Drumul Expres Arad – Oradea, anunțurile de licitație pentru loturile 1 și 3, publicate în SEAP. Studiu de fezabilitate pentru al doilea inel de centură în zona nord-estică a municipiului Arad.
Anunțurile de licitație pentru execuție lucrări la loturile 1 și 3 ale Drumului Expres Arad – Oradea au fost publicate în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP).
Valoarea estimată a contractului pentru Drumul Expres Arad – Oradea Lot 1, în lungime de aproximativ 33,7 km, este cuprinsă în intervalul 2,7 miliarde – 3,1 miliarde de lei.
Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 10 aprilie 2024.
Valoarea estimată a contractului pentru Drumul Expres Arad – Oradea Lot 3, in lungime de aproximativ 47,07 km, este cuprinsă în intervalul 3,5 miliarde – 4 miliarde de lei.
Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 11 aprilie 2024.
Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a anunțat în urmă cu o săptămână lansarea la licitație a construcției Drumului Expres Arad – Oradea. Traseul noului drum de mare viteză are o lungime de 120 de kilometri și un cost estimat de 8,5 miliarde de lei.
Contractele pentru constucția celor 3 loturi ale acestui drum de mare viteză au o valoare totală estimată de 8,5 miliarde de lei (fără TVA):
– Lotul 1 (33,7 km), la care se adaugă drumul de legatură dintre DN 79 și Salonta (5,3 km)
– Lotul 2 (39,7 km), la care se adaugă drumul de legatură până la granița cu Ungaria (10 km)
– Lotul 3 (47,07 km), la care se adaugă drumul de legatură cu zona industrială Arad Vest (2,9 km)
Construcția este finanțată prin Programul Transport 2021 – 2027, iar fiecare contract trebuie finalizat în maximum 24 de luni.
Contractele prevăd și construcția a 12 noduri rutiere, 4 Centre de Întreținere și Coordonare și 86 de poduri și pasaje.
Drumul Expres Arad – Oradea face parte din coridorul rutier care va asigura conexiunea între Marea Baltică – Marea Neagră și Marea Egee, proiect al Uniunii Europene, stabilit prin Inițiativa celor Trei Mări.
Totodată, Consiliul Județean Arad, a aprobat studiul de fezabilitate pentru realizarea celui de-al doilea inel de centură în zona nord-estică a municipiului Arad.
În urma licitației, firma NV Construct a fost desemnată câștigătoare pentru întocmirea acestui studiu, stabilind un preț estimativ al lucrării la 470,7 milioane de lei. Traseul propus are o lungime totală de 12,5 kilometri. Viteza de proiectare a drumului va fi de 100 km/h. Lucrările sunt planificate să fie finalizate într-un interval de 24 de luni de la începerea lor.
”Acest proiect reprezintă un pas important în îmbunătățirea infrastructurii și fluidizarea traficului în oraș. Suntem hotărâți să implementăm acest proiect într-un mod eficient și transparent, asigurându-ne că lucrările vor fi realizate conform standardelor și că vor aduce beneficii semnificative comunității noastre”, a declarat Răzvan Cadar, vicepreședinte al Consiliului Județean Arad.
Tronsonul de drum începe din viitorul sens giratoriu al variantei ocolitoare Est, situat pe DN 7, la ieșirea din comuna Vladimirescu spre Lipova, traversează calea ferată Arad-Deva, mai apoi drumul județean 709 (Arad-Șiria) și intersectează DN 79 (Arad-Oradea) la intrarea în Zimandcuz dinspre Arad. În punctul de intersecție cu DN 79 există deja proiectat un sens giratoriu și bretea de legătură cu un nod de urcare, prevăzut în acest scop, în cadrul proiectului Drum expres Arad-Oradea. Pe traseul viitorului drum vor fi amenajate pasaje, intersecții de tip sens giratoriu și poduri de încrucișare pentru a facilita circulația și accesul în zonă.
Prin aprobarea studiului de fezabilitate pentru realizarea celui de-al doilea inel de centură în zona nord-estică a municipiului Arad, Consiliul Județean reconfirmă dedicarea sa față de dezvoltarea infrastructurii urbane și fluidizarea traficului. Cu un traseu bine planificat și o firmă câștigătoare desemnată pentru acest proiect ambițios, comunitatea din Arad privește cu încredere către viitorul în care mobilitatea și accesul facil vor deveni realitate. În timp ce lucrările sunt programate să înceapă în curând, cetățenii așteaptă cu entuziasm realizarea acestui proiect vital, care va aduce beneficii semnificative întregii comunități.”