Update: Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției, Stelian Ion, cererea de urmărire penală a lui Costel Alexe, fost ministru al Mediului, după solicitarea DNA, prin PÎCCJ, în acest sens.
”Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis marți, 5 ianuarie a.c., ministrului justiției, domnul Stelian-Cristian Ion, cererea de urmărire penală a domnului Costel Alexe, în calitate de fost ministru al mediului, apelor și pădurilor în perioada 4 noiembrie 2019 – 5 noiembrie 2020, pentru faptele ce fac obiectul Dosarului penal nr. 176/P/2020 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție – Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a corupției, sub aspectul săvârșirii de către acesta a infracțiunilor de luare de mită, prevăzută de art. 289 alin. (1) din Codul penal raportat la art. 7 lit. a) din Legea nr. 78/2000, și instigare la săvârșirea infracțiunii de delapidare, prevăzută de art. 47 raportat la art. 295 alin. (1) din Codul penal cu aplicarea art. 308 alin. (1) din Codul penal, în concurs, conform art. 38 alin. (1) din Codul penal, urmând a se proceda conform legii, având în vedere solicitarea Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în temeiul dispozițiilor art. 109 alin. (2) din Constituția României, republicată, ale Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, luând în considerare şi Decizia Curţii Constituţionale nr. 270/2008. Totodată, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost înștiințat cu privire la formularea acestei cereri.” a anunțat Administrația Prezidențială.
Fostul ministru al Mediului în Guvernul PNL, Costel Alexe, este cercetat de procurorii DNA pentru o şpagă de 22 tone de tablă în perioada martie-aprilie 2020, perioadă în care România era lovită în plin de pandemia de coronavirus.
În conformitate cu prevederile legale și constituționale, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție a transmis procurorului general al P.Î.C.C.J referatul cauzei, în vederea sesizării Președintelui României pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de o persoană, fost deputat în Parlamentul României, la data faptelor având funcția de ministru, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– luare de mită,
– instigarea la delapidare.
Solicitarea Direcției Naționale Anticorupție referitoare la efectuarea urmăririi penale față de persoana respectivă are în vedere împrejurarea că, în acest moment, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
În perioada martie-aprilie 2020, persoana respectivă ar fi pretins, în mod direct, de la managerul unui combinat siderurgic, mai multe produse din tablă în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor sale de serviciu referitoare la alocarea cu titlu gratuit către fabrica respectivă a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră și la monitorizarea măsurilor luate de această societate comercială pentru închiderea unui depozit de deșeuri neconforme.
Foloasele respective, în cantitate de 22 tone (aprox. 103.000 lei), ar fi fost primite în datele de 23 aprilie 2020 și 07 iulie 2020, la punctul de lucru al unei societăți comerciale administrată de o rudă de-a sa.
Cererii transmise i-au fost atașate referatul întocmit de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție precum și volumele (10) cuprinzând copii ale dosarului de urmărire penală.
Prezenta cerere de efectuare a urmăririi penale intră sub incidența art. 305 alin 4 din C.P.P. În prezent, persoana față de care s-a solicitat sesizarea Președintelui României pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale beneficiază de prezumția de nevinovăție, se arată într-o informare a DNA.
Fostul ministru PNL al Mediului Costel Alexe a reacționat luni seară după ce DNA a anunțat că este cercetat de procurori pentru o şpagă de 22 tone de tablă în perioada martie-aprilie 2020, perioadă în care România era lovită în plin de pandemia de coronavirus.
”Am aflat cu surprindere și am luat act de comunicatul Direcției Naționale Anticorupție privind propunerea începerii urmăririi penale îndreptată împotriva mea.
Vreau să precizez următoarele:
Am încredere în actul de justiție și îmi doresc cât mai repede finalizarea acestui demers care va statua exact realitatea: nu am cerut și nu am luat în întreaga mea activitate publică foloase necuvenite cu încălcarea legii.
Nu voi face nicio referire publică la această situație în acest moment al demersului judiciar, dar vă asigur că în perioada următoare voi studia acuzațiile care îmi sunt aduse și voi oferi toată cooperarea și transparența mea în fața organelor judiciare”, a declarat Costel Alexe, președintele Organizației Județene a PNL Iași, prin intermediul unui comunicat.
Ce imperiu imobiliar are Costel Alexe:
Ministrul Mediului are cai, struți, ponei, păuni, 1.400 mp de construcții la cheie, o piscină în lucru, cort de evenimente, sute de metri pătrați de pavele, grajduri, stive de lemne și hrană pentru animale, totul cifrându-se la cel puțin 700.000 de euro, adăugați valorilor inițiale ale terenului și clădirilor.
Ministrul Mediului, fermă ascunsă și conac
Costel Alexe n-a declarat niciun credit, iar veniturile familiei sale sunt de 40.000 de euro/an, potrivit Reporter IS.
Ferma secretă a ministrului Costel Alexe. La 25 de kilometri de Iași, în satul Sculeni, liberalul Alexe, prin firma soției, deține un domeniu impresionant: 3,8 hectare de teren și 1.697 mp suprafață construită la sol. Cu conac, grajd, saivan și fânar.
Ce avere declara ministrul Mediului, în 2019:
Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor în 2019, figura că are în concesiune un teren intravilan de 500 metri pătraţi, dobândit în anul 2014, şi deţine două apartamente cumpărate în 2009 şi, respectiv în 2014, precum şi un autoturism marca Opel Vectra, an de fabricaţie 2002, potrivit declaraţiei de avere publicate pe site-ul Guvernului.
Cele două apartamente au o suprafaţă de 70 de metri pătraţi şi, respectiv, 71 de metri pătraţi, cel de-al doilea fiind achiziţionat cu plata în rate timp de 10 ani (1760 lei/lună).
În plus, ministrul a trecut în declaraţia sa de avere trei terenuri extravilane, două agricole şi unul forestier, dar şi un apartament de 101 metri pătraţi, toate aceste bunuri aflându-se în proprietatea soţiei.
Alexe mai deţine împreună cu soţia un cont bancar de 170.000 de lei deschis în anul 2012, însă are şi datorii la bănci de 102.850 de euro şi 140.000 de lei.
Potrivit declaraţiei de avere, Costel Alexe a primit o indemnizaţie ca deputat, în 2018, în valoare de 125.376 lei şi a încasat 1.300 de euro dintr-o deplasare externă.
Soţia ministrului Mediului a încasat în 2018 o indemnizaţie totală de 9.498 de lei de la AJPIS şi 38.407 lei de la firme de consultanţă. La aceste sume se adaugă alocaţiile celor doi copii, de 1.008 lei/an şi, respectiv 1.820 de lei/an.