Acasă Externe Zelenski a reușit să îi înfurie pe oficialii americani la Summitul NATO de la Vilnius, Stoltenberg: ”Aliaţii au adoptat cele mai solide planuri de apărare”

Zelenski a reușit să îi înfurie pe oficialii americani la Summitul NATO de la Vilnius, Stoltenberg: ”Aliaţii au adoptat cele mai solide planuri de apărare”

0
0
297

Declarațiile făcute de președintele ucrainean Volodomir Zelenski, pe parcursul zilei de marți în legătură cu aderarea țării sale la NATO au înfuriat oficialii americani prezenți în capitala Lituaniei, scrie The Washington Post, care citează surse oficiale.

Zelenski a condamnat lipsa unui calendar concret pentru aderare spunând că este o decizie „fără precedent și absurdă”. Washington Post scrie că mesajele transmise de președintele ucrainean au provocat furie în rândul susținătorilor Ucrainei din interiorul alianței.

Ucraina a cerut un calendar definitiv pentru aderarea la NATO, care să includă pași și etape specifice. Dar multe țări NATO sunt precaute cu privire la riscul unui război direct cu Rusia și au căutat o modalitate de a echilibra speranțele Ucrainei cu calcule pragmatice de securitate.

Intervenția furioasă a lui Zelenski – care a venit la Vilnius înainte de acordul final de marți, dar după ce a scris un mesaj dur pe Twitter, u provocat stupoare în rândul unor oficiali care se așteptau la o reacție moderată a președintelui ucrainean.

Acum, în drum spre Vilnius, am primit semnale că se discută anumite formulări fără Ucraina. Și aș dori să subliniez că această formulare se referă la invitația de a deveni membru NATO, nu la aderarea Ucrainei. Este un lucru fără precedent și absurd în condițiile în care nu este stabilit un calendar nici pentru invitarea (Ucrainei să intre în NATO), nici pentru aderarea Ucrainei. (…) Ucraina va fi reprezentată la summitul NATO de la Vilnius. Pentru că este vorba despre respect. Dar și Ucraina merită respect”, a scris liderul de la Kiev.

Declarația tăioasă a fost cel mai recent pariu al președintelui ucrainean, care nu a ezitat să-și critice susținătorii atunci când simte un moment pentru a obține mai mult sprijin pentru Ucraina. Diplomații NATO, care au vorbit sub condiția anonimatului, au spus că suspectează că Zelenski a folosit tweet-ul ca tactică de negociere.

Zelenski părea deosebit de supărat de ideea că condițiile nu sunt împlinite nici măcar pentru o invitație de aderare, cu atât mai puțin pentru calitatea de membru deplin. El a susținut că liderii NATO nu sunt serioși când vorbesc de aderarea Ucrainei și s-a plâns că abordarea lor arată că doresc să păstreze aderarea ca monedă de schimb pentru eventualele negocieri cu Rusia.

Incertitudinea este slăbiciune”, a scris el, în timp ce se pregătea să se alăture aliaților pentru întâlnirile de la Vilnius. ”Și voi discuta deschis despre asta la summit.”

Mesajul lui Zelenski i-a surprins pe factorii de decizie prezenți la summit, unde Biden spera să conducă o demonstrație de unitate împotriva Rusiei și să-și evidențieze capacitatea de a aduna partenerii globali în jurul unui obiectiv comun.

Deși Zelenski nu l-a menționat pe Biden în tweet-ul său, liderul ucrainean l-a numit pe președintele american ”factorul de decizie” al NATO și și-a îndreptat apelurile pentru aderarea spre Casa Albă.

Membrii delegației SUA au fost furioși pe tweetul lui Zelenski, potrivit unui oficial familiarizat cu situația, care a vorbit sub condiția anonimatului.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a încercat să rezolve lucrurile.

Nu a existat niciodată un mesaj mai puternic din partea NATO, atât în ​​ceea ce privește mesajele politice privind calea de urmat pentru aderare, cât și sprijinul concret din partea aliaților NATO”, a declarat Stoltenberg la finalul primei zi de summit.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat miercuri, la încheierea summitului de la Vinius, faptul că liderii NATO au luat decizii majore pentru a adapta blocul militar pentru provocările viitorului şi a arătat că aliaţii au convenit asupra celor mai detaliate şi mai solide planuri de apărare ale NATO de la Războiul Rece încoace, şi-au consolidat angajamentul faţă de investiţiile în domeniul apărării, au convenit să aducă Ucraina mai aproape de NATO şi au aprofundat parteneriatele din întreaga lume.

Miercuri, Jens Stoltenberg a prezidat reuniunea inaugurală a nou înfiinţatului Consiliu NATO-Ucraina, la care aliaţilor li s-a alăturat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. Secretarul general a subliniat că, de acum înainte, NATO şi Ucraina se vor reuni în cadrul Consiliului „pentru a discuta şi a decide de la egal la egal”. El a salutat, de asemenea, faptul că aliaţii au convenit asupra unui nou pachet de asistenţă multianual pentru a ajuta Ucraina să treacă de la echipamentele şi standardele din epoca sovietică la cele ale NATO şi pentru a face forţele sale pe deplin interoperabile cu NATO. Stoltenberg a salutat, de asemenea, noile anunţuri de sprijin din partea mai multor aliaţi.

În cadrul summitului, aliaţii au reafirmat că Ucraina va deveni membră a NATO şi au convenit să elimine cerinţa unui Plan de acţiune pentru aderare (MAP). „Acest lucru va schimba calea de aderare a Ucrainei de la un proces în două etape la un proces într-o singură etapă”, a arătat Stoltenberg. ”Vom lansa o invitaţie pentru ca Ucraina să adere la NATO atunci când aliaţii vor fi de acord că sunt îndeplinite condiţiile”, a spus el, subliniind că Ucraina este acum „mai aproape de NATO ca niciodată”.

Secretarul general al NATO a mai spus că, aliaţii trebuie să se asigure că, atunci când războiul cu Rusia se va încheia, vor exista aranjamente credibile pentru securitatea Ucrainei. El a salutat faptul că mai mulţi aliaţi s-au angajat acum să ofere asistenţă bilaterală pe termen lung Ucrainei în materie de securitate.

În încheiere, Jens Stoltenberg, căruia aliaţii i-au prelungit mandatul pentru încă un an, până în octombrie 2024, deja pentru a treia oară, a afirmat că „NATO este mai unită ca niciodată” şi a mulţumit preşedintelui lituanian Gitanas Nausėda, guvernului lituanian şi poporului din Vilnius pentru găzduirea acestui summit istoric.

Următorul summit al NATO va avea loc la Washington, în 2024, marcând 75 de ani de la înfiinţarea Alianţei.

Încarcă mai mult
Load More In Externe
Comments are closed.

Vezi Și

Kremlinul, ofticat de rezultatul alegerilor în Republica Moldova, reacționează: ”Maia Sandu trebuie să demonstreze că, „grupuri criminale„ i-au luat voturile”

Facebook 2 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Kremlinul, ofticat de rezultatul ale…