Acasă Infrastructură S-a realizat și străpungerea galeriei Alina a tunelului rutier Curtea de Argeș, de pe lotul 4 al Autostrăzii Sibiu Ptești, realizat de Porr Construct

S-a realizat și străpungerea galeriei Alina a tunelului rutier Curtea de Argeș, de pe lotul 4 al Autostrăzii Sibiu Ptești, realizat de Porr Construct

0
0
23

S-a realizat și străpungerea galeriei Alina a tunelului rutier Curtea de Argeș, de pe lotul 4 al Autostrăzii Sibiu Ptești, realizat de Porr Construct.

O nouă etapă majoră a fost atinsă pe șantierul Autostrăzii A1 Sibiu–Pitești. Tunelul Curtea de Argeș, compus din două galerii – Alina și Daniela, câte una pentru fiecare sens de circulație – a fost complet forat, anunță secretarul de stat din Ministerul Transporturilor, Irinel Scrioșteanu. Tunelul ar putea fi dat în folosință în 2027, înaintea termenului de finalizare, relatează Wall Street.

Tunelul Alina, cea de-a doua galerie din tunelul autostrăzii Sibiu-Pitești, a fost străpuns. Este primul tunel rutier forat în România și va fi situat pe Secțiunea 4, între Curtea de Argeș și Tigveni. Finalizarea proiectului ar putea fi gata în 2026.

Tunelul, aflat pe secțiunea 4 a Autostrăzii A 1

Pe 16 aprilie a avut loc străpungerea Tunelului Alina, pe direcția Pitești–Sibiu, marcând finalizarea forării pentru acest sens de mers. Lucrările la cealaltă galerie, Tunelul Daniela, au fost încheiate în luna martie.

Acest tunel, cel mai lung din România, se află pe Secțiunea 4 a autostrăzii, între Tigveni și Curtea de Argeș, și traversează Dealul Momaia din județul Argeș, având o lungime de 1.342 de metri.

„Lucrările pe această secțiune au început în vara anului 2023 și sunt în avans față de graficul stabilit și termenul de finalizare prevăzut pentru 2027, datorită unei mobilizări excelente a antreprenorului”, a transmis Irinel Scrioșteanu.

La realizarea celor două galerii ale tunelului se lucrează non-stop, 24 de ore din 24, 7 zile pe săptămână, cu echipe de specialiști din Austria, muncitori români și lucrători din alte 12 țări.

Autostrada A 1 Sibiu – Pitești va avea 458 de kilometri

Contractul pentru proiectarea și execuția Secțiunii 4 a fost semnat în 2021 între CNAIR și compania Porr Construct, cu o valoare de aproape 1,679 miliarde de lei, fără TVA.

La finalizare, Autostrada A1 Sibiu–Pitești va măsura 458 de kilometri, o mare parte dintre aceștia traversând zone montane. În luna noiembrie, directorul CNAIR, Cristian Pistol, anunța că lucrările pe Secțiunea 4 ar putea fi finalizate înainte de termen.

De asemenea, potrivit unei postări anterioare a lui Scrioșteanu, publicul va avea ocazia să viziteze șantierul Tunelului Daniela pe 27 aprilie, între orele 10:00 și 16:00. Accesul se face pe bază de înscriere printr-un formular.

Pe șantierul Secțiunii 4 a autostrăzii Sibiu-Pitești stadiul fizic al lucrărilor a ajuns la aproape 70%. Autoritățile spun ca întreaga secțiune ar putea fi gata înainte de termenul oficial din 2027. La final întreaga Autostradă Sibiu–Pitești va avea aproape 122 de kilometri.

La construcția celor două fire ale tunelului se lucrează concomitent, 24 din 24 ore, 7 din 7 zile, cu echipe de specialiști aduși din Austria, împreună cu muncitori români și alte 12 naționalități.

O altă veste bună. În vederea continuării lucrărilor pe Autostrada Sibiu-Pitești A1, tocmai a fost emisă o nouă Autorizație de Construire pentru Secțiunea 3: Cornetu – Tigveni, ce cuprinde lucrări în prima parte a contractului, între km 46+400 – km 58+460”, a anunțat secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Irinel Scrioșteanu, pe pagina sa de Facebook.

Traficul prin primul tunel de autostradă din România, deschis abia spre finalul lui 2026. Șoferii „gură-cască”, monitorizați și avertizați sonor
„Vor fi senzori care detectează vehiculele staționate și vor transmite imediat o alertă în CIC.

Cetățeanul gură-cască surprins la poze cu noua minune rutieră românească va fi avertizat audio să se pună în mișcare, fie automat, fie de către un operator uman. Pare trivial, dar nu este. Nu va fi bandă de urgență și oprirea pe banda 1 este extrem de periculoasă.

Bineînțeles, va exista sistem de ventilație. Vor fi trei galerii de legătură între cele două tuburi: două pietonale, spre capete, plus una suficient de mare dedicată accesului vehiculelor, în centru. Desigur, avem și instalațiile de prevenire și stingere incendii.

Că veni vorba, salvatorii (ambulanță, poliție, pompieri) vor avea proceduri special gândite în caz de intervenție. Având în vedere că este primul tunel rutier modern de la noi din țară, pregătirea autorităților este și ea o premieră, atât pe partea de construire, cât mai ales în monitorizare, mentenanță și intervenție în caz de pericol. Mulți oameni trebuie să dea multe semnături până să circulăm.

Pe lângă execuția propriu-zisă a structurii de rezistență, cămășuirii și sistemului rutier, avem punerea în operă cu migală și atenție a tuturor instalațiilor, sistemelor și dotărilor, iar în final vine o perioadă de testare a tuturor acestor subansamble. Etape complexe care sunt în mare parte secvențiale și fără posibilitate de accelerare.

Galeria Daniela a fost străpunsă, pe 03 martie 2025.

Galeria Alina a fost foratî complet. Momentul a fost transmis pe pagina de facebook a Ministerului Transporturilor. La începutul lunii martie, a fost străpuns Tunelul Daniela, prima galerie de tunel ce corespunde sensului de mers Sibiu – Pitești. Tunelul format din galeriile Alina și Daniela (nume date pentru fiecare sens de circulație) are 1.342 de metri lungime și străbate Dealul Momaia din județul Argeș.

Încarcă mai mult
Load More In Infrastructură

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

O nouă autostradă va fi construită în România, A9 de la Timișoara la Moravița, la granița cu Serbia, va avea 73 de kilometri lungime

Facebook X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email O nouă autostradă a fost anunțată. Va …