituții ale statului, printre care Primăria Crevedia, Consiliul Județean Dâmbovița, prefectul de Dâmbovița. După trei ani, a avut loc tragedia.

Firma din județul Dâmbovița ale cărei rezervoare de GPL au explodat îl are ca patron pe fiul primarului din Caracal. Edilul a confirmat informația și, la un moment dat, a spus și că fiul său este deja în contact cu procurorii.

În zece ani, cifra de afaceri a acestei firme a crescut de 500 de ori.

Șapte instituții de stat au știut de neregulile de la staţia Crevedia. Activitatea firmei fusese sistată numai în acte.

Activitatea acestei stații din Crevedia fusese sistată, dar numai în acte. Sunt trei anchete penale în acest moment şi sunt șapte instituții care, de principiu, știau de aceste nereguli și nu au făcut niciun control.

Această măsură a fost generată la acel moment de constatarea unor nereguli la punctul de lucru al societății, constând în principal în reamplasarea unei instalații de distribuție a gazului, fără respectarea cerințelor legale, în existența pe amplasament a unei stații de incintă pentru alimentarea cu carburant a autovehiculelor societății și, nu în ultimul rând, constatarea existenței la punctul de lucru a unei pompe de transfazare a gazului neomologată.

Se desprind indicii privind faptul că în incinta punctului de lucru al societății se obișnuia, în anumite situații, ca angajații societății să efectueze și după închiderea punctului de lucru, pentru neregulile constatate anterior, diferite operațiuni de transfer de gaz petrolier lichefiat dintr-o cisternă în alta”, a declarat procurorul general al României.

Încă 25 de stații are această firmă la nivelul întregii țări.

Sunt șapte instituții ale statului au știut de aceste nereguli.

1. Oficiul Registrului Comerțului de pe lângă Tribunalul Dâmbovița

2. Inspectoratul Județean în Construcții Dâmbovița

3. Instituția Prefectului Dâmbovița

4. Consiliul Județean Dâmbovița

5. Primăria Crevedia

6. Agenția pentru Protecția Mediului Dâmbovița și

7. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Încarcă mai mult
Load More In Justiție
Comments are closed.

Vezi Și

Cu 24 de ore înainte de alegeri, folosind aceeași unealtă a sensibilizării, AUR țipă că, se ”pregăteşte o fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale”

Facebook 37 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Cu 24 de ore înainte de alegeri, fo…